Dom v tvare L - pôdorys

Ahojte, dávame dokopy pôdorys domu, nič komplikované, jednopodlažný bungalow v tvare L, orientácia je vzhľadom k pozemku taká aká je. Budem rád napíšete svoje názory, možno z toho niečo rozumné vyberieme. Ešte zvažujeme oddelenie garáže a riešenie parkovania len prístreškom, ale vzhľadom k tomu že garáž by mala slúžiť najmä ako sklad, tak sme sa ešte nerozhodli.
Odpovedať
1
2
Ked budem jedneho dna stavat dom (tiez dve deti), budem urcite rozmyslat tak, aby mali svoje sukromie, a hlavne aby sme ho mali my, takze v pripade bungalovu (aj ked chcem dvojpodlazny) by urcite isli detske izby na opacny koniec domu. Co sa tyka tvojho nacrtu, viem mu vytknut este dalsie dve veci, 1.) dom v tvare L je neekonomicky co sa tyka tepelnych strat, obvod plasta mate ten isty ako keby ste postavili stvorec s rozlohou 192m². 2.) strasne sa mi nepaci "kajutove" usporiadanie izieb (miestnosti) je to dost fadne, idem po dlhociznej chodbe a dvere, dvere, dvere, dvere atd. Ale to je len vec vkusu. Ak chcete nejake dalsie pripomienky k nacrtu, treba donho dokreslit kuchynsku linku, jedalensky stol, sedacku, tv, krb, sanitu
Odpovedať
@erik8989 rozhodne dvere od vchodu do obyvačkokuchyne.
Odpovedať
@erik8989 My mame takto isto prerobeny dom a vobec nam to nevadi že su tam dvere,dvere,dvere a dlha chodba,ako píše hore nadomnou.Ja by vobec dnes nestavala poschodovy dom nam sa pačia tento bungalov štyl,ale sto ludi sto chuti.My mame pol domu podpivničený ,ale hore mame všetko ako maš ty aj tu kotolnu a kupelku a z obyvky ideme rovno na tresu ktora ma 25m2 pol je nadokryta a pol je otvorena,takže tam nam aj prši aj slniečko najviac svieti.
Odpovedať
súhlasím s tým, že detské izby nie pri spálni, nech sú od seba, nech súkromie máme aj my, aj deti, tak to bude podľa mňa najlepšie ;-) tiež si myslím, že garáž ako sklad nie je najlepšie riešenie, pretože ozaj keď budeš vedieť, že máš priestor, tak budete zhromažďovať zbytočnosti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 mne sa podorys celkom pozdava, len tiez by som tie detske a spalnu rozbil kupelnou, ze medzi by som dal kupelnu aby mali aj decka a aj vy sukromie. ale inak vsetko ok.
Odpovedať
Profilova fotka
Garáž by som odclenila a posunula o min7m hore. A prepojiť ju s domom prekrytím. Výborne státie pre 2 auta a murovaný sklad ci záhradný domček, možno dielnicka sa pri dome hodí vždy. Ak budget pusti... Co sa domu týka, zádverie by som zatvorila a prehodila kúpeľňu medzi detské izby a spálňu. Tiež predpokladám ze ďalšie WC bude i v kúpeľni. Do technickej nezabudni dat veľkú vylevku na umývanie topánok, kúpanie psa... Nikdy nevieš ;-)
Odpovedať
Zádverie by som tiež oddelil, bude to lepšie a najmä v zime to oceníte, že nepôjde zbytočne chlad do domu. Do obývačky. Spálňu mať pri detských to neni dobrý nápad, ani to nikdy nebol ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som navrhovala umiestniť vstup niekde v úrovni WC, lebo teraz kym sa dostanete od vstupu do spálne tak tá vzdialenosť je strašná. A to musíte prejsť cez celú obývačkokuchyňu. Časom až budú deti väčšie a budú pendlovať hore dole to isto oceníte ;) Okrem toho by to predelilo dom na časť dennú (obývačka, kuchyňa) a časť nočnú (izby, spálňa). WC pri vstupe by mal byť tiež už štandard. A garáž by som určite stavebne oddelila, buď tak ako je popísané vyššie, alebo iba prístrešok. Dosť by pomohlo aj osadenie domu na pozemok, možno by sa to dalo ešte oveľa lepšie vyriešiť ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 Príde mi že teraz bývate v byte, na rozdiel od ostatných mi tento návrh príde dosť strašný. Okrem drobností ako že kúpeľňa je väčšia ako detské izby, až po okná z obytných miestností skoro na všetky strany či skoro nezariaditeľnú obývačko-kuchyňu, spálňu alebo nevhodne umiestnený vstup a veľká časť priestorov určená len na prechod niekam. Skúste si tam zakresliť zariaďovacie predmety a budete vidieť že to nie je dobre, prípadne sa na to vykašlite a rovno pohľadajte v nejaký projekt v katalógoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 mne sa taktiez vobec tento podorys domu nepaci. pride mi to vsetko take natlacene. neviem si pomoct, ale tvar L mne vobec nevyhovuje. skuste si to este premysliet, ci nebude lepsie, ked izby aj vsetko ostatne inak rozmiesnite.
