Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kukiak:

Je rozdiel v efektivite pri multisplite? Jedna je…
@kukiak nemyslim si ze by bol, akurat potrebujes menej vonkajsich jednotiek. Jedina nevyhoda je, ze klimy napojene na rovnaku vonkajsiu jednotku nedokazu ist v roznych rezimoch ked vykurovat tak vykurovat ked chladit tak chladit. (pochopitelne).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@kukiak nemyslim si ze by bol, akurat potrebujes …
@sousedekovci89 podľa mňa multisplitová vonkajšia jednotka má vyššiu spodnú hranicu výkonu aj príkonu ako monosplitová vonkajšia bedňa. Tým chcem povedať, že ak je pri multisplite zapnutá len jedna vnútorná jednotka a je veľmi nízka požiadavka výkonu tak skôr začne cyklovať ako monosplitka s rovnakou vnútornou jednotkou. A ak je pri multisplite napr vonkajšia jednotka s nominálnym výkonom 5kW v kombinácii s jednou vnútornou bedňou 2.5kW a druhou 3.5kW vnútornou bedňou tak súčet nominálnych výkonov vnútorných jednotiek bude proste 5 a nie 6. Videl som aj také inštalácie - pri návrhu sa ráta s nejakým koeficientom súčasnosti. Ide o to že sa nepredpokladá, že bude treba full výkon od oboch vnútorných jednotiek zároveň. Typicky napr keď je takáto kombinácia v dvoch miestnostiach jedného bytu s miestnosťami s oknami na iné svetové strany.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@wheel @matko291 mne zasa namrza ten novši multi…
@dexter89 Moja 5kW Terrelka zerie pri minusovych teplotach 100W na vyhrievanie vane a ten kabel ma mozno 1m, len aby si vedel porovnat s tym co si ty kupil. Ja mam vsetky diery zablendovane a kondenz odvadzam priamo do kanalizacie, celu "zimu" bez sebemensich problemov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sousedekovci89 podľa mňa multisplitová vonkajšia…
@toky1 nevylucujem, ja som cyklovanie zatial nepostrehol. Zatial obe jednotky pouzivam ako monosplity kedze kazda ma druhu jednotku na poschodi ktore som este nedokoncil 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@kukiak nemyslim si ze by bol, akurat potrebujes …
@sousedekovci89 rozmyslam ako by v beznych domacich podmienkach mohla nastat situacia, ze potrebujes v rovnaky moment kurit jednou a chladit druhou int jednotkou
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@sousedekovci89 rozmyslam ako by v beznych domaci…
@hockto to nepoznas zeny v prechode :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sousedekovci89 podľa mňa multisplitová vonkajšia…
@toky1 ja tak mam multi, 6.3 a vnutorne 2x2.5 a 3.5 3.5 do obyvacky spolu s jednou izbou cez dvere 2.5 v spalni tieto su primarne kurenie / obyvacka chladenie a jednu som dal zene do kuchyne, nech si tam moze urobit pohodu lebo tam sa to "rozkuri" :) nieje predpoklad zeby isli vsetky naraz vacsinou max 2 :) treba si to premysliet split je zas dost velky a ked sa ti nieco stane tak mrtvo vsade ak by som mal rozumne miesta, tak by som 1 mono 1 split, i ked cenovy rozdiel splitu 2/3 je skoro nic a lame sa to az pri 3 splite vyssieho vykonu resp 4split teda aspon pri midei ... este mam v plane jednu vetvu "splitnut" na 2 pre vymennik do podlahovky, tak uvidime co z toho bude
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@wheel ako vravi dexter papier znesie vela 😅 pri …
@dominguezah Cenovy rozdiel je +-100 euro co nehra rolu. Ale akurat som pozeral, midea ma hluk vonkajsej jednotky 61db , zatialco mitsubishi 43db. Takze za mna rozhodnute, pojdem do mitsubishi. Hluk hra pre mna velku rolu, kedze to mam na streche a nebudem riskovat ze ma to bude budit, alebo ze sa sused bude stazovat. Ale parametre ma ta midea fakt super.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@dominguezah Cenovy rozdiel je +-100 euro co nehr…
@wheel mitsubishi nepoznám ale moja oasis plus vonkajšia jednotka je v reáli tichúčka. Podstatne tichšia ako Vivax R.
Odpovedať
Ked sme pri tej hlucnosti vonkajsej jednotky. Nemate niekto Mideu Breezeless E,ze ako je na tom? (bude pri susedovom plote na zemi, ale pod urovnou murika)
Odpovedať

