Stačí jeden prúdový chránič pre všetky obvody?

Mám otázku z pohľadu laika. Elektroinštaláciu v dome (novostavba) som samozrejme zveril do rúk elektrikárov (keďže pre mňa španielska dedina). Chcú však pre všetky obvody použiť jeden prúdový chránič (vraj stačí). To sa mi nezdá. Minimálne vonkajšie inštalácie (svetlá, zásuvky) by mali mať vlastný chránič... . Poprosil by som o rady a skúsenosti. Ďakujem
Odpovedať
1
2
5
Jeden by som nedával už len z dôvodu, že ak ti vypne, máš tmu v celom baraku... To je myslím dosť logicky argument.
Odpovedať
ja to montujem tak ze rozhadzem obvody medzi viacero chanicov. jeden je podla mna blbost ked ti nico zblbne vyhodi ti komplet vsetko. bezne davam tak 3 ks 3fazove chraniče. záleží od zložitosti a počte obvodov. moj nazor 8-)
Odpovedať
jeden by aj stačil ale svetlo a chladnička mimo chraniča skôr by som 2 polove chraniče použil na pracku a umyvačku . a spotrebice s vodou
Odpovedať
@warren jeden je sice lacnejsia varianta, ale je to neprakticka blbost. Ja davam na jeden chranic 3-4 okruhy.
Odpovedať
@warren ..existuju na ro predpisy
Odpovedať
1 je určite málo ,treba si spočítať okruhy a ako budeš mať rozdelené
Odpovedať
@pr na pocet prudovych chranicov neexistuje predpis...
Odpovedať
Na prudove chranice neexistuje pocet, ale norma hovori po novom, ze na vsetky zasuvky, ktore budu urcene laikom sa musi pouzit chranic a v kupelni aj na svetlo. 1 by som nedaval, blbosr ako pisali vypne a mate tmu. Platite to vy tak dajte 2-3, 4 polove chranice- ja davam tak ze kuchyna + kupelna potom ostatne miestnosti a na treti davam vonko. Este aj svetelne okruhy davam na rozdielne fazy:)) jedine co nedavam cez chranic je zabezpecovacka, zvoncek(12V) - ochrana malym napatim Selv a ked tak chladnicka a bojler(musi byt priamo pripojeny). Norma 7-701 hovori, ze bojler, ohrievac nemusi byy cez chranic pokial je pripojeny na priamo, samozrejme musi mat urcene ze sa moze dat do zony 2...
Odpovedať
elektrinu som si robil sam a pouzil som 1 prudovy chranic. Povodne som chcel viac, no otec elektrotechnik sa ma pytal, ze naco? Svetlo na chodbe a v technickej kde sa nachadza rozvodna skrinka je mimo prudovy chranic a rovnako aj chladnicka. Ak ho vyhodi, je postup taky, ze sa pozhadzuju vsety istice, lebo nieje jasne ktory obvod je vcudu a postupne sa zapinaju. Da sa pouzit aj verzia prudoveho chranica ktory je zaroven aj isticom a pouzit to na kazdu vetvu, no takto by sa len rozvodna skrinka predrazila. ono ked ti to vyhodi, na 90% to je preto, ze nieco sa prave robi, tzn prides na to lahko. Vsetko je to o financiach, prudove 3 fazove chranice niesu nejaka palka, no vo svojej podstate je to zbytocne mat ich tam vela, je to iba komfortnejsie pri hladani vetvy. Bezpecnost sa poctom chranicov nezvysuje.
Odpovedať
Nezvysuje, ale jeden chranic je blbost. Fakt to neni drahe, aspom tie 2 pouzit. Velakusin napisem ti situaciu. Zober si je nedela vecer, gazdina Vam chce spravit veceru, deti este nejake ulohy do skoly popripade sa nachystat poucit. Teraz vypne chranic a tma. Okrem teda chodby a tam kde je rozvadzac, ty budes hladat poruchu mozno aj hodinu, musis zistit, ktora vetva a preco to spravila. Teraz manzelka nemoze varit, deti ucit ked tak pozerat tv. Cele zle preto to mat aspom na 2 aby si mohol fungovat aspom ako tak. Na chladnicku by som pouzil kombi chranic s isticom, ked tak. A myslis ze sa prudovym chranicom nezvysuje bezpecnost? Ja si myslim,ze ano. Zober si drevodom mas tam chranic proti poziaru co podla normy musi byt a potom mas chranice klasicke.
