Co zistovat pri kupe pozemku?

mam na ruke pozemok od developera, mierne vo svahu, pod lesom ( IBV). Kanalizacia a voda na pozemku ( kanalizacia je v obci a nova cast je pripojena na nu), elektrika bude v roku 2023, plyn nebude. rozmer cca22x43 ( cena do 60tis) . zatial som zistil, ze pristupova cena bude patrit developerovi, bude na nej vecne bremeno uzivania pre majitelov pozemkov. max vyska stavby je 9m a podmienka sikma strecha, ( snehove pasmo) na co vsetko sa mam pytat pred kupou, alebo hlbsim zaujmom? je to pre mna spanielska dedina. niektore parcely uz zacali vystavbu ( na elektrocentralach) dakujem.
Odpovedať
@dadkobo keď bude cesta patriť developerovi,budete platiť za údržbu? Ako je orientovaný pozemok?
Odpovedať
@elizita na tretej foto vyznaceny, juh je dole. s tou udrzbou cesty mi to ani nenapadlo. dobra poznamka
Odpovedať
@dadkobo mozno by som zistil ci developer ma aj geologicky posudok o danej lokalite. Pre pripad vysokej spodnej vody atd.
Odpovedať
@dadkobo my sme kúpili tiež tak,že ulica bola developerova,ale vedeli sme,že po jej kolaudácii si ju preberie do vlastníctva mesto.. a bola asi 3 mesiace pred kolaudaciou..aj spolu s chodníkom a osvetlením nakomplet
Odpovedať
@dadkobo ono je to väčšinou tak pri týchto nových lokalitách že obec alebo mesto preberie cestu až vtedy keď je na komplet urobená, tzn. Všetky siete, asfalt, chodníky tak ako má byť ak to developer neurobí alebo to urobí fušersky tak ešte veeelmi dlho bude cesta písaná na developera, poznám lokalitu kde malo mesto niekoľko výhrad na to ako urobil developer cestu a odmietol to opraviť tak doteraz je vlastníkom cesty a vôbec sa o to tam nik nestará jeden sa vyhovára na druhého inak krásne prostredie..
Odpovedať
Na zaklade coho developer deklaruje ze elektrika bude v r. 2023? Vie developer predlozit vyjadrenie od distribucky, ze developer predlozil vsetko co musel a distribucka pristupuje do realizacnej fazy na ktoru ma myslim 300dni? Bude tam aj trafostanica? Je tam niekde na nu parcela a je uz vo vlastnictve distribucnej spolocnosti? Parcela kde budu ulozene kable musia mat zspisane vecne bremeno pre distribucku.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste si prečítať naš článok "Kúpa svahovitého pozemku". Pri foto 2 ten svah vyzerá ako strmší. Určite však bude vyžadovať individuálny projekt alebo úpravu svahov, najlepšie oboje.
Odpovedať
No.....ešte si len čítam komenty a usvedcujem sa v tom, že ibv je jedno veľké riziko. A navyše, keď je ešte len vo výstavbe a rodí sa. O sikmom svahu nehovoriac. Tému vyššie navrhovanu som čítal.
Odpovedať
Profilova fotka
@dadkobo v čom si sa usvedčil ? 😄 Ak kupujem pozemok od developera, tak komplet so všetkými možnými IS. Tu sa nie je o čom baviť. Pokiaľ tam nebudú IS, pôjde dole cena za m2. Takže spísať zmluvu, zaplatiť mu na základe zmluvy zálohu a keď budú IS hotové, kúpim. Kúpim to teraz, a zistím že sa neviem pripojiť, lebo neni kapacita. Na povraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba A teda nejednemu cloveku sa to uz stalo aj z mojho okolia.
Odpovedať
Na danú lokalitu má SSD vypracovaný projek na elektriku. Má byť postavená trafostanica. Developerovi by som neveril. Rozpráva že sa ide robiť elektrika už 3roky a stále nieje. Ale vzhľadom na hotový projekt a informácie ktoré sú (nie od developera) by ju naozaj mohli tento rok robiť. Cesty tiež developer sľubuje že urobí on (keď bude zastavanosť cez 50%), a následne by ich mal previezť na obec. No vzhľadom na to ako sa stavia k iným veciam a koľko už nasľuboval, to beriem tak 50:50 😬 Inak je tam pekne a ak sa všetko dorobí ako má byť, tak myslím že to bude super. @dadkobo … tá studňa čo je tam je ešte na pozemku ktorý chceš kúpiť, či tá k pozemku nepatrí?
Odpovedať
… totižto realitka má buď chybu vo výmere, alebo vo vyznačení parcely ktorú predáva 🤦🏻‍♂️
Odpovedať
Článok sa načítava...
Toto bude aktuálnejšie
Odpovedať
@beno78 ďakujem za info. Čo sa týka parcel, poslala mi realitka mapku parciel aj s číslami, a na nej konkrétne tu o ktorú som sa zaujímal. V inzercii to nie je uvedené, ale jedná sa o dve parcely spolu s výmerou cca 930. Jedna z nich je tak mala, že je priradena k vacsej a spolu vytvárajú hore uvedenú plochu. Fotky, kde je parcela vyznačená červenou sú môj tvorba a vychádzam práve z mapky ktora mi prišla emailom. Mozno nie je najpresnejšie, ale slo mi hlavne o nazornost sklonu svahu, nie horizontálne hranice.
Odpovedať
@beno78 bolo mi divné , prečo parcela vedľa parcely má.roznu cenu za metráž. Nie je to jednotná cena krát počet metrov. Predajca mi tvrdil, že je to nacenenie developera a dôvodom môžu byť napríklad slnečné pomery danej parcely. To je ale smiešne, nakoľko je to lúka a slnko je plus mínus všade rovnaké. Nejedná sa o parcely priamo pod stromami.... No proste, myslim že keby to mala byť extra výhodná kúpa, uz to tam dávno nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
Pouvazuj aj nad tym, ze tvoja parcela uvidi slnko tak akurat v lete, inak bude stale v tieni.
Odpovedať
@norcima Netreba strašiť. Možno v zime bude bez slnka, ale celú jar, leto aj jeseň bude slnečný
Odpovedať
Profilova fotka
@beno78 tak u tych hornych pozemkov to nebude take ruzove, ale zase vyhlad na zapady slnka tam nemaju chybu. A niekto v diskusii spominal vysoke spodne vody... To by stalo zato overit.
Odpovedať
@norcima Už teraz je slnko na danom pozemku na hrane. Za dva týždne bude na ňom slnko. Predpokladám že ten pozemok je bez slnka cca 2-2.5 mesiaca v roku (cez zimu). Voda čo viem, že cca 7m pod povrchom. Ale teraz keď je všade mokro to môže byť samozrejme aj menej. Skôr by som si dal pozor na niektorú z tých kopanych studní čo tam developer urobil. Pred 2 rokmi z jednej z nich dosť dlho vyvierala na jar keď sa roztopil sneh voda (asi tam trafil nejaký prameň). Potom hneď pod horou robil developer drenáž. Neviem ako kvalitne, ale odvtedy sa problém s tou studňou neopakoval.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?