Stavebný pozemok a záhrada

Zdravím, potrebujem sa opýtať, pretože pozemok, ktorý sme si vyhliadli je zatiaľ evidovaný ako záhrada, mám aj UPI a je tam písané, že tento pozemok je možné použiť na výstavbu RD, avšak súčasný majiteľ mi povedal, že ktorá časť pozemku bude evidovaná ako stavebný pozemok, rozhodne kataster. Pozemok je veľký a máme predstavu kam a ako dom umiestniť. Pozemok je na 2 parcelách. Keď príde k zmene na stavebný pozemok, smiem si dom predsa len umiestniť podľa vlastného uváženia alebo musím postupovať podľa katastra? Pardon, ak píšem nezrozumiteľne, ale priznám sa, tomuto ešte celkom nerozumiem. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapture:

Zdravím, potrebujem sa opýtať, pretože pozemok, k…
@rapture nie podla katastra, ale podla upi. Tam by malo byt definovane odstupov vzdialenosti od susedov a od ulicnej ciary. Tam by si mal s domom zacat. Ked uz su na ulici domy, tak by mali byt v jednej linii. Ale ked pozemok je velky, tak mozu brat ze vzda je akoze druha linia. Ale to ti povedia na stavebnom urade. Na kataster nesies len napr nove rozparcelovanie. Napr cast co bude zastavana bude jedna parcela, lebo ty na ziadost o stavebne povolenie udavas parcelu na ktorej chces stavat. A z tej parcely sa potom rata dan za stavebny pozemok. Tiez ju budes musiet vynat z podneho fondu. Zvysok ti ostane ako zahrada.
Odpovedať

@rapture Aké veľké sú tie parcely. Daj sem kópiu z katastrálnej mapy, ako sú umiestnené tie pozemky, kde je cesta a kde sú siete. Vo všeobecnosti: - kataster nerozhoduje o tom, kde môže byť stavba umiestnená. - ty si určíš, kde chceš mať stavbu, no môžu byť nejaké obmedzenia (napr. uličná čiara, existujú odstupy od hranice pozemku a pod.). Stavebný úrad ti to schváli, geodet ti vypracuje GP, v ktorom určí, aká časť pozemku sa bude vynímať z pôdneho fondu. Kľudne si môžeš vyňať aj celý pozemok, ja som tiež vyňal celý. Má to svoje výhody aj nevýhody. - druh pozemku (to, čo je zapísané v liste vlastníctva) s názvom "stavebný" neexistuje. Stavebným je každý pozemok, na ktroom je povolené stavať. TAkže daj tú kópiu mapy, aby sme nediskutovali len teoreticky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@rapture Aké veľké sú tie parcely. Daj sem kópiu …
@chrobak7 Pridávam to takto, to v bielom je cca budúci pozemok, o ktorý sa jedná. A nám ide o to, aby sme vedeli, v ktorej časti stavať a akým spôsobom situovať dom.
Odpovedať

@chrobak7 Pridávam to takto, to v bielom je cca b…
@rapture Cesta je ten široký pás naľavo? Kde sú siete - elektrina, voda, plyn, kanalizácia? Koľko to má spolu m2?
Odpovedať

@rapture Cesta je ten široký pás naľavo? Kde sú s…
@chrobak7 Skúsim to ešte raz pridať. Cesta príjazdová je nad tým a tam sú teda aj všetky siete, idú od najbližšieho stĺpu čo je tam hneď pri pozemku. Pozemok má rozlohu niečo cez 1600 m2.
Odpovedať

@rapture Cesta je ten široký pás naľavo? Kde sú s…
@chrobak7 ešte doplním, že kanalizácia v dedine nie je. Budeme mať čističku.
Odpovedať