Odpovedať
@erik8989 ked sa vam paci Lkovy dom nemusis sa stritkne drzat ze prides a nakreslis klasicke L. My budeme mat tiez Lkovy podorys ale ked sa pozrieme na podorys tak skor vyzera ako dva obdlzniky pripojene k sebe. Ale nam to tak aj vyslo kvoli uzkemu pozemku. Tiez ako uz bolo vyssie spomenute sa mne hlavne pri takychto podorysoch ziada rozdelit na nocnu a dennu cast. Nieco som si pozicala z nasho podorysu a urobila mensie upravy. Vpodstate som ponechala tvoje rozmery jedine aj pri spalni som dala sirku 6 m. Potom sa tam zmesti satnik pripadne druha rodicovska kupelna. Tym ze sa zvacsi chodba tak detske nemusia byt velmi velke lebo na chodbu sa zmestia vstavane skrine. Jednoznacne si miestnosti treba zariadit a tak zistis ake velke vskutocnosti potrebujes a potom len posuvas priecky. Podla svetovych stran by som este ten moj navrh zrkadlovo preklopila aby stena so vstavanymi skrinami bola hore na severe. Ale urcite sa treba riadit podla pozemku a ako su susedia atd... My sme mali asi 4 verzie podorysu kde sme prehadzovali kupelnu a kuchynu kym sme sa nakoniec rozhodli co nam najviac vyhovuje.
Odpovedať
ďakujem za všetky názory, je to len prvý nástrel, takže na tom ešte pracujeme a dali sme si aj poradiť projektantom. Zatiaľ sem hodím pozemok a neskôr aj ďalšiu verziu :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ešte takto
Odpovedať
@erik8989 fuha...pekna vyzva takyto pozemok. Ja by som asi viac kopirovala pozemok a urobila take Z aby dom neisiel az tak do priestoru pozemku. Len tu sa vsetci do mna pustia ze potom dom nema idealny tvar a je neekonomicky :-) Este by sa mi tu hodilo na stranu pozemku 51 m taky obdlznik, aby to nebolo take suchopadne tak rozclenit roznymi vyskami. Ale vsetky miestnosti by boli do ulice otocene. Inak kolko stvorakov ma pozemok? Este ten navrh robil projektant?
Odpovedať
Profilova fotka
Máme také dům ve tvaru L, s garáží spíše T. Jsme moc spokojeni. Ale tady mi to nějak nesedí... chybí mi oddělení zón, dětské pokoje mi přijdou malé... a teď, když vidím tvar pozemku, přijde mi tenhle dům naprosto nevyhovující... někdy není dobré za každou cenu se držet toho, co chci. Tady bych naopak využila pozemek a přizpůsobila mu dům, myslím, že by z toho mohl být pěkný projekt ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 pri takých rozmeroch pozemku si myslím celkom nezmyselné riešenie....energetický nezmysel (rovnako na stavbu z hľadiska nákladov nezmysel)....ergonomický nezmysel .....z hľadiska nejakého súkromia rodičia- deti (či v budúcnosti návšteva) tiež nezmysel.... Na ten pozemok sa dá postaviť pohodlne kocka alebo obdĺžnik s tým že užitková plocha domu bude rovnaká ale plášť bude menší = úspornejší a zároveň lacnejší... ale vnútorná dispozícia z viacerých pohľadov výhodnejšia...
