Vypocet potreby tepla vetranim s rekuperaciou

Ahojte, poprosil by som vas o radu. Nezda sa mi potreba tepla na vetranie pre nas dom s rekuperaciou. Potreboval by som kontrolu, ci uvazujem spravne. Podla spravy pre vetranie s rekuperaciou (https://drive.google.com/file/d/1kdXJ... ) vychadzaju tepelne straty takto: Merna tepelna strata bez tepelnych ziskov (riadok 94, tabulka 1): 145,95 W/K. Co by malo pozostavat z: - tepelnej straty cez obvod.plast (71.9 W/K - vypocet podla r.26 - r.44) - tepelne mosty (7,27 W/K - r.49) - vetranie s rekuperaciou (to bude ten zvysok teda 145,95 - 71,9 - 7,27 = 66,78 W/K) Poprosil som projektanta, nech zrata tu istu mernu tepelnu stratu keby v dome rekuperacia nebola a dostal: Merna tepelna strata bez tepelnych ziskov: 163,67 W/K - z toho tepelne straty cez obvod.plast a tepelne mosty budu pravdepodobne take iste, a tym padom na vetranie bez rekuperacie vychadza 84,5 W/K (163,67 - 7,27 - 71,9) co priblizne aj sedi so vzorcom Hv = 0,264 . n . Vb = 0,265 * 0,5 * 671,48 = 88,97 W/K Co sa mi nezda je, ze bez rekuperacie je strata vetranim 84,5 W/K a s rekuperaciou len 66,78 W/K teda cca 20% nizsia. Podla spravy sa uvazuje, intenzita vetrania 0,5, teda za hodinu sa vymeni 0,5*671,48 = 335m3 vzduchu a z toho podiel vzduchu cez rekuperaciu 258,52 (riadok 59), teda 77% vzduchu pojde cez rekuperaciu a 23% nie... Cakal by som, ze strata vetranim bude vyrazne nizsia ked zo 77% vzduchu sa zrekuperuje 90% tepla. Viete mi prosim niekto vysvetlit, ako sa rata tepelna strata vetranim s rekuperaciou?
Odpovedať
@matus_pt ja by som sa spýtal koľko ušetrím ak použijem rekuperáciu, odpovedať si môžeš sám, prietok rekuperácie sa musí meniť podľa množstva CO2 v miestnosti, lebo primárne je tam na to, až druhotné je šetrenie tepla, lebo studený z von sa ohrieva od teplého ktorý ide von
Odpovedať
@matus_pt so vzorcami neporadím. Ale zober si to tak, že dospelý človek potrebuje cca 30m³ čerstvého vzduchu na hodinu, pri bežnej činnosti v domácnosti. Predpokladám že tam nebudete bývať 11 dospelí, aby si musel mať rekuperáciu nastavenú celý čas na 50%. Čo sa týka úspory tepla v porovnaní s vetraním oknami. Určite neusporíš ak budeš porovnávať s vetraním oknami štýlom 1x do dňa (ako som od nejedných počula).
Odpovedať
@zltalienka @duzu dakujem vam za odpovede, avsak mna teraz zaujimaju vypocty do energetickeho certifikatu. Ci realne usetrim a ako to budem pouzivat mozeme nechat na inu diskusiu.
Odpovedať
@matus_pt čo nevyšlo A0? Lebo keď som dobre pochopila, tak tam A0 vyšlo. Toto si pochopil nesprávne: "Podla spravy sa uvazuje, intenzita vetrania 0,5, teda za hodinu sa vymeni 0,5*671,48 = 335m3 vzduchu a z toho podiel vzduchu cez rekuperaciu 258,52 (riadok 59), teda 77% vzduchu pojde cez rekuperaciu a 23% nie" 671,48 je obostavaný objem domu. To je spolu aj so stenami, aj obvodovymi. Podiel vzduchu cez rekuperáciu máš ako 50% z podlahovej plochy x výška miestností. Teda u Teba zhruba (199m² x výška miestností dajme tomu 2,6m)/2 = cca tých 258m³. Nedalo mi, prečo by 23% vzduchu nemalo ísť rekuperáciou...