@chrobak7 ešte doplním, že kanalizácia v dedine n…
@rapture No nie je to najšťastnejší pozemok. To, že je tvarovo atypický by ani nevadilo, ale v prvej časti nič nepostavíš, na druhej parcele možno a tretia je otázna, či je určená na individuálnu výstavbu. Nayše z obrázku stále nie je jasné, či máš priamo napojenie na verejnú komunikáciu, či medzi tvojim pozemkom a cestou nie je ešte nejaká parcela. Tu ti už viac nikto neporadí. Treba si zakresliť do mapy dom, kde by si ho dal a poslať na miestny úrad žiadosť o vyjadrenie k investičnej činnosti. Úrad ti povie, či môžeš stavať tam, kde si si naplánoval.
Odpovedať

@chrobak7 ešte doplním, že kanalizácia v dedine n…
@rapture Pozemok je na 3 parcelách, píšeš o 2. Všetky 3 sú intravilán? Ten trojuholník hore (zrejme ako prístup) patrí komu? Ten potok patrí pod koho? Je tam ochranné pásmo, bude nutné vyjadrenie, súhlasné stanovisko... Ja mám dojem, že kupuješ mačku vo vreci. Tie záplavové mapy si hľadal? Boli dostupné na SHMÚ, fakt veľmi podrobne spracované pre rôzne situácie aj s prepočtami o výške vody, jej rýchlosti atď (už si nespomínam, ale boli pre 20, 50 a aj 100 ročnú vodu)... Ak to majú za poplatok, určite by som to chcel v prípade pozemku blízko potoka. UPI máš k akej parcele? ÚP existuje?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@rapture Pozemok je na 3 parcelách, píšeš o 2. V…
@frantisekca neviem pod koho patrí ten potok, ten ani nejde cez parcelu a je hlbšie, ale čo som pozeral, tak táto oblasť nemá nijaké ohrozenie a ani nebezpečenstvo záplav. UPI k parcele mám a je tam písané, že slúži na zastavanie, avšak som z toho tiež trošku očarený, v akej časti sa vlastne bude dať stavať. ÚP je čo?
Odpovedať

@rapture Pozemok je na 3 parcelách, píšeš o 2. V…
@frantisekca a ten trojuholník hore patrí obci. Pýtal som sa na to starostu a povedal, že on nevie čo to znamená, že mám požiadať o UPI čo som aj urobil, ale nejaké vyjadrenie o tom trojuholníku som nedostal. Takže lepšie hľadať radšej ďalej? Nie je problém. Zatiaľ sme si dali slovo, ale ak by to mal byť problém, tak radšej odídem z kratšej cesty
Odpovedať

@frantisekca neviem pod koho patrí ten potok, ten…
@rapture Potok susedí s "tvojou" parcelou a má ochranné pásmo 5(10) metrov. UPI si žiadal na konkrétnu parcelu. To je ktorá? ÚP je Územný plán. O intravilán/extraviláne taktiež mlčíš. Stavebný pozemok je až vtedy, keď je na parcelu vydané Stavebné povolenie. A cesta k nemu môže byť tŕnistá a niekedy nemožná.
Odpovedať

@rapture Potok susedí s "tvojou" parcelou a má o…
@frantisekca dom sme chceli umiestniť ďaleko viac ako 5-10 metrov, keďže pozemok má šírku 50m, v UPI som žiadol o 3 parcely, tu som to zle uviedol. Neviem však či sa jedná o intra alebo extravilán, preto som doteraz o tom "mlčal". V každom prípade, pokiaľ pozemok nebude mať vydané Stavebné povolenie, tak sa nemôže konať žiadna kúpa, keďže na ňho chceme brať hypotéku. To si už majiteľ musí dať do poriadku, preto sa zatiaľ informujem, aby som vedel, kam prípadne sa dá dom umiestniť.
Odpovedať

