Umiestnenie Tepelného čerpadla pri betónovom plote

Profilova fotka
Dobry den, v projekte mi umiestnili vonkajsiu jednotku tepelneho cerpadla na severnu stranu, ale nikde som nevedel najst ci tepelnemu cerpadlu vadi alebo nevadi na spravnu funkciu ak bude umiestnene na severnej strane vedla domu a 1,5m od neho bude betonovy plot ako je na obrazku. Je to aj smerom k susedovi, ktory ma za plotom cca 8metrov terasu a spalnu. Este ma napadlo ze nezvykne sa robit taka vec na zlepsenie ucinnosti tepelneho cerpadla v zime, ze by sa spinavy teply vzduch z rekuperacie nasmeroval na vonkajsiu jednotku tepelneho cerpadla aby ho troska nahrievalo? Dakujem
Odpovedať
1,5m je dost malo, chcelo by to aspon 1-2m navyse. Ochladeny vzduch sa ti bude odrazat naspat, bude klesat ucinnost. Vonkajsia jednotka TC moze mat vyhrievany kompresor, pripadne aj vanu. Ak by sa ti to podarilo ohrievat vzduchom z rekuperacie, mohlo by to pomoct. Aj ked neviem, ako by to vypadalo, keby si tam dotiahol ruru a asi by si musel dat pozor, aby ten teply vzduch nefukal na teplotny senzor. Ale ak chces ohrievat nasavany vzduch pre TC, tak to velmi nepomoze, ono totiz kruti cca. 10x vacsi objem vzduchu, ako bezne ide rekuperacia.
Odpovedať
Profilova fotka
mam moznost ho este umiestnit na plochu strechu ale to sa bojim ze budu velke vibracie prenasane do celeho domu. a ze pri snezeni sa upcha alebo take daco pisali ludia co ich maju na streche. alebo potom este by mohlo byt 15m od domu na konci zahrady.
Odpovedať
@kachnak1 doporučená vzdialenosť je min 2 m.Co tak otočiť ho nech fúka smerom na tvoj pozemok, samozrejme ak to nebude ničomu vadiť.
Odpovedať
@kachnak1 otoč ho o 90° zlepší sa tým prúdenie vzduchu. Ten výfuk teplého vzduchu asi veľkú účinnosť mať nebude. s vetrom si hlavu nelám, ak by fúkal stále nemusel by bežať ventilátor :-)
Odpovedať
@virnik27 len v tom závetrí, ktoré tam on ma na vizualizácii asi veľmi silný vietor fúkať nebude (tie steny a ešte keď sú aj na druhej strane sú ako deflektory. V jeho pripade skôr pôjde o zabezpečenie odvodu chladného vzduchu aby sa mu nehromadil okolo jednotky.
Odpovedať
@virnik27 tak nech ju dá.
Odpovedať
@kachnak1 pri tychto moznostiach instalacie To treba otocit o 90 ° Hotovo netreba to viac rozvyjat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravím, chcel by som sa poradiť, ak by bola vonkajšia jednotka tepelného čerpadla vzdialená cca 2,5 m od murovaného plotu a nasmerovaná priamo na plot (JV), môže byť v budúcnosti problém s odrazeným vzduchom od plotu nazad na čerpadlo ? Čerpadlo bude na JV stranu, je to ok ? Ak by sa čidlo vyviedlo na severnú stranu ? Alebo ho radšej otočiť aby fúkalo smerom na sever ? Teda nie do plota Ďakujem za rady a skúsenosti 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?