Zmysel tepelného čerpadla v pasívnom dome

Zdravím, rozmýšľam nad kúrením do pasívneho domu. Chcem teplovodnu podlhovku. Potreba elektrickej energie mi vychádza 8000kwh na rok. Viacerí tu vraveli, že by mi stacil bojler na vodu za 300 euro. Nestráca tepelné čerpadlo zmysel, keď stojí okolo 4000 euro, také výkonnejšie. Lebo dom bude v Poprade a neviem ci u tiahne zimné mrazy. Alebo skúsim ten bojler prvý rok a potom sa rozhodnem, čo vy na to? Ďakujem za názory
Odpovedať
1
2
Tepelné čerpadlo je dosť efektívne a záleží to aj od toho akej značky je to tepelné čerpadlo .. niektoré dokážu pri teplote -20 stupnov vykúriť domácnosť na +30. Ak tak si kúpte boiler s dvoma špirálami a primárne môžte tepelné čerpadlo a na druhú špirálu si napojíte čo chcete
Odpovedať
@salamawec Výhoda pasívneho domu je, že nepotrebuje bežný drahý vykurovací systém. Do nákladov za kúrenie treba započítať aj cenu vykurovacieho systému, jeho údržby a podobne. V pasívnom dome je tak malé množstvo tepla na vykurovanie, že lacnejšie vyjde vykurovať miestnosti elektrickými radiátormi na malý výkon zapojenými do hociktorej zásuvky. Tomu je dobré prispôsobiť elektroinštaláciu, ak projektuješ alebo staviaš dom. Tepelné čerpadlo sa oplatí do veľkých budov, ktoré môžu byť tiež pasívne, ale toho tepla už potrebujú viacej.
Odpovedať
@nudamodra O tom by sa dalo polemizovat, ci potrebuje, alebo nepotrebuje drahy vykurovaci system. Zoberme si standardny nizkoenergeticky dom s tepelnym cerpadlom a pasivny dom, ktory je vykurovany elektrikou. Co sa prevadzkovych nakladov tyka, nie je v nich ziaden rozdiel, pricom investicne bude ten nizkoenergeticky lacnejsi aj napriek tomu, ze ma drahe TC. Otazka teda je, ked uz clovek stavia drahsi pasivny dom, preco sa ma uspokojit s rovnakymi nakladmi, ako by mal v nizkoenergetickom dome, ked moze volaco "malo" doplatit a mat z toho dom, ktory sa prevadzkovym nakladom za vykurovanie blizi nule :) kuk moj album
Odpovedať
Profilova fotka
@nudamodra fajn, tolko teorie a teraz mi ukaz kolko pasivnych domov na SK je naozaj vykurovanych elektrickym radiatorom v zasuvke :) @supiiik Otazka podla mna stoji, naco stavat drahsi pasivny dom, ked v NED s TC mam naklady na kurenie a TUV nizsie ako vacsina PD :) @salamawec pokial si si nie isty, tak presne to co si napisal je narozumnejsie, das vodnu podlahovku, ktoru budes ohrievat elektrinou a po 2 rokoch (prvy nie je smerodajny) uvidis, ci ma TC pre teba zmysel.
Odpovedať
@supiiik @majkoj Ak neberiete v úvahu cenu a životnosť vykurovacieho systtému, údržbu, opravy... tak s nákladmi na vykurovanie zavádzate. Možno ste predajcovia tepelných čerpadiel. Zaplaťte si reklamu.
Odpovedať
@majkoj Aké sú teraz podmienky na skolaudovanie čo sa týka energií (kWh/m2, primárne...). Nestačím to stále sledovať. Aké sú podmienky pre "pasívny dom"? 15 kWh/m2 a niť iné?
Odpovedať
Ja som si to tiež prepočítal a vyšlo mi výhodnejšie postaviť NED a vykurovať ho TČ, konkrétne klímou. Raz za čas ma chytí rapel, že ho doteplím do pasívneho štandardu a doplním rekuperáciu, ale keď si spočítam investíciu niekoľko tisíc € a úsporu na kúrení možno 50€/rok, nedáva mi to zmysel
Odpovedať
@salamawec Na PD máš predpísanú nejakú veľkú spotrebu. Koľko m2 máš vykurovanej plochy? Ja mám NED v hornej hranici, 275m2 a od novembra doteraz aj s občasným chladením mám spotrebu elektriny 4200kWh spolu s TUV a cez zimu bola 1/2 domu nezateplená.