Odpovedať
@erik8989 v akom katastrálnom území je uvedený pozemok? Číslo parcely je 4158/36? Alebo pridaj aj okolie, ako je pozemok umiestnený vo vzťahu k širším väzbám. Prípadne mapu z google pohľadu a pod. Pozemok je rovina?
Odpovedať
@erik8989 v tomto pripade by som asi ani garaz neriesila ako sucast domu, aj tak ju vnutorne nemas s domom prepojenu ale umiestnila by som ju do toho "vyklenku" pozemku ku ceste a s domom spojila len strieskou. Nejak tak ako na obrazku. A tak ako uviedol @spiderhst urcite trosku viac info o pozemku urobi lepsiu predstavu
Odpovedať
@wivik pozemok má 8,5 aru, nie, zatiaľ len my ale mame viac riešení, aj obdĺžnik.. Ale tak pozemok je veľký len atypický. S projektantom sa ešte len stretneme.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 kolko má celý dom m2?
Odpovedať
@hlko Dom má rozlohu cca 140m2 + 30m2 garáž.
Odpovedať
@spiderhst pozemok je rovina, pri tom šikmom okraji sa trochu zvažuje dolu, ale to až úplne na kraji. Na východnej strane - dlhom šikmom okraji nie je plánovaná žiadna ďalšia výstavba, z ostatných strán bude, ale domy budú situované na opačné konce pozemkov, takže bezprostredných susedov nemáme zo žiadnej strany.
Odpovedať
@wivik toto rozloženie sa mi celkom páči, že je oddelená tá denná časť od nočnej, že je to také viditeľné, len tiež sú tie izby všetky pri sebe, to ma celkom tak metie, ale tak nie je to zlé :-)
Odpovedať
@erik8989 kukni v mojom profile album, som sa zasmial ked som videl tvoj nakres. Pred necelym rokom som mal presne to iste nakreslene, co mas ty. Tiez som chcel Lkovy dom, napokon z toho kvoli 1 izbe navyse vyslo ze mam dom v tvare T. Ved kukni v albume podorys mojho domu. Nepacilo sa mi ulozenie izieb jak niekde na intraku ci hotely, izba za izbou. Preto som aj porozhadzoval izby. Ved mrkni sa, mozno sa inspirujes, ale kazdopadne, vela stastia. Presne to iste som riesil.
Odpovedať
zmena :D
Odpovedať
Milujem tieto navrhy s modelarskymi autickami aby si zakaznik myslel ako to dobre navrhol. Auto ma 5.5m a viac na dlzku, cize ked si odmyslim to nakreslene ,tak pri idealnom zaparkovani okolo neho prejdes, ked zaparkuje zena, tak bud neprejdes, alebo ho privrie garazova brana :-D Inac omnoho lepsie ako prvy navrh, tak este zamakaj a bude to tip top.
Odpovedať
pekne riesenie
Odpovedať
@erik8989 uz tiez mi to pride lepsi navrh. Co by som zmenila ci udrelo do oci je to rohove presklenie z obyvacky. Zrkadlovo by som to otocila a dala do laveho rohu. Ten pravy roh je velmi blizko pri plote a este aj severna strana. Z lava by som urobila terasu. Tiez mi pride sedacka velmi blizko pred telkou. Kuchynu by som nechala tak ako je len sedacku preklopila zrkadlovo a vies ju potom aj trosku dozadu posunut. A urcite to zariaduj realnym nabytkom nie len maketami. Online je plno takych programov. Este som si vsimla spajzu. Urcite dvere by som zakomponovala do linky a nie do zadveria.
Odpovedať
@rkorba co mas za auto ze ma 5,5 m?
Odpovedať
@erik8989 este mne ako zene pride malo ulozneho priestoru :-) . Satnik v spalni by som zvacsila. Pre inspiraciu prikladam foto. Spalna so satnikom ma 6 m.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?