Ako postupovat pri kupe casti zahrady

Zdravim. Nasli sme v obci pekny rovinaty pozemok /zahrada s domom o celkovej rozlohe 2000m2/. Majitelka, ktora byva v dome je ochotna odpredat cast zahrady /chceme 600-700m2/. Problem je ten, ze ma oplotenie postavene po dvoch stranach na obecnych pozemkoch a ich uziva... Privolal som teda geodeta a povedal mu, aby stanovil nove hranice jej pozemku a aby od jednej novostanovenej hranice /najvzdialenejsia vpravo od domu majitelky/ vytycil cca 600-700m2 pozemok smerom k domu majitelky /vyde to cca 25m po sirke x 25m po dlzke/, ktory by sme nasledne od majitelky odkupili. Majitelke by ostalo cca 8m od domu.... Bol som pritomny pri merani ja aj majitelka pozemku. Geodet bol merat 14.9.2015. Zatial som mu volal 3x - dostal som odpoved, ze je to "rozbehnute". Postupoval som spravne? Ake ukony vlastne geodet robi, ked mu to tolko trva? Vdaka.
Odpovedať
Pre lepsiu orientaciu....
Odpovedať
@megdesign "Geodet bol merat 14.9.2015. Zatial som mu volal 3x - dostal som odpoved, ze je to "rozbehnute". Postupoval som spravne? Ake ukony vlastne geodet robi, ked mu to tolko trva?" Ja som objednával GP 9.9.2015, predvčerom bol hotový. Záleží to od: 1. toho, koľko práce má geodet (on musí ísť na ten pozemok, zamerať body, vytýčiť body, napísať dokument zvaný Geometrický plán) 2. ako rýchlo mu to na katastri overia (to trvá približne týždeň až dva). Postupuješ správne. Len neviem, či si nepredbehol pár krokov. V prvom rade by si si mal zohnať územný plán obce. Môžu tam byť nejaké obmedzenia, ktoré by ti mohli spôsobiť problémy pri vybavovaní stavebného povolenia. Treba si zistiť, či nie je náhodou daná minimálna veľkosť stav. pozemku (niektoré obce to majú), potom maximálnu zastavanosť, existenciu sietí (ich dostupnosť - odkiaľ budeš viesť prípojku vody, elektriny, plynu, prípadne kanalizáciu). A hlavne pred tým, než to odkúpiš, podaj si na miestnom stavebnom úrade žiadosť o záväzné stanovisko o investičnej činnosti. Tam sa ti mesto vyjadrí, či môžeš na danej (novej) parcele stavať. Riadne si over všetky podmienky, aby sa nestalo, že ti nakoniec výstavbu z nejakých dôvodov nepovolia (napr. pod pozemkom bude viesť plynovod - a si v keli). Inak budeš mať pekne drahú záhradu.
Odpovedať
14.9.2015 bol geodet fyzicky na pozemku merat.... Odvtedy to spracovava.... :-| Ziadne body nevytycoval len meral....
Odpovedať
Na obecnom urade som bol. Starosta sa vyjadril, "nieje problem tam stavat". :-) Vyjadrenia od plynarni a elektrarni mam - dostupnost je. ;-) Dokonca uz podana ziadost na elektrarne o pripojenie. To stanovisko o investicnej cinnosti ma zaujima - to preverim...
Odpovedať
Pozeral som tie Ziadosti o stanovisko k investicnej cinnosti - nejake vzory - ale vsade vsade je ako priloha: List vlastnictva /este nemam/ Projektova dokumentacia /este nemam/, Vyjadrenie ucastnikov konania /este nemam/ Tak to asi nepojde este spravit, ci?
