Ako urobiť zo záhrady stavebný pozemok?

Ahojte, strecháči. 🙂 Viem, že zo záhrady je možné "urobiť" stavebný pozemok. Ibaže sú na nej stromy. Je nutné ich odstrániť, aby bolo možné urobiť zo záhrady stavebný pozemok? Je aj iná, menej nákladná možnosť? Ďakujem za rady, vôbec sa nevyznám a potrebujem pomoc.
Odpovedať
@jackiedanielsova Ešte by som dodala, že záhrada je v zastavanej časti obce.
Odpovedať
@jackiedanielsova ak tam ides stavat tak tie stromy aj tak musis dat prec 😄 a ked nie, naco to chces potom ako stavebny
Odpovedať
@jackiedanielsova stavebný pozemok je každý pozemok, ktorý je územným plánom určený na výstavbu. Ako je vedený v operáte katastra nehnuteľnosti na to nemá vplyv. Katastrálny úrad nepozná pojem stavebný pozemok. Ak ide o stromy, môžu na pozemku zostať keď nezavadzajú plánovanej stavbe. Ak ich treba odstrániť, tak podľa veľkosti, buď je potrebné povolenie na výrub alebo nie je potrebné.
Odpovedať
@jackiedanielsova este doplnim ze na zahrade stavat nemozes. To znamena ze potrebujes vynat plochu ale staci len pod zastavanou castou z pozemkoveho uradu.
Odpovedať
@wivik áno ale to až v procese riešenia stavebného povolenia, resp. po vydaní územného rozhodnutia @jackiedanielsova
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady a názory. 🙂 Viem, že najlepšie je ísť opýtať sa na príslušné úrady, ale predtým by som rada bola aspoň trocha v obraze, aby so mnou nevybabrali. 🙂 Na pozemku nechceme stavať, ale predať ho na účel stavby domu. Známi vravia, že pozemok má vyššiu cenu, ak by sa z neho stal pozemok stavebný. Určite sa na ňom dom stavať dá, je v zastavanej časti obce a má prístupovú cestu, čo nemajú ani niektoré zastavané pozemku v jeho blízkosti. Čiže určite nebude problém napojiť siete. Čítala som rôzne názory. Niekto tvrdí, že stavebný pozemok ako taký "neexistuje". Prečo potom niektorí prevádzajú záhrady a orné pôdy na stavebné pozemky, ak to nemá zmysel? Čo mi teda poradíte? Predať ako záhradu alebo obehať úrady a zistiť, či sa s tým dá niečo robiť? Úprimne, som už z toho zmätená.
Odpovedať
@jackiedanielsova stavebný pozemok čo sú inzeráty nie je stavebný pozenok ale skôr pozemok vhodný na zastavanie podľa územného plánu obce (možno okrem IBVčiek). Takže si zisti čo je v územnom pláne ak je to určené na výstavbu rod. domov tak to môžeš predávať ako "stavebný pozemok" aj keď by som to radšej formuloval ako vhodný na výstavbu. stavebný pozemok by mal už mať začaté nejaké územné alebo stavebné konanie, prípadne prípojky na pozemku ( to je prípad IBV tam sú pozemky s prípojkami ale bez stavebka a územného.
Odpovedať
@jackiedanielsova ak sa tam dá stavať, kľudne to predávaj ako stavebný pozemok.
Odpovedať
@tino2 To je dobrá rada. 🙂 Už len keby mala obec územný plán na stránke. Musím sa k nemu nejako dopátrať.
Odpovedať
@jackiedanielsova poziadajte obec/urad o uzemnoplanovaciu informaciu. V nej vam presne povedia co s danym pozemkom, ci a kolko mozno zastavat, podlaznost atď. Aj developeri bezne predavaju ornu podu za cenu stavebneho pozemku(i ked maju uz aspon uzemne rozhodnutie) a buduci majitel vyjmi si pozemok z podneho fondu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?