Ohrev vody v dome bez plynu

Dobrý deň. Kúpili sme dom pri Bratislave. Dom je vybavený elektrickou podlahovkou a elektrickým zásobníkovým ohrievačom Dražice 100L. Sme 4 členná rodina. Obávam sa nákladov na vykurovanie a ohrev teplej vody, ak pobeží celý dom komplet na elektrinu. Riešiť to žiadosťou o nižšiu tarifu prípadne ktorú? Chcel by som tak či tak pri rozumných obstarávacích nákladoch systém doplniť o nejaký alternatívny zdroj. Krb s výmenníkom ale nechceme lebo chodím neskoro z práce, solárny ohrev s dvoma plochými kolektormi a 300l zásobníkom mi väčšina firiem nacenila na viac ako 4000 Eur a dotácie v BA kraji v dohľadnej dobe ani nebudú, takže sa mi to zdá zbytočne veľa a fotovoltaiku neuvažujem aj kvôli nárokom na priestor na streche a otáznej účinnosti panelov. Zatiaľ sa mi najviac pozdáva split tepelné čerpadlo s vonkajšou jednotkou a zásobníkom od Sinclair SWH-35ERA + SWH-200IRA akurát určiť za koľko si na seba zarobí, nemá s ním alebo s podobným od iného výrobcu niekto skúsenosť? Keďže nemáme samostatnú miestnosť v dome tak tepelné čerpadlo typu vzduch/voda, ktoré odoberá teplo z interiéru nechcem kvôli hlučnosti, ktorá je takmer u všetkých cez 50dB. Vďaka za názory.
Odpovedať
Náklady na kúrenie sa skladajú z prevádzkových a investičných. Neplatia sa len preddavky za energie, ale treba si našetriť aj na vykurovací systém ktorý má obmedzenú životnosť, a treba zaplatiť opravy, údržbu a kontroly systému. Dobre ste si všimol že solárne panely sa neoplatia. Vyrábať teplo z elektriny (kúrenie a teplá voda) sa oplatí asi do 6 MWh ročne, ak je sysém lacný a spoľahlivý. Bojlér je lacný a vymeníte ho sami.
Odpovedať
Komfort je dôležitá vlastnosť vykurovacieho systému. Automatika je dobrá vec, ale podstatné je aj či robí hluk, treba ho často opravovať, elebo škodí zdraviu. Elektrická podlahovka vytvára magnetické polia ktoré sú pri dlhodobom pôsobení škodlivé. Elektrický bojlér nevytvára skoro žiadne škodlivé pole. Teplovzdušný krb na drevo je zdravý, iba ak sa správne obsluhuje.
Odpovedať
Na dotácie sa vykašlite, sú nastavené tak aby bol bežný človek stratový. Viac ušetríte ak si systém sám navrhnete a prepočítate.
Odpovedať
Na teplú vodu sa obvykle spotrebuje 3-4 MWh tepla za rok, a spotrebu tepla na vykurovanie má každý dom iný. Ceny energií, vykurovacích zariadení, opráv a podobne si musíte zistiť vo svojom okolí, všade sú iné. Tu je príklad výpočtu celkových nákladov, to čo zaplatíte: a) Plynové kúrenie s teplou vodou a zmäkčovačom. - plyn: 50 eur/mes - amortizácia = cena systému 10 000 eur : životnosť 20 rokov = 40 eur/mes - opravy a kontroly: 10 eur/mes - spolu: 50 + 40 + 10 = 100 eur/mes b) Elektrická podlahovka a elektrický bojlér - elektrina: 120 eur/mes - amortizácia: ... podlahovka 3 600 eur : 15 rokov = 20 eur/mes ... bojlér s tvrdou vodou: 70 eur : 6 rokov = 1 eur/mes - opravy. údržba a kontroly: 0 eur/mes - spolu: 120 + 21 + 0 = 141 eur/mes
Odpovedať
@martinko85 daj si multi split klimatizaciu cize tepelne cerpadlo vzduch/vzduch. Najlacnejsia-rozumna alternativa a pri dostatocnom nadimenzovani by si tu elektricku podlahovku pouzival len na dokurovanie a nemusela by ti vo vykurovacom obdobi vykradnut penazenku :-) Tu blbost ako bojler s tepelnym cerpadlom nasavajuci vzduch z interieru ani neries, lebo ty si elektrickou podlahovkou nahrejes interier ktory si nasledne schladis bojlerom s tc a tak dokolecka, cize keby si tu TUV zohrial elektrikou napriamo, tak by to vyslo lacnejsie :-)
Odpovedať
Ak chcete funkčný systém nahradiť novým úspornejším, ráta sa návratnosť investície, návratnosť = cena nového systému : úspora Návratnosť by mala byť kratšia ako 10 rokov, inak sa to neoplatí. Príklad: Elektrické vykurovanie nahradíte plynovým: návratnosť = 10 000 eur : (140 - 100) eur/mes = 21 rokov = neoplatí sa
Odpovedať
@rkorba Klimatizácia vykúri jednu miestnosť. Ak bude dávať klimatizáciu do každej miestnosti, koľko to bude stáť?
Odpovedať
3 clenna domacnost, elektricke folie + Drazice 80l. DD2 komplet 80€/mes. 130m2. Nie je coho sa bat, ak je dom postaveny poctivo.
Odpovedať
Neviem ako plynáci hospodária čo do ceny plynu na ohrev TUV, ale ked sa pozriem na svoje dáta z TC , denne na ohrev vody 3,5 - 4kwh, ročne cca 1370kwh/r, pri COP / totálne za celú prevádzku 4,1 / ... dene od 12- 18kwh, ročne na boljer by som minul cca 5620kwh ... 768€ a to si neviem predtaviť. Studna- dlhé rozvody v dome- cirkulačné čepradlo 24h - teplota 48 st. . - veľké plytvanie vodou - umývačka na teplú vodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?