Aký zvoliť výkon tepelného čerpadla pre novostavbu?

Ahojte, neviem si poradiť s výberom správneho tepelného čerpadla, bol by som rád za názory. Dom je novostavba, dve poschodia, vykurovaná plocha podlahovka 210m2, Orava. Podľa tepelnej správy spotreba max 10,5 KW. Projektant mi poradil TČ 12KW, nech je rezerva. Podľa e-shopov je na 150-250m2 vhodné 11-12KW. Autor tepelnej správy môjho domu odporúča 10, max 11KW. Niektoré obchody my už aj vystavili ponuku - na 10KW. No a ďalší mi radia 9KW, aby nebolo predimenzované počas roka. Tak ja už absolútne neviem. A to ešte neviem, či monoblok alebo split, či 1 fáza alebo 3. A značku už vôbec nie. Nenájde sa tu nejaký expert, ktorý by mi s tým pomohol?
Odpovedať
@lukasko28 Prepdokladam ze TC budes pozuvat aj na ohrev TUV tak k tepelnej strate este pripocataj cca 1KW na ohrev TUV takze bude potrebovat nieco okolo 11,5KW na Orave by som kludne isiel aj do 12KW ako ti radi projektant. Len pri tych vykonoch pozeraj aby ho cerpadlo dosahovalo aspon pri: A-7/W35 (vonkajsia teplota -7C ohrev na kurenie na 35C). Ci monoblok alebo split zalezi od konkretneho modelu/vyrobcu, napr. do monobloku od Samsungu alebo Panasonicu by som asi nesiel ale monoblok od IVT alebo Vaillantu by som bral vsetkymi desiatimi. Odporucam porovnavat cerpadla podla COPu pri A2/W35 a podla hlucnosti vonkajsej jednotky. 1f alebo 3f zalezi od toho kapacity hlavneho isticia ale pri taktychto vacsich vykonoch je lepsie rozozit ten odber do troch faz.
Odpovedať
10kW Vaillant monoblok 3-fázový.
Odpovedať
@lukasko28 v prvom rade by som chcel prehodnotit projekt , dom má 210m2 ak nie je v kategorii A0 tak to usí byť A1 co je od 55 do 105kWh na rok a m2 primárnej energie. ak zoberiem strednú hodnotu (75kWh) krát 210m2 je 15 750kWh na rok primárnej energie. Ak v projekte už bolo zahrnuté TČ tak celková potreba tepla by bola 3x15MW =45MWh na rok , co je strasne veľa na moderný dom (takže asi TČ v projekte nebolo) a potreba tepla pri -16°C by bola 13,75kW Ak je potreba tepla pri -16°C 10,5kW tak potreba tepla je 31MWh na rok Aj tak je to veľa, Ak vezmem hornú hranicu domu A1 (cca100kW/rok.m2) tak potreba tepla je podla mna: 21 000kWh/rok a tepelná strata mi vychádza na 6,77kW pri -16°C takže TČ 10kW (nominálnv výkon) by bolo postačujúce , ak pri -10°C dáva výkon aspon 8kW pri výkone 10kW má TČ prikon asi 3,5-4kW takže je lepšie trojfázové (s trojfázovým kompresorom) značka Mitsubishi PUD SWM100YAA (ecodan) nemusí byť zubadan ani na orave, (osobné skúsenosti)
Odpovedať
@fural Máš pravdu, v projekte bol uvažovaný stacionárny kotol na pelety a drevo BRIKONA ECO – DUAL 15, men. vykurovací výkon 4,5-15kW. Ohrev TV s BUDERUS SM300/5 o objeme 290l, EL: 1N, 230V, 50Hz. Zimná teplota použitá pre výpočet -17 stupňov. Vďaka za tip na konkrétne TČ aj za výpočet
Odpovedať
@peto077 Ako si prosím došiel na to, že by si nešiel do monoblocku PANASONIC? Alebo to len preto ,že sused povedal,že sa mu pokazil TV Panasonic.... 🙂 trošku by som to rozviedol, také tvrdenie. Práve monobloky od Panasonicu sú hojne použiváné ako samoinštalačné riešenia v zahraničí, sú pomerne dosť zmapované. Pomer výkon cena je fajn (teda v zahraničí a v prípade samoinštalácie) Napríklad tento trojfázový Panasonic WH-MXC09J3E8 T-Cap je fajn .... máš aj 12kw verziu 😉
