Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
U mňa sinclair terrel 3.5 a 2.5kw. žiadne praskanie ktoré by som postrehol a vnímal, A to musím priznať že mi zo začiatku vadilo všetko. Teraz tie klimatizácie už takmer nevnímam. Cca 2 mesiace fungujú bez zásahu do ovládania. Ešte začiatkom vykurovacej sezóny,som ich aj vypinal.Teraz už nie.Akurat mam nastavené v čase keď je vyseč, nižšiu teplotu, a tak isto aj v noci.(20st)
Odpovedať
Možno stačí že je pod klimatizáciou trochu krivá stena,a v konečnom dôsledku môže dochádzať k pnutiu plastou a potom to praská. Mne sa na jednej klimatizácii (v porovnaní z druhou)po montáži nedal otvoriť kryt.Teda išlo to ,ale ťažko. Poriadne som celu krabicu pokýval, všetko si asi sadlo,a teraz je to v pohode.
Odpovedať
Zdravim, ja sa chcem opytat, ked je klimatizacia napr. Vonkajsia jednotka 4kw a dve vnutorne 2x2.5kw to je spolu 9kw, cize ked pojdu obe vnutorne bude to zrat 9kw? A este aky istic treba na takuto klimu? Dik
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od koloman55:

Zdravim, ja sa chcem opytat, ked je klimatizacia …
@koloman55 zamieňaš si výkon s príkonom...
Odpovedať

@koloman55 nie to je vykurovaci vykon. Kedze klima pracuje s nejakou efektivitou zvycajne vyssou ako 1, spotreba bude tomu zodpovedat. Kazdopadne ak ma vonkajsia jednotka 4 kw, ak zapnes obe vnutorne na max, dokopy nedaju 5 kw vykurovacieho vykonu ale iba 4 kw aj ked su 2,5 kw lebo vonkajsia viac nedokaze dodat. Ja mam take vnutorne jednotky a vonkajsiu ma 5,2 kw aby dokazala obe utiehnut naraz na max.
Odpovedať

@koloman55 presne tak ako pisu vyssie, velmi zjednodusene: vonkajsia dokaze vyrobit 4kw, vnutorne dokazu odovzdat kazda 2,5kw, tu sa neda vykony scitavat...ked pojdu naraz na plny vykon vnutorne bude ti chybat este 1kw z vonkajsej aby si ich vedel vyuzit naplno Edit: a k isticom, ides si to montovat sam? Lebo ked ano tieto udaje najdes v technickom popise pre vonkajsiu jednotku
Odpovedať

@koloman55 máš tom guláš, 16A
Odpovedať

@koloman55 funguje to takto: šťavou napájaš len vonkajšiu jednotku, ktorá pri tepelnom výkone 4 kW môže mať max. elektrický príkon do 1,5 kW (pozri na štítku). Na to ti stačí 10A istič (pozri aký predpisuje výrobca, ale viac ako 16A to isto nebude). Vnútorné jednotky sú elektricky napájané z vonkajšej jednotky, ale berú len pár W elektriny na pohon ventilátora, čo je zanedbateľný príkon. Vnútorné jednotky s tepelným výkonom 2,5 kW teda len rozfúkavajú teplo, ktoré vyrobila vonkajšia jednotka
Odpovedať
Inak ja som akurat vo faze objednavania 2 klimatizacie k primarnej AY. Do posledneho vyberu sa dostali Midea Oasis plus, Daikin comfora, Mitsubishi FT (hyperheating). Povodne som bol na 90 percent rozhodnuty pre mideu, ale typek z firmy mi povedal, ze nemam blbnut s Mideou, ze je to kram. :D Neberte to osobne, to nie su moje slova. Nechal som si ju ale aj tak nacenit spolu s Comforou a aj FT.. Oasis vychadza 300ecok menej < Comfora vychadza a ta vychadza o 500 ecok menej ako < FT od Mitsubishi.. Asi pojdem do tej Comfory, aj tuto dexter pisal, ze s nou je spokojny a kurila mu aj pri -15 cize mne by mala stacit bez problemov. Za tu cenu je to asi najlepsi kompromis v pomere cena/kvalita pre mna aktualne. Mitsubishi AY riadne zdrazela odkedy som ju montoval minuly rok a parametrami je na tom vlastne rovnako ako ten Daikin ktory stoji o par stovak menej. A doplacat 500 euro za hyperheating sa mi pravdupovediac az tak velmi nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozdravujem ja tiež tohto roku chcem dokúpiť klímu a uvažujem nad Vivax Y design je to hyperheating klíma zo zaujímavým výkonom kúri do -32 nemá náhodou tu niekto s ňou skúsenosti vďaka za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka

@wheel ja som s comforou veľmi spokojný ... ide prakticky už pomaly šiesty rok bez problémov a to kúri, v lete aj celkom silne chladí... prakticky 3,5kw mi vychladí celý dom 100m2 a hej mám otestované pri -16°C dala v pohode dnu 22°C to som ešte nemal žiadne klímy len tú jednu comforu. som s ňou spokojný viac ako s novou perferou , jediné negatívum v čom je perfera lepšia je ako som písal hlučnosť... vonkajšia aj vnútorná je podstatne tichšia... ale tak moja chyba je že vonkajšiu comfory som dal na fasádu v mrazoch pod -7°C a menej počuť už dosť vybrácie kompresora čo mi trocha aj vadí... ale keď ju dáš na zem mimo fasádu tak to by malo byť ok @koloman55 ja mam tiež tú comforu 3,5kw napojenu na okruh z podkrovia a tam mam len 10A istič... vyrobca odporúča 16 , ale ako píše aj jakino stačí úplne aj 10A , dokiaľ na tú vetvu nebude v rovnakom čase obrovský nápor aj od iných spotrebičov a klíma na max., tak by to malo byť OK potvrdil mi to aj elektrikár že 10A v pohode stačí...
Odpovedať
Ahojte ja by som tiez poprosil o par skusenosti, ak ich niekto ma. Mam aux freedom plus 2,7kw a urcite budem na jar montovat dalsiu klimu, len riesim aku: je Q-smart v niecom realne lepsia ako freedom z uzivatelskeho hladiska (hluk, smerovanie fukania)? Q smart nemam kde vyskusat... A dalsia vec, je pri aux klimach realny rozdiel medzi 2,7 a 3,5kw? Mne sa z parametrov (davam ako fotku - prve dva stlpce) zda, ze je to to iste, len 3,5 mozno pusti vyssie otacky kompresora? Lebo rozmery rovnake, aj vnutornych ak vonkajsich jednotiek, aj hmotnost chladiva... A ta 2,7 chladi max do 3,8 a kuri do 4,2 (viac ako 3,5kwatova)... Ide mi o to, vedela by 3,5 na najnizsom vykone a najnizsom hluku (silent) chladit viac? Mohla by, ak ma vnutorna jednotka rovnake rozmery a teda zrejme rovnaky vymennik? Este by ma zaujimalo, ci niekto uz skusal klimu kaisai? Lebo su extra lacne - lacnejsie ako aux. Montovat to zase budem sam, takze co ma ktora firma v ponuke teda neriesim... Dakujem. Edit: teraz ked som dal tie screenshoty som si vsimol, ze pri qsmart je v 3,5 trochu viac chladiva, posledne som to studoval pri freedom klimach, tam to bolo rovnake...
Odpovedať
Ak si to ides montovat sam a vies si to hocikedy prehodit tak by som to riskol s hocicim, kludne aj s kaisai. Videl som ich nedavno montovat, ta cena je sialene nizka. Za pokus si myslim, ze to stoji.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ak si to ides montovat sam a vies si to hocikedy …
@wheel ale vyhodit 400€ ked to bude hlucny carach, co nefuka kam chcem, nemozem... To uz bude nepredajne ked nove to je take lacne 😁 Proste by ma porazilo keby to bolo horsie koli usetrenym 100€. Ale usetrenych 100€ bez rozdielu je fajn...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matelko78:

Pozdravujem ja tiež tohto roku chcem dokúpiť klím…
@matelko78 mrkni na technické parametre a obrázky Midea Oasis plus a Vivax Y. Ja tam rozdiel nevidím. Podľa mňa je to to isté. Rozdiel je len v cene.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@matelko78 mrkni na technické parametre a obrázky…
@toky1 veď to cenovo sú približne na rovnakej úrovni aj technické parametre sú podobné ale viac som priklonený na Vivax preto hľadám niekoho kto má s tou jednotkou skúsenosti,mne príde že sa vyrábajú na jednej linke len nálepky iné
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Vysvetlenie vlastností klimatizácie Chladiaci výkon klimatizácie je najdôležitejším kritériom pri výbere klimatizácie. Najčastejšie sa udáva vo wattoch alebo kilowattoch (W, kW). Neoznačuje spotrebu elektrickej energie, ale výkonnosť klimatizácie. Potrebný odhad chladiaceho výkonu dokážete vyčítať aj zo zjednodušenej tabuľky podľa objemu miestnosti (vynásobte dĺžku, šírku a výšku miestnosti). Objem miestnosti (m3) Chladiaci výkon (kW) 50m3-2.0kw 70m3-2.6kw 100m3-3.7kw 130m3-5.0kw 170m3-6.0kw 200m3-7.0kw
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@wheel ale vyhodit 400€ ked to bude hlucny carach…
@minoo Pozri si na youtube videa kaisai, poliaci to vela pouzivaju. Nemyslim, ze to bude hlucny carach, asi bude fungovat. Len za tu cenu to bude poskladane z cinskych dielov so slabou kontrolou kvality, cize nemozes cakat, ze to vydrzi 15 rokov. Skor odidu loziska, kompresor atd.. Proste ako cinsky vyrobok :D Okopirovane diely, casio hodinky stoja 20 euro a "rovnake" na aliexprese stoja 4 eura. Nieco podobne by som cakal od tej klimy.
Odpovedať

