Vyhadzuje istič na chalupe iba keď tam nie sme

Ahojte, pred par tyzdnami zacal problem: Ked prideme na chulupu najdem vyhodeny istic na jeden okruh. Stopy v snehu ziadne, takze suseda mozme vylucit. Ked sme tam tak vsetko bezi v poriadku - ani raz sa to nestalo. Ako mozem skusit hladat pricinu? Ja tam v okruhu zapojeny iba plynovy kotol, ktory nemozem odstavit od elekrtriny a nejake svetla. Dik za tipy
Odpovedať
@bpe Nepomôžem si, ale ja by som aj tak podozrieval niektorého suseda. Stopy v snehu nemusíš vidieť, môže ich zahladiť. Môže sa pripojiť niekde, kde to nevidíš. Alebo cez niektoré vonkajšie svetlo - objímku. A čo je zapojené na tom okruhu? Tam by som začal pátranie.
Odpovedať
Je tam v okruhu zapojeny iba plynovy kotol, ktory nemozem odstavit od elektriky a nejake svetla.
Odpovedať
@bpe Možnosti: 1. zapojiť kotol na iný, samostatný okruh 2. zmerať spotrebu kotla pri prevádzke, prípadne zmerať celkovú spotrebu na danom ističi 3. ak je spotreba vyššia, ako hodnota ističa, vymeniť daný istič 4. aj tak preventívne vymeniť istič za nový - to je položka za pár EUR, prípadne dať tam 16 A, ak je tam teraz slabší.
Odpovedať
@chrobak7 Preco len 16A ? Nech da aspon 25A a uz nebude ziadny problem. Toto je teda super rada...
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 chrobak7 má vôbec super nápady. Niekedy som presvedčený, že on ani nie je skutočný. On je fatamorgána. :-D :-D :-D
Odpovedať
@chrobak7 Chalupu sme kupili pred rokom a pol a celu minulu zimu a aj teraz ked sme tam cez vikend nie je problem, takze si myslim, ze ten istic je dost dimenzovany. Moze byt Istic "ciastocne" pokazeny? - funguje par dni. Odber kotla aj pri zapalovani by nemal podla mna vyhodit normalny funkcny istic.
Odpovedať
@jamk1 Ktorý môj konkrétny príspevok máš na mysli? Ak máš iné nápady, ako vyriešiť problém, tak poraď. @jurajm17 Aj ty. Čo keď tam má istič iba na 6 A a má tam zapojený nejaký spotrebič s vyššou spotrebou? Čo sa ti nepozdáva na mojej rade? Však upresni. Ak sa mýlim, tak ma oprav.
Odpovedať
@bpe Niekedy je porucha na takom mieste, kde by si ju vôbec nečakal. Príklad: Prídem domov a niektoré okruhy mi neidú. Niekde nesvieti svetlo, v niektorých izbách nie je štava v zásuvke. Pozriem ističe - všetky zapnuté. Poprepínal som ich - stále nič. Napadlo mi, že môže byť vypadnutá jedna fáza. Tak som ten trojfázový istič pri hodinách vypol a zapol. Stále nič. Reku že porucha elektrární. Susedia mali všetko v poriadku. Prišla poruchová služba - premerala hlavnú rozvodnú skriňu na ulici - boli funkčné všetky 3 fázy. Premerala prívod na môj istič - všetky 3 fázy. Keď premeral výstup z ističa, tak jeden stykač neprepúšťal fázu. Trebalo vymeniť ten trojfázový istič. Keď som ho rozobral, boli spálené kontaktné plôšky. Zvonku vyzeralo všetko v poriadku.
Odpovedať
@chrobak7 Teraz mu vyhadzuje istic , ale po tvojej rade mu moze cela chalupa pekne zhoriet. @bpe Idealne keby si zavolas nejakeho elektrikara, ktory ti to pozrie a pomera. Nemoze ti niekde zatekat?
Odpovedať
@jurajm17 Skrinka s isticmi je vonku, ale voda tam nie je. Vlhkost moze byt. Vnutri v dome je sucho. Problem je, ze sa to nestalo ked tam sme par dni, vzdy iba ked tam nie sme. Moze byt nejaky suvis s teplotou - ked sme prec tak sa iba temperuje na 7 stupnov?
