Nová

Stavba postavená pred 1.10.1976

Ahojte strechári, potrebujem poradiť ohladne zapísania(evidovania) stavby na LV do katastra ktora je momentálne na katastri vedená a zakreslená ako zastavaná plocha a nádvorie. Stavba bola využívaná na bývanie, teraz ju využívame ako rekreačnú chatu. Postavena bola okolo r.1903. Viete mi prosim poradiť aký postup a podklady sú potrebné k zápisu stavby?
Odpovedať
Profilova fotka
zameranie geodetom a prehlásenie , prípadne potvrdenie z obce, že stavba existuje od toho obdobia. Ale užívate , a bolo obdobie , keď to bolo treba urobiť. Za stavby sa platí obci, ak je evidencia, treba použiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

zameranie geodetom a prehlásenie , prípadne potvr…
@jan45 pokial viem tak na obci sa platí len za zastavanú plochu a nádvorie. evidencia o stavbe zrejme žiadna nieje. Nehnutelnosť sme kupili cca pred dvoma rokmi ako zastavanu plochu a nadvorie, pôvodnu budovu zrekonštruovali a chceme dať zapisať ako chatu aj so supisným čislom.
Odpovedať
Taka ista otazka je aj na modrom konovi,asi sa pyta tu muz,tam dufam ze zena,tak???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od izakhola:

@jan45 pokial viem tak na obci sa platí len za za…
@izakhola Je to na tebe, aby si preukázal. Istotne sú fotky nehnutelnosti aj z pred dvoch rokov, v kúpnej zmluve sú určite uvedené podrobnosti o danej nehnuteľnosti (aj v tej, čo išla na kataster). Není skutočná situácia inak, než je tu opis? Sú verejne dostupné (ortofoto)mapy, snímky aj staršieho dáta, napríklad z obdobia 1950, celé Slovensko.
Odpovedať

Ahojte strechári, potrebujem poradiť ohladne zapí…
@izakhola ja som to riešil až pri dedení odhadca zapísal všetko i garáž ktorá nemala žiadne číslo ako čierna stavba ,odvtedy patím daň i za garáš a zapísala sa v novom dokumente a bola i v liste vlastníctva, teraz je zmena na internete sa už nedá pozrieť zdarma hocičo len vlastné a nevieš kto vlastní susedné
Odpovedať

Ahojte strechári, potrebujem poradiť ohladne zapí…
@izakhola Písala som aj do druhého vlákna, dávam sem, aby aj ostatní vedeli: Takáto stavba je považovaná za legálnu, treba dať žiadosť na obec (toto robí obec a nie stavebný úrad), je to oznámenie obce k zápisu stavby postavenej do 1.10.1976. Treba doložiť geometrák a doklad, kto bol stavebníkom, napr. čestné prehlásenie, nevadí, že stavebník je prípadne mŕtvy (toto často býva). Dnes už kataster s tým nemá problém, lebo toto oznámenie, ktoré vydá obec bude presne rozlišovať, kto bol stavebníkom a kto je teraz vlastníkom tej stavby. S týmto oznámením a potom geometrákom pojdete na kataster a ten stavbu zapíše.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?