Hypoteka na kupu domu od VUB

Ahojte, Riesime kupu domu a financovat to chceme cez hypoteku od VUB cez financnu poradkynu, len mam v tom trosku zmatok. Dom, ktory chceme kupit je v stadiu hruba stavba so zateplenim, oknami, strechou a hrubymi terennymi upravami (vnutro treba dorobit komplet). Kupna cena takejto nehnutelnosti je cca 178 000€. Znalec ohodnotil aktualnu cenu stavby s pozemkom na cca 168 000€ a stavba po dokonceni cca 266 000€. V banke nam schvalili uver vo vyske 177 000€. No a teraz pride na rad moja otazka. V uverovej zmluve je uvedena hodnota zabezpecenia 230 000€. Uvadza sa tam, ze prva cast uveru bude vyplatena vo vyske 70% z aktualnej hodnoty predmetu zabezpecenia, maximalne vsak 50% z celkovej vysky uveru, na ucet zhotovitela stavby. Co je v tomto pripade aktualna hodnota zabezpecenia? Suma uvedena v uverovej zmluve cize 230 000€ alebo ta v znaleckom posudku? Ina suma (ta od znalca) v uverovej zmluve uvedena nie je. Finacna mi hovori, ze tych 70% znamena, ze banka neuvolni hned plnu sumu na ucet zhotovitela ale pocas niekolkych dni. Funguje to naozaj tak? Ja sa obavam, aby to nebolo tak, ze banka uvolni prvy krat max tych 88 500€ a zvysok budeme musiet my doplatit do kupnej ceny cize cca 90 000€ co nepripada do uvahy v nasom pripade, pretoze potom uz by sme nemali za co dokoncovat dom. Na kupu chceme vyuzit maximum uveru od banky. Dakujem za ozrejmenie.
Odpovedať
@jurp nechces si dat realny ciel? obdivujem ludi ktori idu stavat haciendu a maju derave vrecka.
Odpovedať
My nemame derave vrecka. Ak si necital dobre, tak my by sme si vedeli kludne doplatit sami tu druhu polovicu kupnej ceny. Ale tvoja reakcia je cisto offtopic a neviem ako sa tyka toho, na co sa pytam.
Odpovedať
@jurp tiez sa tym veciam velmi nerozumiem ale logicky mi vychadza ze sumy ktore ti budu vyplatene sa budu pocitat zo zmluvy. Znalecky je len doplnok k urceniu vysky bankou. Ja mam skor otazku na zaklade coho ste si zvolili vub? My ked sme riesili uver tak poradca obehal a poslal nam dve najlepsie ponuky. Ale v oboch sme hned vedeli kolko nam schvalili. Druha vec je ako sa bude vyplacat. Lenze mne z toho vychadza ze ty nevies ani kolko ti schvalili
Odpovedať
Schvalili? Ved to tam pisem jasne a strucne - 177 000€ mame schvalene. Mna zaujima to s tym vyplatenim prvej casti uveru 70% max 50% z vysky uveru. A sumu, ktorej vychadza banka. Ak tam mame uvedene 230 000€ predpokladam, ze vychadzaju z toho
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp Nemusíte mať obavy v prípade čerpania z VÚB, že budete musieť niekde zohnať prostriedky na doplatenie kúpnej ceny. VÚB vám uvoľní v 1. tranži najskôr max. 50 % objemu úveru a nie viac ako 70 % hodnoty stanovenej bankou. Druhú tranžu max. do 90 % objemu úveru vie uvoľniť už nasledujúci deň. Zvyšných 10 % až po úplnom dokončení domu na základe dodanej fotodokumentácie. Tieto podmienky máte uvedené vo svojej úverovej zmluve v podmienkach čerpania. Bankou stanovená budúca hodnota domu je 230.000 €. Hodnota nehnuteľnosti vyjadrená v znaleckom posudku bola posúdená bankovým znalcom, preto vzniká nesúlad. Zjednodušene povedané, bankový znalec vychádza z priemerných cien stavebných materiálov, nie tých, ktoré naozaj budú použité na stavbu.