Odpovedať
@megdesign Čo či nepôjde spraviť? Odkúpiť? Odkúpiť je najjednoduchšia záležitosť v celom procese. LV jasné, že ešte nemáš, však si to ešte neodkúpil. Ty si ale vytlač LV súčasného vlastníka, aby si nebol prekvapený nejakým vecným bremenom na nehnuteľnosti. A v žiadosti napíšeš, že pozemok sa rozdelí a bude sa odkupovať časť, kde bude výstavba. Ani projektovú dokumentáciu ešte nepotrebuješ. Na vytlačenej katastrálne mape zakresli budúcu stavbu. Ak vieš približne, aký dom chceš, tak si nájdi katalógový podobných rozmerov. My sme tiež tak urobili - pred tým, než sme odkúpili, pôvodný majiteľ podal žiadosť vo svojom mene. K tomu sa priložil typ katalógového domu a ten sa zakreslil do katastrálnej mapy. Trvalo to 1,5 mesiaca, kým sa úrad vyjadril, ale dal kladné stanovisko a tak sme to kúpili. Tam ide najmä o to, aby si mal na papieri čierne na bielom, že tam môžeš stavať. Ústny prísľub od starostu je síce pekný, ale obec k ničomu nezaväzuje. Kým začneš stavať, môže byť zvolený nový starosta a ten môže mať iný názor. Ale zase netreba byť príliš pesimistický, všetko sa dá, len sa priprav na to, že to bude trvať. Rátaj s tým, že stavať začneš začiatkom roku 2017. Ak nebudú žiadne prekážky, tak to možno stihneš aj v druhej polovici 2016. Ale nezaväzuj sa k tomu, radšej si daj časové rezervy. Prakticky to vidíš na tom geometrickom pláne. Maj na pamäti, že len tebe to ponáhľa. Ostatní (dodávatelia) majú čas, tých to nesúri. Kým čakáš na GP, môžeš medzitým pripravovať kúpnu zmluvu. Až bude GP, na druhý deň môžete podpísať kúpnu zmluvu a dať zavkladovať spolu s GP do katastra. A geodet nevytýčil hranice parciel v teréne? Spýtaj sa ho na to. Ak nie, tak nech to urobí pri fyzickom preberaní parcely (po kúpe). V podstate aj návrh domu už môžeš chystať. My sme začali rokovať o kúpe v októbri 2014, v polke decembra sme už mali približnú predstavu o pôdoryse domu. V decembri dal pôvodný vlastník tú žiadosť, na konci januára 2015 to úrad odobril a potom sme to kúpili.
Odpovedať
@megdesign Napíš mi do súkromnej správy, v ktorej obci to bude. Pozriem, či majú zverejnený územný plán.
Odpovedať
@megdesign Žiadajte územnoplánovaciu informáciu na existujúci pozemok parc. č. 313/7.
Odpovedať
Bremeno tam ziadne nieje. Ani predkupne pravo. LV som pozeral ako prve na Kapor. Dom bude tak akov nacrte hore, 9x13. Zacat chceme v marci 2016. Mam spravenu aj predkupnu, aj kupnu. Predkupnu sme ale nepodpisovali. S majiteľkou sa pozname dobre. Geodet zameral len aktualny stav, vraj napasuje na mapu katastra a potom sa budu vraj vytycovat skutocne hranice a aj ta moja nova parcela.
Odpovedať
Projekt som dal kamaratovi projektatovi kreslit. Zaroven bude aj stavebny dozor. 10.11.2015 mi dal termin, kedy mi odovzda projekt na stavebne povolenie.
Odpovedať
@draik a mam to ziadat kde? Od obce, ci od stavebneho uradu?