Ked sme pri tej hlucnosti vonkajsej jednotky. Nem…
@kukiak tak zalezi od teploty a poziadavky vykonu, standartne pocut hucanie vetraku ... horsie to je potom uz v mrazoch pri vysokej poziadavke vykonu ...ale to kazda jednotka tak bude
Odpovedať
Inak beriem spat, Midea oasis plus ma hlucnost vonkajsej jednotky 61db v maxime, Mitsubishi 57db. Takze nic az tak velmi podstatne. Cize zase zmena :D asi pojdem do tej Midei, co som sa pytal monterov ze maju tieto klimy cez 4 roky nejaki klienti a vraj bez problemov. Za tu cenu sa ina nordicka klima asi kupit neda. A ak je ten scope pravdivy ze 5.3 pri -7 stupnoch tak to je parada.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Inak beriem spat, Midea oasis plus ma hlucnost vo…
@wheel vitaj v realite, ak chces mat vykon, tak musis mat prietok vzduchu ci u vnutornej, alebo vonkajsej. Radsej by som zobral vyssi model cinskej ako nizsi japonskej.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@dexter89 mozno by bolo dobre dole odvrtat neake …
@rkorba Veď toto že na 4 metre či to bude dostatočný výkon ... Problém toho káblu je aj že na konci má hrubé čidlo asi termostat , to neprepcham do vnútra klímy a vane ... Budem musieť to dať nejako odspodku na hustejsie a snáď to bude vyhrievať spodok plech by sa mal nahrať mi aj od spodku teoreticky len či to bude mať ten efekt neviem ... Keď to budem mať zapojené vyskúšam ale tak zas sa oteplilo asi vyzerá aj po zime tak zas problém s kondenzom a namarzou skončil ...
Odpovedať

@rkorba Veď toto že na 4 metre či to bude dostat…
@dexter89 no ja by dole navrtal viac dier a ta voda pojde "skor" prec a nestihne tam zamrznut na cencul mi pride. ale zas moze to viac rezonovat potom no. este ma napadlo zo spodu neako dat polystyren
Odpovedať

@dexter89 no ja by dole navrtal viac dier a ta vo…
@stefan222 ta vana od vyrobcu ma diery tam kde je vyspadovana, ak je vonkajsia klima dobre nainstalovana. Hlavne je dat vsetku odpadovu vodu prec a to nie je idealne pod klimu ale mimo klimy, lebo pri dlhodobejsom nevsimani si problemu moze namrznut cencul az ku vanicke ktora moze primrznut a chytit ventilator! Napr TC na bazen nema spodny plech ziadny a problem s kondenzom mam opacny, ze to tecie kade tade.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@stefan222 ta vana od vyrobcu ma diery tam kde je…
@rkorba vidisa a moj tc panasonic ma.vanicku a aklima na bytovke haier ma kvazi vanicku do roviny. Viac dier viac adiddas. To plati. Cim skor voda oddide ta tym zabrani tvoreni neakeho ladu.
Odpovedať

@rkorba vidisa a moj tc panasonic ma.vanicku a ak…
@stefan222 no len ten tvoj adidas ti je hovno platny, ked klima nie je pod strechou, zaroven par cisiel nad zemou.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 no ja by dole navrtal viac dier a ta vo…
@stefan222 vrtať asi ne ale všimol som si že tam je viac dier... ono problem je jak som pisal, že neodmrazi to uplne a na poslednom rebre od spodku vyparnika ostava namraza... ta sa postupne hromadi a rastie upcha otvor ladom a už to potom ostava dnu a mrzne ... @rkorba no ventilator som pozeral je dosť vysoko u mňa a to by muselo fakt strašne veľa ľadu ako je to možné ale predpokladám že ak by sa to aj stalo, ventilator odstavi... raz sa mi aj stalo že ventilator vyplo na vonk. jednotke a vyhodilo nejaku chybnu hlášku... volal som do daikinu techn. podpory vraj to má nejakú "ochranu" mechanickeho zaseknutia ventilatora... aby nezhorel tak ho odstavi a niekedy napr. pri prudkom náraze vetra napr. sa mi raz stalo že to vyhodnotilo asi ako mechanicku prekážku vo ventilatore a vyplo klimu... po reštarte všetko išlo ok ... to len tak pre zaujimavosť skor sa obavam, že ta voda roztrhne okruh s chladivom ak zamrzne medzi rebrami a to by bol pruser...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@stefan222 no len ten tvoj adidas ti je hovno pla…
@rkorba no dojdi kuk na liptov mam mimo strechu.
Odpovedať

