Keramické preklady alebo železobetónové zhotovené priamo na stavbe?

Zdravím strecháči :) mám otázočku ohľadom prekladov. Prišla mi cenová ponuka na tehlu a trochu ma zarazila cena prekladov (1300.- Eur). V projekte máme uvedené, že preklady nad oknami a dverami môžu byť prefabrikáty alebo že môžu byť železobetónové monolitické. Ospravedlňujem sa, ak nedodržujem terminológiu, ale snáď je to zrozumiteľné. Mám dve otázky: 1. Dajú sa takéto preklady zašalovať a zhotoviť spolu s vencom? Ak áno, je to cenovo výhodnejšie, aj keď prácnejšie? 2. Keďže betón má iné vlastnosti, ako tehla, vadí to moc, keď aj tak sa celá chalupa ide zatepľovať? Tam asi nebudú hroziť nejaké tepelné mosty, či áno? Ďakujem za odpovede, Gabika.
Odpovedať
Jasne da sa to nekupuj tie preklady. Spravis salovanie spolu aj s miestami na preklady a tak ti vznikne krasny monolit. Urcite nevahaj investovat usetrene peniaze {1300E} na izolaciu. Nepouzi XPS je zbytocne drahe staci ti nejaky podlahovy EPS 100 ktory ked zhodis salovanie ti ostane nalepeny. Uestris peniaze za beton. Co sa tyka nasiakavosti EPS urcite nepocuvaj rady ze tam bude beton a ma velku vlhkost bla bla bla.... EPS nasaje vodu to je jasne ale lahsie sa jej zbavi ako XPS. A ku tomu EPS ma lepsie vlastnosti ako XPS co sa tyka izolacie. Ale to samozrejme len v pripade ze nechces na preklady davat nejake exterierove zaluzie. Ak ano tak potom urcite musis dat XPS. A co sa tyka toho mostu. Urcite ano vznikne a dost velky... Pouzi izolaciu.. =)
Odpovedať
@alanko5 neviem neviem ci mas pravdu v tom tvrdeni, ze EPS ma lepsie vlastnosti ako XPS co sa tyka izolacie...
Odpovedať
@gashtaan Ale ved ked sa ide zateplovat dom tak, ci tak, treba do salungu dat zateplenie? Naco? Aky to ma vyznam?
Odpovedať
@gashtaan najlepsia lamda 0,030 pri EPS a 0,035 pri XPS {mozno existuje polystyren aj s lepsou no neviem o nej - nepocitam PIR dosky} Existuje aj podlahovy EPS biely ktory ma lamdu 0,033 ale musi byt podlahovy tusim s nosnostou 150 a viac. Tam ta pevnost urobi tu lambdu. Teraz si na meno nespomeniem... No chcel som ho kupovat tak preto viem. Skusme si porovnat EPS 100 neo 7,57 € / m2 {λd = 0,030 W/mK} http://www.vasestavebniny.sk/polystyr... EPS 150 neo 9,58 € / m2 {λd = 0,030 W/mK} http://www.vasestavebniny.sk/polystyr... XPS styrodur 15,35 € / m2 {λd =0,038 W/mK} http://www.vasestavebniny.sk/polystyr... XPS 11,99 € / m2 {λd = 0,036 W/mK} http://www.vasestavebniny.sk/polystyr... V podstate XPS ma ist do zeme kde ta nasiakavoast je rozhodujuca. Ak niekto chce poriadne zateplit preklady urcite odporucam PIR dosku napr. PUREN FD-L s lamdbou 0,022. Takto zatepleny preklad bude mat aj pevnost potrebnu na uchytenie exterierovej zaluzie ci ineho tienenia a velmi dobre vlastnosti izolacne. No cena je dost velka a stavebniny ani netusia co je to PIR doska. Na SR je to tak ale v CR kazde lepsie stavebniny maju skladom aj takyto material.
Odpovedať
@dugvajzo108 tu mas tabulku: http://www.tzb-info.cz/docu/tabulky/0... Beton ma lanbdu 1.230 Tvoja tehla nech ma napriklad lambdu 0,33 {podla mna aj menej ale tak povedzme} Ty potrebujes dosiahntu rovnaku lamdu aj nad oknom aku mas vsade naokolo aby si nemala zvytocne velky tepleny most. A tiez rosny bod potrebujes oddialit co najviac od interieru a hlavne od okna... Ak si to prepocitas tak zistit aku izolaciu musis pouzit aby si sa priblizila ku lambde tvojho muriva...
