Kedy sa stávam vlastníkom?

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem poradiť. Vedeli by ste mi povedať, kedy sa stávam vlastníkom bytu? Ide o to, že 2.9. by sme mali podpísať kúpno-predajnú zmluvu a 6.9 sa idem vydávať. Keďže úver beriem sama, je dôležité aby som bola ešte slobodná kým sa zrealizuje tento obchod. Je pre mňa dôležitý deň návrhu na vklad? Kedy sa novému majiteľovi vyplácajú peniaze? (od banky). Ďakujem
Odpovedať
vlastníkom nehnuteľnosti sa stávate až po povolení vkladu vlastníckeho práva a po jeho zápise do katastra nehnuteľností..obávam sa, že do svadby to nestihnete..ani v prípade, ak by ste podali návrh na zrýchlený vklad nehnuteľnosti, ktorý trvá 15 dní..myslím, že deň podania návrhu na vklad v tomto prípade nie je dôležitý, ale až samotné rozhodnutie správy katastra o povolení vkladu..nech ma kľudne niekto opraví, ak sa mýlim..Kedy sa vyplácajú peniaze novému majiteľovi, záleží od dohody v kúpnej zmluve, prípadne od banky, ale myslím, že zväčša po predložení platnej kúpnej zmluvy..
Odpovedať
Majitelom sa sice stavate az po povoleni vkladu, avsak vklad sa odvolava na zmluvu, ktora je datovana. Cize ak ju podpisete 2.9., tak sa nasledne po vlozeni berie ako datum kupy nehnutelnosti 2.9., nie datum povolenia vkladu. Skratka, Vy mozte nehnutelnostou disponovat ako majitel az po povoleni vkladu, ale z pravneho hladiska ste majitelom dnom podpisu zmluvy. Navyse pokial beriete ucelovy uver (hypo?), tak vsetky vklady zostavuje banka. Skuste sa spytat tam. Ak si vsak takto chcete zabezpecit, aby bol byt len Vas, tak Vas sklamem. Nakolko bude uver zjavne vyplacany z penazi, ktore uz patria do BSM, tak pri pripadnom deleni bude aj byt brany ako sucast BSM, aspon podla mna.
Odpovedať
... čistá láska...:)
Odpovedať
@tvojaritka nie cista laska. cisty realizmus. byt nou, rozmyslam rovnako po svojich skusenostiach.
Odpovedať
tak potom bezpodielove vlastnictvo - zrušiť BSM.... a je mi úplne jedno kedy sa vydávam, kedy nadobudam majetok apod.... ked som sa ženil na žene mi záležalo viac ako na majetku..., platí to dodnes a to predpokladam, že väčšinu života mám ešte pred sebou... potom naozaj majte rozum: 1, buď sa neberte 2. si určite pravidlá, kto čo za akých okoloností BSM 3. alebo to hodte za hlavu a žite spolu svoj život nech sa celý svet aj na hlavu postaví ale tento alibizmus mať otvorené zadné vrátka a teraz čo chlapovi vyjde biznis, k tomu niečo zdedí a niečo vyhrá ocitne sa v balíku a manželka čo má BSM....??? hypotéku na krku??? splátky na dom a pán bude zahojený, či manžel bude splácať a ona bude majiteľkou.... ja si to neviem predstaviť ani nie za mesiac sa chce vydávať a nemá poriešenú základnú otázku...??? a rieši to na modrej streche.... nie aby to riešila s ním....prvu vec rieši s anonýmnymi ľudmi na webe ktorých nikdy nevidela a nikdy neuvidí, ale s človekom s ktorým plánuje žiť to nepreberie ach jo.... panebože dakujem za manželstvo
Odpovedať
@tvojaritka vieš, nie sú všetci muži ako ty. skôr by som povedala že je to naopak podľa toho čo vidím okolo seba. / /mimochodom neradil si náhodou v inej téme aby si dotyčný pýtal súkronmý telefón na realitnú maklérku ak bude pekná a mladá?? =-)ako je to s tou nekonečnou láskou mužskou??hm =-) :-D :-N// osobne by som tak isto tieto veci neriešila na verejnom fóre ale tak sú ľudia ktorí majú určité bloky rozprávať o týchto veciach s partnerom. do vzťahu nikomu nevidíš. ja v tomto nesúdim nikoho. mám výborného partnera ale aj tak verím už len sama sebe napríklad. ďalej nevieš či nepodnikajú . Ak by jej nastávajúci mal živnosť, už to je napríklad dôvod na túto opatrnosť. Presne opačný prípad ako si popísal v predposlednom odseku. Dôvody môžu byť rôzne, nie len nízka vypočítavosť. Ale to už by bolo na právnika .