Odpovedať
@ina_maklerka Dakujem Vam za fundovanu odpoved. Len spomeniem, ze nam robil znalecky posudok nie bankovy znalec ale niekto iny a podla vsetkeho banka urcila nejaky priemer. Ak to je teda tak, ako pisete, potom by nemal problem byt s vyplatenim kupnej ceny samozrejme s pouzitim casti nasich prostriedkov.
Odpovedať
@ina_maklerka a ano mame aj v zmluve 10% az po dokonceni. Len mi vrtalo tych 70%. Teraz je mi to jasnejsie
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp z hore uvedeného si myslím, že tvoje obavy sú opodstatnené... Banka pustí 70% z aktuálnej hodnoty, čo predstavuje 70% zo 168000€ (podľa všetkého akceptovali znalecký), ale maximálne však 50% z toho čo ti schválili, teda 50% zo 177000€. Ak to máš takto formulované v zmluve, určite by som zašiel na pobočku nech ti objasnia ďalší postup.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp ale ak to máš v zmluve uvedené ako ti to pani makléra spísala vyššie, teda na tranže, asi to tak bude.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter11balog V úverovej zmluve to je uvedené dosť zložitým spôsobom. VÚB tam neuvádza konkrétnu výšku tranží, tak ako napr. SLSP.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp 1.tranza 88.500,- Eur. 2. tranza 70.800,- Eur + doplatit 18.700,- Eur z vlastnych zdrojov a po dorabke domu banka uvolni poslednu 3. tranzu v sume 17.700,- Eur VUB je na tento sposob cerpania najlepsia volba.
Odpovedať
Zdravím, chcel by som sa opýtať otázku ohľadom plnenia. Povedzme že má bude reálne stať stavba domu(material plus práca) 150000€. Banka vypláca z tejto sumy 90% alebo keď znalec povie že cena nehnuteľnosti je 180000€ tak je to 90%z tejto hodnoty?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spikerhc hodnota nehnuteľnosti sa určuje znaleckym posudkom. Mal som opačný problém pri kúpe pozemku. Znalec ohodnotil nižšiu cenu ako bola Predajná cena pozemku...
Odpovedať
@roboza tu sa jedna už o pozemok spolu s nehnuteľnosťou. Plánujem stavať skoro bez svojho kapitálu keďže budem ešte bývať v byte a ten plánujem neskôr predať. Takze to riešim tak kostrbato no inak nemôžem.
Odpovedať
@spikerhc tak to ti poviem ako som to potom urobil ja. Založil som byt a zobral na neho hypotéku. Rozostaval dom. Dal ohodnotiť rozostavaný dom a ten založil a refinancoval pôvodnú hypotéku u tej istej banky. Keďže nová hypotéka bola vyššia o nejakú sumu, tak refinancovanie bolo bez poplatku a v období viazanosti bez námietok .
Odpovedať
Presne to iste robím aj ja akurát s rodičovským domom. Keďže s tým rodičia nemajú problém tak to idem presne rovnako spraviť a akonáhle bude stavba nejako vyzerať tak to prehodím. Akurát ak založím rodičovskú nehnuteľnosť a vyžiadam si napríklad 70000€ tak mi ich dajú alebo je to tiež nejako inak?
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc v prípade výstavby domu banka vychádza pri schvaľovaní hypotéky z budúcej hodnoty domu, tzn. ak bude budúca hodnota domu nacenená na tých 180tis. Eur, tak z tejto sumy Vám vie schváliť 80% (resp. 90%, čo je ale už menej pravdepodobné pre sprísnenie podmienok). Počas výstavby však budú peniaze vyplácané postupne.
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc Ak zakladáte dokončenú nehnuteľnosť, tak z tejto hodnoty danej nehnuteľnosti viete jednorázovo čerpať 80% (možno 90% ak to banka schváli). tak ak založíte rodičovskú nehnuteľnosti, plus pozemok s rozostavanou stavbou a všetko spolu to bude mať dostatočnú hodnotu na to, aby Vám banka poskytla celých napr. 150tis., ktoré na celú stavbu potrebujete, tak Vám ich poskytne aj všetky naraz. Všetko závisí od toho, čo a v akej hodnote banke založíte. A keď dom dostaviate, tak rodičovský dom viete potom spod zábezpeky uvoľniť.
