Náš nápad na pôdorys domu

Ahojte, prosím o radu resp. aký dojem máte z takéhoto typu a rozloženia domu. Zíde sa nám nezaujatý pohľad lebo už moc špekulujeme. Chceme bungalov s garážou. Pozemok má šírku 22m, hĺbku 40m. Rozmery domu sú orientačné, ide nám o rozloženie izieb. Čo by ste spravili inak? Do spálne, obývačky a kuchyne bude svietiť takmer celý deň slnko. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som a ani som pri navrhu svojho nedaval garaz do domu… a tiez mi tam chyba technicka miestnost.
Odpovedať
@roberto18 Vďaka za názor. Tú garáž myslíme len ako príležitostnú garáž pre prípad potreby...ale inak skôr ako miestnosť na záhradné náradie, kosačku, bickle atď. Auto bude mať aj vonku prístrešok drevený. Čo sa týka technickej...no, zvažovali sme ju. Ale reku kotol s bojlerom dáme do malého wcka...
Odpovedať
Tu vidieť, prečo by mali ľudia využiť architekta.... Dom sa má deliť na dennú a nočnú časť. Nočná časť orientovaná na sever, denná na juh. Ty máš okná na všetky svetové strany. Obývacia izba, čo je najviac využívaná miestnosť má len 1 okno - úplne proti logike. Radšej si kúp katalógový projekt.
Odpovedať
Podľa mňa je to výborné.Ani nič nemeniť,pustil by som sa do stavby.
Odpovedať
@peter977 Vďaka za názor. Obývačka má plánované veľké francúzske okno takmer na celú šírku, vlastne to bude aj vchod na terasu. Spálňu mám preto takto, lebo mám rada keď ma ráno budí slnko a slnečné lúče.
Odpovedať
@nesmiemzabudnut podľa pôdorysu bude nad tým terasovým oknom väčší presah strechy ako napríklad v spálni... To znamená, že cez leto tam do miestnosti bude svietiť slnko len ak bude vychádzať a zapadať (ak je obývačkové okno orientované priamo na juh). Zatiaľ čo spáleň a kuchyňa sa budú prehrievať zo slnka...
Odpovedať
prepojiť kuchyňu s terasou
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, budete musiet pokracovat v spekulovani este hodne dlho. Projektant vam este nenavrhol? Popozerajte tu projekty a komentare k nim. Stol je daleko od kuchyne, nema svetlo. Ked budes vsetko nosit/odpratavat... Koli spajzovemu kutiku mas nevyuzity priestor pred kuchynou. Dennu miestnost skor vysunut ako vsunut. Izby neoddele chodbou nebudu intimne. Spalni ste vyhradili najlepsie umiestnenie. Budit sa slnecnymi lucmi? Vazne? Technika bude potrebovat viac miesta ako ste jej vyhradili.
Odpovedať
@nesmiemzabudnut ale v takto orientovanej spálni Ťa nebudú budiť slnečné lúče....teda ak nevstávaš o 11:00 a neskôr. Okno zo spálne je orientované na juhozápad.
Odpovedať
@zltalienka ano, premyslam, ze este jedno okno dam na lavu stenu na východ
Odpovedať
@jnvrg kuchyňu nechcem mať prepojenú s obývačku. máme to tak teraz a vôbec mi to nevyhovuje.
Odpovedať
@dedkovsevedko 🤔 😄 😄 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nesmiemzabudnut nazov bungalov 1086 V kupelni je moznost dat svetlik
Odpovedať
@mellie111 ďakujem za nápad, poznám tento projekt ale nepacil sa nam
Odpovedať
Profilova fotka
@nesmiemzabudnut to nieje len kotol a bojler. Expanzky cerpadlo vodne filtre rozdelovac rekuperacia, rack atd. Do maleho wc sa vam to nezmesti. A na naradie a bicykle vam staci zahradny domcek 3x3 m. Navrhujem aby ste si vzali katalog s projektami domov, nasli si nejaky co sa vam paci najviac a od toho sa odrazili.