Odpovedať
@zltalienka vyslo A1 .. tabulka 8 na poslednej strane, riadok 13 "Primarna energia": 56 kwh/m2.. A0 je do 54 ja si tych 23% mimo rekuperacie vysvetlujem tym, ze obcas otvoris dvere, okno, .. co ja viem 🙂 .. ak by v idealnom pripade slo vsetko len cez rekuperaciu, tak potreba tepla na vetranie by bola 10x nizsia ako pri vetrani bez rekuperacie, lebo rekuperacia ma ucinnost 90%, ci? .. u mna ale vychadza potreba tepla na vetranie s rekuperaciou len o 20% nizsia ako bez rekuperacie. inac tych 199m2 je vratane murov (pre ucely tychto certifikatov a posudkov sa to takto robi, to je ok), podlahova plocha je 153m2, .. ale to asi nie je podstatne.
Odpovedať
nasiel som podobnu temu, kde sa riesila potreba tepla s rekuperaciou: https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... @mr79 @hpbaxxter viete sa prosim pozriet aj na moju spravu?
Odpovedať
@matus_pt aha, už vidím... nevyšlo o chlp. Možno by stačilo, keby do výpočtu pre rekuperáciu nahodil predpokladaných 0,35 a nie 0,5. Lebo so zvyšujúcim sa objemom rekuperovaného vzduchu sa zvyšuje tepelná strata domu. Ak máš podlahovú plochu 153m² x 2.6m = 400m³ zaokruhlene je objem vzduchu v dome. Pre 4 ľudí stačí vymeniť 30x4 = 120m³ vzduchu za hodinu, to je 30% z celkového objemu vzduchu v dome. Tých 50% (0,5) je zbytočne nadhodnotených. A to by ste museli byť doma nonstop.
Odpovedať
Profilova fotka
@matus_pt najskôr si zistite z čoho počítate účinnosť rekup. Ak je vonku -20 a dnu +20 odchádzajúci vzduch sa neochladí na 100% ale len na 90% a to je ideálny stav, so zvýšením rýchlosti to klesá. A tých 20,5°C je strata
Odpovedať
@jan45 myslim, ze tie vypocty celkom dost vela veci zanedbavaju a realna ucinnost rekuperacie je pre ucely tohto vypoctu irelevantna - na zaciatok by som rad nasiel aspon nejaky vzorec (napr. v norme, alebo v komentari k norme) do ktoreho ta ucinnost rekuperacie ide @zltalienka podla tej spravy vyzera, ze mame celkom derave okna. totiz riadok 54 "Priemerná intenzita výmeny vzduchu vypočítaná n" vyslo 0.35. Ak dobre citam komentar k norme, tak sa to je vzduch ktory sa vymeni cez skary v oknach: http://www.tempest-hold.sk/pdf/stn_73... (str 44 a 45).. projektantovi vyslo, ze 35% objemu vzduchu sa vymeni cez skary v oknach za hodinu... to nemusime mat ani rekuperaciu a vetranie mame zabezpecene 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@matus_pt to vetranie plati len pri rozdiele tlakov interier/exterier aspon 50 Pa takze ak buse bezvetrie, skarami sa nevyvetra takmer nic. Ked bude fucat naopak budes mat vyvetrane aj skarami. BTW dom sa da postavit aj daleko tesnejsie, ja mam namerane n=0.08 😉. A v zime ked je pod nulou je rozumne vetrat len 30m3/osoba...
Odpovedať
Profilova fotka
@matus_pt este tam mas v 55 riadku vzduchotesnost, ktoru ked nedosiahne tak cisla budu horsie,, pri pouzivani vzduchotechniky, vetranie 0.5 je vela,v zime bude suchy vzduch z toho, vetrat treba podla vlhkosti, co2 merace su drahe, a vlhkost je pre vas dolezitejsia pre komfort, ta ukazuje aj ako mate vyvetrany dom,.ten co meria oknami urcite nema co2 merac, ale vlhkomer nie?
