Klimatizacia vonkajsia jednotka - umiestnenie

Zdravim rad by som si dal namontovat klimatizaciu. Mame rovnu strechu dvojpodlaznu. Neskor by som chcel aj zateplovat. Otazka znie, ci dat vonkajsiu jednotku (zatial jednu, casom mozno 2-3) na strechu alebo zboku na stenu. Zboku by bola asi dost vysoko (5-6 metrov), trubky by sli hned len cez stenu 40cm. Ak by bola na streche, nerad by som porusil izolaciu, teda trubky by museli ist asi okolo atiky (?) a casom ked sa zatepli, tak by sa trubky schovali do izolacie. Bol by asi jednoduchsi servis na streche ako 5 metrov nad zemou. Hm? Davali by ste to na strechu alebo zboku?
Odpovedať
1
2
ciste teoreticky, ako si to predstavujes, ze by si ju dal na strechu a nenarusil izolaciu? To tam bude drzat vlastnou hmotnostou?
Odpovedať
@zita19 nechapem, klima bude polozena na streche, pripadne prisrobovana na betonovych kockach polozenych na streche. Ide mi o tie trubky co z toho pojdu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tribratri , toto riešim aj ja. Mna napadlo, že najlepšie by bolo vyviesť ju dole do rohu baraku od suseda. Proste nie do výšky, ale na zem. Na strechu vôbec nie, to nechcem....
Odpovedať
@tribratri Ja riešim niečo podobné, ale vyriešim to asi tak, že ich dám na výšku 1. podlažia, čiže jak ty, 40cm cez stenu, a 2.5m dole, kde na to už dočiahneš z rebríka alebo malého lešenia keď treba.
Odpovedať
@cotibebemore nie 2.5 metra hore?
Odpovedať
asi som sa zle vyjadril, dom je cely moj, dvojposchodovy, prizemie je tak meter nad urovnou terenu, klimu chcem hore (dole je chladnejsie).
Odpovedať
@tribratri Asi som sa zle vyjadril. Na výšku podlahy 2. poschodia, čiže do výšky plafonu prízemia, čiže cca do polovice steny to plánujem dať :-)
Odpovedať
@cotibebemore a trubky do vysky potiahnes vnutrom alebo vonkajskom?
Odpovedať
@tribratri Vnútri je omietnuté, takže vonku v zateplení
Odpovedať
@tribratri a ako uchytis tu klimu aby ju vietor nezobral? Tak ci tak spravis dieru do stresnej izolacie
Odpovedať
@zita19 betonove kocky to udrzia. bezne sa tak davaju anteny, paraboly, ktore maju vecsi odpor vzruchu ako klima
Odpovedať
Nám ju teraz montoval na strechu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tribratri aha, tak to mi nenapadlo. A ten beton neposkodi povedzme fatrafol? Lebo pod nim byva zvycajne nejaka maksia tepelna izolacia
Odpovedať
@zita19 pod tie betony sa zvykne davat gumenna podlozka alebo aspon kus ipy. pozri napr na obrazku
Odpovedať
@vladkavd a kade sli trubky? foto by nebolo?
Odpovedať
@zita19 alebo tu
Odpovedať
@tribratri ak ochceš vyriešiť prestup káblov, rúrok na klímu do miestnosti cez izolácu strechy? Položiť sa to takto myslím dá, ale obával by som sa tých prestupov.
Odpovedať
@tribratri tá klíma bude slúžiť len na chladenie, či aj na kúrenie?
Odpovedať
@peto125 ved to je problem, som rozmyslal okolo (ponad) atiku a potom popri vonkajsej stene dole ale asi by to bolo divne
Odpovedať
@jakino asi len na chladenie. kurit sa neplanuje, ale vylucit to nemozem (co ked nam zastavia plyn)
Odpovedať
Profilova fotka
@tribratri najlepsie miesto pre vonk.jednotku je severna strana, potom vychodna. A najhorsie je umiestnenie vonkajsej jednotky tam kde je najteplejsie v lete - strecha, juhozapad
Odpovedať
@yuri66 aha, nad tym som nerozmyslal, takze to bude na stenu, akurat mi to vychadza na severnu
Odpovedať
@tribratri v dome: v toaletách sme urobiili stenu zo sadrokartonu kvoli geberitom, a za tymi sadrokartonami su trubky na klimu (kondenz pojde do zachodu) Diera je prevrtana cez strechu. Na streche je 75 rúra (sivá, odpadová, má 50 cm) s dvomi za sebou idúcimi 45 stupnovými kolenami. Neodporucaju 90 stupnove, lebo je malý rádius. Dva 45 stupnové rádius natiahnu. Na streche máme fatrafol, a tá rura je obizolovaná fatrafolom. Sú tam dva káble a jedna rurka, a tie sú vyvedené von tou 75rúrou. Vonkajsia jednotka je polozená na betonovych kockach. Toto nám poradili (že jednotka moze byt na streche) tí, čo montuju klímy. Strecha by nemala pretiecť, a kvoli tomu sa tam dáva tá rúra 75 Fotku, žial, nemáme
Odpovedať
Zdravim, montujem klimatizácie a umiestnenie klimatizácie je iba na Vás. A áno je lepšie keď je umiestnená kôli servisu a prístupu nižšie (výška 5-6 m nie bohviečo ci uz plošina alebo lešenie alebo nejaký extra dlhý rebrík na servis alebo oprava zariadenia) alebo na streche. Ale jediné čo Vam poradím je že si zavolajte na obhliadku montera alebo technika a ten Vám dá informácie a ak je dobrý a skúsený tak aj poradí dobre. Pekný deň.
Odpovedať
Pises, ze potrubie bude len 40cm cez stenu. Pokial viem, okrem maximalnej dlzky potrubia sa udava aj minimalna, tusim okolo 2m by to malo byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@matez , a teda na zem na nejaký betonový podklad to nemôže ísť? Proste nie na fasadu ale na podklad na zem. Ja teda aspon tak plánujem.
Odpovedať
@elisss54 dajú sa kúpiť plastové nožičky na to určené, alebo betónové kocky ako na obrázkoch vyššie
Odpovedať
Profilova fotka
@matez dakujem, hlavne že to na to nie je nejaká norma, že by to na zemi na podložkach alebo nožičkach nemohlo byť....Lebo ja to nechcem ťahať na strechu a ani na fasade sa mi to nepáči...
Odpovedať
@elisss54 vraj dole sa na to viac prasi a zanasa a spini sa to od dazda
Odpovedať
@elisss54 v pohode aj na zem, ale aspon 50cm od zeme, podstavec z dt, alebo betonova kocka
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?