Nastavenie Daikin Altherma 3

Ahojte. Nevie náhodou niekto ako nastavím, aby mi kurilo v čase 12.30-14.30 a potom zasa 18.30-20.30? Stačí mi to takto, keďže zatiaľ v dome nebývam. Ideálne, keby to kúri v tomto čase podľa ekvitermiky. Nejako to neviem v tom pláne nastaviť...
Odpovedať
Ved to by som chcel, len neviem ako
Odpovedať
@xkodiakx ty si myslis ze mas radiatori? Celkom zla logika takeho chvilkoveho zapinania tc. To nie je len o nastaveni casu.
Odpovedať
@jozefsv teraz sa mi zapina kazdu hodinu na par minút. Aký to má zmysel? Mne stačí v dome udržiavať nejakú teplotu. A na to by stačilo kúriť 2x denne zo 2 hodinky do podlahy.
Odpovedať
@xkodiakx cele zle. Nastav si vnutorny termostat na pozadovanu teplotu a dovi dopo,nic neprogramujes, nebudu zbytocne starty. Ty ides na teplotu vody a to je zle
Odpovedať
@jozefsv termostat ešte nemám, nie je vymaľované
Odpovedať
@xkodiakx mas na vnutornej jednotke ci nie? Preloz ho kablom po zemi do inej miesnosti,zvol v nastaveni izbovy termostat a je to.
Odpovedať
@jozefsv tento nemá v sebe termostat. mam ale kupeny Daikin Madoka...realizačná mi odporúčala, nech idem na ekvitermiku... A oni by mali nahodiť aj termostat.
Odpovedať
Zdravím, mám trochu problém s Daikinom HT. TČ ignoruje nastavenie výstupnej teploty vody. Stále vyženie vodu na 65C. A udržiava ju v rozmedzí 65-55C. Bez ohľadu čo nastavím na riadiacom paneli. Trojcestný ventil to zreguluje na potrebnú teplotu do kúrenia. Systém je nasledovný: TČ - anuloid - paralelne plniace skupiny TÚV a kúrenie. Otázka je, či takto je to nastavené v servisnom menu alebo je tomu amen už. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@xkodiakx tiez mam Altherma 3 a nebyvam este v dome... Ja to nejako neriesim, pre cerpadlo je najlepsie nech si plynule bezi... nemyslim si, se na tom usetris moc energii ked to budes vypinat... akurat budes mat zimu v dome...nabeh podlahovky je pomaly. A ja aj chcem aby to bezalo a testovalo sa. Plan pouzivam len na ohrev vody a obehove cerpadlo TUV (tiez mi bezia par krat za den). Mozes sa hrat s upravou ekvitermickej krivky aby to slabsie kurilo, mozes upravit vystupnu teplotu o +-10 stupnov (ak to ma zmysel). Myslim ze min.teplota na vystupe musi byt tak ci tak 25C. Treba si tiez uvedomit, ze aj to tepelne ceperpadlo hoci je invertorove, pracuje v urcitych vykonovych urovniach, a ma nejaky minimalny vykon s ktorym moze bezat.... a dalsia vec je, ze aj ked bezi v tomto obdobi, tak sa pravidelne rozmrazuje.... Moje sa teraz riadi podla ekvitermiky a mam externe cidlo na severnej strane. Mam aj madoku, ale nepouzivam jej izbovy termostat. Do buducna planujem vyzuzit madoku len ako omedzovac teploty,...teda, TC sa bude riadit podla ekvitermiky, ale ak bude v izbe teplo napr. 22.5C tak nebude kurit, hoci ekvitermika by chcela kurit... proste madoku len na obmedzenie. (tak mi to technik poradil, ze sa moze spravit). Mozno toto by bolo riesenie aj pre teba. A este ma napadla, ze je tam aj niekde v menu moznost "dovolenkovy rezim" ale netusim ako to presne funguje....
Odpovedať
@palo231 ekvitermiku mám stiahnutu na - 10... Čiže neustále mi dáva minimum. A aj tak je tam teplo. A účinnosť? Zatiaľ čistá katastrofa. Síce kúrim len november, december. Ale viac ako 25C nedáva a účinnosť mi píše okolo 3,15. To je podľa mňa na okr. GA veľká slabota.
