Pravá strana indukčnej varnej dosky vyhadzuje prúdový chránič

Dobrý deň, rád by som sa informoval o nasledovnom probléme: Máme v dome predprípravu na 400v, naplánované na indukciu, je tam trúbový istič ktorý je napojený na 3x 16A ističe. Celý kuchynský obvod je napojený na prúdový chránič. Indukcia je zapojená klasicky, podľa priloženej schémy (zapájal odborník). Doska funguje, avšak len ľavá strana. Keď sa čo i len pokúsim pracovať s pravou stranou, vyhodí prúdový chránič. Elektrikár mi povedal, že to môže byť vadou v indukčnej varnej doske. Chcem sa však spýtať, či máte niekto podobnú skúsenosť, alebo podobný problém? Ako ste to poprípade riešili? Bude naozaj problém v doske, alebo sa niekde spravila chyba? Prikladám aj foto schém, je to zapojené podľa prvého stĺpca.
Odpovedať
@mad_pax A fungovalo to niekedy? Ci vam to ten odbornik zapojil, sice to nefungovalo ale vy ste ho vyplatili a on spokojne odisiel? Len sa pytam.
Odpovedať
@kejsix je to čisto nová indukčná varná doska, pripájaná prvýkrát, nikto nebol vyplatený, chystám sa to reklamovať, ale chcel som sa spýtať či niekto neprišiel s niečim podobným do styku
Odpovedať
@mad_pax no jo, tieto vysokovýkonové spotrebiče vedia niekedy s súčinnosti s prúdovým chráničom riadne znepríjemniť fungovanie. Určite to vyhadzuje prúdový chránič? Vyskúšal elektrikár odpojiť prúdovú ochranu? Ide to bez nej bez vyhodenia ističa? Skúsil prehodiť fázy medzi sebou? Pri 3F/400V by sa na ochranný ani pracovný vodič nič nemalo dostať, lebo celý výkon prebieha medzi fázami, nie do pracovnej vetvy. Nie je tam zabudnutý nejaký prepojovací mostík na pripojovacom konektore? Lebo zvykne tam byť kvôli možnému zapojeniu aj na 240V a vtedy ak pripojíš 3F tak bude vyhadzovať prúdovú ochranu. Ak nič nepomôže, tak len reklamovať. Prípadne zmerať prúd na ochrannom vodiči. Skontroluj aj samotné utiahnutie drátov na svorkovnici v rozvádzači. Neradím ti vyradenie prúdového chrániča, ale to by problém bezpečne vyriešilo. Totiž v zapojení 3F/400V na kostre spotrebiča je pripojený iba ochranný vodič a na pracovnom vodiči by nemal tiecť absolútne žiadny prúd. Príde mi to ako zle zapojené, zabudnutý mostík, alebo preráža nová doska, ale to je málo pravdepodobné, lebo tá býva každá otestovaná.
Odpovedať
@zicher klema býva medzi L1 a L2, to by robilo medzifazovy skrat aj pri vypnutej doske... skusanie vo vyrobe, to dnes sotva
Odpovedať
@mad_pax ano, uplne rovnako. Vadna doska. Reklamovala sa hned po zapojeni.
Odpovedať
a spocital si l a p stranu vykonistice sa s odretou ri...na dosku
Odpovedať
n a t pod jednu svorku as i tazko
Odpovedať
@zicher Tu sú zapojené iba L1 a L2.L3 je nezapojený,takže nejaký prúd tečie aj cez "N"vodič.Navyše je to vnútorne zapojené tak,že polovica platní je zapojená na L1 voči modrému,a L2 tak isto.Naco by tam aj tan"N" inak bol?To co si napísal, by platilo pri troch fázach,a rovnakej záťaži na každej z nich.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?