Odpovedať
v zmluve musi byt napisane vyslovene kedy je prechod vlastnickeho prava. byva to podpisom zmluvy, byva to zavkladovanim....co sa tam pise?
Odpovedať
@ada32 oukej beriem späť.... a ano v tej téme to som bol JA:)
Odpovedať
Profilova fotka
no ďakujem veľmi pekne za rady a aj vaše názory. Dovoľte mi však objasniť vám, prečo to musím stihnúť pred svadbou. Chcela by som využiť hypotéku pre mladých avšak priateľ nespĺňa podmienku veku (je starší ako 35rokov) a tiež je živnostník a nemá príjem. Samozrejme pýtala som sa aj na úver, aký by mi vedeli poskytnúť keby som v manželstve a to buď: ak by sa posudzoval aj manžel, dali by nám úver možno na jedno-izbový byt v Lučenci (a nie 3-izbový v BA) alebo ak by mi len pristúpil do úveru (považovali by ho za vyživovanú osobu v domácnosti) v tom prípade by sa mi znížil čistý príjem a opäť by som si mohla kúpiť jedno izbák v Lučenci. Ale chápem že ste to pochopili inak.
Odpovedať
@moncinkas Z nazorov si nic nerob, ved vies, ze sa hovori "podla seba sudim Teba". Inak co sa tyka uveru. Ak kupujes byt od sukromnej osoby, tak s najväcsou pravdepodobnostou pusti banka peniaze predavajucemu uz ked doloziss katastra potvrdeny navrh na vklad. Ak kupujes byt od firmy, tak to bude asi az ked dolozis list vlastnictva na Tvoje meno. Istotu ale budes mat, az ked budes mat pred sebou hypotekarnu zmluvu, tam to bude napisane kedy banka uvolni peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Ved hej viem ze to ako som to napisala vyznelo presne tak ako to pochopili. Prave moj priatel ma tlacil do toho ze treba rychlo byt kupit pretoze bola by skoda nevyuzit statnu premiu. Naco zbytocne platit ked netreba. Byt je od sukromnej osoby. Tak dufam ze to stihneme.zmluvu by sme chceli podpisat 2.9.a hned s tym utekat na kataster.
Odpovedať
@moncinkas v tomot pripade co pises,Ty budes posudzovana pred tym ako pozias o HU a ked vtedy splnis pozidavky a schvalia Ti tento uver a podpises zmluvu o HU a taktiez zalozne zmluvy oni to spatne posudzovat nebudu....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vlastníkom sa stávaš až dňom povolenia vkladu do katastra nehnuteľností. Ak bude vklad povolený po uzavretí manželstva, teoreticky byt patrí BSM. Myslím, že to tak aj bude spravodlivé, lebo nepredpokladám, že splátky úveru ( za ktorý ste byt nadobudli ) "potiahneš sama, ale budú pravdepodobne hradené zo spoločných peňazí. Podmienky na poskytnutie úveru sa spätne skúmať nebudú ......