Odpovedať
@majkoj Ja ani nemam pasiv a vykurujem dom radiatormi na zasuvku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
zeby radkopp zase skusal kolko nam bude trvat kym ho odhalime ? :)
Odpovedať
@majkoj Uplny ideal je pasivny dom s malym/lacnym TC, ale take na trhu nie su. Preto tu ludia vymyslaju alternativy s bojlerom a neviem cim. Ked som sa vo WAMAKu pytal, preco take male TC nevyrabaju, vraj by nebol dopyt. A ja na tomto fore neustale sledujem ludi bojovat s dilemou, co do pasivneho domu. Alebo je to tym, ze lacne TC = nizke marze vyrobcov, predajcov,... ??? @nudamodra TC je co sa tyka zivotnosti rovnako dobre, ako elektrokotol. Ak mas klimatizaciu, chladnicku, poloz si otazku, ako casto sa ti tieto spotrebice pokazia, kolko vydrzia? 10,15,20 rokov. TC je poskladane z tych istych suciastok. Odide ti mozno obehove cerpadlo, ktore sa pokazi na hocijakom inom vykurovacom systeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ano marze su problem, druhym ale je, ze cim mensi kompresor tym mensia ucinnost...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ucinnost s velkostou nesuvisi. Ta je dana celkovou konstrukciou kompresora. Nove chladnicky su ucinnejsie ako stare, pricom kompresory v nich sa neustale zmensuju. Ide hlavne o velkost marze a o to, ze TC v pasivnom dome nie je mainstream a vlastne celkovo PD je na okraji zaujmu, stale je to zalezitost pre nadsencov. Vidim to v lokalite, v ktorej som staval a aktualne byvam. PD je nieco, co ludia absolutne nepoznaju, dokonca anilen tí, co aktualne stavaju... Sused staval marha velky poschodovy dom, obrovske okna, 10cm EPS na fasade, kuri elektrikou a cuduje sa, ako to, ze plati 200Eur mesacne za elektriku, ved predsa zateplil... Ja ani ludom nevysvetlujem, co to mam za dom a ze som daval 40cm EPS na fasadu, lebo to nechapu a mozno ma pri tom maju aj za blazna... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik To, ze nove su ucinejsie ako tie stare s tym nesuvisi. Cim mensi "objem" tym ti stupa plocha voci objemu a tym padom straty.Ak si pozries rovnaku radu TC s roznym vykonom, od urcitej hranice, cim mensi tym mensie COP. http://www.wamak.eu/sk/tepelne-cerpad... PS: s radopp alias @nudamodra sa nemusis pokusat debatovat :)
Odpovedať
@majkoj Ako mi teda vysvetlis toto (z linku, ktory si sem dal): Najvyssie COP maju tie WAMAK TC pri strednych vykonoch, vyssie to ide zase dole Ono sa to neda zovseobecnit, ze cim mensi vykon, tym nizsie COP. Na COP vpylyva obrovske mnozstvo faktorov, ako konstrukcia a typ kompresora, dopravne straty chladiva potrubim a celeho systemu a jednotlivych komponentov, nastavenie exp, ventilu, prehriatie, podchladenie, konstrukcia vymennikov, napetie v sieti,... Ale so 100% istotou neplati, ze cim vacsie TC, tym vyssia ucinnost. O tomto ma nepresvedcis :)
Odpovedať
podla mna je vyhoda tepelneho cerpadla v pasivnom dome akurat len pohodlie jeho prevadzky a udrzby. ale inak sa neoplati, najma ak k nemu potrebujes zemny register ci hlbinny vrt, co investiciu este viac predrazi. my sme radsej sli do elektrickeho kurenia infracervenymi foliami v strope. lacne, ucinne a prijemne riesenie, kedze to salave teplo je velmi prijemne a v podstate hreje ludi a predmety ihned bez zbytocneho vyhrievania vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ale zovseobecnujes ty :), ja som netvrdil, cim vacsie TC tym vyssia ucinnost, ja som povedal, ze tie male TC (pisal som od urcitej hranice) maju nizsie COP. Ale ked neveris mne, skus sa pozriet na to co hovori coppeland pri svojich kompresoroch...
Odpovedať
@majkoj problem slovenskych pasivo je, ze az na par vynimiek sa chcu napasovat pasiv na klasicke 380 tehly, alebo v lepsom prpiade 250 porobeton .. drevostavby su tiez problem sam o sebe, ze papier znesie vsetko ale realizacia detailov, najma kde akych paro(ne)priespustnych folii je druha vec .. @supiiik ma recht, ze so skutocnymi PD je to na slovensku ako safranu. a najvacsi problem to neni mat na papiery ale ohlidat si detail .. toho sa ja osobne tiez viac bojim. a pritom budeme mat vapenno pieskove steny 175tky, na tom 350 polystyrenu .. cize zaklad je dobry, ale uvidime aka bude realita majstrov :) co sa tyka "lacneho" TC pre pasiv, tak financne to najlepsie vychadza, ked clovek 'zneuzije" bojler na TUV co ma male TC.. ako napriklad eliz climatic 150, alebo nieco podobne, co ma hada v sebe a podla TS to pouzit. ale to sa oplati ozaj len v pripade malych strat. nam to tiez vychadza skor po teoretickej rovine. ked sa to pocita podla slovenskej normy, kde je to tak hlupo dane (ked to zvulgariuzujem), ze v noci, bez ludi, tak mame straty 3,3 kW, ale ked sa to prepocita podla PHPP tak sme s teoretickymi ziskami z okien, a zariadeni na nejakych 1,3 kW .. ten nepomer je samozrejme obrovsky .. a tak k tomu treba aj pristupovat. ja zvazujem, ze ci pojdeme do TC vobec, alebo skor ako tu uz zopar ludi ma nieco na styl Drazice OKC160/m2 a tak ohrievat vodu v rurkach .. a dovod ? bojler vyjde na 300 euro, aj to najlacnejsi bojler s TC na 1500+ euro .. je to vyslovene o tom, ze kto do coho ide. a ako . ak ma niekto ozaj skutocny pasivny dom, ma TC zmysel najma pre kombo s TUV, a ked je ten PD velky .. teda ze absolutne TS su vyssie ako dajme tomu 2-3kW ..
