Zatekanie šikmej strechy

Máme na hrubej stavbe domu šikmú strechu 18 stupňov, plný záklop, poistnú hydroizolačnú fóliu, kontralaty podlepené páskou a na kontralatách nabité už aj latovanie. Po dnešnom daždi sme zistili, že popri krokvách sa na vnútornej interiérovej strane na záklope vytvárajú na viacerých miestach mokré mapy (viď foto). Krytina ešte nie je položená na celej streche. Tam, kde je už položená, problém zatekania zatiaľ nie je. Kontralaty sú práve kvôli podtečeniu vody podlepené páskami, aby boli klince, ktoré prechádzajú cez poistnú hyudroizolačnú fóliu až do záklopu a aj krokvy, dostatočne utesnené a nemohla tade pretiecť voda. Máte alebo ste mali niekto podobný problém? Viete nám poradiť, či je to normálne a položením krytiny sa to vyrieši, alebo to v žiadnom prípade nemôže zatekať?
Odpovedať
Profilova fotka
Fólia sa nedá na 100% utesniť.Môžete robiť čo chcete.Nie je stavaná na to ,aby vydržala priamy dážď.Položením krytiny sa to vyrieši.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejv ta paska nie je poriadne spravena, u mna ju pre istotu stavbari nedali vobec a ked som im to povedal cumeli na mna, ze to v zivote nerobili. Takze som ich donutil zobrat specialny tmel a vsetky laty pretmelit, odvted netieklo. Tiez na mna isli s takou blbostou ako @antonmesaros . Tak som im do folie nabral 5l vody urobil taky balonik a zavesil. Za niekolko dni nevitiekla ani jedina kvapka.
Odpovedať
Profilova fotka
antonmesaros má pravdu. Je to len poistný systém, nemá odolávať intenzívnemu dažďu. Podotýkam, že sa páska dáva pod kontralaty len pri nízkych sklonoch s debnením, aby si niekto nemyslel, že to tam stále má ísť.
Odpovedať
@suffo sklon strechy mame 18 stupnov, krytinu villa testa plein sud, ktora ma min sklon 14 stupnov. Zatecenie nie je na par miestach, ale aspon 20 pripadov. Realizacna firma tvrdi, ze pouzita paska nie je vhodna pod jontralty. Bola pouzita pvc paska od vyrobcu BWK a dodan.a v ramci krytiny ako systemove riesenie. Nie je to butul kaucukova paska, ale len polyetylenova penova paska.
Odpovedať
@antonmesaros a ked pod krytinu podfukne sypky sneh ktory sa zacne topit?
Odpovedať
@majkoj tie laty ste pretmelovali po bokoch alebo sa vsetky nadvihovali a ten tmel ste dali pod ne?
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejv no pretmelili po bokoch, bol som dooost skepticky k tomu rieseniu, ale po 3 rokoch som mal otvorenu strechu a drzi to jak slak, ale bol to nejky speci tmel, netusim aky. @suffo nie NEMA, pri kazdej poistnej hydroizolacii je udavany vody stlpec, ktory vydrzi bez pretekania. Je zaujimave, ze je to mokre len na miestach kde su klince, nahodicka ze ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Netuším kto a ako vám to spravil, tiež akú foliu použil, ale pod kontralaty sa požíva butul kaucukova paska alebo pena. Zatial nikomu nepreťakalo nič a to sme robili viacej striech s 10 ° sklonom. Poistná hydroizolácia má vydržať prefukujúci sneh alebo dážď, to je niečo úplne iné ako intenzívny dážď alebo dokonca liať vodu z vedra.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejv Jy by som veril realizačnej firme.Mala by tam ísť butul kaučuková páska a tú už po novom pena nahrádza u Bramacu. Pán Fazekaš je obchodník, asi kúpil lacnejšie inú pásku. Pár stiech sme robili od Villa Testa, ale ked ešte predávali španielsku Almansu, z francúska prakticky to isté. Zatiaľ žiadna nepretiekla a to sa tam nedávalo debnenie ani žiadna páska pod kontralaty kontralaty, sice nebol až taký nízky sklon. Podľa môjho názoru táto škridla nie je vhodná do nášich klimatických podmienok na strechy s veľmi nízkym sklonom.
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo o mna tu nejde. Cez tu foliu voda NEPRETECIE pokial nie je poskodena. Kludne si to vyskusaj. Ak cez nu tecie, hoc aj cez dazd, je to sfusovane. Este raz davam do pozornosti, ze to tecie len v mieste kde su klince, to znamena ze to tam nie je utesnene. Moze stat, ze niekde pukne skridla a zacne pod nu tiect, naco tam potom je folia cez ktoru to pretecie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ak je zlomená škridla, tak ju treba vymeniť a určite by netieklo, ale maximálne presakovalo. Kto sa bojí nech si kúpi najdrahšiu foliu, nech si dá nastriekať penu pod kontralaty aj pri vyššom sklone, samozrejme nech si zadební celú strechu inak to nemá význam. Už sa k tomu nevyjadrujem lebo to už nemá význam
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejv Difúznu fóliu keď pritlačíte kontralatou o krokvu tak pretečie.Môžete robiť čo chcete ,vtedy stráca svoje vlastnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros mame konkretne foliu - vid odkaz nizsie. ak vas dobre chapem, tak kazda strecha so sklonom okolo 18 tupnov, plnym zaklopom, poistnou foliou a osadenymi latami a kontralatami bez polozenia stresnej krytiny pretecie pri dazdi okolo 7 mm v miestach, kde kliniec ( pouzity na kontralate alebo late) prederavi tu foliu? nerobim reklamu http://www.bwk.sk/sk/Produkty/Poistne...
