Odpoveď na príspevok od legasi:
@zdenkonr no dobre, ved ale nie je to napriklad v… @legasi Každé tri mesiace čistím filtre (G3) vysávačom, plus ja vysávam aj samotné keramické výmenníky z oboch stán. Raz za dva roky mením filtre (G4 trieda).Odpoveď na príspevok od myska45:
@legasi ale ak ma dom viacero podlazi, tak tam sa… @myska45 tak ked mas viacero podlazi ano odporuca sa, no takato rekuperacia je fajn pre mensie priestory.centralna aktivna rekuperacia je podla mna taky ideal, lebo mas len jednu centralku, ktora ti vsetko spravuje, ziadne komplikovane rozvody vzduchu na kazdom poschodi. usetris miesto, mas s tym menej starosti no a proste ulahci ti to zivot 😅Odpoveď na príspevok od stanlej:
@myska45 tak ked mas viacero podlazi ano odporuca… @stanlej hej, to dava zmysel, hlavne ak nechces mat vsade kopu trubiek a riesit kazdu izbu zvlast. ja som ale pocul, ze pri centralnej rekuperacii moze byt hlucnost v spálni problem, hlavne ak mas vyfuk blizko postele. myslis, ze je to citelne alebo sa to da nejako odhlucnit?Odpoveď na príspevok od davids11:
@stanlej hej, to dava zmysel, hlavne ak nechces m… @davids11 máme v spálni dva výduchy a je to trochu počuť keď to je na 100% pustené, čo bolo zatiaľ len párkrát. Prirovnať hlukom sa to dá k tomu ako keď je vonku silný vietor. Je to taký šum len. 50% výkon a nie je vôbec nič počuť.Odpoveď na príspevok od davids11:
@stanlej hej, to dava zmysel, hlavne ak nechces m… @davids11 tak ono zase to nie je hluk ako keď máš napríklad ventilátor pustený že by ti to bzučalo nejako nad halvou. My máme ten výduch v obývačke nad gaučom a pri bežnom fungovaní to ani nepostrehneš, možno fakt že keď si to nastavíš na vyšší výkon, ale ani to nie je nič strašné či obmedzujúce.Odpoveď na príspevok od marsdm:
A nevidím dôvod na delenie aj pri viacpodlažných … @marsdm Tiež som toho názoru že centrálka je proste navrhnutá tak že ti to vyvetrá úplne v pohode celý dom a je to o mnoho efektívnejšie. Neviem či sa to teraz nedáva náhodou aj do nejakých bytoviek keď sa robia novostavby.Odpoveď na príspevok od davids11:
a kde by som sa teda mohol na to ist pozriet osob… @davids11 my sme boli vo vzorovom dome na exkurzii, ale to bolo v čase keď to nemalo veľa ľudí. Druhýkrát to bolo vo firme čo vyrába jednotky a mali to tam v jednej miestnosti na komplet zapojené. Nie je nikto v okolí čo to má?Odpoveď na príspevok od davids11:
a kde by som sa teda mohol na to ist pozriet osob… @davids11 mozno sa tu taky najdu 😂 ale treba sledovat weby, popripade socialne siete predajcov. Nam to dost pomohlo, lebo Reheat bol v Prahe v EXPO a oni sa dost vyznaju do rekuperacie Nilan. Aj tento rok to mali tiez. Ale myslim si ze ak potrebujes nejake informacie tak uplne v pohode sa da komunikovat aj cez telefon alebo mail 😉Odpoveď na príspevok od majkisper:
@davids11 mozno sa tu taky najdu 😂 ale treba sled… @majkisper hej hej, oni vedia vysvetlit aj podat tie informacie aj uplnemu laikovi aby vedel ze o co ide. Kedysi ta rekuperacia nebola taka rozsirena, ale v dnesnej dobe si myslim ze je to uz v kazdej novostavbe a aj dodatocne si to ludia davaju montovat.Odpoveď na príspevok od majkisper:
@davids11 mozno sa tu taky najdu 😂 ale treba sled… @majkisper hmm, asi som to nestihol 😄 a to maju vzdy v rovnakom case? kazdy rok? ci kedy to byva,?Odpoveď na príspevok od davids11:
@majkisper hmm, asi som to nestihol 😄 a to maju v… @davids11 oni to mávajú tuším takto február, marec, apríl. Myslím že je to najmä pred jarnou peľovou sezónou. No môžeš si to odsledovať na sociálnych sieťach, ale aj tak nič sa nedeje ak si to nestihol pretože im môžeš v pohode zavolať či napísať mail 😉Odpoveď na príspevok od janula_be:
@davids11 oni to mávajú tuším takto február, mare… @janula_be a to s tou pelovou sezonou ma nejaky suvis? 😅Odpoveď na príspevok od davids11:
@janula_be a to s tou pelovou sezonou ma nejaky s… @davids11 no jasne! ved ta rekuperacia nie len vetra, ale ti zachytava aj pelove alergeny. Druha vec zacina lietat viac hmyzu aj to ti vie pekne zachytit. No a ked si das tu aktivnu rekuperaciu tak vies vyuzit aj chladenie pocas leta.Odpoveď na príspevok od sverdik:
@davids11 no jasne! ved ta rekuperacia nie len ve… @sverdik s tym som plne oboznameny, len mi prislo vtipne, ze zrovna vtedy sa konaju tieto veci. ale vsak co sa cudujem, asi kazdy predajca to robi rovnako 😄 predavat zrovna vtedy, ked je to aktualne a ked sa to hodi uplne najviac.Odpoveď na príspevok od davids11:
