Umiestnenie vonkajšej jednotky tepelného čerpadla

Profilova fotka
Mám takú laickú otázku a to... Ovplyvňuje umiestnenie vonkajšej jednotky tepelného čerpadla jeho účinnosť a funkčnosť? Máme možnosť dať TP na SV stranu s tým, že tam bude v tieni väčšinu dňa alebo ho dáme na JZ? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@carolinka JZ je dobrá voľba
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w takže ma to vplyv to umiestnenie s ohľadom na svetové strany?
Odpovedať
@carolinka áno,nie je vystavované severným prúdeniam,takže je lepšia účinnosť.
Odpovedať
@carolinka vonkajšia jednotka má ekvitermický senzor na sebe, takže nemusí správne regulovať požadovanú teplotu do kúrenia. Dá sa dať dodatočný pri niektorých čerpadlách, ktorý potom dáte na severnú stranu. Ďalej je jednotku vhodné umiestniť tak aby sa vzduch netočil na mieste, neodrážal, je dobré keď prúdi.. A ešte, zasa tepelné čerpadlá fungujú do 35°, takže keď bude na jednotk usvietiť slnko, nebude fungovať, pri teplejšom slnečnom počasí pôjde na špirálach. Ale spýtaj sa dodávateľa, čo odporúči on.
Odpovedať
@carolinka čo sa týmto trápite nato máte kúrenársku firmu!!!!!
Odpovedať
lenze aj kurenarsku firmu treba kontrolovat, lebo na nikoho sa neda 100% spolahnut!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@carolinka prosim ta, kam ste ho umiestnili? V planoch ho mame na SV, projektant firmy co bude stavat dom ho tam dal. (Tiez si myslim ze mu je to jedno). Ale potom ho fakt nie je kam dat, iba k vchodovym dveram na JZ 🤔
Odpovedať
Najlepšie susedovi pod okno spálne.
Odpovedať
hlavne tam, kde nebude rusit vas a ani susedov. Mozes sa vykaslat na superucinnost ked ti bude bzucat cele dni pod oknom... A ani sused by asi z takeho bzucania nebol cely happy.
Odpovedať
Vidím že názory sa rôznia čo do umiestnenia.. Dodržať najmenšie odstupy od pevných stien a prekážok asi problém nebude, no a svetová strana... poviem to takto ako mi to povedal kúrenár keď som sa na to pýtal či nebude lepšia južná, resp. iná slnečnejšia srana. Odpoved: vzhľadom na výkon TC a objemové prietoky vzduchu ktoré ním prúdia je umiestnenie južná strana vs. severná nepodstatné. / toť jeho názor/ Sezor snímania nasávaného vyduchu sa nachádza väčsinou vzadu pri mriežke blízko výparníka, teoreticky, ak by bol práve osvietený nejakým bočným žiarením može dávať kompresoru nesprávne informácie o teplote/ to ja ale moja špekulácia/ . Ďalšia parametre ako najveternejšia strana pozemku, spálne, technická miestnosť, dlžky potrubí, predpríprava indoor, vnutorné jednotky , susedia, nafúk snehu treba tiež zohladniť. V radových zastavbách majú TC bežne ľudia pred domom, a tí zrkladloví tiež , čiže 1/2 sever 1/2 juh. / veď tie kurníkové záhrady / pozemčeky so vstupom len z obývačky / si predca nedodrbu umiestnením jednotky s produkciu vetra, hluku, a pri chladení aj tepla / Logicky si to nedám pod spálnové okno, sebe ani susedovi / aj napriek dobrým izoláciám / , pri chladení / hluk pri otvorennom okne / No a menej bežne / skor moderné je umiestniť jednotku volne, ďalej do priestoru na záhrade s väčším odstupom od stavby. Verím že nijaká firma neumiestní jednotku napr. na plochú strechu, alebo pred nejakú prekážku. Ja mám pomerne rozmerný stroj all in one, blízko technickej miestonsti , na severo- východnom rohu domu. Hluk žiadny, skor pri daždi počujem silno kvapkať vodu v okapovej rúre :). COP mám stále výborné, a pri chladení v lete tam zbytočne nesvieti slnko a nestažuje prácu jednotke.
