Dom...hypoteka...ako na to vsetko?

Ahojte. Cely zivot tuzim po dome, zatial som zila len v byte, ale v poslednej dobe som presvedcena, ze nastal ten spravny cas na dom. A tu to zacina. Zijem s priatelom, nie sme manzelia, nemame deti. Najskor sme zvazovali kupu starsieho domu, ktory by mal aspon ciastocnu rekonstrukciu, ale po niekolkych obhliadkach stracame nadej, ze nieco poriadne najdeme. Ja uz sa zacinam priklanat k moznosti noveho domu. Ale ako na to? Rucit nemame cim a ani uspory nemame ziadne. Zial, nezarabame tak dobre, aby sme mohli platit byt v ktorom byvame a este aj setrit. Momentalne sme v byte, ktory je ciastocne nas a ciastocne obecny (toto je na dlhsie vysvetlovanie) a kazdy splacame svoju polovicu (kazdy mame svoj uver). Tu je vsak moznost, ze ked tento byt predame (vratime obci), tak sa nam vlozene peniaze vratia a tym sa vyplatia uvery. Tym padom budeme obaja cisty, bez poziciek, splatok a pod. Priatel sa vsak boji ist do hypoteky vo vyske cca 90000eur, ze nam tolko nedaju. (nas prijem spolu je cca 1350-1400e). On by chcel stavat vlastny dom od zaciatku, ale nemame pozemok a ked si vezmeme uver na pozemok, uz nebudeme mat za co stavat. Takze ja sa priklanam skor k moznosti kupit uz hotovy novy dom do cca 90000e, ale v tej finacnej hladine tiez nie je ponuka velka a zvycajne su tu velmi male pozemky k domom. Dom by mal byt v okoli NM - PN. Ako by ste to riesili vy? Uz som z toho na prasky. Chceme sa konecne pohnut dalej a mat svoj domcek. Dom nechceme velky.
Odpovedať
1
2
Fuuuu, neviem kolko mate rokov ale ja by som asi na vasom mieste momentalne zabudol na dom a kupil nejaky mensi byt, ten splatil a popri tom nasiel nejaky pozemok. Neskor zalozil byt a zacal stavat. Neskor by som preniesol uver na rozostavany dom a byt predal. Banka vam neda 90000 len tak pre pekne oci. Potrebujete nieco zalozit ale vy nemate co a stary dom je riadna stavka do loterie. Pri novostavbe zase nemate ziadne uspory tak z coho chcete platit "startovne" (vyjadrenia k sietam, stavebne povolenie, projekt,....)?
Odpovedať
@danculd byt uz mame, nechcem dalsi. Mame obaja 34rokov. Preto sa pytam ako to spravit, lebo sama neviem. Keby kupim hotovy novy, tak rucim predsa nim, nie? Je mi jasne, ze to bude zlozite, ale vsetko musi mat nejake riesenie.
Odpovedať
Uff, ja sa do tych veci ako hypoteka, tranza a financovanie a percenta a mimoriadne splatky, RPMN atd vobec nevyznam, ale chcel by som len 2 veci napisat: 01. Z nicoho sa nieco neda postavit. A podla toho, co pisete, skutocne mate nic. 02. Viem, ze co sa hypo tyka, teraz je asi priazniva situacia, ale par rokov naspat som sa vratil rozcarovany z banky a rozpovedal som otcovi krasny pribeh, ze kolko mi ponukali, na kolko rokov a kolko im realne naspat vratim a on mi vravi : " A co sa cudujes? Hypoteky (pozicky) su pre tych, co maju peniaze, nie pre tych, ktori ich potrebuju." Asi na tom nieco bude. Ja osobne by som sa bal ist "na doraz" - do posledneho centu z mesiaca na mesiac, desiatky rokov. A stary dom? Casovana bomba :-S
Odpovedať
Ahoj,no my sme tiez riesili toto iste,boli sme 8 rokov v jednoizbovom byte v PN,mali sme nan hypoteku.Ale snivali sme o dome,najprv sme pozerali starsie prerobene,ale to bola katastrofa,nic sa nam nepacilo,a tie ceny...Potom sme pozerali novostavby,ale ako pises,v takej normalnej cene boli malinke pozemky a aj tie domceky dost mini,to co sa nam pacilo uz stalo nad 130000 eur...Tak sme zacali pozerat pozemky,ale samozrejme v nizsej cene,nasli sme v Horke nad Vahom. Predali sme byt,ale vyplatili sme zbytok hypoteky aj s velkou pokutou. Nieco sme mali nasetrene,nieco pozicane od rodiny a za to sme kupili ten pozemok. A teraz uz mame postavenu hrubu stavbu,za tu sumu co nam ostala z predaja bytu. Dom dame pod strechu a ideme do uveru asi 50000 eur na dokoncenie,ale myslim,ze to bude aj malo,ale viac brat nechceme. No asi som ti moc nepomohla,ale ak o tom snivate,chodte si za tym,drzim palce.