@sverdik s tym som plne oboznameny, len mi prislo… @davids11 v podstate 😁 ale tak ved to mas presne tak aj s inymi vecami, ze ich proste zacnes riesit vtedy kedy ich realne potrebujes a hlavne nebude si kupovat nieco co by som mal zacat na plno vyuzivat az o nejaky cas neskor, ale chcem to proste hned mat pozapajane a plnohodnotne to vyuzit a vyskusat vsetky mozne a dostupne funkcie.Odpoveď na príspevok od myska45:
co sa tyka tych pelovych filtrov, neviete niekto,… @myska45 ono ťa to v podstate upozorní, nemusíš to chodiť kontrolovať podchvíľou. Potom už je len na tebe že či ich vymeníš alebo zhodnotíš že sú ešte v pohode. A dosť to záleží aj od toho kde bývaš. My máme napríklad hneď pri dome stromy, no stačí mi vymeniť ich raz za tri mesiace.Odpoveď na príspevok od jan6872:
@myska45 ono ťa to v podstate upozorní, nemusíš t… @jan6872 Hej, to dáva zmysel, lebo keď bývaš niekde pri poliach alebo lesoch, tak sa tam toho peľu nazbiera viac. Ja mám rekuperáciu len od jesene, takže toto bude moja prvá jar s ňou, ale asi si dám pozor a budem sledovať, či nezačne horšie ťahať vzduch😑Odpoveď na príspevok od akamko:
@jan6872 Hej, to dáva zmysel, lebo keď bývaš niek… @akamko dobra vec je poznamenat si spotrebu rekuperacie pri novych filtroch, ak su filtre uz zanesene, spotreba pri rovnakom nastaveni bude vyssia, nakolko motory pojdu na vyssi vykon aby sa zabezpecil potrebny prietok vzduchu. Priklad: rekuperacia na minimalny vykon pri novych filtroch ma spotrebu 40W. V zime ak za zapcha nasavacia mriazka ladom (hmla, potom mraz v noci) tak uz aj pocujem, ze jednotka viac huci a spotreba (podla ridiaceho panelu) je okolo 60-70W. Pri spinavych/zanesenych filtroch mi spotreba vyskocila na cca 50W.Odpoveď na príspevok od akamko:
@jan6872 Hej, to dáva zmysel, lebo keď bývaš niek… @akamko tak to spozorujes si myslim ze v pohode, ono pokial ta neupozorni cidlo alebo si tu vymenu tuknes odlozit, tak si myslim ze to budes aj pocut ze ide akosi hlasnejsie ta rekuperacia. a mas aktivnu ci pasivnu?Odpoveď na príspevok od majkisper:
@akamko tak to spozorujes si myslim ze v pohode, … @majkisper Mám aktívnu a je to presne ako píšeš – keď sú filtre zanesené alebo je niečo upchaté, napr. tá nasávacia mriežka v zime, tak to človek hneď počuje. U mňa to začne jemne hučať aj na bežnom výkone, a keď to ignorujem, tak o pár dní už ide ako vysávač 😅Odpoveď na príspevok od akamko:
@majkisper Mám aktívnu a je to presne ako píšeš –… @akamko ale to nie je moc dobre znamenie si myslim ked ti to huci aj na beznom vykone. Aj ked to je len jemne hucanie, predsa len by ti to nemalo nijako prekazat v beznom fungovani doma a neviem si teda predstavit ze by som pozeral vecer spravy a nieco by mi v pozadi hucalo.Odpoveď na príspevok od deciont:
@akamko ale to nie je moc dobre znamenie si mysli… @deciont Nemyslel som to tak, že hučí neustále 😄 Keď sú filtre čisté a všetko je ok, tak o nej vôbec neviem. To hučanie príde fakt až vtedy, keď sa niečo upchá alebo treba tie filtre vyčistiť/vymeniť. Skôr to beriem ako signál, že je čas to skontrolovať.Odpoveď na príspevok od akamko:
@deciont Nemyslel som to tak, že hučí neustále 😄 … @akamko no veď presne tak to má byť, že ťa to upozorní. Horšie by bolo keby ťa to neupozorní vôbec 😃 @davids11 tak myslím si že je to také normálne čo sa týka sezónnosti. Veď v podstate väčšina ľudí začína napríklad aj domy stavať takto po zime hneď alebo len riešiť projekty a tak keď majú rekuperáciu už naprojektovanú tak sa zíde nejaká výstava alebo niečo kde sa s tým dá oboznámiť 🙂Odpoveď na príspevok od janula_be:
@akamko no veď presne tak to má byť, že ťa to upo… @janula_be kazda ta ale asi ani neupozorni. inak, pouzivate niekto aj CO₂ alebo VOC senzory v napojeni na rekuperaciu? premyslam, ci by to stalo za to, aby sa podla kvality vzduchu automaticky upravoval vykon. mate s tym niekto skusenost? funguje to spolahlivo alebo je to len zbytocny gadget?Odpoveď na príspevok od davids11:
@janula_be kazda ta ale asi ani neupozorni. inak… @davids11 tak niektore jednotky to maju ako automatiku oba tieto senzory, co je podla mna najlepsie co moze byt. treba si to vsak overit pri kazdom predajcovi ci vyrobcovi rekuperacie. co sa tyka co2 senzoru tak si myslim ze to je dost dolezite pri tom vymene vzduchu.Odpoveď na príspevok od akamko:
CO₂ senzor dáva veľký zmysel, hlavne ak je človek… @akamko tiez to tak mame a je to fakt rozdiel. Ked sa nahromadi CO2, clovek to ani neciti hned, ale senzor to zachyti a rekuperacka to vyriesi skor, nez by si zacal byt unaveny alebo mal tazku hlavu.