Čím kúrite v drevodome s rekuperáciou a bez plynu?

pozdravujem, ako asi všetci, ktorí stavajú/stavali mam nie úplne jasno čo by bolo to naj na vykurovanie domu. Viacmenej sa mi to nejako zúžilo na elektrokotol, vodnú podlahovku (PLYN NIE JE), no stále rozmýšlam či ostať len pri tom alebo to nejako rozšíriť aj o solár, prípadne fotovoltaiku (tepelné čerpadlo nevylučujem, ale do toho by som celkom nerád, nejak mi "nevonia"). Nehľadám jednoznačnú odpoveď (veď každy si pochváli to, čo ma pod strechou), chcem skor vedieť čo máte vy, ak máte možno podobný dom. -uzitkova plocha 96metrov (jednopodlažný) -predpoklad roc.spotreby 47 kWh/m2 -drevodom -rekuperácia áno - plyn nie - nejaký veľký bazén, resp. iný žrút teplej vody nepredpokladám - počet osôb v budúcnosti rátajme 4 dospelí Ďakujem za Vaše názory :-)
Odpovedať
1
2
5
ak nemas plyn, potom jednoznacne tepelne cerpadlo ... a mas to naozaj velmi lacno (prevadzka) otazka znie, ake TC kupis ... ale nechces ho .. - fotovoltaika = nenavratna vec, to je len taka srandicka, ked si eko clovek a mas z toho dobry pocit - solar, nieco podobne, ked neplanujes napr. bazen, podla mna tiez sa to velmi nevrati do el. kotlov sa nevyznam ...
Odpovedať
fv bez baterii zmysel nema. s bateriami je to zas velmi tazko navratna investicia. solar je lacny, no tiez nema moc zmysel, ak neplanujes ten bazen (aj ked tam je bazenove tc tiez lepsou volbou, lebo ohrieva hocikedy treba). tak ci tak by ti na obsluhu najlepsie vyslo teplene cerpadlo. cenovo vyssia investicia, no podstatne jednoduchsia. my tc nemame, zvolili sme si (bohuzial, nastastie, neviem), inu cestu - fv s bateriami a infra folie v strope (kedze u nas elektricka pripojka bola na zaciatku problematicka a dom je aj tak pasiv).
Odpovedať
@janol do drevodomu je podľa mňa najlepšie kúrenie klímou. Bližšie som to popísal tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/jakin...
Odpovedať
Profilova fotka
@janol Když už jste se nechal zlákat na rekuperaci, tak k tomu přihoďte jakoukoliv dělenou klimatizaci na ohřev vzduchu a máte topení za polovinu a bez starostí projdete neobnovitelnou energií. Když najdete někoho šikovného, tak rovnou topíte klimatizací do podlahy. Inspirace například zde http://divamse.cz/therm/ Návratnost takového řešení je do pěti let spolehlivě. Víc v mém profilu.
Odpovedať
este ma napadlo, s tou rekuperaciu ... aj cez rekuperaciu mozes ohrievat dom, mal som taku ponuku, ale nedal som si to nakoniec. Popremyslaj aj o tejto moznosti - aj ked neviem, ci to bolo chapane ako hlavne kurenie, alebo len iste dokurovanie.
Odpovedať
@janol TC a ano mam ho doma a montujem ho zakaznikom. A vies preco? Lebo to ozaj perfektne funguje Len sa netreba zlakat lacnymi cinanmi.
Odpovedať
@janol skoro rovnake podmienky aj u mna okrem drevodomu. Mam elektrokotol Protherm Raja, vodna podlahovka.
Odpovedať
@janol Ahoj , u mna uzitkova plocha 150m2 , predpoklad roc.spotreby pod 15 kWh/m2 , pasivna rekuperacia , vodne podlahove kurenie + elektrokotol Raja 6k + Eliz Climatic 150 na ohrev TUV . V tvojom pripade by som asi isiel do TC na kurenie a ohrev TUV , fotovoltaiku alebo solar by som neriesil.
Odpovedať
Profilova fotka
@janol Možno si sa mal opýtať aj na náklady nie len na typ kúrenia, čo sa týka tej fotovoltiky tak aj mne to príde nie moc efektívne, solár na ohrev vody je už lepší systém ale pokial zvolíš tepelné čerpadlo tak ti ho nieje treba. Čo sa týka klím tak síce som o tom nenapísal žiaden článok ako sa mi to zdá super, ale rozprával som sa s chlapom čo to montuje, hovoril že to má doma ale len ako doplnkové kúrenie, nemá jednotku v každej miestnosti tak keď chce vykúriť aj ostatné musí na nich otvoriť dvere, čo mne osobne príde dosť nekomfortne a samozrejme klíma ti neohreje vodu. Ak by som ti mal poradiť urob si vodnú podlahovku lebo pri tej môžeš zmeniť zdroj tepla keď nájdeš výhodnejší na rozdiel od elektrickej a ako zdroj tepla v dnešnej dobe v mieste kde nieje plyn vychádza tepelné čerpadlo, máš to všetko v jednom aj vykurovanie aj ohrev TUV a dokonca sa dá aj chladiť.
