Vyhadzuje prudovy chranic

Ahoj. Mam taky problem stale mi vyhadzuje prudovy chranic na svetelnom okruhu. Uz som skusal aj vymenit prudovy chranic. Nefunguje ani tlacitko test. Ked ho stlacim nic sa nestane. Nahodim prudovy chranic vsetky istice na okruhu vypate a za nejaky cas ho vyhodi. Je to nelogicke. Niekedy vsetko ide svieti zrazu bum vyrazi to. Volakedy to vyrazi obyvacka volakedy kuchyna atd kazdy okruh to niekedy vyhodi. Eletrikar nechape ale pride to pozret buduci tyzden. Zapnem svetlo na chodbe v obyvacke svieti. Zapnem ho s kuchyne bum vyrazi... Nemate nejaky napad ? Aj ked je vsetko zhasnute to vyrazi niekedy.
Odpovedať
1
2
Este doplnim pol roka islo vsetko v pohode.
Odpovedať
Keď nefunguje ani tlačitko test, tak je zlý chránič...
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 treba dať foto otvoreného rozvádzača. Takto tu budeme iba hádať v čom je problém.
Odpovedať
@dedo758 som kupil druhy a to iste..
Odpovedať
@merak posielam foto. Od vrchu prva rada je problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 kolko prudovych chranicov mate na svetelne okruhy?mne elektrikar navrhol 4x len na svetelne okruhy
Odpovedať
Profilova fotka
Nevrtal si niekde do steny niečo na zavesenie, mohol si trafit skrutkov kabel, len porušit izoláciu.Popripade nemáš nahodou niektory vodič zle dotiahnutý?
Odpovedať
ak ho zahadzuje aj keď sú vypnuté ističe za daným chráničom, tak to značí to že kdesi bude spojený PE a N vodič. Nezapájal si niekde niečo? bežne sa mi stáva že ktosi si čosi prerobí a nepovie a potom sa zistí že kdesi ostalo čosi odizolované alebo zle uchytené a N sa oprie o PE.
Odpovedať
Nerobil som nic nove a pol roka vsetko islo. A vyraza kazdy jeden okruh ktory za tym chranicom je. Dokonca aj internet ktory nema so svetlom nic spolocne. Niekedy to vyrazi hned niekedy po hodine... Dokonca vsetky istice na okruhu svetla vypate zapnem len chranic a za chvilu bum.
Odpovedať
Neni som eletrikar moc tomu nechapem ale keby je navrtany kabel v obyvacke tak vypnem istic na obyvacke a ostatne musi ist? Ci? A ja zapnem vsetky vsetko ide zachvilu bum. Idem do nahodit tak zacnem nahadzovat a co ja viem pridem po internet a vyrazi. Zachvilu nahodi aj internet. Dalsi raz nahadzujem a vyhodi chodba. Potom izby... za 20 min nahodim vsetko... hodinu to ide
Odpovedať
Profilova fotka
Sprievodným javom nežiadúceho spojenia PE a N za chráničom je okrem náhodného padania chrániča aj to, že sa chránič nedá vybaviť testovacím tlačidlom. Takže jediná možnosť je postupne vylučovacou metódou nájsť vadný okruh a ten potom rozpitvať do detailov, to znamená otvoriť každé jedno svietidlo a krabicu príslušného okruhu. Šikovný elektrikár by si mal vedieť s tým poradiť :) Riešil som aj zapeklitejšie situácie, preto jediná rada - merať, merať a merať :)
Odpovedať
@virnik27 teraz sedim v dome a hodinu vsetky svetla svieta funguju len test nejde. Bude sa stym eletrikar pohrat ale lachke to mat nebude..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lukas2589 ešte jeden malý typ z mojej praxe - orosené vonkajšie svetlo dokáže s chráničom divy.. To, že ti teraz všetko drží a nefunguje akurát tlačítko test, svedčí o tom, že niekde je zvod medzi N a PE. Akurát nie je dostatočne veľký na to, aby vybavil chránič.. Pri nejakej zmene, ktorá môže byť vyvolaná zapnutím nejakého svetla a teda zmenou unikajúceho prúdu cez chránič, alebo zmenou vonkajšej teploty sa môže unikajúci prúd dostať cez prah vybavovacej hodnoty chrániča a ten spadne. 8-)
Odpovedať
@Petrus_elektro Vonku nemam svetla len vytiahnute kable a istice vypate.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 vypnutý istič ešte neznamená, že by nemohol byť spoj medzi PE a N. Práve konce káblov bývajú občas zradné. Odporúčam na konce nasadiť wago.
