Vetranie s rekuperáciou Nilan

Profilova fotka
Ma niekto skusenosti s rekuperacnymi jednotkami NILAN? Myslim ze su to danske zariadenia a v celku zaujimavo riesene. V jednej jednotke mate vetranie s rekuperaciou, chladenie, topenie a pripravu TUV so 180 litrovym zasobnikom. Vsetko je ovladane jednou riadiacou jednotkou takze to pekne spolupracuje. Kolega si to dal do noveho domu (v Plzni) ale mna zaujima ako je to s montazou na slovensku. Urcite im napisem, ale chcem vediet ci uz s tym nema niekto na slovensku skusenost.
Odpovedať
1
2
5
@marek27 No vyzera to zaujimavo.... http://www.nilan.cz/index.php?option=...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
S Nilanom skúsenosti priamo nemám, predpokladám, že si písal o Anaconde, ktorá stojí cca 13 000 € (myslím že bez DPH). Toto je ale cena len za jednotku, bez rozvodov. Mám skúsenosti, ale s inou značkou, ktorá robí to isté, dokonca s lepšími parametrami a cena je 9 000 €. Informácie na tel.: 0903 155 552. Vrelo odporúčam !
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Prave riesim ten Nilan Compact P air 9..... ake mate skusenosti s tym mulitfunkcnym zariadenim ??? v dansku maju skoro vseti ten NILAN...opalti sa do toho investovat ???
Odpovedať
Profilova fotka
velka nevyhoda centralizovaneho riesenia je, ze ked sa pokazi jedno, pokazi sa vsetko.
Odpovedať
@marek27 mam VP18K 4 roky, co chces konkretne vediet?
Odpovedať
Profilova fotka
@jano2007 neviem ci to je iste alebo len podobne... ale chcem by som vediet ze ake mas s tym skusenosti pocas leta- zimy...ci to dostatocne aj chladi v lete a v zime hreje...hlucnost a celkovo aky mas dojem z takeho centralizovaneho zariadenia..
Odpovedať
@matusmino funkcne to je ale jednoznacne by som radsej urobil vyhrievanu podlahu a jednu klimu do chodby na prizemi alebo na medziposchodi. ked je v lete von 36C a deti behaju von a dnu tak vecer mam aj tak 26C vnutri. takze ako vzdy jedno univeral riesenie je na prd a ked s pokazi nebodaj cerpadlo nemas ani teplu vodu. a este ta cena!
Odpovedať
Profilova fotka
@marek27 neviem poradit k tomuto TC, ale podla mna vacsina znaciek ma TC, kt. vedia chladit, kurit a ohrievat vodu... Ako ti pisali, urcite potrebujes rozvody. Bez toho to nepojde - mam urobene aj na kurenie a chladenie. Viem kurit/chladit stropom a podlahovou... A suhlas s vacsinou, ak sa ti pokazi jedno, tak mas pokazene vsetko... Ale co som studovala ked som hladala TC, tak by to mala byt dobra znacka...
Odpovedať
@ygorko chcem sa spýtať na tú jednotku o ktorej rozprávate. Čo to je?
Odpovedať
@sv3853 Vtedy sme robili s Elektrodesignom a bola to ich jednotka HP5 na teplovzdušné vykurovanie aj chladenie na báze tepelného čerpadla vzduch/vzduch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
caute. chcel by som obnovit tuto temu. premyslame nad rekuperacnou jednotkou tejto znacky, no rad by som bol keby ste sa so mnou podelili o skusenosti. zaujima ma nazor po nejakom case, ked v dome s reku uz rodina nejaky cas funguje :-) pozeral som uz aj tie jednotlive jednotky co jestvuju a celkom sa mi pozdava riesenie, ktore zahrna aj vetranie, aj ohrev vody, aj kurenie aj chladenie, len ci je to efektivne riesenie to ma zaujima, lebo co som si zistoval aj po znamych, ze ako asi sa ceny pohybuju, na ake vydavky by som sa mal pripravit, tak nebude to mala investicia, tak ci sa oplati do toho ist :-D
Odpovedať
@ado88 je to predrazena blbost, za ktoru v dnesnej dobe kupis normalne TC na ohrev domu i TUV.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba cize podla teba by bolo pre mna vyhodnejsie, keby som tuto myslienku z hlavy vypustil? =-) chcem to vyriesit tak aby som neskor nelutoval, aby to slapalo ako hodinky a samozrejme efektivita je pre mna prioritou :-D
Odpovedať
@ado88 vypusti to. Ries samostatne TC na pripravu TUV a kurenie a samostatne ries rekuperaciu. Vsetko je v dnesnej dobe drahe, ale nemozeme cakat do nekonecna, lebo chceme=potrebujeme byvat.
