Vetranie s rekuperáciou Nilan

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ma niekto skusenosti s rekuperacnymi jednotkami NILAN? Myslim ze su to danske zariadenia a v celku zaujimavo riesene. V jednej jednotke mate vetranie s rekuperaciou, chladenie, topenie a pripravu TUV so 180 litrovym zasobnikom. Vsetko je ovladane jednou riadiacou jednotkou takze to pekne spolupracuje. Kolega si to dal do noveho domu (v Plzni) ale mna zaujima ako je to s montazou na slovensku. Urcite im napisem, ale chcem vediet ci uz s tym nema niekto na slovensku skusenost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juri_no:

@skrekyno tak jasne druha vec je servisna kontrol…
@juri_no a aky vykon rekuperacie mas? su rozne, slabsie mozno tak ani nestihaju, tam sa ti tie filtre mozno aj castejsie zanasaju.
Odpovedať
Profilova fotka
Vau dakujem tu vsetkym za nazory a odozvy. Uz som si rozoslal aj cenove ponuky tak som zvedavy kde ma to ako vyjde najlepsie. @Ivasko aj na tuto aktivnu jednotku som si poslal a celkom ma prekvapilo ze asi ako jediny chceli odo mna aj detailnejsie informacie. kolko si cakal kym ti ju doviezli montovat?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od skrekyno:

Vau dakujem tu vsetkym za nazory a odozvy. Uz som…
@skrekyno a detailnejsie informacie su konkretne co? vsak hadam musia vediet o aky dom sa jedna, kolko podlazi a pod.
Odpovedať

Vau dakujem tu vsetkym za nazory a odozvy. Uz som…
@skrekyno Plánoval som to viac ako rok. Kúpil som si voacher, aby som mal lepšiu cenu a potom to išlo raz dva, mesiac dva. už presne nepamätám. Ešte som to bral z Plzne, ale servis mi robili Košice.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od richto:

@skrekyno a detailnejsie informacie su konkretne …
@richto no v prvom rade musis vediet ci chces centralnu alebo lokalnu rekuperaciu. dalej mas na vyber aktivnu alebo pasivnu. proste co od toho vsetko ocakavas a co sa ti oplati neoplati apod.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marcelloo:

@richto no v prvom rade musis vediet ci chces cen…
@marcelloo ja v tom mam jasno, ale skrekyno bol prekvapeny, ze sa ho pytali aj na detailnejsie informacie. 😁 za mna je to nutnost, inak by nevyriesili nic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lvasko:

@skrekyno Plánoval som to viac ako rok. Kúpil som…
@lvasko ono je dobre taketo nieco dobre zvazit a poinformovat sa a presne tak zistis nakoniec aj to ako s tym voucherom. to nie je vsade a cloveku to dost pomoze dosetrit peniazky este dalsie. @richto takze ty uz rekuperaciu teda mas?
Odpovedať
Profilova fotka

@lvasko ono je dobre taketo nieco dobre zvazit a …
@juri_no nemam praveze, ale mam jasno v tom, co chcem a co si realne aj zaobstaram v najblizsej dobe. 😉 a takisto viem, co nechcem 😄
Odpovedať
Profilova fotka

@juri_no nemam praveze, ale mam jasno v tom, co c…
@richto povedz nam o tom viac 😃 tiez som rozhodnuty ze budem davat centralnu rekuperaciu len este premyslam nad aktivnou alebo pasivnou. davam si este dokopy nejake tie pre a proti a co realne vyuzijem a budem potrebovat.
Odpovedať
Profilova fotka

@richto povedz nam o tom viac 😃 tiez som rozhodnu…
@skrekyno tak ale zalezi zase aj od tvojho rozpoctu. aktivna je jednoznacne drahsia investicia ako ta pasivna. ja by som si dal pasivnu, nakolko ma nizsiu spotrebu, menej zlozitu udrzbu, tichsi chod atd, mozem menovat do vecera, ale zas aktivna vie v zime aj trochu dokurovat. 😄
Odpovedať
Profilova fotka

@skrekyno tak ale zalezi zase aj od tvojho rozpoc…
@richto asi aj záleží od toho aké máš priority a rozpočet. Pasívnou rekuperáciou sa ti tak peniaze nevrátia ako je tomu pri tej aktívnej. Áno, môže to byť na začiatku väčšia čiastka, ale v konečnom dôsledku sa vyplatí viac a treba myslieť skôr do budúcna 😉
Odpovedať