Odpovedať
@leni2 dakujem, veru podobne ako my. A kde byvate za ten cas, kym postavite dom, ked ste predali byt? My keby predame byt, tak nam zostane mozno 8000e, za to pozemok vsak nekupime a nemali by sme kde byvat. Ja uz neviem. Jedine ozaj nejaky stary dalej hladat.
Odpovedať
@elliottka "Rucit nemame cim a ani uspory nemame ziadne." S týmto zabudni na výstavbu rodinného domu. Takto úver nedostanete. Navyše píšeš, že už teraz máte nejaký úver. Takže po predaji súčasného bytu budeš asi na nule. danculd dobre poradil - kúpte si na úver svoj byt, môžete sa hneď nasťahovať. Neviem koľko máte rokov, ale ešte ste asi mladí (do 25-30 rokov). Do 10-15 rokov splatíte byt, niečo našetríte a potom bude ľahšie aj úver zobrať aj stavať začať. Bohužiaľ, ak na to nemáš, tak sa nedá. Ja mám 47 a až v roku 2013 sme splatili byt a teraz ideme stavať. Ešte k tomu príjmu. Podľa mňa veľa míňate (ak tebou uvedená suma je čistý prijem). MY s manželkou máme o niečo vyšší príjem, ale vyžijeme z toho štyria (2 nezaopatrené deti) a ešte sme aj úver splácali a popri tom šetrili. Skúste si urobiť analýzu príjmov a výdavkov. Možno zistíš, že dokážete 200-300 EUR mesačne odložiť. Za 4 roky to môže byť 10.000, z čoho už menší pozemok mimo mesta kúpite. A pri úvere je dobré mať rezervu tak na 2-3 roky splácania úveru. Nemôžeš byť úplne na nule - iba úver a žiadna hotovostná rezerva. Vypadne ti príjem na 3 -4 mesiace a už sa z dlhov nedostanete.
Odpovedať
@thodosy ten uver mame na ten byt v ktorom byvame, ked ho predame, uvery vyplatime a nam nieco zostane (zalezi za kolko sa preda). Prave kvoli vysokym vydavkom na byvanie chcem ist do domu. Za uvery na ten byt + najom + plyn + elktrika + ostante vydavky okolo bytu platime okolo 700e. A kto v dome ma taketo vydavky? (nemyslim nejake velke domy a mnohopocetne rodiny) Nechceme riesit dalsi byt, naco, ved mame tento. Ale dakujem za prispevok.
Odpovedať
@elliottka No my byvame u mojej mamy,ona je sama ,tak je to v pohode.A nas pozemok stal 11000 eur,takze myslim ze fajn cena,taku by ste este zvladli.
Odpovedať
@elliottka Kam pôjdeš bývať, keď predáš byt? Ak budeš brať úver na dom, tiež budeš mať vysoké mesačné výdavky na úver. Splaťte najprv tento úver čo najskôr, došetrite, z našetrených si kúpte pozemok, zoberte úver, založíte byt, z úveru postavíte dom, potom založíte dom, predáte byt a z peňazí dokončíte dom. To je najlepšie riešenie. Urob si finančnú analýzu, za koľko rokov najskôr ste schopní splatiť súčasný úver. A potom byt bude len váš? Alebo je to spoločný obecno-súkromný?
Odpovedať
@leni2 ano, to by sa dalo, ale zial nasi rodicia byvaju od nas 70km a priatel by to mal do prace este dalej, co je neralane na kazdodenne dochadzanie. :-S
Odpovedať
@elliottka Ahoj. Pokud neuděláš nějaké opatření, tak klidně můžeš zapomenout na stavbu domu. Mě je celkem jedno, kolik vyděláváš a kolik utratíš. Nicméně, pokud nejsi schopna odkládat každý měsíc částku ve výši budoucí hypotéky, tak nemáš šanci. A určitě nemůžeš zůstat úplně bez peněz. Leda si vsadit a vyhrát prachy. ;-)
Odpovedať
Skusila by som na vasom mieste kupit uz hotovy dom, maly, novostavbu. Tym mozte rucit hned a pre.banku to je tiez ok. Stavat dom bez poriadneho kapitalu je na slucku ( momentalne to prezivame tak viem o com hovorim). Da sa to sice, ale je to ovela zlozitejsie s bankou. Vy ste len dvaja, tych 90 000 v banka da bez problemov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@thodosy Prave preto sa pozeram po hotovych domoch, aby som mala kam ist. To priatel mal takuto viziu, ale ta je zavrhnuta. Ale ako moznost som ju napisala. Nas byt sa neda zalozit, lebo obec ich postavila a ona ich ma zalozene a my ich zalozit nemozeme. Preto nan nemame hypoteku, ale uver. Priatel uz jeho cast bude mat do roka splatenu a ja este 5rokov budem splacat. Ale byt je nas (toto je naozaj komplikovane). Setrit mozeme zacat az ked dosplacame byt, sucasne sa to neda.