Odpovedať
@xkodiakx u mna je asi podobne... tiez mam dojem ze casto startuje a aj mam dost teplo vnutri... az si myslim, ze mam zbytocne silne cerpadlo... (ale poriadna zima ani nebola v BA) Ale zatial to nejak neriesim... jednak tam nebyvam, a jednak nemam cas az tak hrat... Tiez som to chcel dat len do nejakeho rezimu temperovania, ale technik mi odporucil, ze to mam normalne nechat bezat.... a ked tam budem byvat, tak to doladim. Tiez som znizoval mierne teplotu... ale ako som pisal, je tam minimalna teplota vody na vystupe definovana tusim 25C. Takze napr. ak ti vodu zohrieva na 27C a ty mu nastavis -10C... realne to spravi -2C bude hriat na 25C. Ked budem mat cas, tak nastavim to obmedzenie na madoke na nejak max izbovu teplotu (napr.22C). Ale ekvitermiku urcite ponecham. Riadit sa len cisto izbovym termostatom to mi neodporucali....lebo v kazej izbej mozes mat ine poziadavky na teplotu, a ked vyvetras v izbe kde mas madoku narazovo zmenis teplotu atd... (v izbach to doladis na prietokoch ak bude treba). Proste najrozumnejsie je riadit sa ekvitermikou a podla nastavit vystupnu teplotu vody, pripadne doladit uzivatelsky +- par C. A dat vypinanie kurenia podla madoky, ked je urcita teplota v izbe nech uz nekuri. Ono to pomoze zrejme aj vtedy ked vykukne slniecko v zime a zacne hriat cez okna....
Odpovedať
@qwerti a na akú teplotu ho chceš nastaviť? HT-high temperature- podľa mňa je naprogramovaný pracovať v týchto teplotách...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@xkodiakx ak nezabudnem skusim sa zajtra pozriet do menu TC... ci sa tam da nejako ten plan kurenia nastavit
Odpovedať
@hokomi No veď som si aj myslel. Lenže na začiatku sme s ním sušili podlahu na 24, 26, 28 stupňov. A v pohode fungoval. To bola skorá jeseň - začiatok septembra. Potom keď išiel do prevaldzky zimnej tak držal nastavenú teplotu, ale len do okamihu, keď začal rutinu “rozmrazovanie”. Po nej to už vždy vyhnal na 65 na chlp presne. V systéme mám aj registrovanie hodnôt v kúrení, tak tam vidím priebehy teplôt. Keď ho vypnem a znovu zapnem, tak zasa drží nastavenú hodnotu až po rozmrazovanie. No takže tak.
Odpovedať
@xkodiakx pozrel som na dnes na moje TC a myslim, ze su tam nejake moznosti... Pozri v menu: 4.3.1 Prevadzkovy rozsah => Teplota vypnutia vykurovania miestnosti =... 2.1 Plan (=ano) => 2.2 Plan kurenia =... 2.8.1 Rozsah ziadanej hodnoty => Minimalna teplota kurenia (=25C) 2.4 Rezim ziadanej hodnoty (=Podla pocasia) => da sa zmenit na "Pevne" Neviem ako a ci spolahlivo funguje ta "Teplota vypnutia vykurovania miestnosti" a aku to ma odozvu (zeby toto bol ten termostat v madoke? ja tam mam nastaveve 22C ale myslim, ze TC sa zapina aj ked je vyssia teplota vnutri... mozem sa na to spytat technika) Nemal by byt problem tiez nastavit plan kurenia len si ho treba povolit a tiez sa da nastavit aj pevna hodnota vystupnej teploty vody (ak by si chcel len nejake temperovanie). Btw, vsimol som si, ze sa mi niekedy zapinala spirala pocas rozmrazovania. Kedze tam zatial nebyvam, tak som vypol zalozny ohrivevac a tiez som vypol obehove cerpadlo pre TUV. Mozno sa trosku usetri na spotrebe elektriky.
Odpovedať
@palo231 ďakujem, zajtra to skúsim popozerať. Ten plán som pozeral dávnejšie, ale nefungovalo mi to nejako. A tu madoku. Budem musieť dat až po novom. Roku... Keď príde technik.
Odpovedať
@xkodiakx ked mas nastavenu regulaciu ekvitermikou, tak ten plan kurenia funguje tak, ze ti umozni len v roznych casoch menit menit teplotu vody na vystupe o max +/-10C oproti aktualnej hodnote (podla krivky). Takze vypinanie/zapinanie TC, ako by si ty chcel, sa tymto sposobom neda spravit. Ale mozno existuje nejaka ina moznost... Fotka je len ilustracna, su tam nastevne nezmysly...
