TC Daikin Altherma

Zdravím všetkých,chcela by som sa spýtať na skúsenosti s TC Daikin Altherma LT,Máme navrhované TC Daikin Altherma LT OU 11 kW so zabudovaným 260 L zásobníkom TUV, 3-fazová s 9kW záložnou el. špirálou.Tepelné straty máme 10 kw a spotrebu el .energie nám vypočítali na cca 750 eur. V celom dome podlahové kúrenie cca 178 m2. Cena s dotáciou je 5200 eur . Poprosím vás o rady
Odpovedať
@petush20 laicky nazor - v silnych mrazoch nemusi 9 kW stacit. Ak nebudu kachle, treba asi silnejsiu spiralu, alebo zalozny elektrokotol, 14 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 preboha co nemusi stacit ? nech ma to 11kW TC v tych silnych mrazoch 7kW k tomu 9kW spirala je 16kW vykonu. To by musel mat palac aby to nestacilo.
Odpovedať
@majkoj moze byt, i ked v silnych mrazoch kuri TC mizerne. Bez kachli by som v ZA nedaval.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ma spocitanu 10kW stratu a ma k dispozicii minimalne 16kw vykonu, takze netusim o com tocis :)
Odpovedať
Či tepelné čerpadlo bude stačiť na vykúrenie vášho rodinného domu a prípravu TPV musí vedieť posúdiť projektant. Ak máte projekt vykurovania, v ktorom je navrhnuté tepelné čerpadlo, tak sa toto už stalo. V každom prípade, Vami uvedený typ má pri vonkajšej teplote -15°C výkon 10kW, pri -20°C je to 8,6kW. Ak si len tak narýchlo pozriem minimálne teploty v januári v ZA, podľa záznamov boli za posledné roky -15°C, tento rok na pár hodín to bolo -17°C. Takže, podľa môjho názoru nie je dôvod na obavy, že by výkon nestačil na pokrytie potreby tepla uvedenej v projekte na vykurovanie. Druhá záležitosť je však príprava TPV. Hydrobox, v ktorom je integrovaný zásobník TPV nevie súčasne kúriť a ohrievať vodu v zásobníku, takže je potrebné trochu poznať, kedy budem teplú vodu potrebovať, aby som si nastavil plány ohrevu. V prípade rodinného domu a podlahového vykurovania, ktoré má určitú zotrvačnosť to však takisto nevidím ako problém. Najdôležitejšie zo všetkého však je vybrať si spoľahlivú montážnu firmu, ktorá vám zabezpečí aj servis na základe servisnej zmluvy. Eva, Daikin
Odpovedať
Profilova fotka
@evazba Môžte tu dať odkaz na Vami uvádzane parametre?
Odpovedať
@yuri66 Nech sa paci, prilozena tabulka k danemu zariadeniu. Vysvetlivky: HC - Heating capacity, Vykurovacia kapacita. Merana pri maximalnej vykonovej frekvencii, podla normy EN14511. PI - Power input, t.j. prikon. Merane podla normy EN 14511.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie tabuľku, odkaz
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@evazba http://www.kureniezen.sk/kurenie/esho... Vykurovací výkon A2/W35 8,56 kW
Odpovedať
V tabulke z nasho linku je uvadzany maximalny vykurovaci vykon, udaje z Vasho linku su udavane pri nominalnom vykone TC ( prevadzkovatel stranky by to mal standardne uvadzat ), tento vykon sa pouziva pre potreby certifikacie, cize je platny pre aktualny dotacny program.
Odpovedať
@yuri66 V tabulke z nasho linku je uvadzany maximalny vykurovaci vykon, udaje z Vasho linku su udavane pri nominalnom vykone TC ( prevadzkovatel stranky by to mal standardne uvadzat), tento vykon sa pouziva pre potreby certifikacie, cize je platny pre aktualny dotacny program.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Zjavne nemáte paru o tepelných čerpadlach, keď ste tu dali odkaz na svoju tabuľku. Asi ani neviete čo znamená - Vykurovací výkon A2/W35 8,56 kW, Písať tu niečo o maximálnom výkone je totálny blud. Tu mate zopár odkazov na preštudovanie. http://www.ecotechnologies.sk/katalog... http://www.verdeon.cz/public/img/daik... http://www.klimatizace-daikin.cz/file...
Odpovedať
@petush20 Ahoj práve predvčerom mi presne toto TČ montovali aj za takúto cenu s dotáciou. Čo potrebuješ vedieť?
Odpovedať
@majkoj Myslíš že pri nízkych teplotách ide súčasne elektrokotol a vonkajšia jednotka? Lebo by ma to zaujímalo či je to naozaj tak. Tiež sa toho trochu obávam ako to bude kúriť v mrazoch. Straty mám 9,5kW vyrátané. Keď sme ho spúštali, podlahovka bola napustená vodou 11°°C mala. Vraveli technici že takto studenú vodu nemôže TČ vykurovať, takže najskôr ju predohrial na 18°C elektrokotol (to inak nabiehali kWh :D) a potom nabehla vonkajšia jednotka. Včera do rána natočilo TČ 40kWh a dnes do rána len 16kWh. Dome ešte nie je zateplený ani omietky a ani strecha spravená. Je spustený program na vysúšanie poteru, momentálne vodu dáva 25°C a vo vnútry sa drží teplota príjemných 20°.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 no u mna to na TC tak funguje (aj ked ta situacia este nenastala :)), ale rozumne by bolo si to overit u konkretneho vyrobcu. To s tou 11C je podla mna blbost jak dvere, vtedy bude mat TC praveze este vyssie COP :).
Odpovedať
@majkoj No tak sa to rozbiehalo. Neviem prečo. Keď sa spustilo tak vonkajšia jednotka stála šiel len elektrokotol. Ale ráno ked som prišiel už fičala len vonkajšia jednotka. Ono bola asi moc studená tá voda alebo ja neviem. Možno prvotný štart. Fakt neviem prečo. Ale už EK nezapína.
Odpovedať
@majkoj Našiel som to v návode, že vstupná voda nemôže byť nižšia ako 15°C. Dovtedy ide EK.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 aha, ja som mysle, ze to oni tak rucne spustili, nie ze to robil TC same. Potom ked napustim TUV zasobnik studenou vodou tak TC zacne ohrievat spiralou, lebo voda ma 10-15C ? No neviem, cudne :), zaujimalo by ma technicke vysvetlenie... PS: vstupna voda ? ake mas TC ?
Odpovedať
@majkoj Aj mňa by veru zaujímalo technické vysvetlenie. Keď napustím zásobník prvý raz, tiež asi bude takto zohrievať. Ale keď bude už v bežnej prevádzke nikdy nebudeš mať teplotu vody pod 15° si myslím. Vstupná voda som myslel že spiatočka z podlahy. Mám Vzduch-voda
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?