Výkonnosť tepelného čerpadla v mrazivom pocasi

Pozdravujem, údajne tc počas mrazov nestíhajú, mate s tým skúsenosť? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@storm2015 Tepelné čerpadlá stíhajú vždy, keď sa vyberá tepelné čerpadlo nie len na základe najvyššieho možného zisku z predaja, ale aj na základe toho v akej lokalite / podnebí bude tepelné čerpadlo pracovať. Sú tepelné čerpadlá ktoré vedia pracovať s relatívne dobrou účinnosťou aj počas mrazov -15°C a nižšie ... Tie ale nestoja 3 000 €. Znižovanie účinnosti tepelného čerpadla je ich prirodzená technická vlastnosť, s inou účinnosťou bude čerpadlo kúriť keď bude vonku +5°C a s inou účinnosťou bude kúriť keď bude vonku -20°C. Predstav si, že tepelné čerpadlo má nejakú účinnosť vyjadrenú v COP (coefficient of performance - koeficient účinnosti). Tepelné čerpadlá majú základné COP niekde okolo 3,5 až 4. To znamená, že z 1 kW elektrickej energie dokážu "vydolovať" 3,5 až 4 kW tepelnej energie. Tento koeficient sa znižovaním vonkajšej teploty vzduchu znižuje, čiže nejde o to, že by tepelné čerpadlá nestíhali vykurovať pokiaľ majú COP v kladných hodnotách (aj COP 1 je lepšie ako nekúriť). Ak sa zníži COP napríklad na 1 (čo je extrém), tak bude jednak dlhšie kúriť na požadovanú teplotu nastavenú na termostate - tým pádom pôjde dlhšie a bude spotrebovávať viac energie. Ak je COP napríklad v hodnote 4, tak tepelné čerpadlo dokáže dodať 4x viac tepelnej energii ako pri COP 1 za rovnaký čas. Ak je tepelné čerpadlo neschopné kúriť a na svoju prevádzku potrebuje elektrické špirály - doohrev vody vo vykurovacom okruhu - je buď zle navrhnuté v závislosti na tepelné straty objektu a súčinne prevádzkované v nevhodnej lokalite. Niekedy je proste lepšie, kúriť drevom. 😄 Problematika je obšírna... a sú tu mnohí tepelnočerpadliari ktorí ti budú vedieť poradiť pri výbere správneho riešenia. V každom prípade si daj spraviť ponuku na tepelné čerpadlo aj od nejakej dobrej firmy s dobrými referenciami. Ak by si chcel / chcela, kľudne napíš a posuniem ti kontakt.
Odpovedať
Profilova fotka
@storm2015 ide o to, dobre nadimenzovať výkon TČ podľa potreby tepla, vykurovacej plochy, zateplenia domu a pod... Výkon s klesajúcou teplotou klesá, takže treba pozerať na spodný výkon pri -20°C a vnútorných povedzme 22°C a podľa toho vypočítať potrebný výkon TČ... keď je TČ dobre nadimenzované výkonovo, nemalo by mať problém nestíhať vykúriť priestor tie čo to nedokážu, sú poddimenzované nesprávnym výpočtom zo strany neprofesionálnej firmy, alebo majiteľa...
Odpovedať
@storm2015 ked nestihaju vyrabat energiu zo vzduchu/vody/zeme, na to maju predsa zaloznu spiralu... Nema zmysel predimenzovat TC len koli tomu aby ti aj pri -20 nezapla ani raz spirala... To je viac na skodu ako na osoh. Je uplne normalne ak pocas velmi nizkych teplot, co je par dni v roku, zapne spirala. Treba to nadimenzovat podla tepelnych strat. Predimenzovanym (silnejsim) TC si mozes akurat sposobit problemy pri vyssich teplotach, kedy aj min. vykon bude silny a moze sa ti casto zapinat/vypinat, a skracuje sa zivotnost. Nehovoriac o tom ze cim vykonnejsie, tym drahsie TC a dlhsia navratnost investicie... A nie je to pravda. Dobre navrhnute TC stihaju! 😉 Ale urcite si kupis ine na orave s ine v Komarne.
Odpovedať
Stihaju, a s prehladom, len treba osvedcene znacky a bud spravne volit vykon na tepelne stratu a klimaticku polohu , alebo ak je aj trocha silnejsie pouzit instalaciu (s pouzitim akumulacky ) Ja mam o nieco vyssi vykon ako je potrebny s pouzitim AN. Vyhoda je v tom ze stroj ide na mensi vykon s tichym chodom, ani pri tuhsich mrazoch nezopina pomocny elektrokotol, pri priprave TUV na vyssie teploty nezapina pomocny dohrev. (zimne obdobie ) Ako pisali chalani vyssie o COP. Ja mam napr. pri -15 st. vonkajska a 35 st vody v podlahovke k dispozicii vykon 8,51kw s ucinnostou COP 2,91 co nie je zdaleka 1. Kezde tu mame konecne nejake poriadne mrazy je vyborne obdobie na testovanie strojov a ich stihania a spotreby. U nas za vcera teploty od -10 do -15 st. zamracene so snezenim. Denna teplota od 7:00- 20:00 hod - 25,3 st , zbytok 24,7 st , celkova potreba tepla za den 127kwh , spotreba elektriny TC 38,5 kwh. COP cca 3,3 Je to najvacsia spotreba ako som za den mal len na kureni. 2x120m2 poschodak. Skoda ze mam totalne namrazene a zasnezene fotovoltaicke panely, dnes krasne svietilo slnko hoc bolo stale -9 st, by ste videli ten vykon a produkciu FVE... 🙂)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?