Odpovedať
@antonmesaros ak ta folia straca svoje vlastnosti takym prichytenim, ako sa bezne pouziva, ako ju prichytit, aby svoje vlastnosti nestracala? Ak sa to neda, naco sa tam ta folia pouziva? Chapem to potom tak, ze na volnej ploche si svoju funkciu splni, ale pod kontralatou jednoducho pretecie?
Odpovedať
@antonmesaros uvedena folia by mala byt kontaktna a pouzitelna na plny zaklop
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme, ze je velmi tazko hovorit o tom, co ma splnat poistna stresna folia , ked je poistna a naozaj nie je primarne urcena ako trvala stresna krytina. Treba si pozriet aky je BSS stresnej krytiny (bezpecny sklon strechy), ktoru ste dali, potom na zaklade Vami skutocne postavenej strechy, teda jej sklonu v porovnani s BSS krytiny sa vybera poistna folia. Existuju vsak aj folie, ktore sa pouzivaju na velmi nizke sklony striech, podla najnovsej normy ZVDH sa tieto este okrem toho, ze maju dvojite lepiace pasky, este zvaraju-pouzivaju sa na velmi nizke sklony striech... teraz prisla s touto novinkou - vlastne v r. 2013 aj jedna znama firma tu na SK, v Rakusku sa uz robi dlhsie, asi 4 roky. Toto ale nie je Vas pripad, vy mate sklon 18 stupnov, ale este velku cast strechy nezakrytu. Ak to tecie pod utesnenymi kontralatami , skrutkotesnou paskou na bate PE peny -jednostranne lepiacou, treba k tomu povedat, ze na SK sa pouzivaju PE penove pasky na viac ucelov, okrem toho aj na tlmiace ulozenie SDK. Tieto pasky by mali byt ako skrutkotesne testovane, co ani zdaleka kazdy vyrobca nema... PE pena je sice zo zatvorenymi pormi vzducho nepriepustna a môze docasne fungovat pod kontralatami a stresnou krytinou, na nepolozenej krytine ale nemusi... PE pena sa pouziva na skrutkotesne pripojenie lenvelmi kratky cas... Treba mat ale na pamäti, ze PE pena pri vysokych horucavach pod polozenou stresnou krytinou ma tendenciu vychadzat zo spary von, pretoze teplom napuciava a vystrkuje sa z tychto skar von... Vidiet je to oveľa lepsie pri tlmiacom ulozeni LEXANU na pristreskoch, tiez je to v pohode v chladnom obdobi, ale v lete Vam vylezie zo skary. Butxlkaucukova paska je na tento ucel ovela lepsia, lenze, problem je v tom, ze PE penova paska 30 metrov o sirke 50mm stoji cca 6 EUR, ale Butylova o tej istej sirke a dlzke 25 EUR. Ale ta Vam urcite nepodtecie, ani zo spary nevylezie. Niektori vyrobcovia maju tiez v systemovom rieseni skrutkotesnu pasku na baze Bitumekaucuku, ak je tento spravne modifikovany, tak je tiez velmi dobre tesniaci... PE pena teda nie je trvale tesna ... Vami zvolena poistna folia je dobra, nema ziadnu chybu, aj prislusenstvo musi byt dobre....
Odpovedať
@drasnican1 ďakujem, skúsim ešte preveriť, ako je na tom tesniaca páska, ktorú máme my - na stránke predajcu som certifikát nenašiel, budem ho od nich pýtať
Odpovedať
Profilova fotka
No viditelne je moja folia zazracna, lebo po utesneni netieklo nic :). Ale je zaujimave kolko vyhovoriek sa da najst, ked to tecie a ako sa to neda. Pritom, kazda jedna sa da praktickou skuskou vyvratit. @andrejv najdi si technicky list k folii, niekde by tam mal byt udaj o vodnom stlpci na ktory je folia testovana, to odpoveda tlaku pri ktorom pretecie.
Odpovedať
@majkoj dík, ale problém nie je vo fólii, ale či použitá páska pod kontralaty je na to určená. Mne je jasné, že priestor pod krytinou nebude nikdy tak zaťažený vodou, ako bol zaťažený, keď tam krytina nebola. Pevne verím, že množstvo vody, ktoré tam bude ( či už podfúknutý a roztopený sneh, alebo priamo voda z dažďa) tak to nebude také množstvo, že by to pretieklo až do interiéru. Fólii verím na 100 %, trápi ma tá páska - či nebolo lepšie sa na pásku vykašlať a radšej nechať kontralaty bez tejto pásky. Avšak bral som to ako systém dodaný v rámci krytiny a tak som to bral ako vyskúšanú vec a nemal som žiadne podozrenie, že by tam niekde mohol byť problém
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejv ja som narazal na tvrdenia, ze folia na to nie je urcena, mne je jasne kade to u teba tecie :). Na to, ze tam nebude voda sa nikdy nespoliehaj. Mne piiiip kuna vliezla dakade pod skrydlu poposuvala ju ju trochu (v noci budicek ako keby niekto rubal na streche drevo). A hlavne dodriapala tu hydroizolaciu, takze sa modlim aby to nezacalo tiect. Ak budes mat tam nejaky odkladaci priestor, nie je to take strasne. Ale ak mas pod tym rovno miestnost ako ja....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Pekny den prajem.Viete mi niekto prosim z Fachu poradit preco nam na uz 5 rocnom Bungalove posledne 2 roky vzdy po dazdi zateka blizko komina.Uz 2 krat bol skuseny Strechar a nemoze si dat rady.Dakujem za Pomoc.Tesime sa z domceka,ale toto nas vobec netesi skor Strasi.Lubos
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@berkut1978 Pekny Vecer,mozte mi aspon poradit nejakeho dobreho Strechara?,v Trencianskom kraji.Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?