Ked sme pri tej hlucnosti vonkajsej jednotky. Nem…
@kukiak mám breazeless+ z roku 2022 a hučí pomerne silno, ale žiadny extrém, asi ako tepelné čerpadlá, ktoré sú ale väčšie a silnejsie. ale do domu to veľmi nejde, len keď som na 20cm od tej steny niečo málo počuť. skôr by to vadilo susedom ale nemáme. Inak je jedno aká vnútorná, vonkajšia je spoločná pre všetky typy.
Odpovedať
Ahojte lidi, máte někdo klimatizace v které neskřípou plasty? Je to vůbec možné? Mám novou Toshiba Shorai Edge a praskání v nich je až nepříjemné. I za normálního chodu se občas ozve prasknutí. A při defrostu během těch 5-10 minut taky. Já vím, že je to asi normální chování (při defrostu), ale třeba mě někdo vyvede z omylu. Budu si vedle dávat další jednotku a tak se každá rada hodí. Hlavně tichá a neskřípání plastů. Klidně bych šel do dražší daiseikan 10, ale bojím se, že bych si nepomohl. Prosím řekněte mi co máte a jak je to z hlediska skřípání plastů (i při defrostu). Děkuji.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od liutasil:

Ahojte lidi, máte někdo klimatizace v které nesk…
@liutasil ja mam haier flexis plus, nic, tichucka je. praska jedine ak sam spustim self clean kde sa zamrazi vnutorna jednotka
Odpovedať

@liutasil mam dve toshiby haori, ale pouzivam ich iba na chladenie, a na zaciatku kym sa ochladia tie plasty tiez obcas puknu, beriem to ako nutne zlo...
Odpovedať

@liutasil ja mam haier flexis plus, nic, tichucka…
@stefan222 Děkuji, jak je na tom při defrostě? A můžete mi třeba povědět i něco jak velký prostor vytápíme (zateplení) a jakou máte spotřebu při teplotách kolem 0; -5; +2 - pokud máte nějak vysledováno; pokud to neřešíte, tak samozřejmě nic. Já mám v patře 2x Toshiba Shorai Edge 3,5kW a používám jenom jednu. Je to 120m2, zateplení všude 30 cm vaty a spotřeba od 7 do 12 kW podle teploty.
Odpovedať
Vivax R mám doma 5kW a plasty neškrípu vôbec. V kanclíku mám Vivax Q 5kW a na nej si zo začiatku občas vrzli. Tak neviem či si len potrebovali sadnúť či kieho.
Odpovedať

@stefan222 Děkuji, jak je na tom při defrostě? …
@liutasil cauko, panelak 70m2. bez zateplenia. spotrebu neriesim, minulu zimu sla nonstop na 24st a tento rok ju vypinam o 8h vecer a zapinam o 8h rano na 24st. cize 12h ide nonstop na tpelotu 24st a ide stale, necykluje. v noci neide vobec. a omnoho sa nam lepsie spi, ked je chladnejsie teda. byt vychladne na 20,5st z 23.5 co ukazuje apka. tie plasty sa casom ustalia. nebal by som sa toho
Odpovedať
Profilova fotka

@liutasil za mňa rádovo staršia a nižšia rada Daikinu Comfora plasty nepraskajú ani ich nepočuť... zato nová Perfera o radu vyššia tak tá praská a pracuje jak šialená, že to pri defroste počujem aj na opačnú stranu domu... asi ako vo všetkom novšom, šetrili na plastoch ...
Odpovedať

@liutasil za mňa rádovo staršia a nižšia rada Dai…
@dexter89 ono chcelo by to neaky test s tou radou v inom dome, ci len nie je "vadny" kus u teba. mozno neake silentbloky niekde zabudli dat sikmaci na linke.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 ono chcelo by to neaky test s tou rado…
@stefan222 ne to budu lacne plasty ...aj keď to napr. otváram kvôli čisteniu filtrov ten plastový dekeľ tak je taký tvrdý praská to ... na tej starej comfore sú plasty na vnutornej jednotke také mäkkšie podľa mňa kvalitnejšie... ako nie som odbornik na plasty len tak mi to príde... a je to čudné , lebo predpokladal by som, že vyššia rada klímy bude logicky premakanejšia vo všetkých ohľadoch ... ale celkovo novšia perfera má tichší vnutorny ventilátor ale na tých plastoch asi šetrili... mne zvuk ventilátora nevadí... načo mi je tichý chod, keď potom pri defroste to praskanie zobudí zo sna aj mŕtveho? :D možno to je aj tým, že výparník je menší len 1,5kw a jednotky sú rovnako veľké každé čo mi vysvetľovali ale neviem to sú už moje dohady... v každom prípade ja by som už do "novšej" rady nešiel za mňa mi úplne postačujú funkcie základných modelov klím...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?