Stavebny pozemok a uzemny plan

Ahojte, potreboval by som poradit, s manzelkou by sme chceli kupit pozemok, ktory je momentalne evidovany ako zahrada a je v zastavanom uzemi obce, avsak podla uzemneho planu ma ist priamo cez tento pozemok nova ulica. Pozemok je velky, ma rozlohu 1000m^2, ak by tam urobili ulicu, presekli by ho a ostala by cast vo velkosti cca 600 m, potom ulica a nasledne znova nas potencionalny pozemok. Chcem sa opytat, ako sa to v tomto pripade riesi. Tu cast pozemku odkupi obec? Resp. isli by ste do toho, kedze neplanujeme hned stavat dom? A kde sa inforomovat, kedy tam bude ta ulica postavena a ci vobec bude? Dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
je to len územný plán a cesta bude 1) keď bude mať mesto peniaze 2) bude tam postavených viac domov a budú vytvárať tlak na primátora, aby sa cesta postavila. Potom dostaneš skvelú ponuku, aby si časť svojho pozemku kúpeneho za trhovú hodnotu predal za 1€/m2 (cena platí v meste kde bývam) pod cestu pre všetkých. Je ten pozemok ešte stále zaujímavý?
Odpovedať
@veronika40 Ehm ... Ja len k tomu "dostaneš" ponuku na 1 Eur/m2 ... Ponuku takú síce dostať môžeš, ale nemusíš ju akceptovať :) Pokojne môžeš trvať na akejkoľvek cenu, ktorú si zmyslíš ... Ak by ste sa nedohodli, môžu pristúpiť k procesu vyvlastnenia, ktorý sa im však nemusí podariť a aj keď sa podarí, trvá to pá rokov a za meter dostaneš reálnu cenu podľa znaleckého ... @tapaky To, že je v územnom pláne cesta neznamená, že ju musí aj stavať obec / mesto ... Zväčša ju stavajú súkromný vlastníci ak ide o cestu, ktorá napojí nové rodinné domy, prípadne celú IBV ... Ak je to výhliadkovo nejaká dôležitejšia cesta, ktorá neslúži len na dopravnú obsluhu nových domov, môžu ju stavať obec, ale je len na nej kedy ... Kľudne aj nikdy ... Územné plány sa tvoria často na desiatky rokov dopredu ... Teda mali by sa, nie všade to tak funguje. V každom prípade, treba sa ísť informovať k starostovi / primátorovi či je možná zmena územného plánu ... Pozemok by som kupoval, až keď by poslanci takúto zmenu odhlasovali ...
Odpovedať
V zásade sa územný plán tvorí na 4 roky. Potom príde nový primátor a urobí si aj tak podľa seba.
Odpovedať
@tapaky mas na ten pozemok pristup aj ked cesta tam este nie je? Pre stavebne povolenie potrebujes existujuci pristup na pozemok. Ako je to v katastri? Je to rozparcelovane? Ja by som kupovala pozemok len cast ktoru realne vyuzijes.
Odpovedať
Profilova fotka
@tapaky Uzemní plán je návrh na využitie územia ale vlastnícke práva nerieši, čiže ak je to určené na cestu tak tam nič iné nepostavíš ale neznamená to že ak im svoju parcelu nedáš alebo nepredáš že tam tú cestu urobia aj tak.
Odpovedať
@tapaky Rieši sa to tak, že nejaký developer odkúpi všetky okolité pozemky. Následne ich rozparceluje, vystavia cesty, inž. siete a potom rozpredá hotové stavebné pozemky s tým, že majú prístup z verejnej komunikácie a siete majú na hranici pozemku. Alebo inou možnosťou je, že sa vlastníci susedných pozemkov dohodnú, sami si rozparcelujú danú oblasť a sami, na vlastné náklady vybudujú cestu a siete. Máloktorá obec má peniaze na to, aby stavala nové ulice či budovala inž. siete a už vôbec nemajú peniaze na to, aby odkupovali pozemky a na nich stavali cesty pre súkromné projekty rodinných domov. To skôr naopak - vlastníci vybudujú cestu a siete a to celé potom odpredajú obci za 1 €.
Odpovedať
@lubk0 s tym vyvlastnenim to nie je take jednoduche. Skor by som povedala ze aj nemozne ak sa nejedna.o verejny zaujem. Budovanie novej stvrte na ukor toho aby sa developer nabalil a majitelia pozemkov predali cast svojho pozemku za cenu ktora je mensia ako trhova nie je verejny zaujem.
Odpovedať
@evatothova Treba si prečítať môj príspevok ešte raz a pomaly ... Myslím, že z témy absolútne nie je známe o akú cestu sa jedná a teda nemôžete ani tvrdiť, že to je cesta pre IBV. Sám v príspevku píšem, že sa vyvlastnenie nemusí podariť, nikde nepíšem, že bude automaticky úspešné alebo že je to nebodaj ľahký proces ...
Odpovedať
@lubk0 ok :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?