Odpovedať
@janopopovec a je problém meniť nasávanie podľa potreby? stačí dať potrubie a regulovať, v aute je na to termostat odkiaľ kedy nasáva, či ohriaty od výfuku alebo studený z von
Odpovedať
@duzu preco by si menil nasavanie? Nerozumiem...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Najvhodnejšie umiestenie tč je vždy na J stranách pozemku. a nikdy nedaj blizko k oploteniu a domu. min. 1,5m
Odpovedať
@precision ale len pre kúrenie, no kto s ním chladí je výhodnejšie s tieňa @janopopovec práve pre používanie leto -zima, no ak sú kritické teploty , zima pod -20 , či teplo nad 30 už je TC- nasávanie zo vzduchu k ničomu
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem strechaci. Tiez som mohla upresnit ze mi ide o nasavanie vzduchu, to, na co sa pytala zadavatelka temy. Je pri mure kde nie je okno, pri kupelni. Okno do kupelne je za rohom 2 m. Od susedov snad dostatocne daleko, no. Potom mi povedia... Niet ho kam inam dat, aby nevyrusoval. Dnes som si vsimla ze niektore novostavby ho maju upevnene na mure, tak som sa spytala kde bude nase - na zemi, asi 30 cm od zeme (tu nesnezi) pojdem pozriet zajtra vybetonovane miesto pren. Dnes betonovali zaklady. Preco je moderne ho umiestnit dalej? Hluk, estetika? Som si povedala, ze ak mu bude velmi zima, nasmerujem nan zrkadlo so slnkom, nech nasava viac teplejsich kalorii zo vzduchu 😆 No a ked uz som tu, studene vetry nemaju vplyv? Ci mu treba paravan? V nejakej dostatocnej vzdialenosti. 🙂 Dakujem.
Odpovedať
@lenkito10 studené vetry nie sú dobré.....vetry majú byť teplé...myslím tie človečie....
Odpovedať
@lenkito10 Ono to zvadza na princip ze dat jedine a hlavne na juh bo teplejsie. No zamysli sa kuri hlavne v zime ked je zamracene, alebo snezi, ci v noci ked klesaju teploty. Kolko dobrych slnecnych dni v zime je ? Ak by to tak bolo potom by sa pisalo aj o fotovoltike ze sa nou da kurit v zime. Vsak cez den vykurim a v noci temperujem nie ? Ventilator presuva velke objemy vzduchu, preto ta poloha je zanedbatelna, okamzite vetrom podchladi vsetko vratane celej jednotky na teplotu okoliteho vzduchu. Berie sa hlavne teplota vzduchu, nie predmetov , fasady, skrinky... ani vyzarovanie z mayerialov ako sekundarni zdroj tepla to nezlepsi. Ulozenim jednoky na miesto najcastajsieho pridenia vetra, teda pri veternom pocasi aj silnych narazov, moze byt tiez problem pre vetrak, no ale ono si s tym poradi. Navan snehu asi spominat nemusim. Ja mam na severe a nevsimol som si ze by som mal nizke COP. Navyse v lete, ked je uz prikon tepla slnkom znacny, moze pri chladeni domu snizovat vykon, predca severna strana v lete u poschodaku je citelne chlafnejsia. Tak ak nechladis daj na juh, ak chladis tak severovychod. Ale ak mas tahat trupky krista - krizom vol najkratsiu cestu a dodrz len minimalne odstupy od barier a spalne suseda.
Odpovedať
@duzu to je pravda ale ja by som s tým určite nechladil budovu, radšej stropné chladenie pomocou podzemnej vody, je drahšie ale ovela lepšie.
Odpovedať
@precision ako to funguje z pozemnej vody? Nie je to plytvanie vody , vzhladom na sucha ktore nas cakaju ?
Odpovedať
@janopopovec funguje to velmi jednoducho, vyvrtajú 2 studne. z 1. studne budeš pomocou čerpadla nasávať vodu cez systém do budovy tam odovzdá teplotu a potom tá vode ide spať do 2. studne, žiadne zbytočné plytvanie vody, iba využieš teplotu studenej vody...a z hladiska komfortu je ovela lepšie ako klasická klimatizácia...
Odpovedať
Profilova fotka
@precision - hej,len treba spomenut aj toto: - cerpacia skuska - aby to fungovalo, musis mat TRVALY prietok (zima/leto/sucho). Pri cerpadle s vykonom 7kw a ochladeni o 5C primaru je to 1m3 za hodinu=ccal 18l/min.cerpacia skuska by mala trvat aspon mesiac. - dalsia vec - cistota a chem.zlozenie vody - limity = dusicnany 100mg, sirany 70mg, mangan/fe 3mg, hco 20mg, o2 2mg, ph vody 6-8 - studna je vodna stavba=povolenie. nemusis dostat voda/voda sa da ale prerobit na zem/voda.
