Vecné bremeno in rem - vlastník cirkev

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosť s vytvorením vecného bremena in rem ak je vlastníkom cesty, zeleneho pasu a chodníka Cirkev? Ako s nimi podpísať dohodu alebo ako toto vôbec vybaviť? Dakujem
Odpovedať
@mirri33 na začiatok sa opýtam, je táto cesta verejná? pokiaľ áno, tak načo riešiť VB, keď je verejne prístupná..alebo je v uzavretom areáli, keď potrebuješ riešiť VB?
Odpovedať
@mirri33 @janetbla Pokiaľ je cesta na súkromnom pozemku, tak nemôže byť verejná. Môže byť na ňu prístup, ale len preto, lebo to vlastník nerieši. Ale môže si ju kedykoľvek ohradiť a obmedziť cudzím prístup. Ak chceš vecné bremeno práva prechodu, treba o to požiadať vlastníka - teda cirkev. Príslušnosť si nájdeš na liste vlastníctva. Dosť pochybujem, že ti dajú súhlas, ale skúsiť to môžeš.
Odpovedať
@mirri33 Zašla by som za správcom miestnej farnosti - farárom - a začala to riešiť s ním. Majú povinnosť spravovať cirkevný majetok. Právne úkony rieši príslušný biskupský úrad.
Odpovedať
@chrobak7 Dôležité je vlastníctvo a právny stav vozovky, nie pozemku pod ňou. Vozovka je samostatnou stavbou. Mnoho verejných ciest je postavených na doteraz nevysporiadaných súkromných pozemkoch.
Odpovedať
@draik presne tak, robím v tejto oblasti roky :) @mirri33 zišlo by sa sem vložiť parc. č. a k.ú... Podľa cestného zákona cesty, ktoré nie sú v uzavretom priestore, sú verejné.. No ako vieme našli sa aj takí experti - vlastníci pozemkov pod cestami - MK, že dali na vozovku zábrany, ktoré zamedzili jazde, toto konanie však nemá právnu oporu.. rozhodujúce je, kto je vlastník cesty a aká to je cesta - komunikácia ako stavba. podľa CZ - § 3d ods. (3) Miestne komunikácie sú vo vlastníctve obcí. (4) Účelové komunikácie sú vo vlastníctve štátu2b) alebo iných právnických osôb alebo fyzických osôb.
Odpovedať
ahojte, dakujem všetkým. Bola som za farárom a vraj mám spísať zmluvu o zriadení VB. ide o ulicu ktorá celá patrí cirkvi ale vraj s tým majú skúsenosť. tak idem na to. Dakujem este raz
Odpovedať
@mirri33 ulica nemôže patriť cirkvi, ale pozemok pod komunikáciou, ktorá patrí komu- cirkvi? To si budete všetci, čo na ulici bývate vybavovať zriadenie VB na právo cesty?
Odpovedať
@janetbla Možno ide o pás vedľa cesty, ktorý delí vozovku od pozemkov. Kto vie.
Odpovedať
@janetbla ahoj presne ako hovoríš pozemok cely patri cirkvi. p.Farar povedal že by to malo byť ošetrené zmluvou medzi obcou a cirkvou aby si toto nemuseli všetci vlastníci riešiť osobitne. Ale nakoľko teraz taká zmluva nie je, musíme si VB vložiť takto. @draik - cesta aj zeleny pas a dokonca v strede ulice je prechod do druhej (len pre pesich) a aj tento pas patri cirkvi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?