Chyba "89-01" na TC Daikin Altherma

Ahojte. Mam problem s TC Daikin. Ked vonku mrzne, a vonkajsia jednotka je namrazena, v case kedy ma dohrievat TUV vypise chybu "89-01 Riziko zamrznutia vymennika". TUV nahrievam o 10:00, chybu nikdy nehodi pocas kurenia (do 10:00), vzdy az v case kedy ma zapnut dohrev TUV a 3c ventil je prepnuty na TUV, za predpokladu ze je jednotka namrazena (ked stlacim OK, vsetko funguje dalej ako ma). Mam externy bojler. Snazim sa to riesit aj s technikom, zatial bezvysledne. Mate nejaky napad, od coho sa odrazit, pripadne co skontrolovat? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mmjoy99 https://issuu.com/paulomoreno_dtp/doc... Problem je v tom ze ked dochadza k rozmrazovaniu vonkajsej jednotky potrebuje zobrat niekde teplo, ak je nizka teplota v slucke od externeho zasobnika / nizka teplota okolia, dlhe potrubie, nezaizolovane potrubie / po odobrati tepla vo vymeniku vyhodnoti jednotka ze mu spadla teplota pod 0 st.C a vypise chybu, tento stav po resete uz nenastane lebo mu dorazi tepla voda z externeho zasobnika, ktoru uz neochladi na nulu. Tolko teoria, pomohla by nejaka fotka. Moze byt aj vadny 4 cestny ventil ze sa neotvori uplne a vadi mu maly prietok a k tomu este chladna voda z potrubia v ktorom dlho stala voda a vychladla. Skuste mu dat castejsie dohriat vodu hoci len na par minut , aby sa voda v potrubi ktora ide k vymeniku pretocila. To plati v pripade ze daikin cerpa energiu pre rozmrazovanie z externeho zasobnika ak ho prave zohrieva.
Odpovedať
Vdaka @yuri66 No jedna z veci, ktoru podozrieva aj technik, je potrubie medzi vnutornou jednotkou a bojlerom. To robil kurenar podla svojich "zauzivanych" postupov, a pouzil tensie potrubie ako odporuca daikin. Trosku sa neorientujem vo veciach co popisujes. Ak mas na mysli dohrev TUV, ohrievam ho 2x denne. Co sa potrubia tyka, medzi vnutornou a vonkajsou jednotkou je to len cez stenu (cca 1 meter) a medzi vnutornou jednotkou a bojlerom - tie su v technickej vedla seba. A cim to je ze pri kureni pred 10:00 rano sa vymennik neodmrazuje? Nie je to potrebne? A okrem toho za chybou 89-01 podla popisu mlze byt aj nedostatok chladiva.
Odpovedať
Profilova fotka
@mmjoy99 Mam na mysli potrubie medzi vnutornou jednotkou a bojlerom, ak ma byt hrubsie tak by som zacal tym. Vymennik sa rozmrazuje aj pri kureni, ale zalezi akym vykonom sa kurí. Ak ide maly vykon tak aj ten interval je dlhsi, samozrejme vsetko zalezi od vonkajsich podmienok / vlhkost, teplota /. Pri ohreve vody ale zacne ist TČ na plny vykon, preto namrza vonkajsia jednotka ovela skor. Robilo to aj minulu zimu alebo je to nova instalacia ?
Odpovedať
Ano ved naco akumulacka, predsa staci jeden okruh z podlahovky :))))))
Odpovedať
A sme zase pri Daikine Altherma 🙂)
Odpovedať
@janopopovec toto forum je zaplavene s daikin problemami a nieje to preto lebo je ich najviac predanych na SK.
Odpovedať
@gkrivanek úprimne, považujem vás za odborníka, ale nedá mi nereagovať... Osobne mam Daikin, ešte len ho začínam používať, tak nejaké chyby ešte vychytam. Ale mam troch známych co majú tc viessmann a všetci majú problémy. A nielen s nastavením, išlo o prasknuty vymennik, unik chladiva v jednotke a pod... Akurát sa hanbia to tu napísať, lebo vydr8ali neskutočne peniaze za čerpadlo, ktoré im aspoň raz do roka musí opraviť technik, ktorému vždy musia platiť za výjazd...samozrejme mimo bežného servisu...
Odpovedať
@gkrivanek Neviem ci je to obchodnou strategiou, abo cim vlastne ze ich kupuju, pritom nemaju nejake suprove COP optoti porovnatelnej konkurencii, a hlavne ta cena.. Uzivetelske rozhranie nie je dvakrat friendly user 🙂 Ja by som si teraz vybral asi Buderus ,
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek Len pre zaujimavost kolko je instalovanych Viessmanov na Svk?
Odpovedať
@bookeeper 2. Rok po sebe najviac zo vsetkych znaciek.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek pytam sa kolko ich je celkovo instalovanych, pocet cerpadiel. Chapeme sa???