@skrekyno Aktívna a pasívna rekuperácia sú dve rozdielne veci. Obe síce menia vzduch, pasívna ho prihreje/ochladí len z teploty vydýchaného vzduchu z domu, takže ak máš v dome 22°C a vonku 0°C dnu ti ide vzduch o teplote cca 15°C. Dokúriť potrebuješ len 7°C. Aktívna využije ten teplý/chladný odpadný vzduch a pomocou tepelného čerpadla, ktoré nemá vonkajšiu jednotku ti čerstvý vzduch dohreje/dochladí, napr. von je 0°C a dnu ti v prípade kúrenia ide 38°C, takže ti to kúri a ostatné zdroje na vykurovanie (plyn, elektrina, uhlie, drevo) šetríš. Odpad vzduchu von môže mať teplotu aj -8°C a menej, plus ti ohreje vodu pre potreby domácnosti cca 120l na teplotu 60°C, za cenu cca 35% nákladov na elektrinu, ak by si to robil klasickými elektrickými bojlermi alebo elektrickým či plynovým kúrením. Všetko je to potom o výkone, kubíkoch, ploche, teplote, jednoducho fyzikálne zákony. Ako som už viac krát písal, mám viac ako 3 roky. Odporúčam.
Odpovedať

@skrekyno Ak máš ako zdroj kúrenia TČ, tak aktívna rekuperácia sú vyhodené peniaze oknom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@skrekyno Ak máš ako zdroj kúrenia TČ, tak aktív…
@frantisekca závisí ako používa to tepelné čerpadlo. Ak ohrieva a ochladzuje vzduch a ohrieva aj teplú užitkovú vodu tak to by aj sedelo, no len ak hreje do vody a voda do podlahy, je to otázne. Je to prípad od prípadu.
Odpovedať

@frantisekca závisí ako používa to tepelné čerpad…
@lvasko Čo to? Akože keď ma ako zdroj kúrenia a ohrevu TČ a má podlahové kúrenie, tak si ma kúpiť aj tu predraženú rekuperáciu s mizerným tepelným výkonom? Vyhodiť tisíce € len tak? Asi nevieš čo píšeš...
Odpovedať

@lvasko Čo to? Akože keď ma ako zdroj kúrenia a …
@frantisekca Čítaj s porozumením. Reagoval som na tvoj príspevok. Ja kúrim elektrinou v podlahe. Investícia zlomková v porovnaní oproti investovania do teplovodných podlahových rozvodov plus výkonné tepelné čerpadlo s vonkajšou jednotkou. Tepelné čerpadlo je na dnešné možnosti najekonomickejší spôsob ohrevu, či chladenia vody, alebo vzduchu, ale nevetrá to musíš urobiť otvorením okna, alebo inštalovaním rekuperície. Kúrenie či chladenie rekuperáciou je doplnok. Pomôže. Už som svoje čísla písal niekde inde na Modrej streche. Len stručne. Inštalovaním elektrických rohoži do podláh v dome som ušetril na investíciach toĺko, že aktívna rekuperácia investične dorovnalala rozdiel, ak neušetrila. El. kúrenie je jednoznačne na prevádzku najdrahšie, ale mám perfektne zaizolovaný dom, potreba príkonu na kúrenie vypočítaná na 3,5kW reálne namontovaná 7kw. Ovládanie jednoduché. Zapneš hreje, vypneš nehreje v každej miestnosti extra. Aktívna rekuperácia dáva tepelný a chladiaci výkon cca 1kW spolu s čerstvým vzduchom. Mám aj kozub na drevo. Samozrejme pomôže, ale je to skôr o pohode. Dom 200m2 priemerné mesačné náklady na elektrinu (kúrenie, chladenie, varenie, skladovanie, čerpadlo zo studne, svietenie, kompletne všetko, žiadny krvavý russký plyn) 100€ . Plánujem fotovoltiku a elektrické auto. Som spokojný. Aktívna rekuperácia sa mi nezdala predražená. Predražené sa mi zdá investovať do kúrenia ohriatou vodou, jej rozvodmi v podlahách, riadením, údržbou a veľkými škodami v prípade poškodenia a poruchy. Vodou sa dá kúriť aj ináč, napr. inštalovaním výmeníka do vzduchových rozvodovvoda vzduch. Mám nainštalované pridal som 2,5kW výkonu do ohrevu a chladenia. Toto ešte doladzujem. Príď sa pozrieť.🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...

