Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
A toť február. Možno by som prijal nižší spodný výkon. Ale pravdupovediac, už som prestal aj vnímať kedy kedy pracuje a naopak. Na vonkajšej jednotke je na spodnom plechu vykurovací had,no i napriek tomu voda v tom pizdiku na odtok zamrzla.Tak som to odobral,je tam teraz väčší otvor, omnoho.
Odpovedať
Ahojte, mozem poprosit o nazor skusenejsich - v atriovom dome (stavba z roku 1977), podlahova plocha 150m2 planujeme rekonstrukciu - zamyslame kurenie primarne klimatizaciami optimalizovanymi na kurenie - 2 multisplit jednotky - s 3 a 2 vnutornymi jednotkami. Daikin alebo Mitsubishi. Co si myslite o rozlozeni vnutornych jednotiek a ich pocte? dakujem.
Odpovedať
Inak par cisel odo mna. Minulu zimu som sa nastahoval do domu, ktory pouzivam len obcasne kvoli praci. Celu zimu som mal nastavene na termostatoch 17 stupnov (= pre realny zivot nepouzitelne), lebo sa mi to nechcelo riesit a maximalne som tam prisiel prespat v noci z roboty. Spotrebu januar-marec som mal 2358kwh. Tuto zimu som kuril 1 klimou , realne som mal celu zimu v dome 20 stupnov (posledne 2 izby mali 19 ok.. stale omnoho viac ako 17 :D) a spotreba januar - marec cca 900kwh (marec tam este nemam logicky, ale z pozorovani som si isty ze spotrebu budem mat za cely marec cca 200kwh.) Cize naklady 3.2 krat nizsie ako priamotop pri vacsej teplote. Realny scope mi vychadza na cca 3.5-3.6 ked si zaratam, ze by som kuril na 20 stupnov aj minulu zimu .
Odpovedať
zle som to vyratal, spotreba je taka ale realne vychadza scope okolo 3.2
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fortron:

Ahojte, mozem poprosit o nazor skusenejsich - v a…
@fortron to vyzerá na dobré logické umiestnenie... zaleží ako je dom zateplený a aké výkony... neviem či dve jednotky do obývačkokuchyne nie sú zbytočne predimenzované
Odpovedať
caute, 4 roky mame doma nahodenu LG Standard Plus, ktora kuri/chladi od marca do novembra kazdy rok a nebol problem. Teraz posledny tyzden som si vsimol, ze interierova jednotka zacala vydavat take vrcanie, resp. hrkanie alebo ako to nazvat. Vzhladom na to, ze okrem lamiel, ktorych pohyb mam defaultne vypnuty, je tam jedina pohybliva vec ventilator, bude zrejme problem s nim, pravdepodobne lozisko alebo co... menil to tu uz niekto? alebo daval to menit a vie ake je to nakladne? rozmyslam ci sa hecnut a pozriet na to sam, alebo to rovno nechat na firmu a len to proste zaplatit
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

caute, 4 roky mame doma nahodenu LG Standard Plus…
@hockto otvor si jednotku a analyzuj problem, bud lozisko na jednej strane, alebo motor na druhej ako hovoris. Aspon si ju pri tom riadne vycistis :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

caute, 4 roky mame doma nahodenu LG Standard Plus…
@hockto Lamely ventilatora su z vyroby vyvazene. Casom sa ale na rotor nabali bordel v podobe prachu/plesni a kadecoho ineho a toto tento rotor rozvazi. Vacsinou to staci vycistit.
Odpovedať
Vdaka obom, cez vikend tu interierovu teda skusim otvorit, pozriet a vycistit a uvidime. Ak nic, tak potom uz len firma, ale za pokus v podstate nic nedam
Odpovedať
Ahojte. Už 13 rokov kúrim chatu klímou Daikin. Fúkanie mám nastavené na AUTO. Keď vnútorná teplota dosiahne nastavenú teplotu, klíma úplne prestane fúkať, ventilátor zastane. Dnes som si domov, kde kúrim plynom, namontoval klímu Midea XtremSave, primárne na chladenie cez leto. Zapol som ju teraz na kúrenie, ventilátor na AUTO. Keď nastavím teplotu na 25°C, pekne kúri. Keď stiahnem teplotu na 20°C, jednotka nekúri, ale ventilátor stále fúka, hoci je vo vnútri 24°C. Ventilátor sa nezastaví, tak ako na Daikine. Máte s tým niekto skúsenosť? Treba niečo prepnúť, aby sa ventilátor zastavil po dosiahnutí teploty, či len pri vypnutej klíme stojí? V návode som to nikde nenašiel...
Odpovedať
Moje Vivaxy a Midea Oasis plus tiež nikdy nevypnú ventilátor na vnútornej jednotke. Nejako to neriešim, keď vypne kompresor a ventilátor vo vonkajšej jednotke a točí len ventilátor vo vnútornej na minimálne otáčky tak je spotreba elektriny cca 15-18Wattov za hodinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakino:

