Úzky pozemok - záhrada - stavebné povolenie

Dobrý deň. Na obrázku dole môžte vidieť farebne označený úzky pozemok 8x100 m, zakreslený pôdorys nového domu je len ilustračný. Pozemok je evidovaný ako záhrada v zastavanej časti obce. Starosta nemá problém so stavbou, ani susedia (dokonca ani bližšie ako 2 m od hraníc pozemku). Na stavebnom úrade mi po telefóne povedali, že takisto nebudú mať problém, ak to odsúhlasí obec /starosta/ a susedia, no po týždni mi sami od seba volali, zmenili rétoriku a zrazu tam nemôžem nič mať, maximálne vraj búdu na náradie. Myslíte, že by sa s tým ešte dalo niečo urobiť? Alebo ako postupovať ďalej...Ďakujem vopred za odpoveď.
Odpovedať
8m siroky pozemok nie je vhodny na stavbu domu. Ani o tom nesnivaj, je to sialenost.
Odpovedať
@milanista Čo je na tom šialené? nepotrebujem veľký dom... pýtam sa či to je možné získať povolenie
Odpovedať
No dostal si odpoved ud stavebneho uradu, nemozes, a je to tak spravne. To co si oznacil je max. pristupova cesta a nie stavebny pozemok.
Odpovedať
Noze daj sem podorys domu, co tam chces stavat…
Odpovedať
@luckynoha Na tvojom mieste by som sa snažila zistiť z akého dôvodu otočil stavebný úrad. Môže to byť kľudne na podnet susedov, ktorí si to rozmysleli. Podľa mňa aj na takomto pozemku sa dá postaviť dom, treba ísť do šírky max 6 m aj so zateplením. Aj keď tu na modrej streche to nebude považované za plnohodnotný dom, nemusí to byť pravda. Ak ho osadíš z každej strany 2 m, z bočných strán dáš len okná z neobytných miestností, tak tam nevidím problém. Vyhláška umožňuje osadiť dom aj na hranici pozemku, pokiaľ sú dodržané urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. Takže treba to urobiť tak, aby požiarne nebezpečný priestor nezasahoval na susedné pozemky, čo by pri odstupe 2, príp. 1,5 m malo vyjsť. Tiež sa nemôže osadením domu znemožniť využitie susedných pozemkov, čo by tiež v tomto prípade nemal byť problém, a nevidím problém ani vo svetlotechnike. Naozaj odporúčam sa pobaviť poriadne so susedmi, pokiaľ nebudú mať s návrhom problém a územný plán to povoľuje, tak by stavebný úrad mal súhlasiť. Treba to osadenie potom aj v technickej správe odôvodniť, tiež v tomto prípade by mohlo ísť o stiesnené podmienky.
Odpovedať
@moratibru So susedmi a starostom komunikujeme a naozaj nemá nikto s ničím problém (aj keby bol dom 1 meter od hranice z oboch strán). Práve žiadam o písomné vyjadrenie všetkých spomenutých a s tým pôjdem znova na stavebný úrad.. tak uvidíme
Odpovedať
Neskusali ste prikupit od susedov nejaku cast napr. z parciel 466,472? Ak aj tam postavite 6m siroky dom tak pravdepodobne do zadnej casti pozemku sa ziadny mechanizmus uz nikdy nedostane, nehovoriac o poziarnikoch.
Odpovedať
Profilova fotka
asi taknejak, nasjkor sa snaz vypatrat, kto s tym ma ozaj problem a preco sa teda retorika stavebneho uradu zmenila, to je podla mna zaklad. mozno ak by si ziskal pisomne vyjadrenie od susedov, ze ti taku a taku stavbu povolia tak mozno by vedeli zmenit nazor
Odpovedať
@milanista Nie je to sialene, je to len vyzva pre architekta.
Odpovedať
@pier Z druhej strany pozemku je tiež možnosť vjazdu, ale len poľnou cestou
Odpovedať
@moratibru píše že pozemok má 8m, takže mínus 2 a 2m z každej strany je 4m vonkajší obvod domu. Vnútro teda 3,5m. To je dosť rozdiel oproti tomu nákresu v úvode.
Odpovedať
Profilova fotka
dobryden ja mam postaveny dom asi 50rokov a teraz ide moj sused stavat novy vedla mna a chce si tam spravit betonovy mur vedla mojho domu a chcela by som vediet aku vzdialenost od mojej stavby musi mi nechat aby som mala pristup si nieco opravit dakujem za odpoved
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj. :) Ak ti dá stavebný úrad zamietavé stanovisko k žiadosti o stavebné povolenie, vo svojej písomnej odpovedi by mal presne definovať dôvody, prečo stavbu na danom pozemku nepovoľuje. V tomto prípade je predpoklad, že ide o rozlohu pozemku, ale pre istotu... ;) Ak uvidíš jasne definovaný dôvod, bude sa ti ľahšie hľadať riešenie. Držím palce, stavba si žiada veľa nervov, ale aj šťastie na tých správnych ľudí. :)
Odpovedať
@maria_bullova po hranicu pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@maria_bullova svoj plot môže postaviť na hranicu pozemku tak, aby jeho žiadna časť nezasahovala na pozemok tvoj. Prípadnú údržbu či opravy v budúcnosti tvojho domu zohľadňovať nemusí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?