@frantisekca Čítaj s porozumením. Reagoval som na…
@lvasko Písal som, že ak má TČ ako zdroj kúrenia, tak aktívna rekuperácia sú vyhodené €, keďže píše, že premýšľa nad aktívnou. Potom ty napíšeš, že "no len ak hreje do vody a voda do podlahy, je to otázne." Tak tomu nerozumiem čo tým myslíš. Vodná podlahovka je napríklad za 17€/m²: https://www.thermoplast.sk/podlahove-... Ty píšeš, že máš TS 3,5kW pri 200m². To prakticky je už pasív. Kúriť ohriatym vzduchom nie každému vyhovuje, ale chápem, že pri tak nízkej TS není potreba veľkého objemu toho teplého vzduchu. Nespochybňujem to v pasívnom dome, ale v A0, čo sú drvivá väčšina novostavieb to je málo efektívna technológia za veľké €, kde sa to dá riešiť funkčnou alternatívou a priaznivejšiu cenu.
Odpovedať

@lvasko Písal som, že ak má TČ ako zdroj kúrenia…
@frantisekca No neviem. Ja v tom žijem denno denne. Náklady, všetko viem preukázať. Mne to funguje a som spokojný. Neviem čomu nerozumieš. Ak má tepelné čerpadlo a vodné podlahové kúrenie je to ok, už je to ťažko zmeniť. Potom potrebuje vetrať, tak buď oknami, alebo rekuperáciou. Vtedy súhlasím aktívna je z časti duplicita pasívna centrálna je v poriadku. No aj k nej potrebuje vzduchotechnické rozvody po dome. Vetranie oknami je tiež možné ale otvorené okno je izolácia 0 a o chvíľu máš vydýchaný vzduch zas. Napr. bol som niekoľkokrát v Kanade aj USA, Tam je všade ohrievaný vzduch a rozvádzaný vzduchovými rozvodmi po dome a kúri a chladí tepelné čerpadlo. U nás bol zvyk ústredné kúrenie, radiátory a potom hadice do podlahy. Najprv v kotolni drevo, uhlie, plyn a teraz elektrina cez tepelné čerpadlo. Domy sa izolujú čo prv nebolo a polystirén či vatu kúpiš všeliakej hrúbky, čim hrubšie tým lepšie. Okná dvojsklá trojsklá nie je žiaden problém ani to drahé zaizolovať dom na maximum (ja pasív nemám), ešte to aj musíš. Teraz uvažuj. Dom bude perfektne zaizolaovaný a chcem v ňom žiť na úrovni, lacno a pohodlne. Čo potrebujem? V zime príjemne teplo a vyvetraný vzduch v lete príjemný chlad a vyvetraný vzduch. (vždy asi cca 20-22°C vlhkosť od 35% do 55% - ideál) Ak sa dá, riadiť to podľa izieb. Ako to dosiahnuť s čo najmenšími primeranými nákladmi na realizáciu a potom samozrejme na prevádzku? 1. dať si prepočítať energetickú potrebu na teplo. Pre mňa najlepšia investícia do domu 100€. Zistil som, že všetky firmy vodárske, alebo elektrikárske, ktoré ti chcú dať kúrenie do podlahy to naplánuju od steny k stene, narobia m2, aby tých m2 bolo čo najviac. Ja mám elektrinu podľa prepočtou, rohože sú umiestnené na exponovaných miestach, kde viem, že ich neprekryjem a budú fungovať efektívne. Meriam spotrebu v každej izbe zvlášť aj si ohrievanie riadim zvlášť. Je to jednoduché zapnem hreje podlahu na 30°C vypne. Žiadne zotrvačnosti a plytvanie kým mi vychladne voda, alebo čerpadlo ju distribuje do rúrok. Chcel som romanitiku a kozub. Mám prikladám zo zadu z technickej, pomôže šetriť. 2. Teraz to vetranie. Dom perfektne izolovaný. To mám pre čerstvý vzduch otvárať okná? Načo som vrážal peniaze do izolácie - hlúposť. Tak je na rade nútená výmena vzduchu. Počítam investície, kúrenie elektrinou do podlahy, alebo voda. Jednoznašne elektrina. Tretinový náklad na realizáciu. Čo s ušetrenými peniazmi? Chcem ekonomicky vetrať, ochladzovať, ohrievať, mať teplú vodu? Vzduchotechnické rozody mám tak či tak, ušetrené peniaze idú tam. Aktívna rekuperácia NILAN s tepelným čerpadlom, bez vonkajšej s inštalovanými rozvodmi, hučiacej a zamŕzajúcej jednotky je to pravé. Urobil som to a som maximálne spokojný. 3. Teraz bude fotovoltika. Pre zvýšenie efektivity kúrenia a chladenia som do rozvodov vzduchu nainštaloval výmenník do ktorého v zime pôjde horúca, v lete studená voda vyprodukovaná fotovoltikou, veď elektriny je dosť, čo s ňou. Takže na prevádzku neefektívne elektrické rohože pôjdu, len fakt keď musia a keďže mám tepelné čerpadlo dostal som najnižší tarif od VSE a na ističi mám 16A čo tiež šetrí. Na to treba mysliet pri príprave stavby.
Odpovedať