@frantisekca dom sme chceli umiestniť ďaleko viac…
@rapture Ale veď to, či je to extravilán, vidíš v katastrálnej mape.... A s tým stavebným pozemkom to asi nesprávne chápeš. Na to, aby to bol stavebný pozemok by muselo byť stavebné povolenie. Teda projekty, súhlasné stanoviská atď... A to stojí tisíce €. To ti majiteľ sotva dá... Ak tomu chápem, tak tam je úvaha o nejakom porcovaní parciel. Ak je to extravilán, tak vzhľadom na plochu nemožné. Ten trojuholník hore, píšeš, že patrí obci. Čo na ňom je, ako je vedený na katastri? Ak není vedený ako zastavaná plocha (na ktorom je postavená inžinierska stavba - cestná, miestna a účelová komunikácia...) tak nemáš priame pripojenie na komunikáciu a budeš riešiť napríklad odkúpenie od obce atď..., čo bude na dlho. To ti banka hypo nedá. Never predajcom, realitkám na pojem "Stavebný pozemok". Asi aj polovica inzerovaných pozemkov není ani potencionálne vhodných (možných) na stavbu. A tiež si over siete, vodovod, či je možné napojenie a hlavne elektrinu, či je voľná kapacita a kde určia možný bod pripojenia (keďže pravdepodobne ti nik nedovolí sa pripojiť cez jeho pozemok). Ten Územný plán existuje? Veď všetky tieto veci si dokážeš overiť sám. Nespoliehaj na to, čo ti predajca tvrdí. Je nový Stavebný zákon. Stavba v mimo zastavaného územia je momentálne na hooooodne dlhé lakte. Už aj v prípade, že není Územný plán je to dosť komplikované.
Odpovedať

@rapture Ale veď to, či je to extravilán, vidíš …
@frantisekca Našiel som UP a ďakujem za vysvetlenie. Ako to pozerám, vedia tam komunikácia, elektrina, voda, ale čo mi nesedí je, že do stredu parcely vedú nejaké čiary. Ak správne chápem, bude sa jednať o ochranné pásmo, keďže je blízko les, pravedpodobne to bude ono. Na úrade som zatiaľ nič neporiešil, keďže včera bol úrad zatvorený, takže skúsim v pondelok, ale možno tu bude niekto vedieť poradiť čo to znamená a kde sa obrátiť o pomoc pri riešení, prípadne na aký úrad, aby som vôbec vedel či to má potenciál a ak áno, v akom časovom horizonte.
Odpovedať

@frantisekca Našiel som UP a ďakujem za vysvetlen…
@rapture NApíš mi do súkromnej správy, o ktoré katastrálne územie sa jedná. Z takýchto útržkov informácií je ťažké poskladať nejakú ucelenú odpoveď. To, čo si pridal naposledy, z toho je ťažké sa zorientovať. Skúsim nájsť územný plán obce, z toho je najlepšie vychádzať.
Odpovedať