Odpovedať
@zuzana1291 presne k tomuto sa priklanam aj ja. Som rada, ze si ma pochopila ;) dakujem
Odpovedať
@praoteccech samozrejme, ze som schopna odlozit mesacne ciastku na buducu hypoteku, ked nemudem platit to co platim. Najskor sa zbavim bytu a som cista., TYch 700e co platim teraz urcite platit nebudem. Takze urcite som schopna splacat hypoteku.
Odpovedať
@elliottka Nový dom by možno bol riešením. Ale! Chcete úver. Ak banka bude posudzovať vašu úveryschopnosť, tak musíte uviesť aj súčasné splátky úveru. Negatívom je aj to, že nie ste manželia. Pre banku ste preto viac rizikoví. Takže otázka ani nie je tá, či nájdete dom, ale či vám na to banka požičia. Ak jej zdokladujete, že na úvery a bývanie miniete 700 EUR, odrátajú vám z príjmu životné minimum, čo je v súčasnosti 198 EUR na osobu, tak si vyrátaj koľko ti zostane na splátku. Asi 300 EUR. A pozri si úverové podmienky bánk. Vo Wuestnrote pri úvere 90.000 a pri maximálnej splatnosti 25 rokov je mesačná splátka 540 EUR. Takže na to nemáte. http://www.wuestenrot.sk/sk/uvery/aku... V Tatrabanke: http://www.tatrabanka.sk/sk/personal/... podľa úverovej kalkulačky nemáte pri týchto parametroch nárok na žiadny hypoúver. Mesačné náklady by ste museli stiahnuť na max. 350 EUR, aby ste dostali 90 tisíc úver. Takže bez toho, aby ste sa zbavili súčasného úveru, vám nový úver neschvália. Prísľub, že starý úver bude vyplatený pri rozhodovaní o úvere sa neberie do úvahy. Im ide o súčasné čísla. Ak do toho za súšasného stavu pôjdete, vystavujete sa dosť veľkému riziku. Nemáte totiž žiadny plán B.
Odpovedať
@thodosy aby sme sa chapali. SKor ako pojdem brat hypoteku, predam byt a vyplatim vsetky podlznosti v banke. Do banky napochodujem uz "s cistym stitom" a potom ma uz budu posudzovat inac. Ale dakujem, ze si sa takto na to pozrel. Je mi jasne, ze keby nabehnem do banky a poviem, ze mam vydavky xx eur, tak mozem na hypoteku zabudnut. Do zmluvy o predaji bytu si mozem dat este podmienku, ze tam mozem napr. 90dni po predaji este byvat a za ten cas doriesim ostatne veci. Takto to tu spravilo uz zopar susedov a v pohode.
Odpovedať
Tuto tvoju situaciu ti tu tazko niekto vyriesi. Preco nejdete do banky a nedate si vypocitat vase moznosti. Premyslali ste o moznosti ze pojdes na matersku? Co bude potom?. My ked sme zacinali nemali sme vobec nic. zacinali sme s tym ze sme kupili pozemok a kym sa vybavilo stavebne setrili sme ako tak na zaklady. Hypo na dom nemame ani mega velke platy... ale chceli sme dom a tak sme tvrdo makali svojpomocne. vo vasom pripade by som asi predala ten byt akoze na polovicu vas a vyplatila hypo Ci uver co mate. Zatial by som sla do podnajmu. Ked nebudete mat splatky mozete byvat v podnajme hoc aj garzonke. Ak by vam ostalo 8000 tis napr mozno by sa nieco naslo... treba hladat sadnut si a zvazit co a ako. Riesit. Kupite pozemok banka vam nieco da aspon za pozemok. Mozno popri podnajme nieco nasetrite.
Odpovedať
@elliottka Tak potom hej. Len som ťa chcel upozorniť na prísne podmienky banky. Ak nebudeš mať žiadne splátky, tak tých 90.000 by vám mohli poskytnúť.
Odpovedať
@mima1 nechcem, aby to tu niekto riesil, len som chcela nazory, resp. podobne pripady...do podnajmu nepojdem, boli sme tak tri roky, zbytocne vyhodene peniaze. A tym by som si fakt nepomohla.
Odpovedať
Dakujem za nazory. Asi spravim tak, ako som uz vlastne rozhodnuta. Budem nadalej hladat dom, ci uz novy, alebo aj starsi v dobrom stave. Ked ho najdem, predam byt, vyplatim uver, vezmem hypoteku a prestahujem sa. VLastne som sa chcela len uistit. Novy stavat nebudem-e. Pekny den.