Odpovedať
@bpe Kotol nehlasi nejaku chybu? Aky to je. Je tam este bojler? Ak zoberiem ze temperujes iba na 7 stupnov tak ked tam prides kotol musi ist nonstop aby vykuril na 23 napr. Tak nema skoro ziadny start. Takze by to mohol vyrazat on. Ak vezmem v uvahu ze mas svetla aj zasuvky na jeden istic tak elektrika bude stara a nie v idealnej kondicii kedze sa dnes tak elektrika nerobi. Neda sa natiahnut novy okruh cisto na kotol? Bolo by to pre zaciatok dobre. Prip skus kotol z iného okruhu natiahnut napr na predlzovacku a uvidis ci ti vyhodi druhy okruh alebo ten rovnaky a potom patrat dalej.
Odpovedať
@17juraj17 kotol je starsi Junkers Euroline, nema display, kde by hlasil poruchy. Rozvody su iste stare. SKusim to dat na predlzovacku na druhy okruh. Ak pride elektrikar dokaze na zaklade merania urcit ci je chyba v kotli, vodicoch alebo istici?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bpe odfoť rozvádzač. Sú tam známky kondenzácie vody? Sú šróby zoxidované?
Odpovedať
Profilova fotka
@bpe o ako starú elektro inštaláciu ide? Rozvádzač s ističmi je vonku na vonkajšom prostredí alebo vo vnútri?
Odpovedať
Rozvádzač s ističmi je vonku, foto mozem dodat az ked tam najblizie pojdem. Ake je to stare fakt netusim, kupil som to ako starsi dom.
Odpovedať
@17juraj17 @chrobak7 @bpe len plynový kotol má odber el , minimálny bežne nie viac ako 100W a to najviac na čerpadlo , možno je starý istič a nedrží, treba zmerať aký prúd tečie, pre istotu by som skrinku uzavrel, niekto to musí zhadzovať žeby kuna?, ak by tam bola závada padlo by to i ked si tam
Odpovedať
@duzu dokonca ak je to starý kotol bez obehového čerpadla, tak aj menej ako tebou spomínaných 100W, keď elektrinu treba len na elektromagnetický ventil a iskru.. @bpe čakáme, foto nám pomôže spraviť si obraz.
Odpovedať
teraz cez vikend nebol istic vyhodeny, foto som spravil. Je to ten cierny hore. Skrinka ja zavreta plastovymi dvierkami, ako by sa tam dostala kuna?
Odpovedať
@bpe Skúsil by som dotiahnuť všetky šraubované spoje (zásuvky. osvetlenie, rozvodné krabice a aj rozvádzač. Môže byť tepelná rozťažnosť príčinou. Pri znížení teploty možný skrat. Je spotreba elektriny počas neprítomnosti adekvátna zapnutému príkonu spotrebičov?
Odpovedať
@bpe jááj, len ja som to chcel vidieť z vnútra :-D prepáč, že som to tak explicitne nenapísal. Daj kamarátovi elektrikárovi flašu vína, nech ti tam kukne inštaláciu okruhu, podoťahuje spoje. Ak to chceš sám podoťahovať (na vlastné riziko), tak si zožeň odizolovaný šróbovák.
Odpovedať
Tepelna roztaznost (staznost :)) by mohla byt, teraz bolo 2 tyzdne teplejsie. Podotahovat spoje zvladam, srobovaky aj pud sebazachovy mam, ale hladat chyby na to treba skusenosti Aky je rozdiel tie 3 spodne C16 a horny B 16? (docital som sa vypinacia charakteristika) Pomohlo by keby som ho vymenil za c16?
Odpovedať
Profilova fotka
Rozdiel medzi B a C charakteristikou je v tom, že C ti zvládne udržať pri vyšších nábehových prúdoch, napríklad motory, pulzné zdroje a tak. B vie zvládnuť 3 až 5 násobok nominálneho prúdu In, C zvládne udržať 6 až 9 násobok nominálneho prúdu In.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?