@rapture No, tak teraz, keď som si vyhľadal všetky informácie a podklady (google mapa. street view, katastrálna mapa, UP obce), tak je to jasné. Najprv ti napíšem pozitíva toho pozemku: - nachádza sa v intraviláne - podľa územného plánu sú pozemky určené na individuálnu výstavbu. A tým sme skončili s pozitívami. Teraz na negatíva: - na tej prvej (hornej parcele) má majiteľ, čo to asi ponúka, postavený dom a okolo neho plot. Medzi plotom a potokom nechal asi 5 metrový pás, takže ten prvý pozemok by si určite nekúpil tak, ako si nakreslil. To by on musel zbúrať plot a predať ti časť pozemku, čo má teraz za plotom. Navyše tú zadnú stavbu ani nemá zakreslenú na katastrálnej mape - ale to je nepodstatné. Podstatné je to, že viac pozemku by ti ani nemohol dať, aby si mal širší prístup na zadné parcely. - Uvedené parcely nemajú prístup z verejnej komunikácie. Ten trojuholník, čo patrí obci, tak na ňom nie je cesta. Z cesty priamy prístup má len ten predajca, keďže jeho parcela priamo susedí s parcelou č. 241/1, kde vyzerá byť postavená nejaká cesta z betónových panelov (aj keď pochybujem, že je riadne skolaudovaná). VYzerá to byť na nejakú starú cestu, čo kedysy družstvo vybudovalo k štadiónu. - tým, že nemáš priamy prístup k ceste, musel by si na tom trojuholníku vybudovať križovatku a cestu popri potoku. A teraz sme došli ku kameňu úrazu. - potok - tá zvláštna čiara, čo sa ti tiahne cez pozemok, je ochranné pásmo potoka. Takže naľavo od neho by ti správca povodia asi nepovolil výstavbu. Garantovať to neviem, lebo dnes existujú rôzne výnimky. Ale ak si pozrieš predávajúceho dom, tak ten je mimo ochranného pásma. Takže on je zahojený. - Postaviť by si mohol len napravo od tej čiary na druhom alebo treťom pozemku. V podstate za domom toho predávajúceho. Priestor tam je, ale bol by si takto obmedzený. Pri potoku by si mohol mať len záhradu alebo trávnik. Podľa mňa, aj tá jeho prístavba je už v ochrannom pásme potoka, preto asi nebude zakreslená v katastrálnej mape. - samotný potok teraz nepredstavuje vysoké riziko, nakoľko tam zatiaľ záplavy neboli, ale je to rovina a pozemok je hneď vedľa potoka, čo už riziko je. Ale dalo by sa to riešiť postavením domu na zvýšených základoch. Čiž zhnuté a podtrhnuté - teoreticky by tam bolo možné stavať, ale bol by si veľmi obmedzený pri umiestnení stavby a pred samotnou výstavbou by si musel poriešiť viac problémov, ktoré by ti v niektorom bode mohli stavbu úplne znemožniť - napr. že by ti neodsúhlasili prístup na pozemok, kým nevybuduješ prístupovú cestu. Následne by si musel ťahať všetky siete popri susedovom plote až dozadu, čo by ti predražilo stavbu. Podľa mňa v budúcnosti sa spoja tí vlastníci, čo majú pozemky pri potoku a vybudujú novú obecnú cestu popri potoku a bude sa stavať na parceliach na ľavej strane cesty. Je to príliš veľa prekážok na to, aby si ten pozemok kupoval. Keby si ho zdedil, tak by možno stálo za to vybehať to a skúsiť tam stavať. Ale nie kúpiť to a potom tŕpnuť, či ti dajú stavebné povolenie. Na tvojom mieste by som sa poobzeral po nejakom lepšom pozemku, kde nie je toľko prekážok. Ak chceš, dám sem aj obrázky, o ktoré sa v texte odvolávam.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@chrobak7 Pridávam to takto, to v bielom je cca b…
@rapture Inak - ak ti ponúkal na predaj pozemok tak, ako si to nakreslil hore, tak by si vlastne mohol stavať len na tej spodnej (tretej) parcele úplne napravo - v tej zvýraznenej oblasti. Predajca je dobrý vychcanec. Vlastní pozemky, ktoré vie, že nevyužije, že je mu zbytočné mať tak veľké 3 parcely. Tak ponúkol na predaj tie najhoršie časti parciel a čaká, že mu niekto zhltne návnadu aj s háčikom. Ten pozemok za domom si ponechá a tebe by dal pás pri potoku.
Odpovedať

@frantisekca neviem pod koho patrí ten potok, ten…
@rapture Porozmýšľaj, či vyvalit nejakých 130 000€ stojí za ten pozemok, ktorý je fakt hodne blbého tvaru a ešte s veľkým rizikom, že tam plánovanú stavbu nepovolia. A ten Martin si ťažkú hlavu zo stavieb, povolení, odstupom teda nerobí. Skvelé mať takého suseda. Hľadaj radšej menší pozemok, rozumného tvaru, ktorý sa dá pekne využiť.
Odpovedať
Zapamatajte si, dobrych 80 percent pozemkov urcenych na predaj ma nejaky vazny problem. Dobre pozemky sa neprevaju, nezijeme v Somalsku, ludia tu maju peniaze na to aby pozemky drzali ked su dobre. Naozaj sa predavaju len problemove pozemky. Pri kupe pozemku treba byt extremne obozretny. Velakrat je lepsie kupit hotovy dom aj ked "predrazeny" ako sa pozerat na luku za niekolko desiatok tisic eur.
Odpovedať

