Hypotéka na dom umiestnený na pozemku iného vlastníka

Dobrý deň, rád by som sa spýtal na jednu vec. Rodičia nám ponúkli voľný pozemok na stavbu domu na ktorý si chceme vziať hypotéku. Ide o to že pozemok je písaný na rodičov a už na nich stojí ich dom na ktorý majú hypotéku. Chcel by som sa teda spýtať či existuje nejaký spôsob na získanie hypotéky na dom ktorý bude stáť na tomto pozemku. Ďakujem.
Odpovedať
@dano236 urobiť geometrický plán a rozdeliť pozemky, a samozrejme komunikovať s bankou, v ktorej maju hypo rodičia, za akých podmienok by to pre banku bolo možné
Odpovedať
Dakujem za radu
Odpovedať
@dano236 najprv odkonzultovat s bankou ci vobec dovolia rozdelit pozemok. druha vec je ze k oddelenemu pozemku bude banka pravdepodobne vyzadovat vlastnu pristupovu cestu - pravo prechodu cez rodicovsky pozemok nemusi vzdy stacit.
Odpovedať
ja by som najprv osetril majitela pozemku a tariešil dalej pohádate sa a čo potom,
Odpovedať
@dano236 problem v tom moze byt len vtedy, ak odclenena cast pozemku kde chcete stavat a na ktorom je uz tarcha, znizi hodnotu zabezpecenia tak, ze po prepocitani klesne pod aktualny zostatok hypoteky. Budete k tomu potrebovat ako pise @peterm88 geometricky plan a pravdepodobne aj znalecky posudok ...
Odpovedať
nasjkor ako tu uz bolo pisane je si to cele treba odkomunikovatť s bankou, ako podmienky by ste mali splnit, aby to bolo pre nich akceptovatelne
Odpovedať
@dano236 treba jednoznacne behnut do banky v ktorej maju rodicia na dom hypoteku a spytat sa ich na toto. ak budu suhlasit, tak rozdelit pozemok a tym padom budete vlastnikmi pozemku aj vy a nemal by byt problem ziskat hypoteku na dalsi dom. no ohladom tychto veci ti najlepsie banka povie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dano236 Ak ten pozemok nebude na vás alebo nebudete mať aspoň nájomnú zmluvu nedostanete ani stavebné povolenie, čiže najlepšie bude najskôr nejak rozdeliť pozemok aby ste časť mali na seba.
Odpovedať
Áno, pozemok má zo zadnej strany vlastnú prístupovú cestu. Ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@dano236 treba oddeliť časť pozemku, kde chcete stavať Vy. S návrhom treba ísť do banky rodičov, kde banka musí dať súhlas s uvoľnením odčlenenej časti pozemku - napr. si spíšete kúpnopredajnú zmluvu alebo darovaciu zmluvu na časť pozemku, oddelenie zrealizujete geometrickým plánom a tieto podklady treba banke predložiť na schválenie a až po jej schválení viete tieto zmeny vykonať na katastri. Predtým sa určite však treba pozrieť na to, koľko majú rodičia hypotéku a koľko je celková hodnota ich domu aj s pozemkami, ktoré sú ako záloh v banke, pretože ak by odčlenením pozemku došlo k poklesu hodnoty založených nehnuteľností tak, že by nepostačovali na pokrytie hypo rodičov, tak banka na toto súhlas nevydá. A Vy si hypotéku na pozemok, na ktorom už iná hypotéka iných žiadateľov je, nedokážete nijako vybaviť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?