Mali ste pri dani z nehnuteľnosti označený celý pozemok ako stavebný?

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa opytat, prislo nam rozhodnutie o dani a cely nas pozemok 900m2 nam oznacili ako stavebny pozemok, za ktory mame zaplatit vyssiu dan okolo 100 eur, aj zahrady, proste vsetko do toho zahrnuli. Je to tak spravne? Pricom na zahrade nestaviame, ani tam nemame ulozeny material, ani nic, ta len stoji, pracuje sa len na dome.
Odpovedať
Pokial mate na stavebnom povoleni uvedeny ako stavebny pozemok 900m2, musite platit zvysenu dan za cely pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, pokial mate stavebne povolenie na pozemok (teda proste cislo parcely) tak je cely stavebny a musite platit.
Odpovedať
Hm bolo treba vyňať na zastavanie len časť pozemku a zvyšok nechať len ako záhrady, ak ste tak neurobili tak platíte za celých 900m2
Odpovedať
kúpili sme pozemok a tam to bolo automaticky, zastavaná časť a záhrada. Dajte si to zmeniť
Odpovedať
Profilova fotka
v tomto vam mali poradit na stavebnom urade predsa. Ved dostali podklady co je stavebna parcela z toho pozemku, co su nadvoria, zahrada atd... dajte si to prehodnotit.. u nas horsie to ze stale nic neposlali a do danoveho tusim 2dni co kolko :D tak neviem ci tam mam opat volat ze co a ako. pred mesiacom povedali po telefone ze poslu ak nenastala zmena v ramci kolaudacie, ze to by sme museli zmenit. A nenastala tak ze posielaju.. teraz neviem ci nezabudli :D
Odpovedať
ved danove priznanie podavate vy, podla listu vlastnictva, to co je na LV davate do dan.priznania, DU uz len podla toho vyruby dan. Ak mate 900 m2 stavebny pozemok tk platite za stavebny, pri ziadosti o stav.povolenie ste si mali dat na kataster zapisat ako stavb.pozemok len cast pod buducim domom. vyrub dane nemusi prist do 31.3. chodi aj neskor, aj platby byvaju rozlozene do konca roka.
Odpovedať
Da sa urobit to, ze si geometrickym planom priblizne uricte rozmery stavbenho pozemku, a len za tuto cast budete platit dan zo stavebych pozmkov. Zvysna cast parcely mozu byt zastavane plochy a nadvoria a tym padom, je aj sadzba dane nizsia ako pri stavebnych pozemkoch. Geometricky plan treba riadne zapisat do KN. Su lokality kde su sadzby dane zo staveb. pozemku velmi vysoke a oplati sa urobit si geometr. plan a parcelu rozdelit a platit tak dan o par 100e menej.
Odpovedať
Pokial mate stavebne povolenie,stava sa cela Vasa parcela stavebnou.Bez ohladu,ci ste nieco vynali na stavbu a zvysok ostal zahradou.Nam prisla dan 330eur.Myslela som ze je tam omyl,lebo pre dom mame vynate 300m2 a zvysok je zahrada a trvalo zatravnena cast s ovocnymi stromkami. Na urade my vysvetlili ze v dani nie je chyb a ako to je.Az kolaudaciou sa stava dom domom a zahrada zahradou a dan sa nam zmeni(znizi) Podla mna je to velka spinavost
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ja som sa prave dozvedel od milych uradnicok, ze za 5 rokov od stavebneho povolenia az po terajsiu kolaudaciu budem platit okolo 1300 euro vratane pokuty. Clovek co nema prachy na rychle postavenie domu je v ..... Samospráva = výpalníci Dakujem tomuto sku.....venemu statu, ze tak krasne podporuje mlade rodiny s malymi detmi. Slovensko do toho !!!