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ak by to bolo takto, ze ak vsetko vybavim pred svadbou potom nebudem mat ziadne problemy tak to by bolo super. Aj tak by som tam manzela dala nejak zapisat - bud ako vecne bremeno alebo hned ako by sa dalo tak ako spolumajitela. Je mi jasne ze nemozem chciet od niekoho aby mi daval do bytu peniaze a nemal by ziadnu istotu. Ja na jeho mieste by som to tiez nerobila. Dakujem ze ste to konecne spravne pochopili a poradili mi. Uz som troska kludnejsia. Priatel mi dokonca povedal, ze ak by tam bol nejaky zadrhel (ze sa nieco nestihne do svadby) tak odlozime svadbu. Ale dufam ze k tomu nedojde :)
Odpovedať
Nezabúdajte na to, že aj keď vyriešite výlučné vlastníctvo, môže nastať zádrheľ v prípade rozvodu a iných nepredvídateľných okolností. Momentom manželstva budú Vaše príjmy spoločné, teda v BSM - to znamená, že zo spoločných peňazí (bez ohľadu, že vo svojej podstate to môžu byť iba Vami zarobené peniaze) bude uhrádzaná splátka hypo. Ak by teda neskôr došlo k zrušeniu BSM, tak manžel má nárok na polovicu peňazí, ktoré boli počas manželstva uhradené vo forme splátok hypoúveru.
Odpovedať
Profilova fotka
@moncinkas presne som ti chcela napísať, že v najhoršom prípade prelož svadbu neskôr o mesiac, ved čo sa také hrozné môže stať? ale to si nechcela..... tak potom nič
Odpovedať
Profilova fotka
No nerada by som svadbu presuvala najma ked mam uz vsetko zariadene. Uvidim ako mi to dopadne.
Odpovedať
dlhujem ospravedlnenie.... takže sa ospravedlnujem
Odpovedať
Profilova fotka
to je OK. hlavne že to je objasnene:)
Odpovedať
Profilova fotka
@moncinkas Je tu napísaných veľa hlúpostí. Preto stručne rada odo mňa . Podľa obč. zákonníka a následne podľa zák. č. 162/95 ( katastrálny zákon) vlastnícke právo nadobúdaš vkladom na zápis do katastra nehnuteľností a nie až vydaním rozhodnutia, čiže všetko stíhaš :-) Ak zmluvu podpíšeš 02.09.2014 a zároveň hneď podáš vklad, tak je všetko OK. Na základe vkladu banka vyplatí peniaze. To či kataster vykoná zápis a vydá rozhodnutie do 30 alebo xy dní nie je podstatné. Zmenu priezviska a iných údajov môžeš nahlásiť neskôr. Odporúčam počkať, kým príde rozhodnutie z katastra a až po tom. ( Za to se naplatí.) Rovnako tieto zmeny budeš musieť nahlásiť aj v banke. Svadba s tým nič nemá. Pekne si ju uži :-)
Odpovedať
O štyri dni po podaní návrhu na vklad sme dostali peniaze od banky.
Odpovedať
@ve_ki mozes napisat kde v katastralnom zakone sa pise to co tvrdis? tu je katastralny zakon: http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/k... a odporucam si precitat §28 Vklad, odsek 3 - citujem: Právne účinky vkladu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia okresného úradu o jeho povolení. to, ze banke staci navrh na vklad na to aby uvolnila peniaze je pravda, ale taktiez je potrebne nasledne dorucit banke pravoplatne rozhodnutie o vklade. @moncinkas nezabudaj na to, ze ak je na byte tarcha, tak akekolvek zmeny vlastnickych vztahov by si mala minimalne konzultovat s bankou. aby sa nestalo to, ze sice (v nevedomosti) kataster vyda rozhodnutie o vklade na tvoje meno, a potom zistia, ze to ma byt predmetom BSM a zacnu sa opletacky - minimalne bude potrebny suhlas manzela s tarchou apod. ja by som isto zasiel na kataster a spytal sa ako riesia podobne pripade (tj podpis zmluvy tesne pred svadbou a nasledne rozhodnutie az po nej)....
Odpovedať
Profilova fotka
@moncinkas nechcem vidiet tie komplikacie pri rozvode.... Hypoteka bude iba tvoja, ale majetok spolocny????? Dievca, ved ty tak mozes padnut financne na dno, ze dovidenia..... Osobne by som to po mojich skusenostiach nerobila. Ak ma byt uver vylucne tvoj - nech je tvoj aj majetok!!!! Bez darovania druhej strane, bez zapisovania vecneho bremena ( uz len to je napad!!!! - nastastie kupujes na hypo takze ziadne dalsie bremeno v prospech nastavajuceho ti banka zriadit nepovoli, ale aj tak, ze ta toto napadlo???). Takto sa ti stane, ze kedze byt bude v BSM - nadobudla si vlastnictvo PO povoleni navrhu na vklad - tvoj priatel pri rozvode ma polovicu bytu, ziaden uver. Ty mas polovicu bytu - a cely zostatok hypoteky. A este taky detail - tvoj priatel ma narok na vyplatenie polovice vsetkej sumy za splatku TVOJEJ hypoteky.... Takze kludne pri deleni bsm zistis, ze cely byt ma vlastne priatel a ty mas oci pre plac...... Kravina, co robis. Totalna.