Odpovedať
@kkl82 ďakujem za názor
Odpovedať
@atak77 dakujem za odpoved
Odpovedať
@josef_vavra zaujimave, musim sa na to pozriet detailnejsie. dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign cize všetko len el.kotlom ano? mesacne naklady ak sa mozem opytat su kde priblizne?
Odpovedať
@martosko samozrejme som myslel to co chce kazdy- najnizsie obstaravacie naklady pri najlacnejsom sposobe ohrevu :-D a dakujem za nazor samozrejme
Odpovedať
OK vacsina z Vas odporuca TC- chcem sa teda opytat- aky druh TC (mozno typ) by ste teda zvolili? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@janol Tak naj ideálnej šie je TC zem-voda má najväčšiu účinnosť ale to závysí aj od daností pozemku a rôznych premenných čiže toto by som riešil z kúrenárom alebo možno s predajcom čo je najvhodnejšie ale najskôr potrebuješ mať projekt a vedieť aký výkon potrebuješ, čím vyšší tým je drahšie, preto je treba potrebu tepla a energie udržať čo najniššie
Odpovedať
@janol cca 100€ komplet elektrina, cize kurenie, ohrev vody, spotrebice,...
Odpovedať
@martosko do dnes som netušil, že prídavné meno "ideálny" sa dá stupňovať...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino pani Sibyla povolila stupnovat pridavne meno optimalny, "ale pouzivat ako safran"! Z toho usudzujem, ze sa da aj idealny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janol Podla mňa elektrická podlahovka + el. boiler. Vypočítajte si návratnosť TČ a vodnej podlahovky či sa Vám to oplatí pri tej obstarávacej cene a či návratnosť nepresahuje životnosť ;-) . Klímou by som nekúril, ani rekuperáciou....museli by ste kúriť na vyššiu teplotu ako pri sálavom teple z podlahy.
Odpovedať
@rokan vyzerá to tak, že ozaj nebudem dávať okrem podlahovky a el.boilera nič iné (nejaký biokrbik pre oko nerátam ako zdroj tepla) . Nech to je čím jednoduchšie- ja nemám čas byť otrokom vlastného domu. a ďakujem za názor inak
Odpovedať
@janol nezabúdaj na to, že to bude drevostavba a tú keď cez zimu ráno vyvetráš, zrazu budeš mať v dome povedzme 10°C. Podlahovka ti potom interiér na 24°C zohreje približne za 3 hodiny. Klíma za 10 minút a za zlomok ceny oproti elektrickej podlahovke...
Odpovedať
@jakino lenže vetrať bude priebežne reku, takže 10 stupnov po vyvetrani myslim nehrozi... Nevravim ze klima je nieco zle, ak to niekomu vyhovuje budiž, no zene aj mne by vadil prievan z klimy... ok pri nastaveni najnizsieho vykonu mozno nie (ved aj reku je svojim sposobom prievan), ale ak by som chcel zohriat dom za tych 10 minut, tam uz by to prefukalo slusne, nemyslis?
Odpovedať
Profilova fotka
@janol Len nezabudni na to že pri čisto elektrickom vykurovaní, pravdepodobne dnes nedostaneš stavebné povolenie lebo nesplníš potrebu primárnej energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino chcem sa Vas spytat, ci si myslite, ze je v drevodome potrebne rekuperacia. Nepacia sa mi velmi tieto novodobe technicke vymysly, ale vsetci si to davaju, tak ma zaujima Vas nazor. Nad tym kurenim klimou tiez porozmyslame, mame si dat preistotu namontovat aj podlahove kurenie a mat aj tu klimu?
Odpovedať
@nienna Je uplne jedno, ci to je dreveny dom alebo z betonu, dolezite je, ako je vzduchotesny. Ak mate slusnu vzduchotesnost, bez nejakej formy vetrania to nepojde, v takom dome 100m2 pri 4 osobach je vzduch vydychany kludne aj za hodinu. A davat aj klimu aj podlahovku je podla mna zbytocne, treba sa rozhodnut len pre jedno. Zalezi aj od toho, ci je potreba v lete chladit a samozrejme aj od penazenky :-) Ale ak peniaze nie su problem, ja osobne by som asi isiel do TC zem-voda (2x vrt) v kombinacii so stenovym kurenim/chladenim.
Odpovedať
@janol príď sa pozrieť ku mne, aký je to prievan, keď kúri klíma na maximálny výkon. Malý prúd príjemného teplého vánku cítiť len v priestore 2x2 m pod vnútornou jednotkou, inde vôbec. @nienna rekuperácia potrebná nie je, dá sa vetrať aj oknami. Čo znamená klíma+podlahovka pre istotu? Pre istotu, keď vypadne elektrina? Či pre akú istotu?
Odpovedať
@martosko ano suhlasim a myslim na to (zvysenie zateplenia + biokrb)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo cize ak nebudeme mat rekuperaciu, tak budem musiet kazdu chvilu otvarat okno a vetrat teplo? A zdroj kurenia chcem taky, aby boli pociatocne naklady co najnizsie ale aby aj mesacne naklady na kurenie boli najnizsie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino pre istotu, ak by to klima nevykurila, alebo ak by nam vadila
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?