Odpovedať
@elliottka Ahoj. No, momentálně splácíš nějaké prachy a tak zatím toho moc bokem nedáš. Ale i když přestaneš splácet, a je otázka kdy to bude, tak budeš muset někde bydlet a platit veškeré životní náklady. Bez peněz do začátku na vybavení staveniště, na pořízení pozemku atd. budeš potřebovat nějakou hromádku peněz. A ta nebude nějak moc malá. Čili, mě z toho vychází, že můžeš akorát zkusit koupit nějaký hotový dům, do kterého se nastěhuješ a budeš jenom vydělávat prachy a splácet hypotéku. V žádném případě nekupuj něco rozestavěného. To bys měla malou šanci, že to doděláš. I tak bude trvat poměrně dlouho, než se prodáš byt, vyplatíš úvěr a vezmeš hypotéku. Ale držím Ti palce, aby to vyšlo. Ono bydlet ve vlastním domě je prostě jiný level , než někde v nájmu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
a co tak kupit stary dom, neprerobeny, bude lacnejsi, a prerobite vsetko co budete chciet a podla seba...aj casom, nie hned poznam to podla seba, kupil som dom v 100% stave, hned sa nastahovat a byvat....ale, aj tak som prerobil vsetko az na mury a stale prerabam, takze asi by bola lepsia volba stary dom nie v prilis super stave, samozrejme zohladnene na cene :-) a prijem mam mozno rovnaky a som na to sam a hypo mam ovela vacsiu....rezerva je pekna vec ale nie ked prerabas a potrebujes kazde euro PS: Susedny dom vedla mna je na predaj :-)
Odpovedať
@y2k Mile, uz mam aj suseda ;) Nad tymto rozmyslame a zatial je to najpravdepodobnejsie riesenie (teda najpravdepodobnejsie je kupit hotovy starsi a druha moznost hotovy novy), ale bojim sa tych starych domov, lebo kazdy skoro kto kupil stary a prerabal napokon banoval, ze menej by ho stal novy. Dilema. Mas link na ten susedny dom? ;-) A nemam v rodine murara co sa pozrie na dom a hned posudi v akom stave je. Co sme boli pozriet, tak vsade tvrdia, ze suchy a pritom ja vidim vlhkost, alebo ze strecha este 20rokov vydrzi a pritom vypada biedne a pod....
Odpovedať
Profilova fotka
@elliottka: hladal som, obcas ho maju na nete, ale momentalne akosi nie... ja som kupil stary a prerabam a nebanujem za tie peniaze by som taky podobny novy v zivote nepostavil ano novy by sa dal postavit za menej penazi ale taky tretinovy mozno... to sa neda takto porovnavat ja banujem ozaj iba to ze som kupil pekny hotovy obyvatelny bez chyb dom a aj tak som vsetko prerobil :-D takze ak by sa dal za menej kupit v horsom stave by to bola asi lepsia investicia....ale inak nebanujem nic moj je suchy, dokonca podpivniceny a odizolovany tak ze v pivnici byvam - docasne :-) v tomto no problem ak si dom pozries a bude vyzerat OK si myslim ze nie je sa coho bat....teda ak ho mas v plane prerabat ako ja, inak mozno tam to riziko je
Odpovedať
@y2k dodal si mi nadej, ze najdem nieco poriadne aj ja ;) Len ten moj zrovna do toho Vrboveho nechce ist...neviem preco.
Odpovedať
Profilova fotka
@elliottka: ja si myslim ze ak ste na to dvaja to pojde lahsie ;-) nadej je fajn, ale treba mat chladnu a hlavne rozvaznu hlavu pri takomto niecom tak prajme vela stastia :-) A preco nie do Vrboveho? Ved stred sveta a vesmiru :-D Ale tak kazdemu ako on sam chce :-) ale este taka vec, ak silou mocou chcete ten dom a v ramci setrenia, co tak nejaka dedinka? tam to bude lacnejsie aj ked to uz je na vas
Odpovedať
@y2k ved ano, hladame po dedinach medzi NM a PN, nie v mestach, tam je to moooc drahe. Dnes sa s nim skusim porozpravat, ci nemozeme hladat aj vo Vrbovom :-D Musi byt odtial dobry spoj do NM, aby som nemusela cestou do prace prestupovat. Priatel chodi na aute, tomu je to jedno. A dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@elliottka: Z Vrboveho chodia spoje priamo do NM a celkom v pohode, len nie moc casto :-) Sam pracujem v NM :-) Ale, tu je zakliata oblast, nehnutelnosti su tu drahe a prilis ich tu nie je, takze ziadna slava :-)
Odpovedať
@y2k hej, viem, ja byvam o kusok blizsie k NM :-D tu na okoli je to vsade rovnake, drahe a chajdy :-| :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?