Odpovedať
Prudovym chranicom sa zvysi bezpecnost elektrickej sustavy, nezvysuje sa bezpecnost poctom chranicov ako som pisal. Tzn ak das 2, 3, 4, 10, stale je bezpecnost domu rovnaka. Hladanie poruchy vyzera jednoducho, vyhodi ti chranic (casto aj istic, ak nie, postupujes nasledovne), prides k rozvodnej skrinke, pozhadzujes istice vsetky okrem svetla v chodbe ak je teda tma. Nahodis chranic a zapinas postupne vsetky istice, zacnes podla potreby, bud zasuvky, alebo svetlo. Dajme tomu, ze mas ako ja v rozvodnej skrinke cca 35 isticov spolu. Zapinas doradu a naraz ti vyhodi znova prudovu ochranu, tzn okruh ktory ti ju vyhodil je vadny. Mame povodcu, mozme vsetko ostatne zapnut okrem vetvy ktora mala problem. Ubehlo max.10 minut a zivot v dome moze pokracovat a mozme hladat pricinu. Ak je to napr chladnicka, je to jasne, ak su to zasuvky, vytiahneme vsetky spotrebice a zacneme prvou krabicou. Tymto nedavam navod ako na to a ani neobhajujem pocet prudovych chranicov, otazka bola, kolko je potrebnych a odpoved je 1, ostatne je uz na zelani zakaznika a pocite, ze mam ich viac. Mylim sa? Legislativa prikazuje mat kolko chranicov? Kolko prepetovych ochran?
Odpovedať
@megdesign ale vravi..vid.prispevok od "patriky"
Odpovedať
Článok sa načítava...
este donedavna nebolo treba ziadny prudovy chranic a nic sa nedialo. ja som za zivota nahadzoval 5 x istic pre nejaku zavadu /skrat ziarovky../ ziadny problem. teraz by elektrikar dal najradsej na kazdy tzv. okruh prudovy chranic-asi aby to bolo drahsie. podla mna uplne staci 1 prudovy chranic ked uz tam musi byt.
Odpovedať
@pr norma hovori o povinnosti mat zasuvkove obvody a obvody vo vlhkom prostredi istene prudovym chranicom. Norma neurcuje pocet. Norma urcuje pocet vyvodov na jednom 16A obvode. Ak je jeden obvod a 10 vyvodov (viacnasoby ramik sa poklada za jeden vyvod) moze dat len jeden chranic. @malyraj prudovy chranic nieje istenie obvodu pri poruche/pretazeni. Na to sluzi tebou spominany istic. Chranic je na ochranu pred dotykom so zivou castou elektroinstalacie.
Odpovedať
@megdesign a co si tym chcel povedat? ja som ti len povedal ze donedavna sme nepotrebovali ziadne prudove chranice a nic sa nedialo.
Odpovedať
@malyraj ano. Rovnako je to s alkoholom za volantom. Mozes si "capnut" vodky a sadnut za volant. Pokým ta nechytia nic sa nedeje. Ale ked ta chytia... Rovnako je to s elektrinou. ;-)
Odpovedať
@megdesign prepac ale ja som ti opat nerozumel. slotu uz chytili niekolko krat a nic sa nedeje. hrame sa tu na europanov, akoze preberame ich predpisy a zakony ale zarabame ako rumuni. takze cim viac tvojich chranicov tym je to lepsie -ale iba pre teba, vypada ze si elektrikar. maj sa.
Odpovedať
@malyraj Keď nerozumieš významu RCD a jeho funkcii tak tu nepíš bludy. Kedysi ani autá nemali ABS a airbag...
Odpovedať
@megdesign predsa by som len oponoval..norma STN 33 2000-4-41 do roku 2007 presne urcila kde maju byt..tj. vonkajsie prostredie, vlhke prostredie..atd..ale od r.2007 vravi ze musia byt vsade tam kde zasuvky pouzivaju laici..a tym je aj dany pocet chranicov v RD
Odpovedať
@malyraj predstav si, ze som. ;-) par.22. Ty pocitam, ze mas aspon dvadsiatku ;-)
Odpovedať
@pr nie laici, ale osoby poucene. Znova. Pocet prudovych chranicov neurcuje ziadna norma. To zmanena, ze mozes za hlavny vypinac dat jeden a za radit len istenie. Ale je to neprakticke. Lacne, ale neprakticke.
Odpovedať
@anett9 hlavne ze ty tomu rozumies
Odpovedať
@malyraj Určite lepšie ako ty...
Odpovedať
Osobne preferujem taketo zapojenie. Instalacia u sestry.
Odpovedať
@megdesign vobec to nie je neprakticke. uplne staci jeden prudovy chranic.
Odpovedať
@anett9 ano? a preco si to myslis
Odpovedať
megdesing je to ok . ale je to v ostatnom o e vieš ako to je niečo sa vyluči v zapojeni z poza chraničov a niečo spoločne s inym
Odpovedať
@megdesign ano 20-som mal uz davno a dokonca viem co je to § 21, 22 aj 23.
Odpovedať
@malyraj Podla toho čo píšeš...
Odpovedať
@anett9 a co pisem. co ti vadi. porovnavas neporovnatelne. staci jeden p.ch. viac ti nemam co napisat.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?