Ako často a čo kontrolovať na stavbe?

Ahojte, sme vo fáze výstavby hrubej stavby. Chcem sa vás spýtať, ako často ste chodili na stavbu kontrolovať prácu stavebnej firmy? Či ste boli pri nich non-stop, alebo stačilo napr. denne? Niektorí mi vravia, že stačí len kedy-tedy. Stretol som sa však aj s opačným prístupom, keď si na stavbu namontovali web kameru na stále sledovanie. Tiež napíšte prosím, čo všetko ste počas hrubej výstavby (resp. aj potom) sledovali? T.j. či ste kontrolovali všetky miery, dĺžky, resp. ako inak kvalitu práce? vďaka za odpovede.
Odpovedať
@itgospa Záleží od toho, koľko máš času. Ak máš čas a chce sa ti, môžeš byť pri nich non-stop. Ja som chodil zhruba každý druhý deň po práci pozrieť, čo je nového. Montovať kamery mi príde už trochu cez čiaru. Jedine možno kvôli bezpečnosti - aby ti v noci niekto nepokradol materiál. Ale nie kontrolovať majstrov. A povinnou výbavou pre teba by mal byť minimálne pásový meter a kópia projektu. A všetko merať. Ja som tak objavil kopec chýb, ktoré bolo ľahšie opraviť v začiatkoch, než neskôr (napr. prestupy kanalizácie, veľkosť otvoru na povalu, prestupy rekuperácie cez žb strop a pod.).
Odpovedať
@itgospa ja som chodieval v podstate denne, vecer, aby som vcas podchytil veci, ktore bolo potrebne prerobit, dorobit, resp. som tam bol s nimi stale ked sa dalo. Raz som nebol na stavbe tri dni, aj to zabetonovali terasu vodorovne (aj ked sme sa dohodli ze bude do spadu) Zalezi od ludi co tam mas.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa a co by si chcel kontrolovat..? ako chces skontrolovat kvalitu prace.? ze to piekne vyzera.? ked nie si od fachu, co asi nie si lebo by si sa nepytal, tak im mozes tak na stavbu doniest nieco zajest..., a vypit... (vodu) aj ked sa im budes na ruky pozerat tak nebudes vediet ci to robia spravne.. stavba je o komplexnosti, detailoch, a o dobrom stavebnom dozore, ktory je VZDY pritomny ked sa deju dolezite postupy na stavbe... preto stavebny dozor moze stat radovo aj tisice eur... ale ja ich volam na SK, peciatkari..., lebo na Sk nikto nie je ochotny vyhodit par tis. eur za skutocny st. dozor... alebo.., si zadovaz dobreho stavebneho veduceho co je znaly a dozrie na spravny postup na stavbe... kameru mozes dat do kancelarie a kukat ci ma sekretarka dobre prekrizene nohy..........
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
aj ked investor/zadavatel temy nie je od fachu, urcite vie skontrolovat zakladne veci ako su rozmery, umiestnenie otvorov okien, dveri... Proste veci, ktore sa daju lahko overit. Ako bolo pisane vyssie, aj take jednoduche veci vedia robotnici domrvit. Cize pritomnost na stavbe je prinosom aj ked investor nie je "od fachu" . Ak po par navstevach nezisti nic zle, cize robotnici robia kvalitne, tak potom tam nemusi byt kazdy den.
Odpovedať
@mimms Tiež si myslím že aj laik vie skontrolovať rozmery, kolmosť, rovinnosť , dodržanie projektu... Horšie to je s pracovnými postupmi (kužeľovú skúšku betónu asi nedá) súhlasím že najlepšia investícia pri stavbe je kvalitný dozor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?