Odpovedať
@tomas787 Nevedomost neospravedlnuje.. Mohol si si rozclenit parcelu a mat stavebny pozemok len nevyhnutne okolie domu. Na dani z nehnutelnosti je aspon to "dobre", ze ju platis obci a nie Ficovi... Ale je to pekne nefer cele. Kataster a banka maju nas pozemok za ornu podu, obec (na ucely dane) za stavebny pozemok. Kazdy len tak, ako sa mu hodi, paragrafy pokrutene..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Aj my sme obci zaplatili daň za celú výmeru pozemku, 626 m2 - 93eur. Dobre keď je taký zákon nič s tým neurobím . Ale najviac ma štve, že známy tiež stavajú v tej istej obci a oni si dali do daňového že majú záhradu 900m a platia 14eur. Stavebné povolenie dostali 2mesiace po nás a tá úradníčka ich vôbec nevyzvala aby si to prerobili. Tak kde je tá spravodlivosť? niekto musí platiť podľa zákona a pre druhého zákon neplatí?? Chcem podať sťažnosť na obec že nedodržuje zákon pri výbere daní... ale kde :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Čaute, paradoxom je, že je nás viac... Snažím sa nájsť východisko, daň dali za celý pozemok ako stavebný, aj keď sme pod stavbou vyňali. Ale povedzte mi jedno, na kieho frasa je územné konanie, zameranie, zápis na katastri, keď panička, ktorá dostala všetky tieto veci na stavebnom úrade do rúk (myslím tým nový geometrák orazený z katastra a nové čísla parciel) aj tak vydá stavebné povolenie na pôvodnú parcelu. Veď to je na hlavu celé postavené... Stačilo by, keby sa trošku prehrabala v papieroch a vydala povolenie na parcelu, ktorá už bola zapísaná v geometrickom pláne ako novo vzniknutá, ešte pred vydaním st. povolenia. Sprostosťou ale je, že síce platím ako by som mal celý pozemok stavebný, no nedovolia mi na tom zvyšku stavať, lebo vlastne stavebným nie je.... Slovensko kde sme to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eklipss neviem ako vydavali stavebne povolenie u vas, ale podla zakona je to tak, ze das vynat na pozemkovom urade parcelu. toto predlozis, okrem ineho k ziadosti a podla toho ti vydaju stavebne povolenie. a potom co sa tyka dane, tak od vydania stavebneho povolenia az do pravoplatnosti kolaudacneho rozhodnutia platis dan za stavebny pozemok. to ze ide o stavebny pozemok nebude zapisane na liste vlastnictva, v tom case tam mozes mat zapisane napr. trvale travnate, ostatne a pod. rozhodujuce je vydanie stavebneho povolenia a kolaudacia (teda pre dan).
Odpovedať
vynatie z podneho fondu s tymto nic nema spolocne.. Az novy GP by mohol odclenit buducu parcelu, kde bude realne stat dom a nasledne ziadat SP len na tuto parcelu.. @eklipss - a nie je to jasne, ze preco to takto robia? Vsak to su neskutocne prachy do kasy mesta.. My tiez patrime k tym "stastnym", co sme takto z nevedomosti zaplatili za 3 roky na daniach 1000 ecok..
Odpovedať
Bol ten GP zapisany na katastry ? Standardne je len overeny na katastry (to su tie peciatky), je ho treba aj dat zapisat (napisat ziadost o zapis a dat na kataster). Vtedy sa to zmeni aj na liste vlastnictva. Bez zapisu je GP to len kus papiera (aj ked overeneho).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Pred vyhotovenim geometrickeho planu a vydanim stavebneho povolenia: Neda sa nahodou pre zapis do katastra rozdelit ta ista parcela napr CKN 300= 800m2 na napr. CKN 300=500m2 a CKN 300/1=300m2 a obe ako trvaly travny porast? Ale aby jedna z nich, na ktorej bude stat stavba, sluzila ako stavebny pozemok (rozlohou prisposobena pre tzv. stavebny pozemok napr. v tomto pripade CKN 300/1 ttp = 300m2)?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
My sme síce rozparcelovali pozemok na viac častí, aby stavebný vyšiel čo najmenší, ale prišla nám platiť daň aj za pozemok nestavebný, na ktorý pretrča vo vzduchu kúsok strechy... Máte s tým skúsenosti? Vie mi niekto poslať link, kde je presne definované v zákone, pokial môže presahovať stavba,, ak môže, na druhý pozemok a pritom zaň neplatiť ak za stavebný?