Odpovedať
@ado88 všetko záleží od tepelných strát...never zas vsetkemu čo píše Robo korba... Mne by sa napr. v živote TC neoplatilo. Písal som už v téme https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... nebudem sa opakovať, kľudne si ti prečítaj. Ale aj tak mi tam nikto neodpovedal ako vetraju všetci s klasickými rekuperackami cez tie horká 😮
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 vdaka ti za nazor, asi je to dost rozdielne, co komu pride ako vhodnejsia varianta, co? ak som zatial dobre pochopil z tohto co si mi pisal, tak ty mas asi reku, ze? idem si pozriet tu temu, co si tam pisal, nech sa dozviem viacej :-) snad to mi pomoze aspon v niecom si urobit trochen prehlad a hlavne aby som nasiel sever :-D
Odpovedať
@14054 pravdu mas vsetko zavisi od navratnosti, ale jeho otazka znela inac ci to ma riesit na 1x a nespominal kurenie, cize to by riesil zvlast.
Odpovedať
- ja som ten co zalozil tuto temu v roku 2009... len mam iny nick... - Skoro 4 roky mame jednotku Nilan VP18 K doma. - Dom je blizko Presova, v zime dost fuka, bungalov 180m2 zastavana plocha, tepelna strata cca 2.5kW, topenie folie od Fenixu + rohoze v kupelniach. Ziadny komin ani krb. Spotreba na kurenie v roku 2017 - 2092 kWh (2016 - 2361kWh), rekuperacia 2487 kWh (2016 - 2209kWh) a ostatna spotreba 2600 kWh (2016 - 2563 kWh). A to pracujem z domu, takze vsetko ide v kuse. Skusenosti... Ak je vonku -10, rekuperacia fuka cca 20 stupnovy vzduch, v lete pri 30 fuka cca 10 stupnovy. Napriklad v spalni neslo poslednu zimu kurenie vobec bolo tam cca 19 stupnov, v lete zase 23 (okno na vychod), ale este nie je doriesene externe tienenie. Ak konecne na jar doriesime exterierove zaluzie, tak ziadnu klimu netreba.
Odpovedať
@mr79 spotrebu máš fakt že ... toľko nemám.ani na 120 m2. Uvidíme túto zimu, kopec toho som ešte dokončoval a dolaďoval. Tipujem, že v zime ti ide kompresor skoro stále. Ako to máš nastavené? http://www.airforum.cz/viewtopic.php?.... Podľa tohto som sa to snažil nastaviť ja, vcelku spokojnosť.
Odpovedať
@14054 ano v zime ide skoro stale... vtedy ma jednotka spotrebu cca 9 kW na 1 den... Ale stale je tu cerstvy vzduch... ja som na to dost haklivy, ked spim niekde so zavretym oknom tak sa budim unaveny (kvoli CO2). Nastavenie uz nepamatam, teraz sa mi nechce do toho klikat ;)
Odpovedať
@mr79 som si to prepočtal, a vyšlo mi že fakt máš tepelné straty 2,5, a aktívna rekuperácia ti ide približne na COP 2,2 ale neodpočítal som chladenie, tak to COP bude reálne iste lepšie. blízko 3, verím. @ado88 či sa oplatí ? @mr79 má veľmi úsporný dom, pravdepodobne to inštaloval počas výstavby, finančne sa to neoplatí, nič neušetríš. ale keď chcete rekuperáciu tak prečo nevyužiť aktívne chladenie a tiež sa dá využiť odpadové teplo na ohrev TUV, Zvlášť efektívne je využitie odpadového tepla pri chladení. Dá sa to realizovať každé zvlášť, niekoľkými zariadeniami , alebo tzv "Allinone", všetko v jednom. Za pohodlie sa platí.
