Vetranie s rekuperáciou Nilan

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ma niekto skusenosti s rekuperacnymi jednotkami NILAN? Myslim ze su to danske zariadenia a v celku zaujimavo riesene. V jednej jednotke mate vetranie s rekuperaciou, chladenie, topenie a pripravu TUV so 180 litrovym zasobnikom. Vsetko je ovladane jednou riadiacou jednotkou takze to pekne spolupracuje. Kolega si to dal do noveho domu (v Plzni) ale mna zaujima ako je to s montazou na slovensku. Urcite im napisem, ale chcem vediet ci uz s tym nema niekto na slovensku skusenost.
Odpovedať
1
6
7

Odpoveď na príspevok od marcelloo:

@richto ako úprimne a na rovinu ti poviem, že pok…
@marcelloo niektori si fakt pytaju premrstene sumy, ale da sa najst aj rozumna ponuka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od richto:

@skrekyno este este nemam konkretne cenove ponuky…
@richto Hlúposti. Žiadnych 500-950€ ti to (ročne?) neušetrí, ani omylom. Keď ti niekto dáva čísla, tak sa pýtaj ako sa k tomu dopracoval, na akom základe. Realita je taká, že ťa zvýšená investícia do aktívnej reku (oproti klasickej, centrálnej) sa ti nevráti, teda na nejakú úsporu € zabudni ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@richto Hlúposti. Žiadnych 500-950€ ti to (ročne…
@frantisekca máš takú rekuperáciu, že to vieš, lebo ja mám a viem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lvasko:

@frantisekca máš takú rekuperáciu, že to vieš, le…
@lvasko Ušetríš ročne 500 -950€? Potom aké náklady na energie máš? Bav sa číslami, keď chceš rozporovať.
Odpovedať

@lvasko Ušetríš ročne 500 -950€? Potom aké nákla…
@frantisekca kompletné náklady na elektrinu (kalkulácie som dával vyššie) sú 110€ mesačne. V tom je: kúrenie, chladenie, teplá voda, varenie, TV počítač. Fakt všetko nemám iný zdroj energie len elektrinu a v zime občas kozub, podľa nálady. V 3-izbovpm byte 68m2, na sídlisku 6 poschodie z 12-tich mám náklady na to všetko 200€. Čo chceš porovnať? ako by to bolo, ak by som mal pasívnu rekuperáciu? Musel by som dokurovať, lebo v zime by som mal prívodný vzduch do miestnosti nie -5°C ako vonku, ale 15°C po rekuperácii dokúriť o 8°C elektrickými tyčami v podlahe samozrejme o väčšej ploche a investícii. Teplú vodu 150l komplet odporovou špirálou v bojlery o výkone možno 3kW z 6°C studňa na 60°C . Nepoviem, ani nevypočítam ti, ši je to 950€ ročne. No v porovnaní s bytom je to úspora 90€x12 mesiacov 1080€. Preplatok som mal 420€. No a v byte sme minimálne. Držíme ho ako investyčný. Ak by sa v ňom riadne bývalo, preplatok by nebol asi nedoplatok. Tk tu máš čísla! A jasne, že rozporujem, lebo to využívam a užívam si komfort, o akom sa my v byte ani nesnívalo.
Odpovedať

@frantisekca kompletné náklady na elektrinu (kalk…
@lvasko Sám seba lajkuješ? To už niečo vypovedá o osobe. Porovnávať neporovnateľné, miešaš jablká s hruškami. Niečo vo význame, že mám jedno auto so spotrebou 5 litrov a iné so spotrebou 7 litrov... Si úplne mimo a ešte raz si prečítaj, čo som písal. S aktívnou rekuperáciou není ročná úspora 500 - 950€. Samozrejme tým je myslený rovnaký objekt, rovnaké užívanie s porovnaním s klasickou centrálnou rekuperáciou. Alebo ti môžem tvrdiť, že teraz na byte (novostavba) mám úsporu na energiách 70€ mesačne, oproti bývalému domu... Ešte raz a zrozumiteľne, pre teba. Tvrdím, že s aktívnou rekuperáciou, oproti klasickej, centrálnej není možné mať úsporu 500 - 950€ ročne, v rovnakom objekte.
Odpovedať