Odpovedať
jakanaka - Odpoveď na tvoju otázku nájdeš v zákone č. 582/2004, § 6: § 6 ods. 4 Na účely tohto zákona sa za stavebný pozemok považuje pozemok uvedený v právoplatnom stavebnom povolení až do právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na stavbu, ktorá je predmetom dane zo stavieb podľa § 10 ods. 2, alebo stavba s bytmi a nebytovými priestormi, ktoré sú predmetom dane z bytov podľa § 14. Celkovú výmeru stavebného pozemku tvoria parcely, ktorých parcelné čísla sú uvedené v právoplatnom stavebnom povolení. Takže ak máš v stavebnom rozhodnutí uvedený aj ten pozemok, na ktorý pretŕča stavba, tak aj za ten bude vyššia daň.
Odpovedať
Ked rozdelite parcelu na dve, stale musite dodrzat podmienku max zastavanosti, ak taka v uzemnom plane je. Takze sa to moze trochu vypomstit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ešte k dani za stavebný pozemok. Je to veľmi smutné, že mladé rodiny platia najväčšie dane a ak si stavbu realizujú svojpomocne(rozumej dlho), tak zaplatia na dani veľa. Je to svinstvo, všetci majú s prepáčením plnú hubu podpory mladých rodín, ale je to len v rovine deklarácií. Špekulanti čo lacno skúpili pozemky a draho predávali, tak táto skupinka platila minimálne dane. Ten čo draho kúpil pozemok, vybudoval IS, zušlachtil, tak ten platil vysoké dane. Treba si vždy pozrieť aké parcely sú na stavebnom povolení, ak vám presahuje stavba čo len 1m2 do susednej parcely, tak vám aj túto zahrnú do stavebného povolenia a platíte za celú jej výmeru. Problém je ak máte veľký pozemok, vtedy vám daň môže vyletieť aj na > 500 eur/rok. Problém je to dať do poriadku, potrebuje GP, vyňatie, ak máte rozostavanú stavbu tak znalecký posudok(ďalšie zbytočné výdaje za 200 eur), na úradoch všetko dlho trvá(napr. kataster zapisuje až na posledný deň v lehote, t.j. na 60 deň), na stav. povolenie sú lehoty, takže to nemusíte vôbec k 31.12. stihnúť. Vtedy vám odporúčam dohodnúť si stretnutie s primátorom a skúsiť ľudský prístup, jedine on má moc túto nezmyselnú daň odpustiť. So ženami na stavebnom, na finančnom nepohne nič.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Trosku mimo casopriestor🙂 , ale ak by to niekto riesil, tak tu je navod ako minimalizovat dopad tohto uradneho vypalnictva( cast "Co s tym" bod 1. ) aktualny rok to neporiesi ale ked niekto planuje stavat 3 a viac rokov tak to pomoze: https://arven.estate/blog/poradenstvo...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Áno je to v podstate výpalníctvo, tiež sme boli nemilo prekvapení, je to v podstate tlak na stavebníkov na čo najskoršie dokončenie a skolaudovanie stavby. Problém je, že ak máte projekt spracovaný, tak že riešite v rámci projektu aj oplotenie všetkých svojich pozemkov, prípadne cez ne idú prípojky k domu, tak automaticky tieto pozemky, na ktorých oplotenie alebo aj prípojky budú musia ísť do žiadosti o stavebné povolenie, teda to či je niečo evidované ako ostatná plocha pod budúcou stavbou, alebo záhrada v katastri je nepodstatné v momente ako vám vydajú povolenie, podstatné je čo máte v ňom máte uvedené a ktoré pozemky určilo povolenie zo stavebné, teda často všetky. Jedno riešenie pre niekoho bude dať si ešte do kolaudácie zapísať do katastra rozostavanú stavbu čo väčšina stihne vyhnať nad zem do pár mesiacov, ale znalecký posudok + geodet + kataster by nás vyšiel na 400 € a jediný iný dôvod by bola hypotéka kvôli ktorej niekto stavbu musí zakladať ako rozostavanú, pre nás je ešte stále platba vyššej dane menej ako zápis rozostavanej stavby.