Odpovedať
@mgx ked pouzijes trubkovy vymennik a nie doskovy, tak tam mozes pustat vodu len zbavenu hrubych necistot. A keby si spozoroval znizeny prietok, tak ho proste preplachnes a fungujes dalej.
Odpovedať
@precision nie vzdy je južná strana výhodná pr tepelné čepradlo, ak má tepelné čerpadlo snímač umiestnený na zadnej strane jednotky tak sníma teplotu okolia a pred južnou stenou može byť aj o 15-20°C vyššia ako je reálna teplota vzduchu na volnom priestranstve, teraz sa to zdá ako výhoda, ale tento stav trvá len pokiaľ sa ventilátor nekrúti a zariadenie nepracuje, , -pred južnou stenou je stále teplo ale v dome je zima, lebo TČ vyhodnotilo, že je teplo a jednoducho sa nezaplo, , - preto treba snímač teploty odmontovať a umiestniť na miesto, kde nebude ovplyvňované slnečným žiarením, -prínos tepla zo slnečného žiarenia pre tepelné čerpadlo je zanedbateľný, južná strana nemá žiadny prínos do efektivity práce TČ
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pozdravujem všetkých. Mám otázku ohľadom maximálnej vzdialenosti resp. dĺžky potrubia medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou, ak by sa rúrky potiahli od vonkajšej jednotky cez 8m garáž do kotolne na opačnej strane domu. Je tam nejaká limitná vzdialenosť? Prípadne prosím o postrehy ak to má niekto podobne riešené. Ďakujem.
Odpovedať
@5iiiii možno záleží od výrobcu, ale v podstate by to mohlo byť rovnaké. V príručke pre Panasonic píšu, že môže byť dĺžka do 30 m.
Odpovedať
Ahojte, ktorá pozícia pre umiestnenie TČ vzduch-voda je lepšia "A (Kolmo k fasade domu)" alebo "B (Paralelene s fasádou domu)" . Bude čerpadlo v noci počuť chod čerpadla v izbách kde je umiestnené TČ? Aké máte s týmto skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@marian_8 mam ho v pozicii B v miestnostiach itore maju spolocnu stenu s cerpadlom ho je pocut v noci ked je cca-6a menej v tedy mam pocit ze ide kompresor akosi hlucnejsie alebo ide na plny vykon .. kazdopadne nieje to nic co by nas rusilo
Odpovedať
Ak teda z dôvodu možného prieniku hluku do spálni zvolím radšej pozíciu "C", ktorá je na juhozápadnom rohu domu ako bude fungovať ohrev TUV v mesiacoch Jún, Júl, August? Viacerí píšu, že J a JZ je OK pre umiestnenie TČ, ale ak naň bude svietiť slnko v letných mesiacoch, čo myslím, že aj bude ako potom bude fungovať TČ pre ohrev TUV? To znamená, že napr. od 12:00 do 20:00 pôjde na špirálach ak max teplota pre vonkajšiu jednotku pre TUV je 35°C?
Odpovedať
@marian_8 Ahoj, ja mám tč paralelne s fasádou na severnej strane z dôvodu, že mám presahy strechy metrové, tč je pod presahom a na tč mi tak nesneží ani neprší. Na severe preto, lebo ak by bolo na juhu, na senzory tč bude svietiť slnko, tč bude kúriť slabšie, ako treba. Ak bude tč na juhu, potom treba vytiahnuť tepelné čidlo na severnú stranu. Mne sa v noci nekúri, takže hluk pri spaní nie je žiaden. Prestáva kúriť okolo 18:00 a začína o 6:00, kvôli zníženiu počtu defrostov. Teplota v dome v mrazoch okolo -10 cez noc klesne z 23 na 21,5, čo stačí. Ale keď cez deň kúri, tak je dnu hluk zanedbateľný. Vonku je to len šum ventilátora. Ak zavriem dvere do technickej miestnosti, nepočuť nič. Podstatne viac počuť ohrev TUV ( čerpadlo ide na plný výkon), ale ju dohreje za cca 20-30 minút v týchto mrazoch. Keď som sa susedov pýtal na hluk, vraveli, že nepočujú nič (sú 10m od tč).
Odpovedať
@vietordoplachiet Vďaka za info, ešte by som sa opýtal, či máš za stenou kde je TČ umiestnené spálňu, teda, či je to obdobné ako to budem mať ja. Akú máš značku a výkon TČ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?