Na co si dat pozor pri kupe pozemku?

Prosim o rady na co si treba dat pozor pri kupe pozemku na ktorom chceme stavat rodinny dom. Co by mohlo teoreticky skomplikovat alebo znemoznit stavanie ? Dakujem !
Odpovedať
1. Kto je sused. Ak sú blbý susedia tak ani zadarmo. 2. Zamokrenie. 3. Ci tam nehrozí nejaká ďalšia nepredpokladana stavba : diaľnica, cesta, a pod.
Odpovedať
@zanna244 Kopec vecí vám môže skomplikovať alebo znemožniť stavanie. Skúsim vymenovať tie, ktoré mi napadnú: - skutočnosť, či je pozemok určený na výstavbu - na miestnom stavebnom úrade si treba zistiť, či je vôbec možná výstavba na danom pozemku. To, že na opačnej strane ulice stoja nejaké domy neznamená automaticky, že aj na druhej strane ulice sa dá stavať. - čistý list vlastníctva - pôvodní vlastníci musia byť jasní, môže ich byť aj viac, ale aby žiadny z nich nebol po smrti alebo aby sa nestalo, že jeho pobyt nie je známy. V časti Ťarchy by nemal byť žiadny zápis (napr. záložné právo, vecné bremeno). Pozor aby nebola na pozemok uvalená exekúcia. Na kontrolu týchto skutočností si treba pozrieť aktuálny LV. - existencia nejakých sietí pod povrchom, napr. podzemné elekrické vedenie, plynové potrubie, kanalizácia, melioračné zariadenie a pod. U správcu sietí si vieš zistiť, kade idú vedenia a potrubia. - ak je to v extraviláne a je to orná pôda, treba rátať s tým, že s vyňatím z pozemkového fondu môžu byť spojené poplatky. - rozmery pozemku - ak je príliš úzky, môže byť problém s umiestnením stavby tak, aby boli dodržané predpísané vzdialenosti. - dostupnosť sietí - treba si preveriť, kde sa môžeš napojiť na siete (voda, elektrina, prípadne plyn a kanalizácia). Ak sú prípojky ďaleko, bude treba ďalšie investičné náklady na ich dotiahnutie k pozemku. - prístupnosť z verejnej komunikácie - na to, aby si mohla na pozemku stavať, musí byť k pozemku priamy prístup z verejnej komunikácia. Teda pozemok musí hraničiť s cestou, alebo musíš mať zriadené vecné bremeno na pozemku, cez ktorý by si na svoj pozemok prechádzala. - vzdušné elektrické vedenia - elektrické káble majú svoje ochranné pásma. Ak cez pozemok vedie elektrické vedenie, pod ním (a od neho napravo aj naľavo určitý počet metrov podľa typu vedenia) nemôžeš stavať. To isté platí aj pre vedenia pod zemou. - vlastníci susediacich parciel môžu byť problémom, ale ak dodržíš všetky zákonom predpísané vzdialenosti a podmienky, tak stavať ti nemôžu zabrániť. Len ti skomplikujú priebeh výstavby a neskôr život na svojom dvore. Snáď ma ešte ostatní doplnia.
Odpovedať
@zanna244 najma na susedov. Odporucam na obec, za starostom, uprimne sa popytat, ze tam a tam chcete stavat ,co su ludia zac, ci nema vedomost o konfliktnych typoch...
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem za obsiaznu odpoved ! Mam otazku k tym sietiam....zistuje sa to individualne u kazdeho dodavatela, alebo je nejake centralne miesto kde sa to da naraz preverit ? Resp. - ak je pozemok uz definovany ako stavebny - znamena to ze vsetky tieto skutocnosti boli preverene ?