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki keby to bolo takto tak som stastna. Mne ide najma o to aby som mala uver. Nie ze ked dojde na cerpanie (keby to bolo nahodou po svadbe) tak mi banka zahlasi ze sa zmenili pomery a musia prehodnotit uver.
Odpovedať
ano @kaktusik007 platit hypo a zapisat "uz manzela" ako spolumajitela je absolutne nestastny napad. Zijem v manzelstve 25 rokov, byvame spolu v tretej nehnutelnosti,ale okolo seba vidim "velke" lasky,ktore sa rozpadli ani nevedia ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 no jedine co by som mohla urobit (tak aby to neslo do BSM) je odlozit svadbu. Kupu bytu sme zacali riesit az po zasnubach a tak vazne az vtedy ked bol termin stanoveny a to preto lebo este pred 3 mesiacmi som mala robotu z ktorej som chcela odist a nechcela som mat uver a ist do novej roboty. Teraz mam novu robotu a viem ze tu nejaky ten cas zotrvam. Kedze som musela cakat na 3. vyplatu uver sa vybavuje takto tesne pred svadbou.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no este nemam ani ten byt :) urcite by som takyto krok neurobila predtym ako by som sa s niekym poradila. A este by som sa chcela spytat: ak budem majitel iba ja ale byt by siel do BSM, v pripade ze sa priatelovi (manzelovi) nieco stane ide to do dedicskebo konania? On ma 2 deti z prveho manzelstva tak ci maju na to narok
Odpovedať
Profilova fotka
@moncinkas Ak po nadobudnutí vlastníctva daruješ alebo predáš časť nehnuteľnosti (napr.1/2) manželovi, tak po jeho smrti, ak nezanechá závet, tak z toho jeho podielu budú dediť všetky jeho deti a ty ako manželka :-( Ak by sa nebodaj niečo stalo medzi Vami, tak budeš musieť ten podiel získať od neho späť (odkúpiť). Poznám pár dvojíc, ktoré sa doťahovali cez právnikov a súdy niekoľko rokov :-( Osobne by som mu nič nedávala. Ak investuje do nehnuteľnosti a rozídete sa, tak má nárok, aby si mu zaplatila preukázateľné investície, ktoré do tvojej nehnuteľnosti investoval výlučne on. (Samozrejme dá sa to urobiť aj mimo súdu dohodu - odporúčam písomne notárskou zápisnicou.)
Odpovedať
Profilova fotka
No a keby mu nedarujem polovicu? Keby na liste vlastnictva som len ja? Ale potvrdenie vkladu pride az po manzelstve? Dedia jeho deti?
Odpovedať
Profilova fotka
@moncinkas no este lepsie!!!! Dievca, ty perlis..... Osobne - byt v tvojej situacii svadbu nie ze odlozim, ale zrusim! Kupim si byt, platim si hypo sama z MOJHO uctu ( preukazatelne z mojho!!!!) a veci ako najomne, elektrika, net, strava - platim zo spolocneho uctu s priatelom..... Pri rozvode - rozchode by v takomto pripade partner nemal narok na nic. Ak sa vydas - splatky hypoteky vie priatel dokazat, cize polovicu v pripade rozvodu mu musis vratit. Ak sa nevezmete, ale priatel bude vediet preukazat ze hypo sa platila zo spolocnych ( cize sa ulakomis na 7 eur mesacne za zvlast ucet) tak situacia je plus minus rovnaka - budes ho musiet vyplatit... No a uz len taky detail, ak neodlozis svadbu: Polovicu bytu zdedias ty ako manzelka, plus jeho deti.... Ale uver - mas iba ty.... No stastna to jeho exmanzelka!!!!!
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?