Odpovedať
@petrus_elektro dik moc. Dal som wago spojky na vonkajsie kable a vsetko slape. Aj test.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 To som rád, že sa to podarilo aj takto na diaľku :) Dennodená prax v elektroinštaláciách je na niečo dobrá 8-) :-D
Odpovedať
@virnik27 omyl. To ze vyhodí prúdový chránič pri "skúške" vadaskou nič neznamená. Dokonca ani to ak ho vyhodi skúšobné tlačidlo.
Odpovedať
@lukas2589 ja zvyknem kable, ktore trcia do exterieru uplne odpajat, vratane PE aj N. Ak do toho zaprsi, moze to robit obcas problem aj ked je to vo wagu ci cokoladke
Odpovedať
Profilova fotka
@007tomams ak sú vypnuté všetky ističe za RCD a sú spojené N a PE vodiče za RCD, tak ti nebude vybavovať RCD, lebo ti ním nepreteká žiaden prúd, ktorý by ti vybavil cievku RCD.
Odpovedať
Profilova fotka
@petrus_elektro ešte som sa nestretol s tým, že keď som vyskratoval N a PE vodiče za RCD, tak by mi prestalo fungovať test tlačidlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 ja to vidím skôr na zlé zapojené okruhy za RCD, poprehadzované N alebo L vodiče. Alebo tam máš nejaký spotrebič, ktorý ti preráža na kostru.
Odpovedať
@merak neviem zaizoloval som konce vodicov co isli von a rozbehlo sa test tlacitko a vsetko slape.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 už som si to rozkreslil, ak správne zapojíš RCD, tak je možné týmto spôsobom vyskratovať test tlačidlo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte, nam tiez vyhadzuje chranic. Kabelaz som si tahal sam aj zasuvky zapajam.. tam neni moc co pokazit a cely rozvadzac mi robili znami, elektrikari. Je ale divne, ze chranic vyhodi iba niekedy. Napriklad ked do jedneho okruhu zapojim vysavac tak vyhodi 2 chranice. Co som cital tak to moze byt: prehodeny N vodic medzi chranicmi - iked to by mal okamzite vyhodit. Ked dam na to svetlo nabijacku na utahovacku alebo svetlo LED tak nevyhodi ale vysavac vyhodi. Podobne aj inde. Ked dam miesadlo tak prvykrat vyhodi a potom nie. Tak si myslim, ze by to mohol byt aj spoj PE a N. Mame nejake kable vytiahnute von ktore koncia bohviekde. Kazdopadne by som bol vdacny keby mi niekto napisal co a ako pomerat pripadne urobit. Este pre vysvetlenie, elekrikar mi to pride pozriet, len maju malo casu tak co viem urobim sam. Co nie necham na nich.
Odpovedať
@igor256 a ti znami elektrikari co to robili ti nedvihaju mobil?
Odpovedať
@igor256 sú to pomiešané N vodiče. Na 99,9%. Ak máš svetelných obvodov viac ako 1 a každý z iného chrániča, skontroluj pospájanie N vodičov za vypínačmi.... Poväčšine sa to stane niekde na alternatíve, na schodisku a pod.
Odpovedať
@megdesign áno pomiešané N .... keď mu vyhodí naraz 2 chrániče.. ale ma zaujalo ako na alternatíve. Pomiešam N ? Lebo ja použivam medzi 6 a 7 kábel cyky-o 3x1.5... prípade cyky-j5x1.5..... takže fázove. Lebo videl som odborníkov všade ťahat len J- čkové káble...
Odpovedať
@igor256 Napísal si: "tam neni moc co pokazit" Ver mi, že je tam toho na pokazenie habadej... :-) Zavolaj si poriadneho elektrikára a spraví Ti to. Len nie tých, čo zapájali rozvádzač...
Odpovedať
@igor256 daj foto rozvázdača
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?