Odpovedať
tepelne cerpadlo sa v pasivnom dome neoplati. ja ho mam. musim, zakon nepusti (Rakusko). preto nim budem nielen kurit, ale aj chladit a chcem si jeden okruh natiahnut do bazenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 co maju teplene straty spolocneho zo ziskami okien ? :)
Odpovedať
A. Potreba tepla na vykurovanie 2,66 kWh/m2a B. Potreba energiena vykurovanie 3,19 kWh/m2a C. Potreba energie na prípravu TUV 15,00 kWh/m2a PRIMARNA ENERGIA OBJEKTU kWh/(m2.a) 20,01 ENERGETICKÁ TRIEDA OBJEKTU A0 toto su udaje z projektu. vykurovat asi budem bojlerom na zaciatok a do kupelni a chodby dam asi rohoze. A neskor by som dal nieco ako ten eliz ak to bude vyhodne. Aky treba velky bojler na taku stratu a podlahovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@salamawec tu volaco nesedi :) pises, ze potrebujes 8MWh energie, co by pri mernej potrebe energie 3,19kWh/m2/rok znamenalo, ze mas 2500m2 barak :) A k tomu ked mas potrebu energie na TUV 15kWh/m2/rok, nemoze byt primarna energia 20 :)
Odpovedať
@majkoj ked som pisal tu otazku,tak som nemal cisla z projektu. V tom mojom poslednom prispevku su cisla z neho. a dom je dvojposchodovy 160m2 uzitkova plocha
Odpovedať
@majkoj no ako som pisal, podla slovenskej normy, je nema to spolocne nic :) podla reality uz hej. ja sa priznam, ze mali fakt dobreho kurenara a proaktivne nam vypocital tepelne zisky v lete kvoli chladeniu, ze ci nam to pri nasich juznych a velkych oknach vobec uchladi stropne chladenie. aj ked samozrejme na PSP to clovek nepotrebuje. no a vyslo nam docela dost velke tepelne zisky (v podstate kvoli tomu sme zmenili skla z typu solar na therm, plus som zvacsili prestresenie terasy a par detailov na zlepsenie tienenia), ale to bol ozaj skor specificky poziadavok a mas pravdu ze pre 99% ludi je to zbytocne a neni to treba, lebo aj PHPP je skor taka interna nerelevantna vec pre PSP nehovoriac energeticky certifikat
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 tepelne straty nemozes kombinovat so ziskamy, zisky sa len zapocitavaju to rocnej bilancie,,, a aj ich treba zuzitkovat co tiez nieje jednoduche
Odpovedať
@jblaze ale sak to mi je jasne, ze to je skor na teoretickej baze :) ale potrebovali sme vediet, ako nadimenzovat stropne chladenie, takze tak ako ti vypocita kurenar kolko su tepelne straty pri -12, prazdnom dome a v noci, tak ti vie vypocitat aj tepelne zisky pri plnom dome, v lete pri 32 stupnoch, aby vedeli ako dat cca spad vody na chladenie .. aby bola v dome teplota dajme tomu 26 stupnov
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 ja som ti len to chcel povedat ze ak ratas tepelne straty tak to je samozrejmost ze je to bez ziskov :) takze bez slnka bez ludi bez elektroniky :) no ja pri 26 vnutri uz umieram a chladenie nedavam ziadne :) ale vsetko je premyslene tak dufam ze bude fungovat :)
Odpovedať
@jblaze len tento konstrukt je principialne odtrhnuty od terajsej reality. U nas zakonodarci dost na prd implementovali eurokody. V rakusku a nemecku to beru logickejsie komplexne. Preto u nich plati to co napisal @majkoj . Teda ze aj NED bez carovania tam das napr aj s pohladovym betonom ak si to poriesis cez techniku. Co u nas de fakto neni splnitelne. Aj preto ta pardoxne v rakusku po zmenach vyjde dom konstrukcne lacnejsie (okrem plynu) Inak zo zdravotnych dovodov sa neodporuca mat vacai rozdiel ako 6 stupnov na prechode. Preto je aj kopu ludi chorych cez leto.. Lebo klimu maju vypeckovanu na div nie 18 pri 30+ teplotach..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 mne na klime vadi pocit prievanu, a to je vzdy aj keby boli ventilatori vypnute tak konvekcia spravi svoje, su aj klimy kde sa da regulovat teplota vzduchu na vystupe? ci je to stale system start stop?
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 ani v realite to nema nic spolocne, dom navrhujes na vypoctovu teplotu v noci :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?