@minoo Pozri si na youtube videa kaisai, poliaci …
@wheel ano, takuto dedukciu zvladam, ale osobna skusenost to nenahradi, preto hladam niekoho, kto ju ma... Ale to je asi este skoro, mozno buduci rok 😁 hadam sa este ozve niekto co ma 2,7 aj 3,5kw ci je to realne rozdiel...
Odpovedať

Inak ja som akurat vo faze objednavania 2 klimati…
@wheel Servus, mam 2 mono split daikin comfora 3,5kw a daikin comfora 2,0kw. Za mna velka spokojnost. Povodne som spekuloval ci nej ist do Daikin Perfery, ale na zaklade Dexterovych zisteni som rad ze som nakoniec kupil Comfory. Su tiche, aj vnutorne aj vonkajsie jednotky. Samozrejme hukot vonkajsej jednotky so stupajucou poziadavkou na vykon + zle pocasie, tak vrci o malicko viac ako pri standardnej prevadzke, ale stale je to podla mna uplne v pohode. Hlavne ziadne centule a lady ako u Dextera na Perfere. Jednu vonkajsiu jednotku mam na fasade (na silentblokoch) a jednu na zemi na gumovych kolajach a pri prevadzke nepocujem v dome nic. No ale skor sa podelim pre mna zaujimave zistenia, mozno niekomu pomozu v rozhodovani aku klimu do akeho priestoru vybrat. Dom, zapad sr, okres. malacky, cize v zime okolo 0 max -5 az -7stupnov, bungalov 110m2 Ytong+12cm polystyren, strecha sadrac a 30cm vata. Jednu Comforu 3,5kw mam v obyvacko-kuchyni-jedalni 50m2, ide v zasade non stop (som lenivy to nejako cez den obsluhovat, zapol som v novembri vypnem v marci-aprili) cely den na 23stupnov, ventilator na nocnom rezime, to je v naslabsi rezim, na ktorom klima vie ist. Fuka to velmi jemne, klimu skoro vobec nepocut ak je ticho v dome, pri beznom zivote v dome je nepocutelna. Vyfukovany vzduch pri tomto rezime je niekde okolo 30-33 stupnov. V miestnosti je 24stupnov. Spotreba pri kureni na 23stupnov, pri normalnom pocasi 200W-250W/hod, ked je sychravo 500-700w/hod. Minimalny prikon klimy je okolo 200W/hod takze nizsie sa so spotrebou ani dostat neda. Ostatne stupne ventilatora tj. 1 az 5 ani nepouzivam, nieje treba. Inak treba pouzivat vlastnu hlavu, lebo mi montazne firmy vraveli dajte sem panko 5kw :-) Sasovia. Pri takomto nastaveni na najslabsom stupni vie klima ohriat cely dom a to mam blby porodys a klima je trochu mimo optimalnej polohy vzhladom na zadnu cast domu. V zadnych izbach je cca o 2-3stupne menej. No a teraz druha Comfora 2,0kw, ktora je namontova na druhom konci domu v detskej 12m2 rovno oproti dveram. Tu mi sasovia vraveli panko dajte sem aspon 2,5kw alebo 3,5kw sak cena je rovnaka ako ta vasa 2,0kw :-) budete mat v zalohe vykon :-) Tu zapinam podla potreby, ked chcem aby bola teplotna pohoda rovnaka aj zadnej casti domu. Tunak klima musi ist aspon na 2 stupni (z 5 piatich) aby fukla teply "z izby von" pricom je cca 3m priamo oproti dveram. Na slabsiom stupni fukania sa ohreje v zasade iba izba. Tento rezim je pocutelny, ale da sa pritom v izbe existovat. Spat by som asi pritom nevedel. Nevyhoda, ak dieta zavre dvere, je hotovo :-) Spotreba v zasade rovnaka ak nie o malicko vyssia ako pri tej 3,5kw. Najsmiesnejsie je, ze vobec nepozorujem, kde je ten rozdiel vykonu pri tychto nizsich stupoch fukania medzi 2,0kw a 3,5kw. Teploty vyfukovaneho vzduchu su podobne, otacky ventilatora skoro rovnake, hlucnost rovnaka. No este snad treba povedat ovladanie cez apku + moznost nastavit si v apke denny/tyzdenny plan ako ma pocas dna klima fungovat je super. Kedze ma nebavi to exaktne merat, tak len tak od oka, spotreba klimy na kurenie je cca 1/4 az 1/3 spotreby elektrickych kablov. Najprijemnejsi bonus klimy na kurenie, ze v lete prijemne schladi dom za skoro nic (cca 100kw/mesiac). Este jeden postreh k vyberu vykonu klim. Mal som tu v dome predtym aj 5kw klimu (LG, montovana 15r. dozadu, neinvertor), kde najtichsi rezim bol na urovni 2 az 3 stupna u Comfory. To nechcete, aby vam cely den bezalo v obyvacke :-) Inak doporucujem, ak niekto spekuluje s vyberom klimy, zajst popri studovani technickych listov a inych somarin, k susedovi, ktory ma klimu a vidiet to realne v prevadzke., pri roznych druhoch priestoru, umiestnenia a podobne. Za mna Daikin Comfora uplne ok. A dakujem vsetkym za doterajsie postrehy, ktore mi pomohli k spravnemu vyberu klimy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_sveter:

@wheel Servus, mam 2 mono split daikin comfora 3,…
@peter_sveter Diky za skusenosti. Verim, ze som sa dobre rozhodol, zatial si ju kazdy chvali a v praci vidavam Daikiny ktore maju cez 10 rokov a idu. Ja mam tiez 110m2 a mam Mitsubishi AY 4.2 kw a k tomu este tu Comforu 3.5kw. Pokial bolo nad nulou tak to zvladala vykurit aj jedna, ale kvoli vyrovnanym teplotam v celom dome, ciastocne aj redundancii pre pripad poruchy som chcel 2 klimy. Ked uz to kleslo pod 0 uz to nebolo ono, zadne izby boli citelne chladnejsie. Takze este zainvestujem do 2hej jednotky a najblizsich xy rokov nechcem o tomto dome ani pocut okrem kosenia travy :D Uz to stalo penazi dost a chcem sa venovat aj inym projektom. Povodne som chcel mat aspon 1 jednotku nordickeho typu, ale kedze dom je v podunajskej nizine pri Bratislave tak som sa na to vykaslal.
Odpovedať
Profilova fotka
V minulosti som na vykurovanie domu používal jednotky Daikin Comfora. Rozhodol som sa, že na chate skúsim Vivax R 3,5 ako hlavný zdroj vykurovania. V porovnaní s Comforou je cena nižšia a vnútorná jednotka je podstatne tichšia hlavne pri odmrazovaní. Medzi mínusy by som zaradil chýbajúci ukazovateľ spotreby v aplikácii a relatívne hlučnejšiu vonkajšiu jednotku. Klimatizácia zvláda aj nižšie vonkajšie teploty, ktoré máme na severe Slovenska, takže uvažujem že ju ako hlavný zdroj vykurovania použijem aj v dome. Vivax používam len na kúrenie a za tu cenu spokojnosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somebody:

V minulosti som na vykurovanie domu používal jedn…
@somebody Máš ju napojenú na zásuvku či na istič?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@somebody Máš ju napojenú na zásuvku či na istič?
@toky1 Na istič. Chýbajúci merač spotreby budem asi riešiť cez podružný istič s meračom.
Odpovedať

V minulosti som na vykurovanie domu používal jedn…
@somebody ako chapem dobre ze sj comfora demontoval? A dal vivax? Ci co sa stslo s comforou?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@somebody ako chapem dobre ze sj comfora demontov…
@stefan222 Vivax mám na chate. Daikin som mal na predchádzajúcom dome.
Odpovedať

@stefan222 Vivax mám na chate. Daikin som mal na …
@somebody nepoznam osobne cloveka co by dlhodobo pouzival vivsx a bol spokojny. Ako sa cisti vnutorna jednotka?
Odpovedať
Profilova fotka
My máme Vivax a sme veľmi spokojní,na jeseň mám v pláne kúpiť Vivax yeti nordická klíma má perfektný scop 5,2 a účinnosť pri mínus 15 na percent
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@somebody nepoznam osobne cloveka co by dlhodobo …
@stefan222 mám Vivaxy 3 roky. Zatiaľ bez problémov. @matelko78 Vivax Yeti? Taká nieje. Aspoň ja som takú nenašiel. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Označenie je Vivax Y design sú vo verzii 3,5kw a 5,2 kw
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?