Odpovedať
@roberto18 dakujem za nazor, katalogy mame napozerane ale nic nas neoslovilo. Preferujeme garaz pred zahradnym domcekom, potrebujeme urcite viac ako 3x3 kedze sa venujeme aj manualnym prácam a pod. Neplanujeme mat vysadeny iba anglicky travnik a par kvietkov. Rekuperaciu asi nebudeme planovat. Ale nad tou technickou miestnosťou este pouvazujeme.
Odpovedať
@nesmiemzabudnut môžeš, len potom už nebude miesto na poriadnu vstavanú skriňu... Ak chceš aby ťa budilo slnko a vstávaš o 6-7 ráno, daj si okno zo spálne na severovýchod, maximálne východ. V zime kým vyjde slnko (cca o 7:30-8:15) už budeš z domu preč, takže Ti to môže byť jedno a v lete slnko vychádza na severovýchode, vtedy Ti bude najviac svietiť do okna v spálni.
Odpovedať
@zltalienka dakujem za dobry napad
Odpovedať
@nesmiemzabudnut ešte trochu poopravím túto vetu: "Do spálne, obývačky a kuchyne bude svietiť takmer celý deň slnko." Pri tomto rozložení tam bude svietiť slnko v zime až od 11:00 do západu slnka 15:30-16:30, v lete neskôr cca od 12:30 až do večera. Ak chceš mať v dennej časti čo najviac slnečného svetla orientuj ju na dve strany juhovýchod a juhozápad.
Odpovedať
Ten kuchynsky stol tam mas uprostred ako keby na chodbe. Nebude tam ani poriadne svetlo, tam nikdy stolovat nebudete. Chyba tam prechod do izieb, kazdy co pojde z/do izby bude chodit stredom domu a vyrusovat ostatnych. Ta spajza rohova v kuchyni je cela zle, najhorsie vyzerajuca - co to bude, skrina? Ako sa to zabuduje do dizajnu kuchyne? Prerobila by som, a zvacsila. Tiez ukoncenie chodby do sikma, ako to mate na obrazku by som premyslela, naco take sikme plochy ked netreba? To strasne zle vyzera v modernom dome. Tiez ten "vyrez" v obyvacke - na co to ma sluzit? A nemate tam poriadne miesto na ziadny odkladaci priestor - okrem garaze teda. Mi to pride cele toto ako jeden velky byt - vsetky neresti bytu hodene do domu. Technicku potrebujes, daj tomu viac miesta a kupelnu /wc nechaj bez kotlov a spol. Kde budete mat pracku, susicku, atd? Preco taku panelakovu kupelnu, ked staviate novy dom? K tej "garazi" - mi to pride divne, tak drahy a velky priestor (vacsi ako kuchyna) nechat na naradie. To budete mat rovnako zateplene ako zvysok domu? Lebo to bude potom super luxusne odlozisko na "veci". K tej rekuperacii, tu este prehodnot.
Odpovedať
Profilova fotka
@nesmiemzabudnut to je take americke, vojdete do domu a ste v spolocenskej hale, ja som tiez najprv tak rozmyslal ale ja som zvyknuty mat v obycake ako take sukromie tak radsej je mimo komunikacie, vychod na terasu medzi aucom a TV je zle, kuchyna daleko od terasy je zle, preco je vchod takto vsunuty do fasady? robite si zbytocne rohy a kuty na fasade a uberate sa o miesto a potom ste tam dali priecku do sikma lebo vam to nevychadza, treba to zarovnat. no je tam toho dost skuste este porozmyslat, netreba sa unahlit 😉
Odpovedať
@nesmiemzabudnut vysunte si tu dennú časť . Budete mať viac svetla. Inak fajn využite miesto, chýba technická. Inak mne osobne sa to jeoacim príde mi to ako byt na pozemku,nie ako dom . Ten projekt čo ti tu niekto dal je oveľa príjemnejší.