Odpovedať
@gkrivanek zdroj ? je niekde nejaká ofiko štatistika predaja ? lebo podla mňa za viessman to bude viessman za daikin to bude daikin za panasonic to bude panasonic :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@xkodiakx velmi vela zalezi na instalacii ak nieje spravna neustale budu problemy a vzdy si to odnesie znacka. Velmi vela pripadov mame ked je zariadenie neodborne namontovane. Samozrejme ze su aj pripady ked je zariadenie vadne a po chvily sa to prejavi a riesi sa to. Vsetko sa pokazi otazka ako casto a po akom case. Zaklad je zariadenie spravne nainstalovat,spravne naprogramovat a potom je to len o kvalite pouzitych suciastok. Hlbkovo by trebalo z analizovat tie ich problemy.
Odpovedať
@peter_83 pride tohtorocna statistika rad to sem hodim, ale tusim aj cez zelenu domactnostiam sa to da zistit
Odpovedať
@bookeeper presne ti zistim
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek dakujem
Odpovedať
Nestrašte stále s tými problémami s TČ. V 2021 by som rád staval a dal Daikin Altherma ... ale keď čítam podchvíľou tie problémy, tak mám obavu či tie zariadenia vôbec niekomu idú riadne 🤦🏻‍♂️😜
Odpovedať
@beno78 urcite ze idu,ale ako vravim zaklad je spravna instalacia na dany dom,system. Ono vela predajcov aj v mojom okoli co sa tyka daikinu schvalne vynechaju dolezite prvky zo systemu len aby mali nizsiu cenovu ponuku , toto je boj a doplaca nato nakoniec zakaznik. Potom vzdy vyjde nasa znacka drahsie vsak samozrejme , ale potom aspon nemame 50 startov kompressora denne a COP sa kvoly tomu samozrejme znizuje.
Odpovedať
@beno78 kludne stavaj cim skor tym lepsie a nedaj si tu super masinu menom daikin ale cokolvek ine a budes spokojny, hlavne necakaj na dotacie, je to odrb na robotnicku triedu =-)
Odpovedať
@rkorba s tym odrbom nesuhlasim,
Odpovedať
Profilova fotka
Kazdy co len na chvilu zauvazoval nad TČ by sa mal vyvarovat Viessmanu https://forum.tzb-info.cz/148699-tepe...
Odpovedať
@yuri66 minula zima bola prva. Avsak mam zonovu a da sa povedat ze som este vychytaval nastavenia, jednak okruhov, jednak sposob kurenia (nemal s regulaciu podla termostatu, ale podla spiatocky). Cize vtedy som maval problemy s prietokom resp. nedostatocnym objemom v otvorenych okruhoch. Lenze vtedy som mal aj ine chyby tykajuce sa priamo prietoku. To sa mi podarilo uz viacmenej vyriesit. Toto tu sa deje cisto len pri TUV, za december asi 2x. Blbe je ze ak som mimo, a TC hodi tuto chybu, mam pocit ze prestane kurit. Asi sa teda bude musiet prerobit vnutorne potrubie k bojleru, ale az na jar. Dakujem za utvrdenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bookeeper https://www.energie-portal.sk/Dokumen...
Odpovedať
@yuri66 počuvaj pan mudrc všetkych vlakien tu na MS. vytrhuješ veci z kontextu. To že nejaka firma ktora ma certifikat od vyrobcu Viessman a nechce komunikovat s klientom a nepočuva požiadavky klienta je čisto len vec danej firmy a nie vyrobcu v tomto pripade Viessman. Takychto firiem ktore robia montaž vyrobkov kotlov,TC niektorych vyrobcov a maju certifikat je na Sk a v CZ neurekom a idu si svoje. To plati aj na protherm,wolf ,vailant,buderus ,daikin atd. Tak tu prosim ta netrep bludy. Každa stavba je ina ,a na každu stavbu treba prisposobit kotol,TC atd.
Odpovedať
@gkrivanek to ze to nerobis ty neznamena ze to nerobia ostatni! Kupoval som bez dotacie i par mojich znamych a cuduj sa svete lacnejsie ako s dotaciou, tak kde kurva bude asi problem???
Odpovedať
@yuri66 Tak som statistike Stiebel eltron HPA -o 10c premium. 8 zo 100 podla SIEA, ale su drahe takze sa necudujem ze sa moc nekupuju, aj tie HPA 8 . A to ze vedu Mitsubishi ma tiez svoj dovod, ak pozriete na vykonnostnu triedu tak ide urcite o instalacie do starsich objrktov s velkymi stratami, kde by ine lepsie znacky mali brutalnu cenu, alebo by bolo treba zapojit seriovo viac kusov.
Odpovedať
Profilova fotka
@1gugu Tebe sa zda byt normalne ked ti firma navrhne 11kW TC lebo vacsie nevyraba aj ked ti vypocitala straty 22kW, len preto aby stoj co stoj predala svoj vyrobok. Pan oslovil serioznu firmu a spolahol sa na nich ale vysledok je uplne iny.
Odpovedať
@gkrivanek super. Fakt ma to zaujíma že aké sú podiely na trhu.
Odpovedať
@yuri66 zas zavádzaš a vytrhuješ veci z kontextu ako vždy doteraz. Ked už sme pri Viesman ,tak taen vyrobca vyraba TC od malych až po velke priemyselne. To že dana firma komunikovala ako komunikovala nema nič spoločne s vyrobcom TC.
Odpovedať
@rkorba v necestnosti instalaterskych firiem moj , nikde inde!
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?