Odpovedať
@brdko Velmi jednoducho, staci sa pozriet do specifikaci kde samotny Panasonic uvzdza pri monoblku mierne horsie COP(s) ako pri splite v tej istej vykonovej kategorii, tak tu nevidim vyznam rozmyslat na monobokom (teda ak neriesim samoinstalaciu). Aby se sa rozumeli nehovorim ze su to zle cerpadla - to ani nahodou ale pri Panasonicu (Samsungu, LG) by som radsej volil split. Na rozdiel od europskych vyrobcov ako IVT, NIBE, Vaillant, Siebel kde tieto firmy investuju prave vyvoja monoblkov a maju ich viacej vychytane co sa tyka ucinnosti COP(s) a aj hlucnosti...
Odpovedať
nuž IVT, NIBE to je tak trochu iná cenová liga. Ale kvôli pár desatinkám COPu a (tichšej prevádzke ,čo môže byť niekedy dôležité) priplácať tisíce eur, tak návratnosť v nekonečne 🙂 aj keď možno dnes, ani nejde o návratnosť, ale či sa budeš mať s čím ohriať v zime... 🙂 ináč ten 9kw T-CAP má viac ako slušné hodnoty......A7W35 COP 5,08, A2W35 COP 3,81, A-7/W35 COP 3,1 (výkon 9kw) u Vailantu split má nižšie alebo podobné parametre....
Odpovedať
@brdko Suhalsim s tym ze v tejto dobe je potrebne vyberat cerpadlo ktore je vyrobca schopny dodat v rozumnej dobe kdeze sa bezne caka aj 6-8 mesaicov od objednania a vacsinou ani nevedia garantovat ceny na take dlhe obdobie. Ano Panasonic je na tom v pomere cena/vykon velmi dobre ale asi by som tam volil skor ten split.
Odpovedať
Poprosím, prezraďte mi tu niekto, že o akom to elektrickom príkone sa to vlastne bavíme pri uvedený mašinkách ?
Odpovedať
@petersd Ak tomu ja správne rozumiem, tak COP hodnota znamená, koľko násobok výkonu TČ vyrobí z príkonu. Ak pri teplote 2 stupne je COP 4.0 a výkon čerpadla pri tejto teplote je 9KW, tak potom 9/4 = 2,25KW príkon.
Odpovedať
@lukasko28 Pozor na jednu vec. COP tepelného čerpadla je veľmi závislé na tom, na akú teplotu vodu ohrieva a pri akej vonkajšej teplote. Lebo ak ohrieva vodu na 50° pri -10° tak môže mať kľudne hodnotu COP 1,5. To len na okraj.
Odpovedať
@petersd @lukasko28 ešte treba k elektrickému príkonu dodať, že na výrobnom štítku je vždy uvedený maximálny el. príkon, ktorý je smerodajný pre elektrickú inštaláciu a príkon, to znamená , ze ak max el. príkon je 4kW a ak pri -15°C je COP 1,5 (teplota vykurovacej vody trebars 50°C) tak maximálny tepelný výkon je 6kW, Viac už ani prd.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak z toho mi vychádza, že keď sa tu bavíme napr. o tepelnom výkone TČ povedzme 15 kW, tak existuje možnosť, že tu bude potrebný el. príkon 10 kW ??? 😮
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, využijem toto vlákno a chcel by som požiadať odbornú verejnosť o radu aký výkon tepelka zvoliť. Viac menej som rozhodnutý ísť do Panasonicu aquarea monoblok a rohodujem sa medzi 7kw a 9kw. Dom je poschodový 156m2 + 300L zásobník na TUV. Tepelné straty sú vypočítané bez rekuperácie, ktorú v projekte nemám, ale budem dávať. Tepelko má v sebe invertor a dokáže ísť v rozsahu 30 - 100%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od smitis:

Dobrý deň, využijem toto vlákno a chcel by som p…
@smitis Nalistovali ste si iný výpočet. Nájdite v časti Vykurovanie: výpočet tepelnej straty, mal by byť pre dve teploty, t.j. priemernú zimnú a výpočtovú v mraze.
Odpovedať
Našiel som .. tepelná strata 7,3kw (bez rekuperacie)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od smitis:

Našiel som .. tepelná strata 7,3kw (bez rekuperac…
@smitis Rekuperácia šetrí cca 1-1,5 kW na výkone. pri -11°C je teda cca 6 kW strata... po väčšinu zimy je okolo 0°C a teda stačí čiastočný výkon
Odpovedať
Profilova fotka
rozhodovat sa mas medzi 5 a 7kw modelom. Inak budes riesit cyklovanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od smitis:

Našiel som .. tepelná strata 7,3kw (bez rekuperac…
@smitis dal by som 5kW verziu. V tomto pripade je "menej viac".
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od smitis:

Našiel som .. tepelná strata 7,3kw (bez rekuperac…
@smitis tiež by som volil asi 5kw ... pri -11°C máš stratu 6kw koľko dní resp. nocí pri N.M. nad Váhom máte pod -11°C ? asi málo... to ti pomôže špirála... a zvyšok času to pôjde ako má a úsporne... plus zimy budú asi už len teplejšie
Odpovedať
Mohli by ste mi prosím tiež poradiť? Neviem sa vysomarit z energetického certifikátu ale ak som to pochopil správne, t.s. mám nejakých 140 w/k, teda pri rozdiele 30 stupňov cca 4500 W. Myslíte že pozerám správnu položku v e. certifikáte?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

Mohli by ste mi prosím tiež poradiť? Neviem sa vy…
@foobar Či pozeráte správnu položku, záleží od toho, na čo sa pýtate. 🤷🏼‍♀️ Hento nevyzerá ako EC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

rozhodovat sa mas medzi 5 a 7kw modelom. Inak bud…
@mgx to nove tepelne cerpadla nevedia modulovat vykon?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@foobar Či pozeráte správnu položku, záleží od to…
@blacksr poslal som ss, je to screenshot z dokumentu energetické hodnotenie budovy
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek kym je tam kompresor a realny carnotov cyklus, nie je to perpetuum mobile :) - start musis ist XY minut na 100% aby si premazal kompresor (chladivo+olej) - potom mozes zacat klesat s vykonom, ale pod 20-30% uz ist nemozes (viac dovodov, jeden je mazanie) - ak ti zacne stupat teplota spiatocky (lebo zly navrh alebo investor vybera vykon bez akejkolvek znalosti problematiky), cerpadlo zacina cyklovat. SCOP klesa, zivotnost cerpadla klesa drasticky. Ludia riesia vykon pri -15C (co v NMN spocitam za desat zim na prstoch jednej ruky), ale vobec neriesia vykon pri nominalnej teplote (NMN 3.9C ), ci nedajboze pri teplote 5-10C. Chce to spravny navrh, ale ten nie je zadarmo, lebo to chce ratat a ratat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@rapidek kym je tam kompresor a realny carnotov c…
@mgx to je pravda, ale pokial sa investor neutrhne z retaze, a nezobere 12-15kW tak modulacia "to poriesi" ja som zobral 10kW a podla vypoctu vyslo tiez 10kW. navyse ja planujem pouzivat tc len cez den. v lete koli chladeniu a vyuzitiu FV a v zime koli vyssim teplotam a lepsiemu COP a pripadne aj vypomoc z FV.
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek jasne, ale ty si ty :). Vacsina ludi kupuje s nulovou znalostou problematiky a mysli si - viac pruzkov viac adidas. Plus zaujem instalatera a predaj co najvacsieho cerpadla, pretoze $$$. Ludia nemaju projekt/vypocet (lebo vsak naco 200-300e) za par cisel a potom nasleduje stret s realitou. Dialo sa to pri KK a bude sa to diat aj pri TC. Nejde len o SK problem, bojuju s tym aj nemci aj UK. Vsetci chcu byt influenceri, ale ohybat medene rury v pivnici tyzden pred vianocami sa nechce nikomu :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?