Návratnosť a potreba tepelného čerpadla vzduch voda

Zdravím, rozmýšľam nad kúrením do pasívneho domu. Chcem teplovodnu podlhovku. Potreba elektrickej energie mi vychádza 8000kwh na rok. Viacerí tu vraveli, že by mi stacil bojler na vodu za 300 euro. Nestráca tepelné čerpadlo zmysel, keď stojí okolo 4000 euro, také výkonnejšie. Lebo dom bude v Poprade a neviem ci u tiahne zimné mrazy. Alebo skúsim ten bojler prvý rok a potom sa rozhodnem, čo vy na to? Alebo dam aj hneď to menšie čerpadlo od Eliza za 1300? Budem mat lacnejšiu elektrinu? Ďakujem za názory
Odpovedať
Chcel som sa opýtať blacksr, ale zrušila profil, je tu niekto ešte aktívny co vie poradiť?
Odpovedať
@salamawec skús @mio23 je z PP a má pasív, ten chcel voltaický panel,no už tu dávnejšie nebol a @blacksr tu ešte nedávno bola
Odpovedať
@duzu ďakujem za info. Napísal som Mirovi, blacksr nemá aktívny profil, tak už asi nič z nej
Odpovedať
Profilova fotka
@salamawec Keď máš výpočet potreby energie tak máš asi aj projekt TZB a čo hovorí ten, takéto veci sa najlepšie preberajú z projektantom pri tvorení projektu.
Odpovedať
@martosko hej, dali mi tam z kurenarom nejaký stiebel eltron. Ale to mi príde veľa platiť 8000e za niečo co v zime nebude ani kúriť nakoniec. Niekto písal ze podlahovku by aj bojler vykuril. Príde mi nezmysel dávať 6kw kotol do pasívneho domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@salamawec Ale pasívny dom nieje pasívny len pre to že použiješ väčšie izolácie ale aj pre technológie ktoré je treba použiť, čiže skôr by som ešte raz prebral z projektantmi prečo navrhly na vykurovanie to čo navrhli a povedať im svoje výhrady, projektant pracuje pre teba nie aby si jemu nechal urobiť čo chce a potom na internete pátral po iných riešeniach, ukáž im projekt toho pasívneho domu ktorí si spomínal že majiteľ vykuruje len bilerom poprípade nejaké čísla o spotrebách ( myslím že človek čo si to takto vymyslel a používa to sa rád pochváli a poskytne ti svoje údaje ) a povedz že by si mal záujem o podobné riešenie a buď si obhája svoj návrh alebo ho budú musieť upraviť podľa tvojich požiadaviek.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?