Odpoveď na príspevok od merak:
@eginko "Elektrikar zmeral odpor privodneho kabl… @merak je podľa vás na rodinný dom postačujúci hlavný istič 3x25A? Klíma, práčka, varná doska, rúra, bojler elektrický. Všetky takéto veľké spotrebiče by mali svoj obvod, avšak rozhodujúce je ci sa súčasne zapojené stretnú na 1f, čo vždy môže nastať. Ak má klíma 3kw, a je zapojená klasický na 1f, tak nemôže byt zapnutá spoločne napr. s elektrickou rúrou, ktorá máva bežné aj 3kw, správne uvažujem?Odpoveď na príspevok od st89:
@merak je podľa vás na rodinný dom postačujúci hl… @st89 než ti odpovie skús si prečítať toto https://www.tme.eu/sk/news/library-ar...Odpoveď na príspevok od st89:
@merak je podľa vás na rodinný dom postačujúci hl… @st89 skusim aj ja: spotrebiče co spominas sice mozu mat taky výkon, ale rúra ho potrebuje iba na vyhriatie, potom uz len udrzuje, rovnako aj klima... Ja mam napr doma toto: doska 7,2kw, klima 5,2kw, rura, konvica, kavovar, práčka, sušička, el.kosacka 2kw, to su take top spotrebice co sa tyka vykonu, za 3 roky mi vyhodilo hlavny istic (25A) celkom 0 krat...mozno nahoda, samozrejme ked pojdes dlhodobo v sucte 6kW na jednu fazu pojde hlavny dole... Este dodam, ze som sa spotrebice snazil porozhadovat rovnomerne na 3 fazy...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@st89 skusim aj ja: spotrebiče co spominas sice m… @cukrik25 ja mam identicke spotrebice, to co pises ze si sa snazil porozhadzovat na 3f to je samozrejmost, dokonca urcite dosku a klimu musis mat na 400V pripojenie, len tam ide o to ze ten max. sucet pri 25A istici je velmi lahke dosiahnut, teoreticky ak by si zapol naraz 2 platne varnej dosky (3,6kW) + pracka v ohreve (2kW) + kosacka (2kW), tak matematicky to musi dosiahnut nad tych 5,75kW (230V x 25A)Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 ja mam identicke spotrebice, to co pise… @st89 klimu som domotal, to je chladiaci vykon, prikon ma do 2kw a je na 1f, ostatne mas pravduOdpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 ja mam identicke spotrebice, to co pise… @st89 vtom prvom komente som samozrejme myslel tiez el.prikony spotrebicov, nie vykony...holt pokrocila hodinaOdpoveď na príspevok od cukrik25:
@st89 klimu som domotal, to je chladiaci vykon, p… @cukrik25 cize klimu s prikonom 2kW mas zapojenu klasicky do zasuvky 230V (istenie 16A)?? to mas monosplit?Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 cize klimu s prikonom 2kW mas zapojenu … @st89 nie, ide priamo do vonkajsej jednotky z hl.rozvadzaca CYKY 3X4 a istene to je 20A, istenie je pisane v tech.liste, kabel som predimenzoval, nevedel som este vtedy co tam pojde za jednotku, mam multi s dvomi vnútornými, povodny zamer bol štyri vnútorné, ale uz teraz viem ze to bohato staci a keby aj nie, ten kabel potiahne este jednu rovnaku zostavu s prstom v nose.Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@st89 nie, ide priamo do vonkajsej jednotky z hl.… @cukrik25 a preco to nemoze byt zapojene do samostatneho obvodu so zasuvkou?Odpoveď na príspevok od st89:
@cukrik25 a preco to nemoze byt zapojene do samos… @st89 samozrejme moze, ale ked uz viem ze budem mat vonkajšiu vednotku a kde bude umiestnena tak nieje elegantnejsie riesenie mat privod priamo pre nu? Este takto, ja mam napajanu vonkajsiu jednotku a ta napaja dve vnutorne. Pri vsakovakych dorabkach vacsinou najde monter najblizsiu zasuvku, z nej napaja vnutornu a ta napaja vonkajsiu.Odpoveď na príspevok od hladac7777:
Vymenili mi nový hlavny istic B25, ževraj iný byt… @hladac7777 So slabším motorom by šrotovník nefungoval?Odpoveď na príspevok od hladac7777:
Vymenili mi nový hlavny istic B25, ževraj iný byt… @hladac7777 namontovať softštart (drahšie riešenie) alebo spínač hviezda-trojuholník (Hviezda-delta) a samozrejme rozbiehať ho naprázdno.Odpoveď na príspevok od foox:
@hladac7777 namontovať softštart (drahšie riešeni… @foox teoreticky aj obmedzovac prudu by mohol pomoct a tiez pozor na sudobost ich spotrebicov. 7,5kW cca 12A pri 3F, motor pri starte bezne berie 7 az 10x vacsi prud, zalezi ako dlho nabieha, no B charakteristika istica bude vzdy pri takej spicke rychlejsia.Odpoveď na príspevok od atack:
@foox teoreticky aj obmedzovac prudu by mohol pom… @atack prakticky mám 2 stroje s takým motorom(7.5) aj 25A hl.istič a fungujem v pohode. Jeden z nich má prevodovku v oleji, v zime potrebuje 2-3min naprázdno než sa z vazelíny stane zase olejOdpoveď na príspevok od foox:
@atack prakticky mám 2 stroje s takým motorom(7.5… @foox a spustate oba rovnako- priamo? Nie je motor srotovnika previnuty?Odpoveď na príspevok od atack:
@foox a spustate oba rovnako- priamo? Nie je moto… @atack šrotovník mám na prepínač Y-Δ, motor je asi tak starý ako ja,menil som mu ložiská, peletovač má softštart - 15sOdpoveď na príspevok od foox:
@atack šrotovník mám na prepínač Y-Δ, motor je as… @foox prehodil by som softstart na srotovnik a skusil, no vidim to na dalsi softstart alebo obmedzovac prudu-podla ceny