Odpovedať
Profilova fotka
Nilan neodporúčam kupovať a montovať cez pánov Zelená stavba/Definelo. Klamali ako sa dalo, doteraz nechcú priznať čo je zle :). Kamarát má skúsenosť už dobrú, dal na moju radu. Český Nilan jednotku príde namontovať aj na Slovensko. Rozvody si dajte vyrobiť a namontovať od pána Salajku, je z Moravy, ale chodí na Slovensko bežne. Samozrejme, záleží kde na Slovensko asi, na západ bez problémov. Je aj uvedený na nilan.cz, že s nimi spolupracuje, pozná ich jednotky a vie ako všetko pripraviť.
Odpovedať
@14054 Mam pasivnu rekuperaciu Atrea DUPLEX 390 ECV4.D. A vetram uplne normalne aj cez vysoke teploty vonku. Jednotka ma automaticky bypass. Medzi zimnym a letnym rezimom sa prepina automaticky podla vonkajsej teploty (je to nastavitelne). Pocas vetrania, kym je nasavany vzduch studensi ako vnutorna teplota, tak je bypass otvoreny alebo len pootvoreny, zalezi este podla nastavenia pozadovanej teploty, (jednotka vie plynule miesat teplotu privadzaneho vzduchu). Akonahle vonkajsia teplota presiahne vnutornu, jednotka zatvori bypass a zacne rekuperovat chlad. To znamena, ze vnutornym odsavanym vzduchom ochladzuje privadzany vzduch. Je tam este vela nastaveni (toto ma Atrea fakt namakane), kde sa daju nastavovat kompenzacne teploty, tzn. ked je prilis vysoka alebo nizka vonkajsia teplota, tak sa kompenzuje doba poziadavky na zvysene vetranie, pripadne vie jednotka v extremoch prejst na periodicke vetranie. Nad aktivnou rekuperaciou som nikdy ani neuvazoval, kedze kurim aj ohrievam vodu plynom a chladenie je pri domovych aktivnych rekuperaciach strasne velka bieda, co je logicke, kedze vzduch ma velmi malu tepelnu kapacitu a tieto rekuperacie velmi maly prietok na chladenie. Vykon chladenia okolo 1,5kW je teda pre mna velmi maly a nedokazal by som nou urobit mnou pozadovane prijemne teploty, takze na chladenie pouzivam ovela efektivnejsiu splitovu 5kW klimatizaciu, ktorou bez problemov vychladim cely dom na 23 stupnov, a to aj narazovo. Dalsi problem pri aktivnych rekuperaciach je velky vykon vetrania aj na najnizsom stupni, co je problem v zimnom obdobi, ked vyrazne presusuju vzduch. No a nakoniec, cena aktivnych rekuperacii je straaaaasne uletena. Moja pasivna jednotka stala kompletne aj s rozvodmi, vsetko na kluc, 3030EUR. Klimatizacia 1000EUR.
Odpovedať
@danculd prosim ta aku mas klimatizaciu?
Odpovedať
@maracana99 Tu som o nej pisal: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@danculd vdaka, super
Odpovedať
@danculd vcelku pekne napísané, až na jednu nepresnosť... Atrea vyrába i jednotky, ktoré dokážu chladiť a v prechodnom období i vykurovať... je to rada R5, ktorá okrem vetracieho okruhu má i okruh cirkulačný s inými prietokmi (pri RK5 až 1400 m3) a zdroj chladu je vonkajšia kondenzačná jednotka s chladiacom výkonom až 6 kW... a z vlastnej skúsenosti viem, že to funguje...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman ano, ale to uz mas potom uzavrety okruh a potecialne problemy ako s klimatizaciou...
Odpovedať
@majkoj skús rozviesť tie potencionálne problémy...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman je tu mnoho tem kde sa rozobera syndrom chorych budov. Argumentuje sa tym, ze ked sa chladi vznika kondenz a vlhko a prach je zivna poda pre bakterie a plesne. Preto je pri klimatizacii nutna pravidelna udrzba. Ja vsetkym vysvetlujem, ze to pre rekuperaciu neplati, kedze su to dva oddelene okruhy. To vsak pri rekuperacii s cirkulaciou a chladenim v nej neplati.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?