Rekuperacia/vetranie + garaz

Riesim s projektantom rekuperaciu a rozmyslam ako zabezpecit vetranie garaze, ktora je sucastou domu (-1pp). Zadna cast garaze sluzi aj ako technicka miestnost, garaz pre to bude temperovana. Obavam sa vsak vysokej vlhkosti ked dnu zastane mokre auto/bicykle, atd. Projektant navrhuje garaz vetrat samostatne, stenovym ventilatorom, aby sa mohli dat vzduchotesne dvere do zvysku domu. Toto sa mi uplne nepozdava, nakolko aj tak nebude nikdy vzduchotesna kvoli prechodom vsetkych technickych vedeni stupackami ktore idu rovno z garaze-technickej-miestnosti hore do zvysku domu. Ja som rozmyslal ze nechat jeden odtah rekuperacie v garazi, ale toto ze by uz bol problem z hladiska objemu vetraneho vzduchu. Mate nejake ine napady? Alebo sa obavam zbytocne a lokalne vetranie bude OK.
Odpovedať
Mna odhovorili od reku v garazi a teraz to lutujem. Prave kvoli molremu autu.
Odpovedať
@bigjamajko máš nejaké problémy kvôli tomu? Ako to riešiš?
Odpovedať
Možno @asex by bol ochotný poradiť?
Odpovedať
@vifonka riešením by možno bola jedna lokálna rekuperačná jednotka...
Odpovedať
@vifonka nie je to zas tak casto. Vetrame oknom.
Odpovedať
@vifonka spocitaj si kolko vzduchu ti bude prudit, pokial do garaze das jeden odtah a jeden privod. Vetrana bude (mam to tak), ale na vysusenie mokreho auta zabudni. Na tvojom mieste by som to spravil ako ja a dal som tam i 3,5kW klimu, ktoru ked zapnem na odvlhcovanie, tak za hodinu auto suche.
Odpovedať
@rkorba, hmm to by asi slo, mozno na odvlhcenie samostatny odvlhcovac (ak by sa dal pripojit na odpad). pripadne jeden odtah, povedzme ten co je v predsieni, pripojit do rozdelovaca cez ypsilon kus ktory by sa dal manualne otvorit (preklopit) ked by bolo treba vyvetrat, inak by tahal z predsienie... Asi to rozhodi tlaky ked to bude otvorene, ale na tu chvilu by to nevadilo hadam.
Odpovedať
@vifonka Ja mám v garáži jeden 15 cm ventilátor s vlhkostným čidlom. Dá sa spusti aj manuálne, alebo keď vlhko prekročí nastavenú hranicu, tak sa zapne na určitý čas (dá sa nastaví tuším od 2 - 30 minút) https://www.iventilatory.sk/ventilato... V garáži mám temperovanie, takže je tam teplota okolo 13-16 °C. Ale viem si predstaviť aj rekuperáciu. Potom tam ale budeš musieť mať trochu teplejšie.
Odpovedať
@chrobak7 - samostatnemu ventilatoru sa chcem vyhnut lebo ked je vypnuty, tak v podstate je to otvorena diera, kadial bude dovnutra tahany studeny vzduch. Samozrejme ze sa nehram uplne na vzduchotesnost, ale toto je dost velky objem vzduchu.
Odpovedať
@vifonka Existujú aj spätné klapky.
Odpovedať
@vifonka pocula si uz o spatnych klapkach? Ked neptlaci ventilator, diera je zavreta. Pri kvalitnej klapke riadenej elektricky ziadne vyznamne prudenie vzduchu nebude.
Odpovedať
dobra poznamka @chrobak7 a @zita19, tak to by bola tiez moznost asi
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vifonka ziadne spatne klapky ani gravitacne klapky neries. Vsetko su to mechanicke kurvitka a zbytocne ti to bude v zime kondenzovat. Ty hladas blbovzdorne bez udrzbove, automaticke riesenie na veky vekov 🙂 Snad nebudes chodit hodinu po zaparkovani do garaze zatvorit klapku!
Odpovedať
Podla mna cele zle. Garaz mas v dome, izolovana je iba obalka domu, teda garaz je vykurovana. Garazove dvere, ktore by zabezpecili vzduchotestnost a potrebne izolacne vlastnosti nenajdes. Ked uz to mas takto, tak to pokojne mozes zaclenit do spolocnej rekuperacie. Bude to sice ochladzovat cely dom, ale to bude aj tak. Rekuperacia susi celkom dobre, toho by som sa nebal. Otazka je iba, z akymi objemami vody ratas. Ked prides autom dovnutra pocas snezania, mozes tam mat nalepene v blatnikoch a aj zhora na aute aj cez 20 litrov vody. Tie sa ti budu rozlievat po garazi bez ohladu na to, cim to budes vetrat. Tam je iba riesenie vyspadovat k jednej strane (najlepsie k brane) a tesne pred branu dat zlab.
Odpovedať
@vifonka Rekuperácia do garáži je pekná sprostosť. Uvedom si, že na ohrev čerstvého vzduchu sa využíva teplo z odvádzaného vzduchu. Vzduch z garáži by ti ho zbytočne ochladzoval a chlad by sa prenášal do celého domu. To by si musel garáž vykurovať, ako všetky ostatné miestnosti, čo by bolo nehospodárne a zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
@vifonka nebudem sa rozpisovať, ale rekuperácia do garáže rozhodne nie. Dá sa spraviť aby Rj vetrala aj garáž ale iba cez 5 hrdlo na priamy odťah von... najlacnejšie riešenie je dať ventilátor so snímačom vlhkosti nech robí v garáži podtlak, na fasádu dať gravitačnú mriežku... to je riešenie na dlho... alebo potom zainvestovať a dať tam odvlhčovač...
Odpovedať
Dakujem vsetkym, nechavame to samostatne v projekte. Pri realizacii asi pojdeme cestou toho ventilatoru a nech si taha potrebny vzduch cez garazovu branu a netesnosti medzi garazou a zvyskom domu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?