Zvýšenie počtu zásuviek v kuchyni

Ahojte, Potrebujem poradiť ohľadom elektriky v kuchyni. Elektrika v byte je vymenená za medené káble. Problém je v Tom že majitelia zachovali v kuchyni tri pôvodne zásuvky... Chceme novú linku a k tomu samozrejme viac zásuviek a to pri linke minimálne 6 a jednu k umývačke riadu pod linkou. Je to možné urobiť svojpomocne alebo na to musí byť firma, ktorá nám vydá nejakú revíznu správu? Ako je to potrebné riešiť stačí oboznamit susedov alebo sa aj takýto zasah rieši cez bytové družstvo? Svokor je elektrikár a vedel by nám to pozapajat.... Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
1
2
@dominika1982 v prvom rade je potreba zistit ci su tie 3 zasuvky napojene na jeden okruh/jeden istic. Pfripadne, ci aj ine zasuvky nie su napojene k nim. Na jeden okruh/istic je mozne max.10 zasuviek. Ak je to splnene, a istic je dostacujuci na pozadovany sucet prud.odberu, nevidim problem to zrealizovat, elektrikarom. Susedom, aj bytovemu nevidim dovod to ohlasovat, kazdy je zodpovedny za svoju instalaciu v byte.treba sa iba prisposobit maximalnej kapacite ktoru mate k dispozicii.Napr.ak nemate 380V, je jasne ze na indukcnu s vykonom 7600w mozte zabudnut. Skratka, ratajte, pocitajte
Odpovedať
@dent záleží od stanov pokiaľ sa jedná o hlucnu prácu ktorá pretrváva niekoľko dní je človek povinný dat to na vyvesku resp. výťah, vchod. Ďalej to ci je niečo medené alebo hliníkové nehrá rolu, lebo keď sa robi takáto rekonštrukcia tak každá zástrčka musí byť chránená prúdovým chráničom (postupuje sa podľa nových noriem). Samozrejme to môže spraviť ľubovoľný elektrikar s osvedčením a následne je dobrá aj revizia už len pre pokoj v duši že to čo sa tam zapojilo aj funguje tak ako ma. Ja som sa stretol s chráničom do ktorého išlo 12 sekúnd poruchovy prúd 30mA a chránič nevybavilo. Takze šiel rovno tam odkiaľ prišiel (ten chránič). A samozrejme pre poriadok ak má dotyčný poistený byť tak v prípade poistnej udalosti by poisťovňa určite reviziu požadovala.
Odpovedať
@dominika1982 môže to robiť každý elektrikar, revizia je dôležitá, ale asi nie povinna, každopádne poisťovňa ju môže požadovať v prípade poistného plnenia. Ja som revizku do poisťovne niesol 🙂. Revizia je ale nezávislá na tom kto to montuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to budete burat a sekat od poistkovej skrinky tak oznam das kvoli hluku a elektrikar uz bude vediet co a ako teda mal by. Umyvacka potrebuje vlastny istic 16A s prudovym chranicom podla mojej vedomosti.
Odpovedať
@wolodymyr napr. moja umyvacka je zavesena na 10A istici
Odpovedať
@rapidek Podľa Teba stačí na UMR 10A /aj mne by stačilo / ale revíznemu nie...Musí byť 16A ;-)
Odpovedať
je pravda, ze je to stara stavba... nemam ani prudovy chranic
Odpovedať
@rapidek Keď si "odolný"voči napätiu tak ho nepotrebuješ :-( :-N Ale to bol ako žart, pretože niektorí si budú myslieť že Ťa nabádam na to čo nemáš robiť.. ;-)
Odpovedať
ja tam nemozem dat chranic.. lebo tn-c 8-)
Odpovedať
@rapidek Môžeš :-N ..adaptér do zásuvky... ;-)
Odpovedať
@rapidek https://www.mountfield.sk/prudovy-chr...
Odpovedať
@technik007 reviznemu nestačí lebo zástrčka ma byt pripojená na 16A istič nakoľko jej samotné vyhotovenie je na záťaž 16A. Prúdové chránice existujú aj do zastrcky priamo do montážnej krabice. Mam 3 na predaj 😄 rozdelenie na TN-S stačí urobiť v krabici ale krabica musí byť dostatočne hlboká.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@neutrino Súhlas na 100%...ale v prípade núdze kde niekto nechce búrať veľa investovať stačí...lepšie ako nič.. ;-) Samozrejme niet nad perfektne urobenou el.inštaláciou s prúdovými chráničmi.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 prečo by revíznemu nestačilo 10A na myčku? Taká myčka má okolo 1kW príkon.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino blbosť že na zásuvke musí byť práve a ken 16A istič. Správne je, že má byť maximálne 16A istič, teda keď si dám 10A alebo 6A istič na zásuvku, tak mi revizák nemá čo riešiť so 16A ističom.
Odpovedať
@merak Mne by stačil 10A ako som spomínal, ale revíznemu NIE!!! Má tam byť 16A alebo Ti nedá správu.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 no som revizák a toto som nikdy neriešil a ani nepočul o tom. A správu by som nemal problém vydať. Alebo na základe čoho to tvrdí?
Odpovedať
@merak heh pravda 😄 však menej nevadí. Neviem kde som nechal rozum 😄...