Odpovedať
No tie spekulacie v tomto vlakne. Niekde to mozno prejde a traduje sa o tom, ale tie pozemky okolo stavby realne maju byt tiez stavebne, inak nesplnite percento zastavanosti a povolenie by ste dostat nemali. A tak sa plati dan. Tiez ma to stve, lebo clovek plati dajme tomu 1000 eur rocne za to, ze stavia pomaly a nedostava za to vobec nic. Pricom su to prave firmy a bujari robotnici co postavia za jeden rok, ktori najviac svojou cinnostou obtazuju okolie. Na druhu stranu ak si veci robim sam, tak tych 1000 eur si vynahradim za 1 mesiac vikendov na stavbe pri dnesnych cenach prac. Velmi sa bavim na tej ciastke 100 eur, ktora bola spomenuta v prvom prispevku. V tej dobe sa ani neoplatilo rozparcelovat iba to co je potrebne na povolenie, dnes uz by to nieco dokazalo usetrit v pripade 500 z 900.
Odpovedať
Tiež sme to riešili,3000+ m2 pozemok, vyňali sme pod dom cca a ten dali ako pozemok na stavbu,ale aj ako píšu,chceli nám dať celý pozemok ako stavebný... Naštastie paní na obci nám volala a povedala,že to tam je nejasné a je blbosť platit za také m2,tak sme sa dohodli len pozemok pod domom ako stavebný na daň.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Samozrejme je to svinačina od samospráv a zároveň asi taká páka na stavebníkov, aby rýchlo skolaudovali, zaujímalo by ma či nechybia, keď zdania aj to, kde napríklad podľa povolenie má stáť iba oplotenie alebo prípojky pod zemou. Nám normálne projektant zahrnul do projektu RD aj prípojky, spevnené plochy a oplotenie. Pri odňatí sme odňali pod domom a spevnenými plochami skrz GP vytvorili samostatnú odňatú parcelu ako ostatnú plochu. Na naše prekvapenie nám po roku od začatia došiel výmer, kde boli uvedené všetky naše parcely aj tie stále evidované ako orná pôda ako stavebné, teda predmetom dane z pozemkov. Neobviňujem projektanta, nie je daňový poradca, pýtal sa nás či chceme oplotenie riešiť súčasne pri povolení domu, alebo neskôr samostatne na ohlásenie. Samozrejme sme v žiadosti o povolenie, ktorú som dával ja uviedli všetky parcely, na ktorých uvažujeme stavby teda vrátane oplotenia aj prípojok, ktoré ležia na pozemku evidovanom ako orná pôda. V podstate aj preto lebo projektant s nimi uvažoval aj keď deklaroval, či splníme index zelene, preto mi to prišlo logické dať tam všetky čo nám patria. Na úrade nás na to nikto neupozornil, že si automaticky pre dane vytiahnu všetky čísla z povolenia, ale čo už mohli sme pár stoviek ušetriť, ak by sme ten plot nechali neskôr na ohlásenie.
Odpovedať
Tak ako píše hore mint_... my sme platili za dva roky daň za celý pozemok okolo 300 Eur v Nitre. Potom som zisťoval koľko by vyško rozdelnie, zameranie, nový geomtetrický a dostal som sa na dajakých 260 Eur - normálne oficiálne cenníkové ceny. Takže našťastie sme rýchlo skolaudovali.
Odpovedať
Stavebné sa vyjadruje k stavebnému povoleniu a daňové k daniam. Prečo by mali niekoho upozorniť keď sa jedná o príjme do mestkej kasy ??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinko85:

Samozrejme je to svinačina od samospráv a zároveň…
@martinko85 boli by tam uvedené všetky parcely, aj keby tam je iba dom naprojektovaný. Kvôli indexu zastavanosti a zelene sa udávajú parcely aj mimo domu a teda všetky uvedené v stavebnom povolení sú potom brané ako stavebné (lebo sa berie aj to že sa tam skladujte materiál, parkuje, predchádza cez to, je to tá príslušná zeleň podľa indexu, proste všetko je stavebné). Minimalizovať sa to dá rozdelením na nevyhnutnú veľkosť a iba tie parcely uviesť. Je to presne práve pre to, aby všetci rýchlo skolaudovali. Tí čo platia iba za pozemok pod domom vyššiu daň, môžu ďakovať úradníkom v obci, lebo buď nevedia alebo nechcú dávať toľko ľuďom platiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?