Odpovedať
Profilova fotka
Technicka miestnost v dnesnej dobe by som povedal, ze je uz viac menej samozrejmost. Wc male by som dal blizko ku vchodu, aby tam mohli ist aj hostia, navsteva a kupelnu velku aj s izbami by bolo dobre oddelit od tej dennej casti. Co sa tyka tej garaze, tak z vlastnej skusenosti viem, ze je to zbytocnost, je to len sklad na zbytocnosti 😉
Odpovedať
Tie skosene steny mne osobne nie su vobec po chuti, nedaval by som to. Tiez dve kupelne vedla seba mi pridu zbytocne. Jednu na jednu stranu domu a druhu na druhu.
Odpovedať
Ten Vas navrh je podorys aky navrhol totalny lajk. Zaujimave že apendix si doma neoperujete ale na architektovi alebo stavebnom inžinierovi šetrite. Bohužial takých domov je na SK nastavaných velmi vela a tak aj vyzeraju....
Odpovedať
Tento je trochu podobny, a dalo by sa z neho odrazit. Ked ho zrkadlovo otocite, tak by sedelo aj rozlozenie izieb.
Odpovedať
My mame 4 izbovy bungalov, kuchyna spojena s obyvackou a je to cele otvorene, kazdu izbu tym padom oddeluje od tejto kuchyno-obyvacko- chodby iba jedny dvere. Ked deti spia a chceme vecer pozerat TV musime byt velmi potichu nech ich nezobudime. To iste ked niekto chce cez den dlhsie spat a ostatny su v kuchyno-obyvacke vsetko cez tie dvere pocut. Urcite do buducna by som uvazovala o obyvacke (so spojenou alebo oddelenou kuchynou) ako o samostatne uzatvoritelnej miestnosti s dverami a zvlast chodba do dalsich izieb.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za Vaše názory aj za zosmiešňujúce správy, ktoré mi prišli. Rozhodli sme sa však zostať pri našom návrhu naďalej, nakoľko vychádza z našich potrieb a našich skúseností z bývania, plus sa nám páči. Zvážime ešte technickú miestnosť a presun okna v spálni ibaže to budem pozerať susedom do dvora a na garáž miesto našej záhrady. Tak uvidíme ešte. Inak garáž = dielňa ostáva, nebudem posielať muža/syna majstrovať si svoje aktivity, ktoré majú, do záhradného domčeka. WC a kúpeľňa ostanú pri sebe, keď sa naším hosťom nebude pozdávať ísť tam na záchod, samozrejme im otvoríme dvere aby mohli ísť niekam inam, kde im to bude vyhovovať. Kúsok od nás je les, takže možnosti budú. Jedálenský stôl ostane v strede domu, tých pár krokov naviac rada spravím keď budem odnášať riad, som normálna baba, nie z hovna upletená. Navyše tam budeme jedávať najmä keď príde rodina, to nás bude min. 10 ľudí. Rohovú špajzu máme aj teraz, zaváraniny sa zatiaľ nesťažovali ani nepokazili, dúfam, že im tieto dobré zvyky ostanú. Šikmú stenu na vstupe som si tam naschvál dala, páči sa mi to, mám rada aj výčnelky rôzne, kúty, oblúky a pod.. Moderný dom v žiadnom prípade nechcem. Práčka bude v kúpeľni. Sušičku nepotrebujem. Áno, garáž bude zateplená a dokonca sa v nej aj bude asi kúriť. Aby tam chlapcom nebolo zima. TV pozeráme veľmi málo, v podstate iba na Vianoce. A koniec koncov , stále je to ,,iba,, dom. Nejde o život. S projektom pôjdeme ale ešte za projektantom, tak možno ten nás presvedčí na niečo iné 🙂
Odpovedať
@nesmiemzabudnut ísť za projektantom je seriózne najlepší nápad. Veľa šťastia. Potom sa pochváľ výsledkom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?