Odpovedať
@merak Pravdepodobne vychádza z toho že zásuvka je daná pod 16A istič /hoci na UMR stačí aj napr.8-10A/ ale tvrdí že je to možnosť zámeny /použitie zásuvky na iné účely/ a tak je tam treba 16A. ;-) Ja som to už viac neriešil...Mám to tak ako to chcel a nafotil si to a vydal doklad. ;-)
Odpovedať
@neutrino Predpokladám, že sa v nejakej dohľadnej dobe budú normy opäť, lebo ak má chladnička odber 33 wattov, tak je nezmyslel ťahať pre jednu zásuvku 3x2,5 a dávať to na 16A istič. (PS Ja sa dobrovoľne priznávam, že na chladničku som viackrát v živote ťahal 3x1,5 cez samostatný istič s prúdovým chráničom).
Odpovedať
@technik007 ale keď je 10A istič tak bezpecnostne riziko nehrozí, proste keď zoberie viac amperov tak vyhodí istič. Si viac konzervatívny. Ja mam na osvetlenie, ledky, digestor 6A istič a všetko v pohode 🙂. Revizak kontroluje bezpečnosť a toto bezpečné je. Práve negujem svoju prvú odpoveď ale merak ma správne opravil 🙂
Odpovedať
@neutrino Nie som konzervatívny, neboj, ;-) pracujem v zahraničí a tam sa montuje svetlo-10A zásuvky 16A..aj oni sú konzervatívny??? Je mi to jasné že na svetlo kľudne stačí aj 6A aj na UMR 10A...ale ako píše aj @stowasser...ale zoberme si aj skutočnosť že zásuvka kde bolo "ťahané" 3x1,5mm2 dáš záťaž prevyšujúci odber 2200w...a potom čo??? Vymeníš istič za silnejši??? Príklad zásuvky na chate ;-) kde bola chladnička s 10A dáš v zime núdzovo ohrievač lebo potrebuješ zásuvku s odberom 2,5Kw?? Bude Ti to stačiť??? ;-) Predáš dom a miesto chladničky tam pôjde niečo iné...Budú pekne"prekvapkaný".. Z tohto pohľadu kvitujem zásuvky 16A... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 ja som sa v Rakúsku stretával s tým, že zásuvky sú vedené CYKY-J 3x1,5 a istené 13A ističom. Teda okrem špecifických zásuviek.
Odpovedať
@merak Áno už aj ja som sa stretával v poslednom čase s tým..Na stavbe v byt. rozvádzačoch iba jeden centrálny prúdový chránič +ističe. Šetrenie.. ;-)
Odpovedať
No... Tak zhodili sme starú vrchnú časť linky. A zistili sme že sú tu ešte dorobene zásuvky ale cez zásuvkovu listu ...čiže nesekali do steny ale počet zasuviek sa nám zvýšil bola v nej zapojená vstavaná mikrovlnka a bodové svetlá s trafom v linke. Ističe nám pozrie elektrikár,..... ..... na to že sme kúpili byt po čiastočnej rekonštrukcii mám pocit že tu budeme robiť viac zásahov ako v pôvodnom stave.... A to sme začali len myšlienkou s výmenou pracovnej dosky a drezu v kuchyni 🥺
Odpovedať
@dominika1982 to veľmi dobre poznám bol som na tom rovnako a kamarát ešte horšie. V oboch prípadoch sme prehodili celú inštaláciu, v jednom prípade aj prívod od hodín. Veľa šťastia
Odpovedať
@neutrino To stále tak nevinne začína..podobne ako u nás. ;-) Najprv "len" výmena okien a vymurovanie priečky, ďalej "iba" stierky a maľovanie. 8-) ..No ale keď už"iba" stierky potom aj výmena elektroinštalácie,potom nová"iba" dlažba-plávačka...No a skončilo to total prerábkou celého bytu za pochodu..1.izba,obývačka,2.izba, kuchyňa, jadro no proste na komplet "iba" čiastočná prerábka.. :-D No ale teraz si to už užívame :-D :-D No a aby som nezabudol výmena TV, postele v spálni, nová gaučová,nová linka v kuchyni, nové elektrospotrebiče do kúpelne práčka, sušička..No ale to bola "iba" malá prestavba... :-D :-D :-D ale som rád že to máme za sebou a teraz sa sťažovali susedovci že "iba" maľovali kuchyňu a niečo im smrdí zo zásuviek... :-D Takže asi aj ich čaká "iba"prerábka na komplet :-D :-D :-D
Odpovedať
@dominika1982 Keď ono to tak niekedy býva. Aj kamoška tí sa sťahovali do bytu po rekonštrukcii, ale aj tak kopu veci dorábali. Je lepšie pôvodný stav a urobiť si ho nakomplet podľa seba 🙂
Odpovedať
@technik007 presne tak to začína. Keď sme prišli do bytu že vymeníme len obývačku za novú ostatok vyzeral ok...dali sme preč skrine a podlaha nebola pod skrinami, na stenách natiahnutá fasadna farba ale samozrejme všetky skrine obídene...a mohli sme robiť na komplet dve steny cele 😀😀😀 jedine teda čo je vlastne urobené je jadro...aj to neviem.ci s kostolným poriadkom... Dúfam že to neskončí úplnou prerábkou 🥺
Odpovedať
@mumoo škoda že sme na to prišli až teraz. Je pekné že potiahli novu kabeláž aj do kuchyne a chodby a nazvali to čiastočnou rekonštrukciou...keď po nich len opravujeme čo sa sa. Očividne bol majiteľ veľký kutil ale moc mu tie zmeny v byte nevyšli...a takto sa teraz trápime s prerabkamo 🥺
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?