@duzu Tak to zostane tak, ako to je - teda na LV bude uvedený mŕtvy vlastník. Kataster to netrápi a keď to pozostalí nechcú, nikto iný to za nich neprededí.
Ako píšeš, je to problém pri malých podieloch, kedy je to neefektívne - stálo by to viac, ako by z toho bol osoh. Preto máme plno takých LV, kde sú mŕtvi vlastníci, plno drobných spoluvlastníkov a pod.
Ja napr. teraz mám problém, že po otcovi zostali tiež nejaké drobné spoluvlastnícke podiely, ale na LV je duplicitné vlastníctvo. T.j. je tam jeden vlastník s podielom 1/1 (zdedil po niekom) a 10 spoluvlastníkov, kde každý vlastní nejaký podiel. Notár to mi to nechce predediť, lebo na LV je zápis, že údaje katastra boli vyvrátené . Muselo by prebehnúť súdne konanie, ktoré by rozhodlo, kto je teda vlastníkom. Podobne to mal aj Kiska s pozemkami v Tatrách. Ak sa mi to nepodarí, tak na LV zostane zapísaný mŕtvy otec.
@chrobak7 tiež som mal taký ale zohnal som všetkých daľších dedičov a všetci sa vzdali , lebo to bolo dopredu dohodnuté ústne, i vyplatené len to nebolo vysporiadané úradne na katastri, niekedy sa tak dohodli súrodenci bežne, väčší problém bol pri pozemkoch po prastarých rodičoch , vyvlastnené v 48 , a žijúci dediči po resštrikciách po 90tom ani o žiadnych pozemkoch nevedeli, 40r, nič neužívali lebo nemohli, vôbec sa nečudujem že pozemkový fond nemá stále vysporiadané pozemky akurát je návrh, aby dedil len jeden súrodenec, s povinnosťou vyplatiť ostatných
@david_hanula Dobrý deň, riešim podobný problém avšak po mŕtvych má pozemky v správe pozemkový fond, s ktorým je to na dlhé roky... najprv musíte požiadať na ich stránke čo konkrétne chcete- vyplniť tlačivo, označiť parcelu atď.- (ozvú sa tak za pol roka). Potom buď prebehne nové dedičské konanie ak existujú nejakí pozostalí o ktorých ani nemusíte tušiť alebo je možnosť vymeniť pozemok za pozemok- toto je skôr reálne ako ho odkúpiť od SPF. Ja som požiadala o výmenu časti pozemku keďže kúsok od tohto máme ďalšiu parcelu a ostatné chcem riešiť vydržiavaním pretože sa oň staráme cca 10 rokov. Geodet mi povedal, že teraz sú tomu dosť naklonení a ide to vybaviť tak som zvedavá 🙂