Drobna stavba 25m2 na pozemku bez stavby

Ahojte, planujeme stavat v intravilane dom len kym vybavime povolenia a pripojky radi by sme si zatial postavili zahradny domcek ktory bude najskor sluzit ako uschovna naradia a nasledne po stavbe domu ako zahradny domcek. Ako to je s vydanim povolenia pre drobnu stavbu pokial sa na pozemku nenachadza ziadna stavba? Bude musiet byt aj na ten domcek vydane riadne stavebne povolenie? Dakujem
Odpovedať
@hladas podľa zákona áno. Podľa skúseností závisí od konkrétneho stavebného úradu.
Odpovedať
@hladas áno je potrebné stavebné povolenie. Nepýtal si sa na toto už? Lebo presne takáto otázka tu bula prednedávnom.
Odpovedať
@hladas Ak záhradný domček bude do 25 m2 zastavanej plochy, stačí Ti ohlásenie drobnej stavby. Samozrejme toto ohlásenie treba podať pred začatím stavby domčeka spolu s nákresom a žiadosťou Ohlásenie drobnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinko1982 nemas pravdu. @stefanby ma pravdu. Pytaj sa na stavebnom.
Odpovedať
Profilova fotka
@hladas Drobná stavba (do 25m2) je vždy len ako doplnková stavba k hlavnej stavbe. Pokiaľ teda nie je na pozemku nič ešte postavené, tak potrebuješ riadnu žiadosť o stavebné povolenie, aj keď sa jedná o stavbu do 25m2. :-)
Odpovedať
@petinko1982 somarina. Drobná stavba vždy slúži ako doplnková k hlavnej stavbe. Keďže on tam hlavnú stavbu nemá, treba stavebné povolenie. @hladas kúp cez bazos nejakú stavebnú búdu a potom ju cez bazos predas.
Odpovedať
@jamk1 @megdesign To je síce pravda, podla stavebného zákona z roku 1976, ale vždy to závisí na konkrétnom stavebnom úrade. U nás v obci si to na stavebnom úrade vykladajú tak ako som napísal :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petinko1982 Stavebný zákon platí aj pre stavebný úrad. :-)
Odpovedať
@jamk1 najmä ked má kazdý úradník svoj výklad :-)
Odpovedať
@petinko1982 nezávisí. Zákon platí všade rovnako. Je to neschopnosť úradníkov.
Odpovedať
@megdesign Neschopnosť nadriadených okresných stavebných úradov kontrolovať činnosť obecných stavebných úradov. Nemusíš mi o tom hovoriť detaily, viem to z vlastnej skúsenosti.
Odpovedať
@megdesign alebo neschopnosť MDVRR konecne predlozit do parlamentu novy stavebny zakon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petinko1982 druhostupňový SU nemá čo kontrolovať prvostupňový SU. Prvostupňový SU v takomto prípade nemá vydať povolenie na drobnú stavbu. Čiže neschopnosť úradníkov na prvostupňovom SU.
Odpovedať
@megdesign Má čo kontrolovat najmä keď pochybí, nechodíš na stavebné konania? Ten zákon je fakt starý a deravý.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinko1982 Zase je ti len a len o neschopnosti úradníkov na stavebnom úrade, či na obecných úradoch. Každý jeden úradník pokiaľ nemá istotu o správnosti svojho rozhodnutia ma možnosť-povedal by dom až povinnosť- pozrieť si vykonávacie vyhlášky k stavebnému zákonu a tam nájde to, čo nevie... https://www.honorar.sk/informacie-v-l...