Odpovedať
@alanko5 Aha, dakujem :)
Odpovedať
@alanko5 aha, tak to ano, pokial hovoris o sedom EPS, je tam je lambda urcite lepsia... na ten som akosi pozabudol :)
Odpovedať
@dugvajzo108 Neviem kolko mas obvodovych okien, nad vnutorne dvere preklad aj tak asi musis dat ale zase si zvaz aj salovanie, drevo alebo pozicanie prvkov, stojky nie je tiez najlacnesjie. Aby ti robosi nenauctovali za robotu este viac.
Odpovedať
sysell ma ohladne financovania mozno aj pradu, pochopil som to tak ze to riesite svojpomocne. No aj tu by som nasiel lacnejsie riesenie. Napr. U tvarnicu od Ytongu ci Porfixu. Jeden kus stoji cca 1E ma dlzku pol metra na okno ich budes kolko potrebovat 5? Tam taktiez daj do zlabu EPS, pojde menej betonu a zvysis tepelny odpor.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
hm, no tato tema tu nejak chyba... mne preklady vysli 750eur, ale mam tam aj preklady o dlzke 225cm pricom najsirsie okno mam 260cm, tak nerozumiem ako taky preklad ponad to okno dam, a to stavebniny hovorili, oni vedia co pocitaju, no neviem neivem. 15 stavebnych otvorov, 800-850eur, dokopy 45 kusov prekladov, 28metrov prekladov dokopy, 38kg/m = 3200kg cize bude treba salovat 28-30metrov a nanosit 3-4 tony materialu.. a aj ho namiesat, vyarmovat, original preklady by sa dali nahodit do 1 dna v 3-4 ludoch, co by stalo tak 200eur, zbrucha. material na 4 tony zelezobetonu by mohol stat tak, zbrucha, 250-300eur, plus praca. aj keby 3 dni, po 200e/den tak by to bolo do 900. plus drevo. cize je to mozno velmi zhruba takto nejak. no ja neviem, pride mi to tak dost na hrane (co je logicky aj cenova politika pasovej vyroby akehokolvek produktu), jedine to, ze prachy pojdu majstrom a nie vyrobcovi. neviem ktory material je viac blbovzdorny a kvalitnejsi z dlhodobeho hladiska.
Odpovedať
ale tak, zabudol som na zopar detailov ako je 1. kazda stavba je jedinecna a ziada si jedinecne riesenie (uz len hrubka murov, pocital som pre 30cm) 2. niekto tam da styri niekto tri preklady a izolaciu, nie som si isty, ako sa riesi pocet prekladov na vnutornych nosnych stenach 3. pocital som keramicky preklad od heluz, pricom vyrobcov je daleko viac, a ako pise alanko5, da sa to riesit aj kreativnejsie
Odpovedať
Ano ja som to riesil s tvarnicamu U a mam okna 3m preklad ma teda 3,5m mam taketo kusky 2 potom 5x mam 2,5m okno teda 3m preklad a potom uz len bezne velkosti do 2m. Vsade som dal Ucka kupil som viazanu armaturu cele to bolo drahsie o par desiatok eur. Betonu tam slo asi tak 1,2m3 viac urcite nie, daval som EPS NEO 5cm a 20cm betonu B25 s 12tkami roxormi astrmienkami kazdych 10cm, pri mojej konstrukcii to postacovalo. Teraz som akurat robil snimky s termokamerou a vsetkym susedom som videl preklady mne nebolo vidiet nic. Preto by som odporucal vsetkym prave tento sposob mne sa osvedcil. No dolezita je kombinacia bud predsadenej montaze okien, alebo minimalne montaze okien na vonkajsiu hranu teda su zarovno s vonkajsim murivom. Ak ich date prilis dnu tak to EPS strati vyznam. Urcite exituje aj lepsi sposob no tento mam vyskusany a funguje, preto mozem len odporucat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@weggie Daj si preratat material do viacerych stavebnin alebo rovno k vyrobcovi. Ja beriem tehly od Porothermu, napocitali mi ich priamo oni, ked bude nieco navyse, vezmu mi ich najblizsie stavebniny. V stavebninach mi to sami odporucili. V inych stavebninach zase objednali podla prepoctov zakaznika, 48 paliet a zvysilo sa mu na stavbe 13 paliet :-D nie je to sranda, kazda tehla/preklad navyse nieco vazi, udries sa ako kon a navyse tie naklady za dopravu nakoniec znasas ty!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?