Odpovedať
Táto obec nemá spracovaný Územný plán rozvoja: http://www.uzemneplany.sk/zoznam-uzem... A stavebný úrad je už niekoľko rokov súčasťou (jedným z odborov) okresných úradov. Treba žiadať na stavebnom odbore.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 To, ze nema obec uzemny plan znamena pre mna co? Sorry, mozno tupe otazky, ale idem stavat prvy /a dufam, ze aj posledny/ krat :-)
Odpovedať
@megdesign Pozeral som tú parcelu aj dom kde ideš stavať. Všetko je čisté, žiadne záložné právo všetko je vysporiadané. Vedľa je ešte jedna parcela 314/1, tá patrí obci a je v prospech obce a vecné bremeno majú plynári. Ak budeš mať už projekt nech ti zatiaľ projektant urobí aspoň technickú správu novostavby, osadenie na budúci pozemok a choď na plynárne a nech sa ti vyjadria ,či nebudú mať nejaké pripomienky k stavbe. Určite tam niekde je plyn a asi tam bude aj nejaká stanica. Pozemok ktorý budeš kupovať je v zastavanom území obce v extraviláne, čiže stavať tam budeš môcť.Čiže tvoj postup bude takýto: 1, Geodéta máš zamerané máš / on urobí geometrický plán na novovytvorenú parcelu a dá ho overiť na kataster / cca. 300€ aj s kolkami / pozemok si daj hneď rozdeliť na časť kde budeš stavať a zvyšok ak to tak budeš chcieť inak potom budeš musieť zas robiť nový GP a zaplatiť zas min. 200€ 2, Keď budeš mať overený GP/ urobíte kúpnopredajnú zmluvu /overené podpisy/ a tú zanesiete na vklad na kataster súčasťou bude aj nový GP/ cca.66€ / 3, Keď budeš mať list vlastníctva / po cca.30dní / tak pôjdeš na pozemkový fond a dáš žiadosť o vyňatie pôdy A, na Poz. fonde budeš potrebovať bonitu pôdy urobia ti to na KATASTRY cca.8€ B, Projektovú dokumentáciu stavby / osadenie, atď. mne stačila kópia / C, Geometrický plán ten čo si dostal +LV D, Potvrdenie obce ,že pozemok je v zastavanom území obce a že je určený pre výstavbu a ,že zlučuje územné konanie s konaním stavebným. a hneď aj to ,že súhlasí so stavbou . E, Podáš žiadosť o vyňatie / poplatok 33€ F, Dajú ti rozhodnutie kde bude aj koľko budeš platiť za vyňatie / majú také veľké tabuľky / Ak ti bude prechádzať časť vyňatia cez polovicu pozemku tak ti bude musieť geodét urobiť technické podklad pre poz. fond aby vedeli koľko to bude. Stavebé povolenie:My sme potrebovali 1, Projektovú dokumentáciu 2, Potvrdenie TELECOM a sieťach / dá sa vybaviť cez internet do 24h/ popl. 13€ 3, Ministerstvo obrany SR / vyjadrenie k stavbe / online cez email pospal som projekt. dokumentáciu , LV, a do 2týž. som to mal doma/ 4, Vyjadrenie plynárni /na počkanie na plynárňach / projekt. dokumentáciu , LV / atď.
Odpovedať
@blackomt Perfektne. Dakujem. ;-)
Odpovedať
A nastali prve komplikacie. Dnes som volal geodetovi, ze ako na tom takmer po mesiaci sme... Vraj je tam dost bordel /zle zamerany dom majitelky, užíva casti cudzích pozemkov, atp./ Vraj kataster zatial krci plecami... Ze im mam dat este tyzden, aby sa v tom zorientovali.... Ach jaj.... :-(
Odpovedať
Takze - mam pracovnu verziu geometrickeho planu v ruke :-) Teta z katastra je v BE sluzobne, tak sa vraj caka len ked pride a da podpis. Plan dostal projektant, koli osadeniu domu na pozemok. Dal robit profesie /el, voda, kurenie, odpady, plyn nebude.... ;-) / Projekt uz ma nakresleny. Za dva tyzdne by mi mal odovzdat komplet projekt na stavebne povolenie. Vyjadrenie Telekomu mam - suhlasne stanovisko - 13€ sms, Od elektrarni mam uz navrh zmluvy pripojenia - cca 280€. Cize teraz pockat na podpisany GP tetou a hor sa za notarkou, overit podpisy, zaplatit za pozemok a prepis na katastri.... Konecne sa to troska pohlo :-)
Odpovedať
Dalsi posun ;-) Mam original 6ks overenych GP od katastra. Spisali sme kupno-predajnu zmluvu, overili u notarky 2x. Zaniesli na vklad na kataster a poslal som € za pozemok predavajucej. Cize cakame 30 dni... Chcem sa spytat. Od elektrarni uz mam navrh zmluvy, ktory staci odoslat a zaplatit poplatok. Mozem si uz zacat robit na pripojke, ked to este nieje vynate? Tak isto by som chcel spravit pripojku vody....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?