Pozemok, na ktorom je postavená nebytová budova označená súpisným číslom

Dobrý deň, mám otázku keď kupujem dom s označením "Pozemok, na ktorom je postavená nebytová budova označená súpisným číslom" budem mať do budúcna problém napr prihlásením trvalého bydliska ? Je možné na takýto dom riešiť hypotéku ? Ako sa to dá preklasifikovať na dom ďakujem za odpoveďe
Odpovedať
@ferdonno "Zmenu užívania stavby ste povinný požiadať príslušný stavebný úrad. Po získaní stavebného povolenia, vykonaní nariadených stavebných úprav a získaní kolaudačného rozhodnutia, môžete požiadať o prepis v katastri nehnuteľností." Na otázku ohľadom hypotéky sa dotazovať priamo u banky. Neviem prečo by v budúcnosti, po zmene užívania stavby by mal byť problém s trvalým bydliskom.
Odpovedať
@frantisekca Ďakujem za odpoveď na LV je to označené 20 Iná Budova. Čo to znamená ? Ďakujem
Odpovedať
@ferdonno Znamená to, že je to budova, ktorá nie je definovaná v štandardnom číselníku pre popis stavby. Na LV môžu byť tieto popisy: 1 Priemyselná budova 2 Poľnohospodárska budova 3 Budova železníc a dráh 4 Budova pre správu a údržbu diaľnic a rýchlostných ciest 5 Budova letísk 6 Iná dopravná a telekomunikačná budova (budova prístavu, garáže, kryté parkovisko, budova na rádiové a televízne vysielanie a iné) 7 Samostatne stojaca garáž 8 Budova lesného hospodárstva (horáreň, technická prevádzková stavba a iné) 9 Bytový dom 10 Rodinný dom 11 Budova pre školstvo, na vzdelávanie a výskum 12 Budova zdravotníckeho a sociálneho zariadenia 13 Budova ubytovacieho zariadenia 14 Budova obchodu a služieb 15 Administratívna budova 16 Budova pre kultúru a na verejnú zábavu (múzeum, knižnica a galéria) 17 Budova na vykonávanie náboženských aktivít, krematóriá a domy smútku 18 Budova technickej vybavenosti sídla (výmenníková stanica, budova na rozvod energií, čerpacia a prečerpávacia stanica, úpravňa vody, transformačná stanica a rozvodňa, budova vodojemu alebo čistiarne odpadových vôd a iné) 19 Budova pre šport a na rekreačné účely 20 Iná budova 21 Rozostavaná budova 22 Polyfunkčná budova 23 Inžinierska stavba Čiže to nie je ani priemyselná budova, ani bytový dom, ani rodinný dom, ani administratívna budova .... len ty vieš, čo je to za budovu. Možno bývalá maštaľ. Druh stavby je možné zmeniť tým, že zažiadaš o stavebné povolenie, urobíš príslušné úpravy stavby (ak sú potrebné) a skolauduješ ako "Rodinný dom". A práve v tom kroku, keď budeš žiadať o stav. povolenie ti stav. úrad povie, či vôbec je možné v danej oblasti definovať stavby na bývanie. Možno je to nejaká priemyselná oblasť, alebo pozemok bývalého družstva, kde nie je možné mať rodinné domy. Zistíš to jedine na stav. úrade. Tam sa spýtaj, či môžeš prerobiť súčasnú stavbu na rodinný dom a tak to skolaudovať. Po kolaudácii je už potom zmena stavby na katastri len technická záležitosť - zapíšeš zmenu popisu stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferdonno na nebytovú budovu nie je možné riešiť hypotéku. Ako zábezpeku banka vezme jedine nehnuteľnosť určenú na bývanie.
Odpovedať
Dobrý deň, toto nesúvisí so zmenou užívania stavby ani druhom stavby, aspoň nie v tomto kroku. V prvom rade je potrebné, čo je to za budovu, najmä kedy bola postavená, ak bola postavená pred rokom 1976 a preukážete jej vek, dáte zhotoviť geometrický plán stavby spolu so zameraním adresného bodu a následne na obci požiadate o pridelenie súpisného čísla a toto zavkladujete na kataster tak bude všetko tak ako má byť a myslím, že to už pre banky následne nebude problém. Samozrejme, je tam viac "premenných", je potrebné aby ste tu uviedli viac informácii o predmetnej stavbe.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od peterprvereality:

Dobrý deň, toto nesúvisí so zmenou užívania stav…
@peterprvereality Dobrý deň, mám podobný problém s tým ale, že keby mi to zapísali ako hospodársku budovu postavenú pred rokom 1976 tak by bola zapísaná na pôvodného majiteľa teda v tom čase majiteľa nehnuteľnosti, logicky som ju ja nemohol postaviť keďže som ročník 1988, vedeli by ste mi poradiť ak ste mali taký podobný prípade ako sa to vyriešilo ? Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michael21:

@peterprvereality Dobrý deň, mám podobný problém …
@michael21 Prečo by bola zapísaná na pôvodného majiteľa? To nedáva logiku. Kto ti to povedal? Veď keby si kúpil dom, ktorý bol postavený v r. 1970, tak nemôžeš byť majiteľom? Teraz si majiteľom ty, tak ty to môžeš dať zapísať, aj keď si ho nepostavil. Podáš žiadosť o zápis, kde sa uvedieš ako majiteľ. Dúfam, že zvyšné nehnuteľnosti (pozemok) sú na teba, či?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?