@lvasko Sám seba lajkuješ? To už niečo vypovedá …
@frantisekca Dolož faktami a číslami. Ja som sa snažil zo svojej reálnej praxe, to čo používam a ako žijem. Neviem prečo riešiš lajky? Samozrejme že si ich dám, lebo to čo píšem za tým si stojím. Ak by si kandidival vo vaľbách, tak sám sebe by si hlas nedal? Prešiel si na osobné invektívy, ale ja som na tejto disksii preto, lebo sa volá: Vetranie s rekuperáciou Nilan. Používam ju, som spokojný a jednoznačne ušetrí, fyzika a prírodné zákony nepustia. Koľko? Každý dom, užívateľ a prostredie sú iné. Napísal som svoje skúsenosti, na rozdiel od teba, lebo ty asi žiadnu rekuperáciu Nilan nemáš, nepoužívaš, a možno si ju ani nevidel. Chrobák Truhlík🙂
Odpovedať

@frantisekca kompletné náklady na elektrinu (kalk…
@lvasko aké kúrenie má celý panelák? zrejme spoločné a tak niekto vykuruje i susedovcom ak chce mať teplejšie, a niekto kúriť ani nemusí, no každý musí platiť, určitú čiastku i ten čo nekúri vôbec. v paneláku môžeš mať krb akurát na elektrinu lebo nemáš komín, , pochybujem že by to správca povolil , komín cez okno ach jaj píšeš ako talian nakoniec chceš porovnávať panelák s bytom v dome , to nejde,
Odpovedať
Profilova fotka
presne, porovnavat panelak a dom je uplne mimo, to sa neda hadzat do jedneho vreca. v panelaku mas spolocne vykurovanie, platis fixne zalohy a v podstate si odkazany na to ako to nastavili spravcovia a ako kuria susedia. v dome je to uplne iny svet. mas plnu kontrolu nad tym aky zdroj tepla zvolis, ako si nastavis spotrebu a kolko realne minies.
Odpovedať
Profilova fotka
k tej rekuperácii... jasne, že každý dom je iný, iné straty, iné návyky obyvateľov, takže tie čísla sa nedajú generalizovať. jeden ušetrí 200, druhý 700 a ďalší skoro nič, lebo inak kúri, inak vetrá a inak býva. dôležité je mať reálne dáta zo svojho domu, nie porovnávať panelák s novostavbou alebo domom po rekonštrukcii.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@lvasko aké kúrenie má celý panelák? zrejme spolo…
@duzu uviedol som to ako príklad, lebo to viem na reálnych číslach ukázať. Jasné, že je to neporovnateľné. Tu chcel poukázať na to, že aj rodinný dom, kde by sa očakávalo, že bude na bývanie nákladnejšíie,ako bytovka, kde je na kope veľa ľudí a ja mám naozaj výhodnú pozíciu v strede, no nie je to pravda. Objektívne by bolo, ak by som rekuperáciu vypol a rok žil bez nej, to by boli objektívne čísla. No to sa nestane. Takže treba použiť logiku a logické je, že ak do domu ide tepelným čerpadlom a odpadovým vzduchom zohriaty čerstvý vzduch tak sa jednoznačne šetrí v porovnaní s nutnosťou otvárať okná, aj to má každý svoju potrebu a robí to inak. Takže naťahovať sa o to, či ušetríš 100 či 1000€ je bezpredmetné. Ja som presťahovaním sa z panaláka do domu jednozačne ušetril a násobne zlepšil kvalitu života.
Odpovedať
@marcelloo este by som doplnil, ze ovplyvnuje to aj miesto, kde sa byva, teda prostredie. Tie spotreby sa proste lisia, nejde to celoplosne povedat. A samozrejme o aku rekuperaciu sa jedna, ci je aktivna, ci je aktivny typ alebo pasivny....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@juri_no presne tak, je toho viac, čo ovplyvňuje spotrebu. úplne univerzálne sa to asi nedá, veď inak to budú mať ľudia, bývajúci na dedine a inak ľudia v meste na nejakom hlavnom ťahu. v každom prípade to šetrí náklady, len v rozdielnych cenových hladinách. a ako si spomínal, dosť dôležité je či ide o aktívnu rekuperáciu.
Odpovedať
@marcelloo myslim, ze aj rocne obdobia maju na to vplyv. Nam to vyrazne zlepsilo kvalitu zivota. Na jar, v obdobi alergii, to bolo najtazsie. Takto si organizmus aspon doma trochu vydychne. O spanku ani nehovoriac.
Odpovedať
1
6
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?