@frantisekca No neviem. Ja v tom žijem denno denn…
@lvasko mám to podobne, ako primár mám káble v podlahe a termostat v každej izbe. Aktívna rekuperácia Atrea s TČ vzduch-vzduch (kondenzačka 3,5 chladenie a 4 vykurovanie) Bungalov cca 160 m2 (z toho 27 m2 garáž s práčovňou s temperovaním na 12 st. C) V dome nastavená teplota 23 st. C. Podlahovka spustená len v detskej izbe (orientácia na sever) a v dvoch kúpelniach. V lete chladenie nastavené na 25 st. C. Mne tento americký systém kvázi HVAC vyhovuje...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od praktikman:

@lvasko mám to podobne, ako primár mám káble v p…
@praktikman Máš tu Atreu RK5? Vodný chladič, alebo ten strojný?
Odpovedať

@praktikman Máš tu Atreu RK5? Vodný chladič, ale…
@frantisekca mám RB5 a strojné chladenie kondenzačkou...
Odpovedať

@lvasko Čo to? Akože keď ma ako zdroj kúrenia a …
@frantisekca tak ten vykon zas taky mizerny byt nemusi 😃 my mame nilan vp18k wt a teda nemozem povedat ze by mi to nejako slabo hrialo tuv alebo nieco.
Odpovedať
Profilova fotka

@frantisekca tak ten vykon zas taky mizerny byt n…
@juri_no a co celkova spotreba, nie je to pri kombinacii s TUV uz dost velky odber?
Odpovedať
Profilova fotka

@juri_no a co celkova spotreba, nie je to pri kom…
@richto tiez boli toto moje obavy a tak som zvedavy kolko to vyjde nakoniec, no myslim si ze to bola spravna investicia. rekuperacka zatial slape ak hodinky 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@richto tiez boli toto moje obavy a tak som zveda…
@skrekyno no to celkom rad citam, my sme este vo faze rozhodovania, ale tiez nad tym uvazujeme ako nad niecim, co sa z dlhodobeho hladiska oplati. aj ked ta spotreba + TUV ma trochu strasi, hlavne v zime, ked ide vsetko naplno. ale ak to dobre nastavim a dam si pozor na straty, mozno to nebude taky rozdiel. mas aj nejake cisla, kolko vam to cca robi mesacne?
Odpovedať
Profilova fotka

@skrekyno no to celkom rad citam, my sme este vo …
@richto To ti asi záleží od viacerích vecí. Napríklad v takom pasívnom dome môžeš ušetriť 30-50% nákladov na kúrenie a oproti klasickému elektrickému bojleru zase 50-70% energie na ohrev TÚV. Čiže neviem taký odhad 500-950€ ročne? Ale hovorím všetko je to aj od toho koľko vás býva, aký veľký je dom atď.
Odpovedať
aj ked mas velky dom, pasivny standard moze fakt pomoct znizit naklady, takze to nie je take hrozne...akurat treba davat pozor na to nastavenie, hlavne v zime, ked je vyssi odber. rano ked to vsetko ide naplno, to je fakt hneď citit...
Odpovedať
Profilova fotka

@skrekyno no to celkom rad citam, my sme este vo …
@richto absolutne sa nie je coho bat 😉 a ako ste na tom dnes? uz ste aj rozoslali nejake cenove pounky? mas uz aj nejaku predstavu a ocakavania?
Odpovedať
Profilova fotka

@richto absolutne sa nie je coho bat 😉 a ako ste …
@skrekyno este este nemam konkretne cenove ponuky, ale uz sme sa na to pozerali a chcel by som este porovnat par firiem, nech to nebude prehnane drahe. tak snad to vyjde rozumne a bude to v pohode na prevadzku.
Odpovedať
Profilova fotka

@skrekyno este este nemam konkretne cenove ponuky…
@richto ako úprimne a na rovinu ti poviem, že pokiaľ chceš riešiť centrálnu rekuperáciu a ešte aj aktívnu, tak treba rátať s tým že to bude drahšie. No tie výhody čo ti to ponúka stoja za to. A v konečnom dôsledku sa ti to ešte aj vráti 🙂
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?