Odpovedať
@palo231 to nastavovanie je cele divne proste. Nemôže to mať toľko štartov.
Odpovedať
Chalani momentálne riešim podobné otázky. Mám 6kW Altherma 3, novostavba a tiež ešte nebývam. Chcel som iba temperovať, ale zistil som že menej ako 25C vodu TČ do podlahy nedá. V dome bolo 22C, čo mi prišlo zbytočne veľa. Teplotu sa mi podarilo znížiť tým, že som si kúpil Madoku. TČ používam v režime nastavenia teploty na termostate na 18C. Je pravda že podľa tých grafov v menu vidím, že sa zopne možno 3-4x denne, ale tie odberové špičky sú oveľa väčšie, ako keď čerpadlo bežalo rovnomerne. Nemám to ešte odsledované, ale nie som si úplne istý či toto je spôsob na ušetrenie elektriny.
Odpovedať
@kuris nejde o šetrenie elektriny. Ide o šetrenie a správny režim tepelného čerpadla. 3-4 štarty denne je pre čerpadlo lepšie ako 20.
Odpovedať
@xkodiakx @kuris Tiez som prehodil regulaciu na izbovy temostat a setol tam 20C. Za posledny den sa TC pravdepodobne ani nestartlo (podla grafu odobratej energie) a vnutri bolo 20C. (Predtym sa furt startovalo a prekurovalo). Vyvetral som som na 18C koli otestovaniu a hned sa zaplo a dokurilo na 20C. Nastavenie ekviterminky som zatial ponechal tak ako bolo. Osobne si myslim, ze minimalna teplota vody na vystupe 25C (tak ako nam to technik nastavil) je blbost! Ja mam dobre zateplenu stavbu, a aj ta 25C voda dom prekuruje pri nie nizkych teplotach... (a ekvitermika nas nepusti s nastaveniami pod 25C). Uplne nezmyselne sa potom casto startuje TC a prekuruje. Treba tam povolit nizsiu teplotu vody, napr.20C a potom sa da aj ekvitermicka krivka realnejsie nastavit. (Podla dokumentacie sa da ist od 15C). Btw, tu je link instalatersky manual (03/2020). Mozno vam pomoze vysvetlit niektore nastavenia... (daju sa dohladat aj starsie verzie) https://www.daikin.sk/content/dam/doc...
Odpovedať
Ibazeby to nastavenie min.teploty vystupnej vody na 25C malo nejaky dovod... (napr. koli efektivnejsiemu odmrazovaniu?). To je otazka na technika.
Odpovedať
@palo231 ano kvoli odmrazovaniu, aj 25 bude malo ked bude kazdu chvilu odmrazovat. Je mozne ze bude pripinat spiralu. Cim teplejsiu vodu v okruhu mas, tym lepsie pre odmrazenie. Pod 25 nema zmysel ist,to je davno odskusane.
Odpovedať
@jozefsv tak potom jedine rozumne riesenie je mat termostat na obmedzenie izbovej teploty (vypnutie TC). Lebo ak necham min. teplotu vody na vystupe 25C a ta teplota mi prekuruje zbytocne priestor, tak ta krivka pocasia nema zmysel.... Resp. ma zmysel len pri nizkych vonkajsich teplotach (kedy je potrebna teplota vody na vystupe >25C). Co sa tyka spiraly, ano, to som si vsimol, ze sa pripaja (neviem ako casto a na ako dlho). Momentalne som ju zakazal pre kurenie a povolil len na ohrev TUV. Je to len test, neviem ci je to rozumne riesenie aky to bude mat impact na kurenie/odmrazovanie/chod TC. @jozefsv mas to odskusane? Predpokladam, ze pri nizkych teplotach by mohol byt problem s chybajucim vykonom pre kurenie (pocas dlhsieho odmrazovania), ale zas na druhej strane to zamrzanie sa deje pri teplotach okolo nuly, alebo tesne nad nulou... a to zas nie su take nizke teploty, kedy by som potreboval silno kurit. Ak sa mylim, opravte ma. Ale hovorim, je to test... takze netusim ako sa s tym dokaze TC vysporiadat. Mozno ju budem musiet zapnut.