Odpovedať
@petinko1982 činnosť stavebných úradov kontroluje Slovenská stavebná inšpekcia. SU sa jeden druhého nemajú čo kontrolovať. https://www.ssiri.sk/
Odpovedať
@megdesign Činnosť prvostupňového SU kontroluje aj nadriadený SU, viď bod 2 : ODBOR VÝSTAVBY A BYTOVEJ POLITIKY podľa Smernice Ministerstva vnútra Slovenskej republiky z 1. októbra 2013, ktorou sa upravujú podrobnosti o vnútornej organizácii okresného úradu [Vestník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 142/2013 - Čiastka 75] a) na úseku štátnej stavebnej správy 1. vykonáva štátnu stavebnú správu v druhom stupni vo veciach, v ktorých v správnom konaní v prvom stupni koná obec ako stavebný úrad, 2. riadi a kontroluje výkon prenesenej štátnej správy vykonávanej obcami ako stavebnými úradmi a podieľa sa na tvorbe koncepcií v oblasti povoľovania a realizácie stavieb, 3. plní úlohy štátneho stavebného dohľadu a kontroluje činnosť štátneho stavebného dohľadu vykonávanú poverenými pracovníkmi stavebných úradov, 4. zabezpečuje výkon pôsobnosti stavebného úradu, ak obec dlhodobo, najmenej šesť mesiacov, nevykonáva svoju pôsobnosť stavebného úradu, 5. zabezpečuje výkon pôsobnosti stavebného úradu pri vyhradenej právomoci pri jednotlivých technicky náročných alebo neobvyklých stavbách alebo opatreniach s väčšími alebo rozsiahlejšími účinkami na životné prostredie v ich okolí, 6. určuje, ktorý stavebný úrad vykoná konanie a vydá rozhodnutie v prípade stavieb alebo opatrení presahujúcich hranice územného obvodu jedného stavebného úradu, 7. určuje, ktorý stavebný úrad vykoná konanie a vydá rozhodnutie ak bola na konanie príslušná obec ako stavebný úrad a bola zároveň navrhovateľom, stavebníkom alebo vlastníkom stavby, alebo žiadateľom o povolenie terénnych úprav, prác alebo zariadení, ktoré boli predmetom konania, 8. vedie a aktualizuje zoznam sídiel spoločných obecných úradov, pre ktoré spoločný obecný úrad plní úlohy na úseku územného konania a stavebného poriadku, 9. vykonáva pôsobnosť prvostupňového stavebného úradu vo veciach vyvlastnenia a vydáva rozhodnutia o vyvlastnení, ak ide o výstavbu a správu diaľnic, ciest a miestnych komunikácií, vrátane zriadenia ich ochranných pásiem, a o uskutočnenie stavieb, ktoré sú významnou investíciou podľa osobitných predpisov, 10. vykonáva pôsobnosť prvostupňového stavebného úradu vo veciach územného konania a vydáva územné rozhodnutie pre stavby diaľnic a ciest pre motorové vozidlá podľa osobitých právnych predpisov, 11. prešetruje sťažnosti fyzických osôb a právnických osôb a vybavuje petície občanov a právnických osôb na úseku územného konania, stavebného poriadku, sankcií a vyvlastnenia smerujúce proti činnosti obce ako stavebného úradu, 12. plní ďalšie úlohy na úseku štátnej stavebnej správy uložené Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo dopravy“);
Odpovedať
Dakujem za info. Ak by mal niekto skusenost ze to postavil aj bez SP a stavby na pozemku budem rad ak prispeje inak myslim ze dalsia debata o prvostupnovych a inych uradoch je v tejto teme neopodstatnena.
Odpovedať
@hladas sak napis rovno ze to potrebujes bez papierovacky a vsetci ti tu napisu ze to riesili stavebnou budou bud unimobunkou alebo dakou plechovou rozoberatelnou - nik sa nad tym nebude pozastavovat... ...samozrejme ak chces "drobnu stavbu" skor ako hlavnu najjednoduchsie je si ju pridat do ziadosti o SP /aj ked si nemyslim ze to za to stoji/ :)...
Odpovedať
@hladas Choď sa opýtať na stavebný úrad, to že tu Ti niekto niečo napíše, neznamená, že tak stavebný úrad aj bude postupovať. Najlepší je v tomto prípade kovový sklad a k nemu stavebná búda, na to povolenie nepotrebuješ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?