Odpovedať
Profilova fotka
no dobre a potom je nejaky problem, ked bude chciet zalozenie rodicovskeho domu ukoncit?
Odpovedať
Dobrý deň. Pokiaľ to dobre chápem, tak dom pokiaľ chcem prehodiť záložné právo nemusí byť skolaudovaný ? Zakladáme byt ,chceme hypotéku a máme momentálne hrubú stavbu domu. Pokiaľ by som chcela ťarchu prehodiť po pol roku na dom je to možné bez problému, alebo treba kolaudovať ?? Ďakujem
Odpovedať
Zdravím. Momentálne sme to riešili, chceli sme ťarchu prehodiť z bytu na dom. No banka VUB, nám to neschválila, pretože dom nieje skolaudovaný. V dome chybjú podlahy a kuchyňa, inak všetko hotove.
Odpovedať
@emov Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tahr záleží od banky. VUB nepresunie záloh z dokončenej nehnuteľnosti na neskolaudovanú. TB s tým napr. nemá problém..... závisí to samozrejme aj od štádia rozostavanosti.
Odpovedať
@andreah25 mne bolo dnes povedané že z hotovej stavby mi vo VUB presunu hypotéku na rozostavanú stavbu. A dokonca mi bolo ponúknuté že ak mi nestačí 80% plnenie dofinancovať do 100% sa dá bez problémov so zníženým úrokom na 2,9%
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc podľa toho, čo ste napísali riešite refinancovanie hypotéky, ktorú už máte a v nej je založená nejaká hotová nehnuteľnosť a vrámci refinancovania navyšujete hypotéku o peniaze potrebné na dostavbu daného domu, ktorý súčasne teda dávate banke ako záloh a tým zrušíte záložné právo na tú nehnuteľnosť, ktorú teraz máte pri existujúcej hypotéke založenú. Plus Vám vie banka dať k tomu aj spotrebný úver - chápem to takto správne? Verím, že áno a v tom prípade nemôžeme miešať hrušky s jablkami, pretože Váš prípad je niečo úplne iné - nejedná sa totiž o zmenu zmluvných podmienok, že máte hypo, s tou ako takou nehýbete a len chcete vymeniť nehnuteľnosť, ktorá je zábezpeka pri hypotéke. Vo Vašom prípade sa jedná o samostatný proces novej hypotéky, tzn. úplne iné podmienky. Ak však máte existujúcu hypotéku, kde zmluvu ani nič iné nemeníte, len chcete zmeniť záložné právo z jednej nehnuteľnosti na inú - toto je zmena zmluvných podmienok, za toto za banke platí jednorázový poplatok cca 150-200 Eur a v tomto prípade práve VUB nesúhlasí s presunom z dokončenej stavby na rozostavanú.
Odpovedať
Áno keďže nejdem hneď predávať byt v ktorom bývam tak idem založiť rodičovskú nehnuteľnosť a kúpiť pozemok plus stavbu domu. Po rozostavani chcem záložne právo presunúť na rozostavanú stavbu a teda aj refinancovať hypotéku. Neskôr predám byt a z tých peňazí plánujem niečo doplatiť a ak by to nestačilo aj na zariadenie domu tak plánujem zobrať ešte peniaze na dofinancovanie s tým nízkym urokom
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc podľa toho ako píšete, tak ak po rozostavaní budete riešiť ďalšiu hypotéky a navyšovať a pôvodnú teda refinancovať, tak áno, vrámci tohoto procesu viete založiť rozostavanú nehnuteľnosť a zrušiť tak záložné právo na rodičovskú nehnuteľnosť. Ak by ste však urobili iba to, že rozostaviate a chcete iba presunúť záloh, ako som písala vyššie, tak v tom prípade vo VUB nepochodíte.
Odpovedať
@andreah25 no mám to tak dohodnuté cez brankárku vo VUB že sa to takto dá bez problémov tak dúfam že to tak aj bude a neostanem v polovici stavby bez peňazí 😁
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc treba veriť, že sa nič nepokazí :-)
Odpovedať
@andreah25 veriť treba, len v dnešnej dobe mám pocit, že už je všetko možné, že už žiadna istota nie je a duplom nie čo sa týka hypo, bánk a pod :-x
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?