Odpovedať
@palo231 zakazat spiralu nebude dobre riesenie. Nastav termostat na pozadovanu teplotu a pojde si svojim zivotom. Nahreje,vypne,klesne teplota,nahreje,vypne. To je idealne na slabe zimy a obzvlast ked len temperujes. Rozmrazovat bude vzdy aj v minusovych teplotach len mozno menej casto. Zalezi ake straty mas a ake tc mas. Podla toho sa uvidi ako dlho bude bezat v mrazoch,ci bude stacit modulovat vykon alebo aj tak bude vypinat.
Odpovedať
Len opravim, vyssie som omylom pastol zly link na docu... (tam je EHVZ* pre 2 tepl.zony) Pre tepelne cerpadla Altherma 3 s vnutornymi jednotka EHVH(X)* je tu prirucka installatera (r.2019): https://www.daikin.eu/content/dam/doc...
Odpovedať
@jozefsv alebo ostatni, s modulaciou (pri regulacii termostatom) mate nejaku skusenost? Ci sa tym dosiahne lepsi chod TC? Prepdokladam, ze asi aj ta modulacia bude limitovana "minimalnou teplotou kurenia"=25C, a zrejme by mala vyznam len pri nizkych vonkajsich teplotach...? Ak tomu dobre rozumiem, ekvitermika nastavi teplotu vody podla pocasia...a ta modulacia ju "doladi" podla potreby nastavenej teploty na termostate. --- Teplota na výstupe vody: Modulácia Používa sa len v prípade regulácie izbovým termostatom. Keď sa používa funkcia izbového termostatu, zákazník musí nastaviť požadovanú izbovú teplotu. Jednotka bude dodávať teplú vodu do emitorov tepla a miestnosť sa bude ohrievať. Okrem toho sa musí konfigurovať aj požadovaná teplota vody na výstupe: keď sa zapne modulácia, jednotka automaticky vypočíta požadovanú teplotu vody na výstupe (na základe predvoľby teplôt, ak je vybratý režim regulácie podľa počasia, modulácia sa vykoná na základe požadovaných teplôt režimu regulácie podľa počasia); keď sa modulácia vypne, požadovanú teplotu vody na výstupe môžete nastaviť na používateľskom rozhraní. Okrem toho, keď je modulácia zapnutá, požadovaná teplota vody na výstupe sa zvýši alebo zníži podľa požadovanej izbovej teploty a rozdielu medzi skutočnou a požadovanou izbovou teplotu. Výsledok: ▪ stabilná izbová teplota presne zodpovedajúca požadovanej teplote (vyššia úroveň pohodlia), ▪ menej cyklov zapnutia/vypnutia (nižšia hladina hluku, vyššie pohodlie a vyššia účinnosť) ▪ najnižšia možná teplota vody, ktorá zodpovedá požadovanej teplote (vyššia účinnosť). ---
Odpovedať
@palo231 pri modulacii zapne vzdy na vyssiu teplotu ako by podla mna trebalo co som si vsimol. Snazi sa dobehnut rychlejsie stratu teploty. Ked zisti ze mu teplota na termostate stupa, zacne znizovat. Ale aby isiel na 25 stupnovu vystupnu vodu to nie, vzdy je teplota vyssia. Neviem ci je to kvoli pripadnemu odmrazovaniu alebo vyssej pozadovanej teplote v dome ako na temperovanie. Mam na termostate nastavene 23 a obcas 23,5. Takze je mozne ze ked nastavis nizsiu teplotu, pojde menej tepla voda.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aktualna ma caka prva zima s daikinom, viem ze nastavenie ovplyvnuje vela faktorov, ale mohli by ste zdielat "optimalne nastavenie" ako to mate overene pre spravne kurenie (delta t, odchylka -1 alebo 1,5st, modulacia, ekvitermicka krivka) ? Ako tak sledujem, tak sa mi zda kurenie velmi neefektivne a ktomu aj vysoka spotreba (naposledy17kw/den) a to este zima ani nezacala. Zapadne sk, nastavujem na madoke 22st.
Odpovedať
Obnovim temu, hral som sa s nastavenim a dovod vysokej spotreby je vzdy zapnutie spiraly . Ak som spiralu nastavil iba pre TUV, spotreba isla dole, co je moja predstava, ale zase mam problem ze teraz ma tc problem nahriat vodu na pozadovanych 23st v miestnosti. Vedel by mi uzivatel daikinu poslat ako ma nastavenu krivku, modulaciu a min a max teplota kurenia v nastaveni?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?