Ahojte. Už 13 rokov kúrim chatu klímou Daikin. Fú…
@jakino ber to ako ked mas obehove cerpadlo u teplovodneho vykurovania, akurat je ine medium ;-) predides ty chladnym miestam v miestnosti, lebo ti stale miesa vzduch bohuzial i prach :-(
Odpovedať
Nedavno som nainstaloval klimu AUX Q Smart Plus 2.7 kW Aj pri vypnutej klime "zerie" teraz okolo 48 W, vonku je 1C. Vsimol som si to prvy krat za tri dni na elektromeri. Co to moze byt ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

Nedavno som nainstaloval klimu AUX Q Smart Plus 2…
@bksl hej to aux robi sem tam, mal som v plane sa tym zaoberat, ak tym spotrebuje dake dukaty, ale za zimu to je zatial cca do 2kWh, takze ma to este dost nemotivovalo...
Odpovedať
Teraz mi odbornik napisal ze to je ohrev olejovej zlozky chladiva kompresora aby pri starte v zime bol kompresor hned spravne mazany. Doporucuje neskusat vypinat tento ohrev pre zimnu prevadzku. Tj vypinat komplet napajanie klimy napr. cez stykac a potom narazovo cez stykac spustat.
Odpovedať
Ahoj! Ještě se zkusím zeptat - máte někdo zkušenost s parapetní jednotkou? Co jsem tam koukal je dražší. Ale pořád řeším to praskání plastů a podobně. Navíc tohle by ušetřilo trochu místa a snížilo paradoxně i hluk, neboť u země to vnímání hluku je jiné než na stropě. Ale říkám si - pokud se rozbijí, jsou opravdu dražší.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od liutasil:

Ahoj! Ještě se zkusím zeptat - máte někdo zkušen…
@liutasil parapet je asi ideal na kurenie. kedze ti teplo bude stupat hore, praskaniu dnu by si sa tiez mohol vyhnut. ale spotreby tam budu asi vyzsie mam pocit, nemam odskusane popravde. bal by som sa tam mozno prachu a mozno ti to bude aj zavadzat a na chladenie nie velmi idealne.
Odpovedať
Pozdravujem Vás Tak prišlo ročné zúčtovanie od sse. Čakal som lepší výsledok. Ušetrené,teda vracajú 270€. 2400kw menej ako minulý rok. Pomohlo kúrenie,ale veľký žrúty energie u nás je ohrev TÚV . Toto musím vyriešiť,ale ako Nový predpis platieb mám teraz 127€. Minulý rok sme platili 147€.
Odpovedať
Veľmi uvažujem nad fotovoltaikou. Ale ako vyriešiť ten ohrev TÚV. Keď hlavný ohrev je večer po kúpaní (sprche)
Odpovedať
Ešte sa chcem spýtať, viete niekto poradiť inteligentný istič,ale na 380V
Odpovedať
Ešte sa chcem spýtať, viete niekto poradiť inteligentný istič,ale na 380V
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Veľmi uvažujem nad fotovoltaikou. Ale ako vyrieši…
@joma3333 exituje bojler s integrovanym tepelkom, ten by ti volaco vedel usetrit, ak teda aktualne ohrievas vodu elektrikou. Akurat treba pri nom uvazovat, co bude chladit. V zime totizto ked chladi interier, ktory treba nejako vykurovat, tak straca na efektivite. Cez leto mas zas naopak z toho klimu zadarmo
Odpovedať
Profilova fotka

Veľmi uvažujem nad fotovoltaikou. Ale ako vyrieši…
@joma3333 existujú meniče ktoré majú priamo 2 zásuvky a do 3,5kw môžeš zaťažiť, aká je účinnosť a či to tých 3500w zvládne to už som nezistival, ale dúfam že nás skúsenejší usmernia.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@joma3333 exituje bojler s integrovanym tepelkom,…
@supiiik a keby bol v pivnici kde sa vôbec nekuri?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@matko291 ja napríklad pivnicu nemám
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 ja napríklad pivnicu nemám
@joma3333 to ale nebola otázka na teba
Odpovedať
Ako to je pri fotovoltaike, keď mám niekde uložené prebytky? Ťahám ich vždy keď nesvieti slnko,alebo ako to je? Záleží aj od distribútora, respektíve od spoločnosti? Zaujima ma to, keď nahrievam TÚV v noci,taham(akože) s tej virtuálnej batérie?I keď za polovicu, alebo teda za nejaku nižšiu cenu?
Odpovedať

@joma3333 to ale nebola otázka na teba
@matko291 ok.ved jasné
Odpovedať

@matko291 ja ho tak mám v pivnici a ešte k tomu pri klasickej sušička bez TC z ktorej tiež niečo využije a funguje to, ale ak by na jeho kúpu nebol aj iný dôvod, tak je to nerentabilné vzhľadom na otáznu životnosť.
Odpovedať

@matko291 predpokladam, ze v pivnici mas trvalo 10-15st. Malinko to znizi SCOP, ale zrejme lepsie riesenie ako si chladit interier v zime. Len v pivnici by som sa asi bal trochu vlhkosti. Luftbojler funguje ako klasicka klima a v prasnom vlhkom prostredi sa to rychlo prejavi zanesenim vymennika roznymi plesnami. Nema to ani filtre ako klima, takze je to o to narocnejsie. Ja som ten moj v minulosti par krat rozoberal koly cisteniu a nebolo to ktovieco
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?