Odpovedať
@zanna244 Začnem od konca. Pozemok môže byť určený k výstavbe, to ale neznamená, že tam nejaké obmedzenia nemôžu byť. Miestny úrad pri stanovení úztemného plánu nemôže zohľadniť prípadné siete na každej parcele. To už je vecou individuálneho vlastníka. Prítomnosť sietí si musíš zistiť u prevádzkovateľov osobitne. Neexistuje na to centrálny register alebo mapa. Niečo si vieš zistiť aj vizuálne (napr. nadzemné el. vedenie) alebo v katastrálnej mape či územnom pláne obce (významnejšie siete sú tam zakreslené, napr. plynovod, kanalizácia...). Vodu ti vytlačia na pracovisku klientského centra BVS v podstate na počkanie. Povieš obec, číslo parcely a vytlačia ti mapu so zakreslenými potrubiami. SPP tiež. Telekom zistíš aj cez internet behom pár minúť. Stojí to ale 14,90 EUR. Pokiaľ to je pole nejakého bývalého JRD, tak pozor na podzemné melioračné (zavlažovacie) zariadenia. Tie zistíš len u Hydromeliorácií, š.p..
Odpovedať
@zanna244 ja keby niekedy?! siete na pozemku,pozor nie pri pozemku!kanalizácia musí byť!žiadne ČOV,aj plyn musí byť,najlepšie je stavať ak sa dá aby prebiehala výstavba naokolo,potom m2 pozor na odstupy,aby nemal pozemok ťarchu a moja najväčšia požiadavka bez kompromisov,aby terasa bola na juhu,máme juhozápad a super,ale my bývame na severe.
Odpovedať
Ja som zasa za terasu na východe aby mi tam navečer neprazilo slnko. Aj tak ju každý nejak prekrýva kôli slnku. Ale ak ste na severe tak potom rozumiem. A ešte a napadlo ze je dobre si pozrieť či tam nie je blízko nejaký potok resp. nebodaj rieka ktorá sa môže vybrežit. Lebo aj to býva v poslednej dobe častejšie. A nemusí tam byť ani voda. Stačí nejaký breh a privalovy dážď ti môže cez pozemok urobiť rieku za 15 minút ani sa nenazdas. Toto sa takisto treba spýtať susedov ci sa tu dáke niečo nedeje. Hlavne tých nad pozemkom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@marta2610 aky je rozdiel ci su siete na pozemku alebo pri pozemku ? pripojit sa da vzdy ak su vsade naokolo susedia napojeny nie ?
Odpovedať
@tomo11 teoreticky ano, ale prakticky si to treba vzdy overit. Poznam obec, kde sa napr. nemoze uz stavat, kym sa nevyriesi zdroj vody, co moze trvat 10rocia.. Tak isto napr. elektrarne vam nemusia dovolit el. kurenie. S tym sme mali u nas v rodine problem.. Cakalo sa 10 rokov, kym nieco nevyriesili a az potom nam dovolili..
Odpovedať
Profilova fotka
@zanna244 hlavne na vysporiadanie pozemkov treba dbat najviac. Ja som mal mat tiez vsetko v poriadku, cez katasterportal to vyzeralo pekne. Tak sme kupili. A ked sme podali ziadost o stavebne povolenie sa zrazu objavil pol metra siroky pozemok v extravilane ktory krizoval nasu prijazdovu cestu. A zacalo sa rok a pol dlhe vybavovanie. Takze aj na taketo veci treba dat pozor. Teraz mam zbytocne sediny ;-)
Odpovedať
@tomo11 Pri pozemku môže pre niekoho znamenať, že sú na duhej strane cesty..
Odpovedať
Profilova fotka
@zanna244 ak mate na hranici pripojku na plyn,prejdite si to s projektantom ci nebude treba posunut pripojku,stoji to nemale peniaze..ak nie je kanalyzacia,za kolko a kto odvaza zumpu..a na katastry portaly si najdete vsetko okolo tarchy na prijazdovu cestu vlastnicke prava susedov
Odpovedať
Článok sa načítava...
dakujem vsetkym za postrehy :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?