Odpovedať
@matus_pt treba zmeniť toto číslo za menšie napr. 0,5 a vtedy zmení hodnotu n vo chcet výpočte pre rekuperáciu (aktuálne 0,35) a bude to lepšie vychádzať. Teraz je malý rozdiel voči normovej výmene vzduchu, ktorá je 0,5 l/h.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marsdm vdaka, prva odpoved k veci, palec hore. prosim ta, to cislo byva v specifikacii okien, alebo podla coho to ludia co robia certifikaty urcuju? .. co som videl rozne vypracovane technicke spravy na nete, tak tam bolo od 0.1 do 1, co mi pride dost podstatny rozdiel 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@matus_pt " podla coho to ludia co robia certifikaty urcuju?" to bola správna otázka, celý certifikát je postavený na vode
Odpovedať
@matus_pt ak si dobre pamätám tak pri nových oknách sa dávalo =<0,5 . Táto hodnota sa berie z STN 73 0540 a je tam zmienka, že tesné okná dať =<1, ale ak sú známe hodnoty z laboratória/od výrobcu okien, tak použiť tie hodnoty. Je tam aj odvolávka na výpočet z inej normy, ale tú nemám.
Odpovedať
Profilova fotka
bohužiaľ, naše normy zaostávajú za vývojom, ústavy zanikli, jestvujúce nemajú vedenie, údaje ktoré sa používajú nereflektujú súčasný stav.
Odpovedať
Páčil sa mi jeden výrok, že štatistika je presná analýza nepresných dát. A niečo také je certifikát. Dajú sa tam upraviť niektoré veci - buď sa dá hodnota z normy alebo hodnota výrobcu z laboratória. A na konci to môže byť úplne iné od reality, lebo sa bude rátať s najlepšími lambdami izolantov, najvyššou účinnosťou rekuperácie, ktorá ale bude v inom režime, bude viac studených dní v roku a menej slnečných ziskov a už by to vychádzalo zas inak. Ale aby sa to dalo aspoň nejak zatriediť, tak sa v podstate všetky domy posúdia na rovnakom princípe a je to teda skôr možnosť porovnať domy navzájom než porovnanie voči realite. Niečo ako keď spotrebiče majú štítok.
Odpovedať
@marsdm dakujem, nakoniec sa to vyriesilo. Projektant nahodil nas dom do programu od zaciatku a program sam dal ten sucinitel prievzdusnosti o dost nizsi a uz to vyslo 🙂 ak by niekoho zaujimalo, moje zistenia ako sa asi ratala merna tepelna strata vetranim v mojom pripade (to bude fungovat asi len pre novostavby, kde sa predpoklada vzduchotesnost). - zisti sa priemerná intenzita výmeny vzduchu (1/h) vplyvom prirodzenej infiltrácie cez škáry - v mojom pripade to bolo n=0,35 (vzorec aj vysvetlenie ako k nemu dosli je na strane 44 tu: http://www.tempest-hold.sk/pdf/stn_73... n = 25200. Iv.L / Vb.. este je zaujimave to charakteristicke cislo budovy, to moze byt dost rozne: https://vytapeni.tzb-info.cz/docu/tab...) - tych 0,35 vzduchu je studeny vzduch z vonku a treba ho ohriat, pouzijeme vzorec H = 0.264 * n * Vb (vysvetlenie vzorca na konci strany 45 tu: http://www.tempest-hold.sk/pdf/stn_73...) - u mna to bude 0.264 * 0.35 * 671 = 62 W/K - zvysnych 0,15 vzduchu (na dosiahnutie normovej 0,5) nam doda a ohreje rekuperacia s ucinnostou 90%, H = 0.265 * n *Vb*(1-reku), u mna 0.264 * 0.15*671*0.1 = 10 W/K - celkova strata vetranim je sucet prirodzenej infiltracie a vetranim rekuperaciou, u mna H = 62 + 10 = 72W/K, co priblizne sedi s hodnotou, ktoru mam na riadku 72 (je tam 67W/K)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?