Ahojte. Cely zivot tuzim po dome, zatial som zila len v byte, ale v poslednej dobe som presvedcena, ze nastal ten spravny cas na dom. A tu to zacina.
Zijem s priatelom, nie sme manzelia, nemame deti. Najskor sme zvazovali kupu starsieho domu, ktory by mal aspon ciastocnu rekonstrukciu, ale po niekolkych obhliadkach stracame nadej, ze nieco poriadne najdeme. Ja uz sa zacinam priklanat k moznosti noveho domu. Ale ako na to? Rucit nemame cim a ani uspory nemame ziadne. Zial, nezarabame tak dobre, aby sme mohli platit byt v ktorom byvame a este aj setrit. Momentalne sme v byte, ktory je ciastocne nas a ciastocne obecny (toto je na dlhsie vysvetlovanie) a kazdy splacame svoju polovicu (kazdy mame svoj uver). Tu je vsak moznost, ze ked tento byt predame (vratime obci), tak sa nam vlozene peniaze vratia a tym sa vyplatia uvery. Tym padom budeme obaja cisty, bez poziciek, splatok a pod. Priatel sa vsak boji ist do hypoteky vo vyske cca 90000eur, ze nam tolko nedaju. (nas prijem spolu je cca 1350-1400e). On by chcel stavat vlastny dom od zaciatku, ale nemame pozemok a ked si vezmeme uver na pozemok, uz nebudeme mat za co stavat. Takze ja sa priklanam skor k moznosti kupit uz hotovy novy dom do cca 90000e, ale v tej finacnej hladine tiez nie je ponuka velka a zvycajne su tu velmi male pozemky k domom. Dom by mal byt v okoli NM - PN. Ako by ste to riesili vy? Uz som z toho na prasky. Chceme sa konecne pohnut dalej a mat svoj domcek. Dom nechceme velky.
@elliottka Treba ešte myslieť na jednu vec. Ak si nájdeš dom, ktorý predávajú napr. za 90.000 EUR, tak pred tým, než požiadaš o úver, budeš musieť tento dom dať ohodnotiť znalcovi. Teraz je otázne, ako ho ohodnotí. Ak uvedie, že má hodnotu 80.000, tak treba rátať s tým, že banka ti poskytne úver len maximálne dotejto výšky, dokonca niektoré banky dávajú len do výšky 90 % hodnoty nehnuteľnosti. Takže je dosť možné, že kúpu celého domu neprefinancuješ úverom. Budeš musieť mať aj vlastné prostriedky.
A na výstavbu v tvojom prípade zabudni. Na to nie ste pripravení - málo peňazí a nemáte kde bývať počas výstavby.
@thodosy za 90000 kupim len v pripade noveho, kde uz nebudem musiet vrazat (aspon nie hned). Ked kupim starsi napr. za 50, tak to najnutnejsie spravim z toho, co mi zostane z predaja bytu. A hladat budem aspon ciastocne zrekonstruovany. Myslim samozrejme aj na to.
@elliottka: no neviem ci v nasom okoli zozenies za 90 novy....
ti susedia chcu 80 co viem a to je sopa totalna, ale velikansky pozemok...no aj tak prilis, ci je s nimi nejaka dohoda netusim, som sa o to nezaujimal :-)
za 50 to bude asi ozaj dakde na dedine a nieco mensie a maly pozemok, co zas asi na dedine bude problem :-)
tam boli mega pozemky vacsinou a stavali sa viacgeneracne domy
ale...kto hlada, najde :-)
@elliottka ľahšie je vo Vašom prípade kúpiť hotový dom. Ideálne by bolo, ak by bola požadovaná hypotéka tak ako spomínal thodosy do 90%. Výstavba by bola fajn, ak by ste mohli dočasne založiť inú nehnuteľnosť.
@y2k zatial som nasla dve uplne novostavby do 90000 s malym pozemkom a jeden 6-rocny, ten chceme ist pozriet. Totalne sopy ani nepozeram a za taku cenu uz vobec nie. Nebotrebujem 2000-3000m2 pozemok, staci mi mensi pre psa a nejaku zeleninu. Nasla som aj totalne poprerabane, krasne ako nove, ale bud uplne bez pozemku, alebo pozemok 200-300m2. Ale presne tak, treba proste hladat.
@evkaspa nemame co ine zalozit.