@rapture :Ja ti nehovorím, že sa tam nedá stavať, alebo že to nekupuj. Len si treba zvážiť riziká, čo som ti napísal. Pozrel som si aj inzerát a tam je zvláštna mapka - ako keby ten predávajúci chcel mať s tebou spoločnú bránu a príjazdovú cestu a potom ty by si išiel ďalej smerom dole. On ti niečo hovoril, že by zrušil plot? Lebo z ponuky v inzeráte to vyzerá, že ti chce predať pozemok aj za plotom. Keď som ja kupoval pozemok, tak som naformuloval žiadosť o stanovisko k investičnej činnosti - to je v podstate žiadosť na MÚ, či môžeš stavať. Prílohou je mapka, kde je zakreslené približné umiestnenie budúceho domu. To podal na MÚ pôvodný majiteľ a keď mu to úrad schválil (teda mne), tak sme to kúpili. Ak to budeš chcieť kúpiť, tak nech to pôvodný majiteľ podá za teba. Ty si zakresli dom, kde ho chceš mať a obec ti povie záväzne, či ho tam môžeš mať alebo nie.
Odpovedať

@rapture :Ja ti nehovorím, že sa tam nedá stavať,…
@chrobak7 K čomu také m², keď sú nevyužitelné? Navyše, tvrdo ich zaplatí. Kúsok odtiaľ, napríklad v obci Pavlice sú na predaj pozemky, 630m² za 117 000€, že už s hotovými prípojkami... A ďalších xy inzerátov. Tá cena, za ten pozemok je premrštená. By bola 60 000€, aj by sa dalo uvažovať, zvažovať, že sú obmedzenia, limity,, nutné ústupky z komfortu bývania. Ale vyše 130? Nezmysel. Spoločná brána? To asi nie. Už to vidím, ako tam chodí bager, domiešavače, kamióny s drevom, krovom, polystyrénom, krytinou, zeriav atď. Kto nestaval, asi nemá predstavu...
Odpovedať

@chrobak7 K čomu také m², keď sú nevyužitelné? N…
@frantisekca Také niečo by som ja nebral. Ale ľudia sú zúfali, kupujú skoro všetko. Pre niekoho to môže byť romantíka, bývať vedľa zurčiaceho potoka. Zadávateľ sa musí sám rozhodnúť, či do toho pôjde. Kto vie, čo mu predávajúci nasľuboval.
Odpovedať

@frantisekca Také niečo by som ja nebral. Ale ľud…
@chrobak7 Ďakujem za všetku tú prácu. Pomohlo mi to pochopiť, pretože som doteraz sám nevedel x vecí okolo toho. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Zapamatajte si, dobrych 80 percent pozemkov urcen…
@wheel "Zapamatajte si, dobrych 80 percent pozemkov urcenych na predaj ma nejaky vazny problem." => AMEN!!!! Toto plati pre uplne vsetko, pocnuc realitami (domy/byty/pozemky), pokracujuc autami, konciac napriklad psami. Najlepsich 30% sa proste preda mimo nejakych verejnych inzeratov. Mam dvoch kamaratov ktory hladali pozemok na rekreacnu nehnutelnost....na inzeraty sa vyprdli, vytipovali si lokality ktore im vyhovuju a osobne isli do danych dedin, rozpravali sa s lokalnymi ludmi, pozerali kde su ake pozemky, isli sa pobavit so starostom, dali si pivo v dedinskej krcme. Nasledne zistovali vlastnikov a potom vlastnikov oslovali s ponukou. Trvalo im to nasobne dlhsie ako preklikat bazos, ale obaja su mega spokojny, kupili nieco co ani nebolo na predaj.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?